Cu totii trecem printr-o perioada incarcata, trebuie sa luam decizii sau suntem pusi in fata unor situatii limita. Daca esti genul de persoana optimista, increzatoare in puterile proprii, care stie ce vrea si careia nu ii este teama sa isi asume riscuri, FELICITARI! Insa ce te faci daca esti complet opusul unei astfel de persoane si in situatii stresante ai reactii deplasate si care de cele mai multe ori se termina prin a rani pe cineva?
Aici intervine ceea ce se numeste "Principiul 90/10" : 10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, pe cand 90% din viata noastra este decis de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla. Interesant, nu-i asa?
Practic avem control asupra vietii noastre in proportie de 90% iar restul de 10% sunt evenimentele pe care nu le putem controla. Sa exemplificam cu cateva situatii reale in care nu avem control asupra ceea ce ni se intampla: masina nu mai porneste; avionul are o intarziere, ceea ce da planurile peste cap; in trafic, cineva iti taie calea brusc.
Restul de 90% este determinat in totalitate te tine. Cum? Prin reactia ta la evenimentele ce au loc. Nu poti opri ploaia sa cada, dar poti controla reactia ta. Te poti enerva pentru ca iti strica planurile de plimbare sau poti alege sa refaci planul si sa stai in casa, urmarind un film sau citind o carte.
Iata un alt exemplu, probabil familiar multora:
Iei micul dejun cu familia ta. Fiica ta varsa ceasca de cafea pe tine cand esti deja imbracat de serviciu… Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai s-a intamplat. Ce urmeaza va fi determinat de reactia ta.
Iti certi fiica pentru ca a varsat cafeaua pe tine. Ea incepe sa planga. Dupa ce iti certi fiica te intorci spre sotia ta si o critici pentru ca a pus ceasca prea aproape de marginea mesei. Umeaza o scurta cearta aparent nevinovata.
Te grabesti sa te schimbi. Cand te intorci vezi ca fiica ta a fost prea ocupata cu plansul pentru a-si termina micul dejun si a se pregati de scoala. A pierdut autobuzul. Sotia trebuie sa plece la serviciu imediat. Tu te grabesti sa ajungi la masina pentr a-ti duce fiica la scoala. Pentru ca esti in intarziere, conduci cu 70 km/h intr-o zona cu limita de 40 km/h.
Dupa 15 minute interziere si plata unei amenzi, ajungi la scoala. Fiica ta fuge din masina la ore si nici macar nu te saluta la plecare.
Dupa ce ajungi la serviciu cu 20 minute intarziere, realizezi ca ti-ai uitat servieta acasa. Ziua a inceput ingrozitor si pare ca devine din ce in ce mai rea. Abia astepti sa ajungi acasa. Cand ajungi acasa, observi ca exista o tensinue in relatia cu sotia si cu fiica ta.
De ce?
Din cauza modului cum ai reactionat dimineata. De ce ai avut o zi proasta? Cine sau ce a fost de vina? Cu siguranta TU.
Uite ce s-ar fi putut si ar fi trebuit sa se intample. Cafeaua este varsata pe tine. Fiica ta este pe punctul de a incepe sa planga. Tu spui calm:“Nu-i nici o problema draga mea. Trebuie doar sa fii mai atenta data viitoare.”
Te duci si te schimbi. Iti iei servieta, si revii la timp sa iti vezi fiica plecand la scoala cu autobuzul. Se intoarce si iti face cu mana. Ajungi cu 5 minute mai devreme la serviciu si saluti pe toata lumea. Colegii te vad bine dispus si iti arunca un alt gen de priviri. Te simti bine. Le povestesti despre intamplarea hazlie ce a avut loc. Radeti si toata lumea e relaxata si se simte bine.
Observi diferenta?
Doua scenarii diferite. Ambele au inceput la fel. Dar s-au terminat diferit. De ce? Datorita modului cum ai reactionat.
Iata in continuare cateva scenarii asemanatoare cu care fiecare dintre noi s-a confruntat.
