“Este bizar ca managerul de produse agricole este mai important pentru sanatatea copiilor mei decat pediatrul”
~ Meryl Streep
Pe masura ce populatia supradiagnosticata si supraindopata cu medicamente sare precum lemingii peste magura medicinei conventionale, cu majoritatea medicamentelor avand o duzina sau chiar mai multe efecte daunatoare pentru fiecare beneficiu caruia i se face reclama, putem gasi multa intelepciune in citatul lui Meryl Streep.
Intr-adevar, multe dintre fructele si legumele obisnuite care se ingramadesc la standul producatorului local au “puteri vindecatoare ascunse”, si au fost utilizate atat ca medicamente, cat si ca alimente hranitoare din timpuri imemoriale.
Cred cu tarie ca accesul la produse proaspete, organice, este o necesitate la fel de vitala ca si accesul la apa si aer curat. In decursul sutelor de milioane de ani, corpurile stramosilor nostri (ale caror gene au devenit ale noastre) au evoluat impreuna cu plantele superioare cu flori si fructe, si zecile de mii de fitocompusi pe care ele le contin, dintre care multe acum reglementeaza si mentin exprimarea si sanatatea genelor noastre. De aceea, fara consumul regulat al acestor alimente, sanatatea suboptima si probabil multe boli sunt inevitabile. S-ar putea spune pe buna dreptate ca radioterapia si chimioterapia au fost inventate in principal pentru a trata deficientele de consum al fructelor si legumelor, dar desigur inseamna oferirea unei solutii mai rea ca boala, si cu siguranta vesnic incapabila de a se adresa cauzelor fundamentale ale cancerului.
Portocala este unul dintre aceste alimente/medicamente minune, continand o gama larga de compusi tot mai recunoscuti a fi esentiali pentru sanatatea umana. Noi o
consideram un desert dulce, sucul ei o bautura racoritoare, dar reflectam oare vreodata asupra proprietatilor ei medicinale? Iata cateva dintre cele mai importante aceste proprietati.
Sucul de portocala
Multi dintre noi se uita astazi in mod gresit la sucul de portocale ca la o sursa periculoasa de fructoza concentrata – carbogazoasa – fara a recuoaste profundele lui proprietati medicinale. Uneori credem ca putem capata actiunea vitaminei C pe care o contine portocala prin nutrientul semi-sintetic - acidul ascorbic – fara a realiza ca o portocala intruchipeaza (asa cum o fac toate alimentele integrale) o orchestra complexa de reactii chimice, lucratura a milioane de ani de evolutie, despre care se spune ca este un proces de design inteligent biologic. “Nutrientul monochimic” – acidul ascorbic – este doar umbra actiunii vitaminei C care este realizata si exprimata doar prin alimentele vii.
Portocala, la urma urmei, arata ca un soare miniatural, este formata ca o condensare a energiei si informatiei din lumina solara, si de aceea capabila de stocare, iar dupa ce este consumata, ne inunda cu stralucirea pachetelor datatoare de viata ale nutritiei densa in informatie si regulatoare genetica, printr-un mecanism care nu va fi niciodata inteligibil prin acidul ascorbic sau deplin reductibil la scheletul chimic care este acest acid.
Dat fiind acest gand, aici sunt unele dintre beneficiile dovedite ale sucului de portocale:
Sucul de portocala imbunatateste colesterolul ‘bun’: desi este discutabil daca micsorarea asa-numitului colesterol “LDL” este la fel de buna pentru inima pe cat ar dori producatorii de statine sa ne faca sa credem, marirea nivelului de colesterol “HDL” pare sa aiba reale beneficii de sanatate. Totusi asta este destul de greu de facut prin dieta si nutritie, si imposibil prin medicamente. Exceptia este sucul de portocale. Un studiu din 2000 a gasit ca prin consumarea a 750 ml de suc de portocale pe zi, timp de 4 saptamani, s-a imbunatatit profilul lipidelor sanguine prin micsorarea raportului colesterolului LDL/HDL cu 16% la pacientii cu colesterolul marit [1].
Sucul de portocala intareste sanatatea oaselor: un studiu din 2006 pe sobolanii masculi a gasit ca sucul de portocale a influentat pozitiv situatia antioxidantilor si taria oaselor [2].
Sucul de portocala (amestecat cu sucul de coacaze negre) reduce inflamatiile: un studiu din 2009 pe pacientii cu boala arteriala periferica a gasit ca sucul de portocale si coacaze a redus proteina C-reactiva (11%) si nivelul fibrinogenelor (3%), doua masuri concrete ale inflamarii sistemice [3] Un studiu din 2010 a gasit ca sucul de portocale neutralizeaza efectul proinflamator al hranei cu inalt continut de grasimi si hidrocarbonati si previne toxicitatea indusa de endotoxine [4].
Sucul de portocala amplifica pierderea in greutate: un studiu din 2011 a gasit ca acei copii care obisnuiau sa bea regulat suc de portocale au consumat in medie de 523 de calorii pe zi mai mult decat copiii care nu faceau asta. Totusi surprinzator, nu era nici o diferenta intre nivelurile de greutate ale consumatorilor de suc de portocale si non-consumatorilor [5].
Sucul de portocala ar putea dizolva pietrele de la rinichi: un studiu din 2006 a gasit ca daca se consuma suc de portocale, acest consum este asociat cu o mai scazuta suprasaturatie calculata a oxalatului de calciu si a acidului uric nedisociat, doi indici ai micsorarii formarii pietrei de calciu urinar [6].
Extractul din sucul de portocala suprima proliferarea prostatei: in ciuda continutului de fructoza, un studiu din 2006 a gasit ca un extract standardizat de suc din portocale rosii a inhibat proliferarea celulelor de prostata umana in vitro [7].
Foarte interesant articolul. Amuzant, tocmai mâncam o portocală.
Coaja de portocal? mestecat?, înl?tur? mirosul nepl?cut al respira?iei. Coaja portocalelor are efecte benefice digestive, sedative ?i hipnotice tonic-amare, la persoane care sufer? de diabet, în constipa?ie, în st?ri febrile ?i de oboseala