Fibromul uterin este o formațiune necanceroasă frecventă, care se poate dezvolta mai ales în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. De aceea, am ales să împărtășesc cu voi cele mai importante informații despre fibromul uterin, pe care orice femeie ar trebui să le cunoască. În plus, citind articolul meu, vei afla cum poți preveni și combate această afecțiune cu ajutorul unei alimentații adecvate și a unor remedii naturale foarte benefice.
- Ce sunt fibroamele uterine?
- Ce cauzează fibroamele uterine? Conexiunea dintre hormoni și fibrom
- Simptomele fibromului uterin
- Stil de viață sănătos
- Alimente de evitat
- Alimente de adaugat în dieta zilnică
- Remedii naturiste împotriva fibromului uterin
Ce sunt fibroamele uterine?
Fibromul uterin este o tumoare benignă, o creștere a țesutului conjunctiv pe sau în pereții uterului. Fibroamele care apar în peretele uterului pot afecta dezvoltarea normală a uterului pe perioada unei sarcini, în funcție de mărimea pe care acestea le au.
Fibromele sunt deseori descoperite de medici în timpul examenelor de rutină. Ca tratament, multe femei aleg să aibă o histerectomie, forțându-și organismul să intre în menopauză timpurie.
Ce cauzează fibroamele uterine? Legătura dintre hormoni și fibrom
Deși nu se cunoaște cauza exactă a fibroamelor uterine, există o serie de factori care contribuie la apariția acestora, inclusiv o legătură între hormoni și fibroame.
De asemenea, pare să existe o legătură între fibroamele uterine și genetică. Dacă femeile din familia ta (mama, fiicele și surorile) au fibroame, este foarte probabil să le dezvolți și tu. Această legătură poate fi ereditară sau, pur și simplu, datorită unui stil de viață haotic.
Unul dintre scopurile estrogenului din corpul unei femei este stimularea creșterii celulare, pe de altă parte, progesteronul, echilibrează estrogenul și, la rândul său, inhibă creșterea celulară. Există o legătură directă între hormoni, inclusiv estrogen, xenoestrogeni, progesteron și cortizol și fibroamele uterine.
Dacă corpul tău nu are progesteron și / sau are prea mult estrogen, acest fapt poate contribui la creșterea excesivă a fibromului. Xenoestrogenii, hormoni care sunt similari din punct de vedere chimic cu estrogenul, dar care se găsesc în afara corpului, pot contribui, de asemenea, la această problemă.
De fapt, fibroamele sunt alimentate de dezechilibrele hormonale (la fel ca sindromul ovarelor polichistice și endometrioză) și poți lua în primă fază măsuri pentru a-ți echilibra hormonii și a ușura simptomele fibromului. O supraîncărcare de estrogen pare să facă fibroamele să crească.
Sursele comune de xenoestrogeni includ hormonii de creștere, care se găsesc în alimente și pesticide. De asemenea, s-a constatat că stresul și cortizolul au o legătură cu fibroamele uterine. Toți acești factori combinați demonstrează că legătura dintre hormonii dezechilibrați și fibroame sunt mai mult decât o coincidență.
A avea prea mult estrogen în raport cu progesteronul este un dezechilibru comun al hormonilor, deoarece atât de multe lucruri din mediul nostru cresc estrogenul, inclusiv alimentele pe care le consumăm, alimentele pe care nu le consumăm, expunerea la toxine, somnul puțin, stresul și alți factori de mediu.
Însă, poți face pași simpli pentru a-ți schimba hormonii și a readuce în echilibru estrogenul și progesteronul. Îți voi explica ce trebuie să știi pentru a-ți echilibra hormonii, dar mai întâi să îți povestesc despre simptomele fibromului.
Simptomele fibromului uterin
Fibromul uterin dă naștere la unele simptome. Iată câteva semne că fibroamele ar putea fi cauzele principale ale problemelor tale:
Flux puternic
Acesta este unul dintre acele simptome care adesea se încadrează în categoria „așa am eu menstra”, dar fluxul puternic poate fi un semn al fibroamelor.