Se apropie termenul limita pentru finalizarea unui proiect
Concentratia este la maxim dar simti ca inca mai ai atatea de facut si nu stii de unde sa incepi. In loc sa te imparti in zece actiuni simultan, incearca acest mic exercitiu pentru a-ti elibera mintea si a-ti intari vointa:
Aseaza-te confortabil, inchide ochii si asculta-ti respiratia. Gandeste-te ca te eliberezi de tensiune de fiecare data cand expiri. Apoi imagineaza-te facand toate lucrurile necesare pentru a duce la bun sfarsit proiectul. Imagineaza-ti totul in detaliu. Imagineaza-ti degetele relaxate pe tastatura in timp ce scrii. Iar la final vizualizeaza-te terminand lucrul si bucurandu-te de timpul ramas. Deschide usor ochii si revino treptat la activitatea ta.
Nu poti dormi? Respira profund
Poti face acest truc ori de cate ori iti este greu sa pui capul pe perna si sa dormi. Ajuta la reducerea tensiunii si limpezirea gandurilor. Asezat pe spate, cu capul si picioarele mai ridicate decat trunchiul pentru a perminte abdomenului sa se relaxeze complet si pentru a putea respira adanc. Cu mainile pe abdomen, inspira si expira de cateva ori incercand sa simti miscarea acestora in ton cu respiratia. Continua sa respiri adanc, numarand in gand treptat, pana simti ca incepi sa te relaxezi, din ce in ce mai mult.
Daca cineva spune ceva negativ despre tine, nu fii ca un burete. Lasa atacul sa se prelinga ca apa pe sticla. Nu lasa comentariile negative sa te afecteze.
Reactioneaza corect si nu iti vor strica ziua. O reactie gresita poate duce la pierderea unui prieten, la pierderea serviciului sau poate produce stres.
Cercetarile au aratat ca nu evenimentele in sine dauneaza omului, ci atitudinea pe care omul isi permite sa o aiba in legatura cu acele evenimente. Trairea interioara, atitudinea, poate sa duca la consumuri uriase de energie in moduri total neconstructive si inutile. Pentru un astfel de consum de energie dezastruos, omul trebuie sa plateasca cu suferinta, boala, chin, nefericire.
Aceste idei sunt prezentate si in video-ul TED de mai jos
In concluzie, absolut tot ce facem, oferim, spunem sau chiar gandim este ca un bumerang. Se va intoarce la noi… Daca vrem sa primim, trebuie mai intai sa invatam sa oferim… Doar invatand sa daruim, inima ne va fi plina de dragoste…liniste si impacare.
Tu cum procedezi in 90% din timp?
Surse: Stephen Covey - The 90/10 principle
Martha Stewart - http://www.wholeliving.com/
Am ajuns aici pe urma unei probleme de... gramatică. Dă vina pe Google, ok? :) În articol ai folosit de trei ori prepoziția "asupra" care cere cazul genitiv: 1. "avem control asupra vietii noastre" 2. "nu avem control asupra ceea ce ni se intampla" 3. "Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai s-a intamplat." Observi diferența dintre #2 și #3? Care e părerea ta? Atunci când "asupra" se întâlnește cu "ceea ce", este nevoie sau nu este nevoie de "a" între ele? Nu e nevoie să lași comentariul. Îmi poți scrie pe adresa de e-mail. P.S. Live, Love, Learn and Leave a Legacy. if you know what I mean :D
Multumesc pentru acest articol! o sa incerc sa reactionez diferit :) MULTUMESC
multumesc pt sfaturi. foarte utile pentru mine. sper sa imi aduc aminte de acest articol in clipele tensionate
Boala este deja o cauza a reactiilor tale si in acest caz mergi la sursa reactiilor si incerci sa remediezi problema sau o accepti .Doar de tine depinde.
dar daca ceea ce nu poti controla iti ocupa 90% ? ca de exemplu... o boala care te ingradeste? si atunci nu mai conteaza ce reactii ai si cum privesti lucrurile decat 10%, iar boala in sine decide pentru tine 90%?