S-ar putea ca expertii sa se fi decis in sfarsit ca la urma urmei fumatul nu este cel mai mare ucigas? Se poate nadajdui la asta, si se pare ca opiniile medicale in sfarsit cuprind faptul ca telefoanele mobile creeaza un pericol semnificativ sanatatii.
Deoarece telefoanele mobile sunt o tehnologie relativ noua, si devenind in ultimii ani tot mai pline de succes, consecintele posibile sunt necunoscute intr-o masura destul de mare. Dat fiind consensul ca este nevoie de pana la zece ani pentru a dezvolta cancer, studiile pe termen lung au aratat ca telefoanele mobile au un efect mic sau chiar deloc asupra sanatatii si a declansarii bolii, dar aceste studii ar putea fi lipsite de acuratete, deoarece ele nu au continuat sa se desfasoare de zece ani sau chiar mai demult.
Intr-un articol din Independent, 30 martie, ni se spune ca:
Utilizarea telefoanelor pentru 10 ani sau mai mult poate dubla riscul de cancer cerebral. Cancerele iau cel putin un deceniu pentru a se dezvolta, anuland asigurarile oficiale in ce priveste siguranta, bazate pe studii de inceput care includeau prea putini oameni, sau niciunul care sa fi utilizat telefoane mobile atat de mult timp.
Dr. Vini Khurana, un neurochirurg eminent care a castigat 14 premii in 16 ani, a publicat peste 36 de documente stiintifice si a revizuit mai mult de 100 de studii asupra efectelor telefoanelor mobile, si declara:
<blockquote
Exista dovezi semnificative si tot mai sporite despre o legatura intre utilizarea telefonului mobil si anumite tumori cerebrale. Experimentam in acest moment o situatie iesita de sub control in mod reactiv.
El se teme ca "daca industria si guvernele nu intreprind pasi directi si decisivi" vom vedea o epidemie globala de tumori cerebrale in urmatorul deceniu.
S-a anticipat ca acest pericol are ramificatii de sanatate publica cu mult mai largi decat azbestul si fumatul" spune el, care spus catre IoS ca evaluarea lui este partial bazata pe faptul ca trei miliarde de oameni utilizeaza acum telefoanele peste tot in lume, de trei ori mai multi decat cei care fumeaza.
Curios este faptul ca articolul declara ca "Fumatul omoara circa cinci milioane de oameni in fiecare ani", fara nici o referinta. Cinci milioane pe an este o afirmatie indrazneata, si foarte departe de cele 6 milioane de decese din secolul trecut despre care noi auzeam in mod obisnuit.
Oricum, inapoi la telefoanele mobile. Dr. Khurana nu este unicul cercetator care sa fi observat pericolele iminente ale mobilelor. New Scientist, in numarul sau din februarie 2008, vorbeste despre un studiu efectuat pentru a examina efectele radiatiei telefonului mobil asupra celulelor.
Cercetatorii au examinat 580 de proteine diferite din celulele lor epiteliale(ale pielii) si au gasit ca un numar de doua proteine erau modificate la toti voluntarii: o proteina sporita cu 89 de procente, si cealalta scazuta cu 32 de procente. Rezultatele acestea arata ca radiatia de la telefoanele mobile produce schimbari la nivel molecular.
Dr Mercola a scris in 18 martie 2008 in bulentinul lui de stiri:
Credem ca deteriorarea biologica provine atat de la semnalele modulate care sunt PE unda purtatoare, cat si de la insasi unda purtatoare. Totusi acestea isi efectueaza vatamarea prin doua mecanisme complet diferite. Aceste unde radio modulate ce poarta informatie rezoneaza cu frecventele biologice de cativa pana la cateva sute de cicli(herti) pe secunda, si pot stimula receptorii tai celulari, cauzand o intreaga cascada de consecinte patologice care pot culmina cu oboseala, anxietate, si in cele din urma cancere.
Si pentru a oferi o indicatie despre cat de mare este acum industria telefoniei mobile, acestei industii i-a luat douazeci de ani, din 1984 si pana in 2004, pentru a vinde un miliard de telefoane mobile, doar 18 luni pentru a vinde un al doilea miliard, inca o reducere la 9 luni pentru al treilea miliard, si uluitor, doar sase luni pentru a vinde cel de-al patrulea miliard.
