Cariile dentare la copiii mici au capatat proportii epidemice in ultimii 30 de ani si au creat o adevarata criza in domeniul sanatatii publice. Un studiu efectuat de Academia Americana de Stomatologie Pediatrica arata ca, in prezent, cariile dentare sunt cea mai comuna boala cronica la copiii din occident. Este, astfel, evident ca sfaturile de acum cateva zeci de ani, cu privire la periaj, folosirea atei dentare si atentia la consumul de zahar, nu sunt suficiente pentru a-i proteja pe copii de acul si frezele stomatologilor.
Analiza biochimica a modului de formare a cavitatilor evidentiaza faptul ca alimentatia - chiar mai mult decat igiena orala - este principalul vinovat. Gustarile pe care le dam de obicei copiilor sunt bogate in carbohidrati simpli - cereale, biscuiti si fructe uscate - iar acestia se transforma in acid lactic, care deterioreaza smaltul si dezvolta carii.
Limitarea consumului de produse procesate de panificatie, patiserie si alte produse cu carbohidrati simpli este secretul prevenirii cariilor cu 100% succes. Exact: zero carii.
Aceasta noua abordare prin alimentatie este un instrument extrem de util pe care parintii il pot folosi pentru prevenirea cariilor. Si vestea buna este ca nu trebuie sa faca ajustari dramatice in alimentatia familiei.
Iata cinci principii de baza pentru o sanatate dentara impecabila atat pentru copii, adolescenti, cat si pentru adulti:
Alege alimente "prietenoase" pentru dinti
Mai exact: produsele alimentare ce contin grasimi, proteine si fibre nu dezvolta carii. Cele care contin carbohidrati simpli sau procesati, dezvolta. Alege pentru copii alimente intregi (fiertura de ovaz, de exemplu, in loc de cereale procesate) si gustari cu continut redus de carbohidrati (batonase de branza si felii de mar). Nu trebuie sa renunti de tot la zahar pentru a evita cariile. De exemplu, inlocuieste ciocolata cu lapte cu cea neagra, cu concentratie de 70%, care are mai multe grasimi, mai putin zahar si chiar cateva substante care pot intari smaltul.
Stabileste un program regulat al meselor, in loc de "rontaitul" permanent
Gandeste-te: alimentele bogate in carbohidrati plus faptul ca sunt consumate constant , egal carii. Daca ii dai voie copilului tau sa rontaie mereu tot felul de dulciuri sau sa bea suc sau lapte toata ziua - sau are mereu sticla cu lapte sau cu suc pe noptiera - prescrii o reteta sigura pentru o gurita plina de carii. Dintii sunt acoperiti prea multe ore cu acid care favorizeaza cariile. Stabileste sase “mese” pe zi si obisnuieste-ti copilul sa le respecte.
Apa ar trebui sa fie bautura de referinta
Zicala “solutia la poluare e diluarea” are mult adevar in ea. Apa bauta dupa masa si gustari este o metoda simpla de a mai reduce din riscul de cariere a dintilor. Intre mese, e bine sa oferi copilului apa numai daca ii este sete.
Protejeaza dintii de lapte
Desi copiii isi pierd dintii de lapte, cariile care apar trebuie, totusi, tratate. Dintii de lapte incep sa cada in jurul varstei de 5-6 ani, insa molarii raman pana in jurul varstei de 10-12 ani. Prevenirea cariilor la dintii de lapte prin alimentatie elimina orice traume asociate cu acestea.
Incurajeaza spalatul zilnic al dintilor si folosirea atei dentare
Curatarea dintilor cu periuta si cu ata dentara este esentiala pentru prevenirea cariilor, pentru ca inlatura bacteriile care descompun carbohidratii simpli in acid lactic, un compus ce favorizeaza carierea dintilor. Copiii au nevoie sa fie ajutati, pana la varsta de 5 sau 6 ani, pentru a invata cum se periaza dintii corect. La copiii mici parintii ii pot lasa sa inceapa periajul singuri, apoi pot finaliza procesul cu o periere “perfecta” de aproximativ 20 - 30 secunde. La 6 - 7 ani copiii deja se pot descurca si singuri. Ar trebui obisnuiti sa se spele cel putin de doua ori pe zi, timp de 2 minute. Atat dentara trebuie folosita pentru dintii care sunt lipiti unul de altul.
Descopera produsele pentru igiena orala din magazinul nostru verde viu.