Menstruații care durează mai mult de 7 zile
Dacă menstruația ta tinde să dureze mai mult de o săptămână, este încă un motiv în plus pentru care ar trebui să consulți medicul.
Simți că trebuie să urinezi tot timpul ... dar nu iese nimic
S-ar putea să nu te fi gândit niciodată la acest lucru ca la un simptom al unui dezechilibru hormonal care stă la bază, deoarece faptul că trebuie să faci pipi tot timpul pare ciudat, da, dar nu este neapărat un semn că ceva nu este în regulă. Dar, acesta poate fi și un semn de fibrom.
Durere / presiune pelvină
Acest tip de durere este un alt simptom potențial al fibroamelor.
Constipație
Constipația poate lovi din mai multe motive, multe fără legătură cu hormonii, dar dacă o simți în asociere cu alte simptome, ar putea fi legată de fibroamele uterine.
Dureri de spate și / sau dureri de picioare
Ca și constipația, o durere în spate și alte dureri ar putea să te trezească la normal și să nu fie conectate neapărat la sistemul tău endocrin. În unele cazuri, la fel ca și constipația, acest lucru poate avea legătură cu fibromul uterin.
Fibroamele uterine sunt adesea diagnosticate în timpul unui examen pelvin de rutină și confirmate cu ultrasunete. Dacă bănuiești că ai fibroame uterine, consultă un medic specialist.
Și, dacă descoperi că fibroamele sunt problema, medicina occidentală îți va spune că nu este cunoscută cauza și că singurul „tratament” este administtrarea anticonceptionalelor. Însă, pilula nu abordează cauza, rădăcină de bază a fibroamelor, care este dezechilibrul hormonal, și poate înrăutăți dezechilibrele hormonale.
În unele cazuri, medicii oferă o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea fibroamelor, dar o procedură invazivă (cu un risc ridicat de a genera țesut cicatricial care poate complica viitoarele sarcini) nu este o alegere ideală decât dacă este absolut necesar.
Stil de viață sănătos
Din fericire, poți face multe cu nutriția și stilul de viață pentru a aborda dezechilibrele hormonale care stau la baza fibroamelor uterine. Iată cum:
Observă menstruația
Poți ajuta echilibrul hormonilor, urmărindu-ți menstra și schimbând ceea ce mănânci și cum (și cât) te deplasezi, astfel încât rutina zilnică să se potrivească fiecărei faze distincte a ciclului tău de 28 de zile, pentru a observa modificarile ce apar în fiecare fază.
Mănâncă adecvat pentru a echilibra estrogenul
Fibromul este afectat de excesul de estrogen din organism, ceea ce îi face să crească. (Adesea scad dimensiunile după menopauză, când estrogenul în organism este mai mic). Deci este important să elimini lactatele și carnea crescută cu hormoni sintetici care pot acționa ca estrogenul în organism și să acorzi prioritate alimentelor care ajută la modularea și echilibrarea estrogenului, cum ar fi semințele de in, fasolea, cerealele integrale, perele și merele.
Echilibrează-ți microbiomul
Microbiomul conține o colonie de bacterii care ajută la metabolizarea estrogenului. Această colonie se numește “estrobolom” - iar atunci când microbiomul este sănătos, la fel este și estrobolomul. Dar, când bacteriile rele din microbiom sunt în numar mai mare, estrobolomul nu își poate face treaba eficient și estrogenul se acumulează. Scoaterea zahărului, lactatelor și glutenului din alimentație este primul pas în vindecarea microbiomului. O altă cheie pentru construirea și menținerea unui microbiom sănătos este suplimentarea cu un probiotice.