O multime de oameni resping ideea ca telefoanele mobile sunt periculoase, deoarece frecventa este prea mica. Ei bine, dupa cum spune o veche zicala, o imagine face cat o mie de cuvinte - si aici este imaginea:
Imaginea de mai sus este dintr-o editie din iunie 2003 a Environmental Health Perspectives/Perspectivele Sanatatii Mediului si arata deteriorarea neuronului cauzata de radiatia telefonului mobil. Fotografia din dreapta (notata cu A) este a unui creier de cobai, subiect de control, care nu a fost expus radiatiei si este cum ar trebui sa arate un creier sanatos. Fotografia din stanga (Notata cu B) este a unui creier de cobai dupa doua ore de radiatie a unui telefon mobil GSM de variate intensitati. Petele negre sunt proteine ce au penetrat bariera sange-creier, ceea ce a cauzat deteriorare neuronala semnificativa in cortex, hipotalamus si ganglionii bazali.
Autorii au declarat:
Situatia unui creier in crestere ar putea constitui un motiv de preocupare speciala, intrucat procesele biologice si de maturizare sunt deosebit de vulnerabile. Nu putem exclude ca dupa cateva decade de utilizare adesea zilnica, o intreaga generatie de utilizatori sa poata suferi efecte negative chiar si incepand cu varsta mijlocie.
Deci ceea ce devine atunci evident este ca intr-adevar exista date stiintifice aratand nu doar ca radiatia telefoanelor mobile provoaca vatamari, ci si cum aceasta provoaca vatamarile. Trist, acest lucru a fost cunoscut de multi ani, fotografiile de mai sus fiind vechi de 6 ani, si faptele nu pledeaza pentru eradicarea telefoanelor mobile, catusi de putin, dar ceea ce sper eu este ca sa ajungem la un punct unde noi, publicul, suntem informati obiectiv despre toate informatiilee relevante si importante, astfel incat sa putem lua propriile noastre decizii - fara interferenta guvernamentala de a impune interdictii.
Este inacceptabil social pentru noi, nu doar de a fi bombardati cu mesaje despre cum cauzeaza fumatul asta si aia, dar ca alte domenii sa fie complet ignorate sau sa li se acorde un minim de acoperire informationala.
In site-ul nostru am mai scris despre telefoanele mobile, am oferit Zece moduri de a te proteja de radiatia daunatoare produsa de telefonul mobil si am povestit despre Motivul pentru care seful telecom al Belgiei a interzis retelele WiFi si de telefonie mobila in birourile sale .
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-wellbeing/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-802602.html
http://www.newscientist.com/article/mg19726443.800-cellphone-radiation-affects-cells-in-living-humans.html
http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=1241519&blobtype=pdf
http://smokescreens.org/mobilephones.htm - radiatii de la smartphone
https://www.youtube.com/watch?v=wU5XkhUGzBs
Exista metode de ecranare a radiatiilor electromagnetice emise de antenele GSM ce constau in vopsele si perdele antiradiatii.
De ce traduceti gresit din engleza? Decade din en se traduce corect in rom cu DECENIU. Decada in rom inseamna o perioada de 10 zile.
Atentie si la antenele GSM, routere WIFI, telefoane DECT.
de vreo 4-5 ani se stie precis si s-a afirmat oficial in mai multe tari, de catre mai multi cercetatori, faptul ca radiatia electromagnetica poate duce la tumori. Aici intra si wireless-ul sau Wi Fi, wii, emitatoarele GSM, radar, etc, etc. Numai ca oamenii nu se pot dezlipi de telefon. Sunt dependenti de el. De la corporatistii care primesc mail-uri, la sarmanii angajati pe care-i haituieste seful prin intermediul telefonului, pana la sarmanii copii, care joaca diverse jocuri pe telefon sau navigheaza pe internet tot de pe telefon. Ramane sa se hotarasca fiecare ce este mai important pentru el: sanatatea si viata sau "sa fie conectat"?
Radiatii exista peste tot, din pacate telefon mobil a devenit indispensabil in zilele noastre...
Consider foarte util acest articol... Toat? stima pentru autor! La mul?i ani!
Multumiri, tuturor pentru informatiile puse la dispozitie.Va rugam ,ajutati-ne in continuare sa fim in situatie de a fi avertizati prin ceea ce ne comunicati!Sa aveti un an bun"Multi ani" !