Rejuvelac-ul este o bautura fermentata, ce contine bacterii benefice. Se poate prepara folosind orice boabe tari incoltite, inclusiv grau, secara, quinoa sau hrisca (atentie, folositi doar boabe, nu fulgi - fulgii nu pot incolti; de asemenea, trebuie sa va asigurati ca boabele nu au suferit niciun fel de tratament, fie fizic / termic, fie chimic pentru ca, la fel, e posibil sa nu încolteasca).
Se poate consuma ca atare sau se poate incorpora in alte retete, precum brânza din nuci sau seminte sau ca baza lichida pentru sucuri.
Ingrediente (4 portii)
- 2 cesti de secara/grau/hrisca/quinoa
- 6 cesti de apa
Preparare
Puneti boabele de cereale la inmuiat in apa si lasati-le sa incolteasca timp de 24-48 ore. Verificati periodic sa nu se altereze.
Scurgeti si clatiti semintele. Mutati-le intr-un borcan de 2 litri si adaugati apa. Prindeti un tifon peste gura borcanului, preferabil cu un elastic.Lasati borcanul sa stea doua zile la temperatura camerei.
Turnati rejuvelacul intr-un borcan nou, strecurandu-l pentru a separa lichidul de cereale. Se poate pastra la frigider pentru 2-3 zile, insa de preferat ar fi sa fie consumat in 24 de ore pentru efecte maxime.
Nu aruncati cerealele folosite. Le puteti refolosi imediat pentru o a doua tura de rejuvelac. Asigurati-va totusi ca acestea arata bine si nu au miros neplacut.
In mod normal, rejuvelacul are gust usor acidulat, situat undeva
intre limonada si borsul de casa.
Evitati sa consumati rejuvelac care are mucegai pe seminte sau al carui gust/miros este neplacut; inseamna ca nu a evoluat corect, cel mai probabil din cauza factorilor ambientali.
Bautura contine intreg continutul nutritional al bobului din care este facuta, plus "aditivii" naturali folositi pentru a îmbunatati aroma, cum ar fi sucul de sfecla, de lamâie sau miere. Ca atare, nutrientii pot varia, dar în general, rejuvelacul este bogat în carbohidrati, fosfati, enzime digestive,precum si in probiotice ca Lactobacillus si Aspergillus, În ceea ce priveste vitaminele, rejuvelacul contine de obicei întregul complex B, precum si vitaminele C, E si K.
Informatii nutritionale aproximative / portie
Calorii.......................................... 24
Grasimi........................................ 0 grame
Proteine....................................... 1 gram
Carbohidrati............................... 6 grame
Fibre............................................ 0 grame
Surse:
Nancy Faass, Lorena Novak - The Everything Raw Food Recipe Book
http://www.livestrong.com/article/460391-list-of-vitamins-in-rejuvelac/
http://www.nutritionrank.com/calories-rejuvelac-823542
Buna, Acum am pus si eu la incoltit niste seminte de quinoa. trebuie sa le tin intr-un anumit mediu? La lumina sau ferite de lumina?Multumesc