Susține funcția hepatică
Estrobolomul metabolizează estrogenul uzat. Apoi, ficatul îl pregătește pentru eliminare. Deci, dacă ficatul tău este lent/gras (la fel ca în cazul în care microbiomul tău este dezechilibrat) estrogenul se poate acumula în organism. Ficatul prosperă atunci când mâncăm alimente hrănitoare și se încetinește atunci când mâncăm alimente prelucrate, prăjite, pline de zahăr și când bem cafea.
De asemenea, poți utiliza suplimente țintite pentru a îmbunătăți funcția hepatică, precum : anghinare, silimarină, armurariu, curcumin, schizandra, păpădie.
Alimente de evitat
Conform studiilor clinice, consumul de carne roșie crește riscul de fibroame uterine. Consumul de alcool îți crește, de asemenea, riscul de a avea dereglări hormonale.
Consumul în exces de carbohidrați rafinați și alimente zaharoase poate declanșa sau agrava fibroamele. Aceste alimente cresc nivelul glicemiei. Acest lucru face ca organismul să producă prea multă insulină. Evită sau restricționează consumul de carbohidrați simpli rafinați precum:
- orez alb, paste și făină
- băuturi carbogazoase și alte băuturi zaharoase
- sirop de porumb
- cereale la cutie
- produse coapte (prăjituri, clătite, gogoși)
- chipsuri
- biscuiți
Alimente de adăugat în dieta ta
Alimentele viu colorate, cum ar fi fructele și legumele, ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și a riscului pentru fibroame. Adaugă aceste alimente întregi în dieta ta zilnică:
- legume crude și fierte și fructe crude
- fructe uscate
- cereale integrale
- orez brun sau integral
- linte și fasole
- pâine integrală și paste fainoase integrale sau fără gluten
- quinoa, hrișcă, mei
- ierburi proaspete și uscate
Remedii naturiste pentru fibromul uterin
Plantele pot constitui un tratament eficient pentru fibromul uterin, fiind remedii naturale cu multiple beneficii. Acestea pot fi folosite în diverse forme, fie ca infuzie, capsule, macerate sau pulbere, acestea pot diminua fibromul, ameliorând inflamația pelviană și reglând cantitatea de hormoni din organism. Tratamente naturiste pentru tratarea fibromului uterin sunt :
- shavatari,
- muguri de coacăz,
- crețișoară,
- traista-ciobanului,
- salvia,
- mlădițe de zmeur,
- păpădia,
- coada-calului,
- urzica,
- gălbenelele,
- coada-șoricelului,
- brânca marelui urs,
- mielăreaua (vitex).
În cazul unei hemoragii prelungite, o tinctură preparată din 30 de picături de crețișoară, 30 de picaturi de urzică și 30 de picături de traista-ciobanului dizolvate într-o jumătate de pahar cu apă plată sau ceai luată de trei sau patru ori pe zi poate fi de mare ajutor.
Comprimate din amestecuri de plante precum Luminița Nopții, Lemn Dulce, Angelica, Passiflora, Schinduf, Musetel, precum si alte vitamine si minerale organice : zinc, seleniu, magneziu, vitamina d3, b-urile.
Eficientă este și gemoterapia, care constă în extracte din muguri și elixirul acestora. Gemoterapia amelioreaza simptomele și duce la micșorarea sau chiar dispariția fibromului uterin. Extractele pe care le recomand pentru fibrom utrerin sunt extractul din mlădițe de merișor, mlădițe de zmeur, de sequoia, extract din muguri de arin alb și de coacaz negru, iar tratamentul durează trei luni.
Alte remedii
Încearcă aceste opțiuni de tratament care te pot ajuta în gestionarea stresului:
- comprese calde sau aplicarea căldurii locale
- băi calde cu sare de magneziu
- yoga și exerciții fizice
- terapie prin masaj și reflexoterapie.
Articol scris de Teodora Necula - Comunitatea VVV
Tehnician nutritionist, Specialist în terapie naturistă, Consilier echilibru hormonal
Website | Facebook | Instagram