Probioticele sunt bacterii benefice cu rol important in sanatatea noastra. Ele sunt prezente pretutindeni in interiorul si pe suprafata corpului facand fapte bune, insa se regasesc in concentratia cea mai mare in intestine. Cateva dintre aceste microorganisme:
- Lactobacillus acidophilus
• Bifidobacteria
• Bifidobacterium longum
• Escherichia coli
• Bacterii de acid lactic
De ce avem nevoie de ele?
Desi pare greu de crezut, in interiorul corpului nostru se da o lupta grea in fiecare zi. Probioticele formeaza un strat protector fizic de-a lungul peretilor intestinelor pentru a le proteja de invazia bacteriilor daunatoare.
Probioticele alcatuiesc 60% din functia imunitara secretand substante care combat agenti patogeni precum bacterii, virusi, ciuperci si mucegai mentinand corpul sanatos. Pe langa contributia la sistemul imunitar, probioticele mai au si alte functii importante, precum:
- Scad colesterolul
• Reduc tensiunea arteriala
• Imbunatatesc digestia
• Maresc absorbtia de fier si alte minerale
• Contribuie la sintetizarea nutrientilor din alimente
• Reduc inflamatia
• Curata si netezesc captuseala intestinelor
• Combat alergiile
• Imbunatatesc sanatatea urogenitala
• Vindeca sindromul intestinelor iritate si colita
• Sprijina dezvoltarea si functionarea intestinelor
• Furnizeaza energie
Lipsa unei cantitati suficiente de bacterii benefice slabeste sistemul imunitar si ne lasa expusi microbilor, bacteriilor daunatoare si virusilor care ne pot imbolnavi.
Cand tractul digestiv este sanatos, bacteriile bune filtreaza si elimina tot ce-i pot dauna - toxine, substante nocive si alte produse reziduale. In acelasi timp, absorb tot ceea ce corpul are nevoie (nutrientii din alimente si apa), le asimileaza si le distribuie la nivel celular.
Majoritatea probioticelor colonizeaza intestinul gros. Aceste organisme vii alcatuiesc o retea neurala denumita uneori si “al doilea creier.” Aceasta retea neurala din intestine capteaza informatii de la mediu extern si mentine o comunicare constanta cu primul creier prin sistemul nervos central contribuind la luarea deciziilor bazate pe o asa numita intuitie.
Cum functioneaza acest sistem? Ca orice altceva – cu energie. Probioticele la persoanele sanatoase pot ajunge pana la 100 trilioane, depasind ca numar propriile celule din corp intr-o proportie de 10 la 1. Pana la 3.5 kg din corp reprezinta, practic, masa de probiotice.
Aceste organisme microscopice sunt in continua miscare si toata aceasta miscare creaza o anumita frictiune ce genereaza un camp de energie. Probioticele te ajuta sa traiesti. Este in propriul lor interes sa traiesti si sa fii sanatos pentru ca depind de gazda lor pentru propria supravietuire.
Cum le obtinem?
- Ne nastem cu o parte din ele – In procesul nasterii prin colul uterin, nou nascutul preia bacterii de la mama sa. Aceste bacterii benefice nu sunt transmise cand copilul se naste prin cezariana si s-a dovedit ca acesta poate fi un motiv pentru care unii nou nascuti prin cezariana dezvolta alergii, au sisteme imunitare mai slabe si microflore mai sarace. Consumul de apa cu clor si utilizarea de antibiotice distrug toate organismele din intestine, inclusiv bacteriile benefice. Stresul poate si el contribui la o suprapopulare cu bacterii nocive modificand compozitia chimica a corpului si creand un mediu mai acid, propice bacteriilor daunatoare.
- Din alimentele fermentate– Varza cruda fermentata si muraturile sunt o sursa excelenta de probiotice. Acest lucru se datoreaza faptului ca varza, usturoiul si ceapa au un continut bogat in sulf ce impiedica dezvoltarea bacteriilor nocive incurajand in acelasi timp multiplicarea celor benefice. Probioticele sunt, insa, vulnerabile la temperaturi mari si pot fi distruse prin procese de gatire. De aceea alimentele fermentate ar trebui sa nu fie pasteurizate, iradiate sau procesate in orice mod la temperaturi inalte. Ar fi, de asemenea, indicata folosirea legumelor organice pentru murare/fermentare pentru minimizarea expunerii la pesticidele toxice folosite in agricultura industriala.
- Din suplimente– Acestea pot reface echilibrul florei intestinale si se gasesc la magazinele naturiste sau farmacii. Descopera aici un supliment natural, probiotic si prebiotic.
Surse:
http://www.webmd.com/digestive-disorders/features/what-are-probiotics
http://www.scientificamerican.com/article/gut-feelings-the-second-brain-in-our-gastrointestinal-systems-excerpt/