Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Populatiile care nu consuma lactate sunt mai sanatoase

Populatiile care nu consuma lactate sunt mai sanatoase

Desi lipsita de dovezi, exista o teorie care spune ca primele animale producatoare de lapte domesticite au fost caprele, cel mai probabil in prezentul Iran si Irak, acum 10,000 de ani. In aproximativ aceeasi perioada au fost domesticiti si aurocii, s

Desi lipsita de dovezi, exista o teorie care spune ca primele animale producatoare de lapte domesticite au fost caprele, cel mai probabil in prezentul Iran si Irak, acum 10,000 de ani. In aproximativ aceeasi perioada au fost domesticiti si aurocii, stramosii vacilor moderne, mamifere salbatice cu coarne foarte lungi. Laptele lor insa nu a putut fi consumat pentru inca alti o mie de ani, pana cand unii oameni au suferit o mutatie genetica ce le dadea persistenta la lactoza si au putut digera laptele rumegatoarelor. 1

Sustinatorii consumului de lapte din industria de profil din ziua de azi spun ca laptele si produsele lactate ( untul, branza etc ) au fost produse de baza in alimentatia omului inca din cele mai vechi timpuri, mentionand referirile la ‘lapte si miere’ prezente in Vechiul Testament al Bibliei.

Desi e posibil sa fie adevarat, cel putin in ceea ce priveste referintele din Biblie, aceasta explicatie omite un amanunt semnificativ - consumul de lapte a inceput numai datorita unui accident genetic care a avut loc in evolutia umana si acest accident a afectat doar o mica minoritate dintre locuitorii Pamantului, acum circa 6,000 de ani.

“Doar dintr-o anormalitate genetica a devenit laptele un aliment de baza in nordul Europei si in America de Nord,” a observat revista Discover intr-o analiza efectuata in 2000 asupra laptelui si nutritiei. “Natura pregateste in mod normal tinerii pentru intarcare inainte de varsta adulta prin reducerea productiei enzimei care descompune lactoza si anume lactaza. Dar o mutatie genetica mostenita de persoanele descendente din europenii nordici opreste procesul de reducere a productiei acestei enzime.” 2

In ziua de azi majoritatea adultilor din intreaga lume, in special in Asia si Africa, inca nu pot absorbi zaharul din laptele de vaca - lactoza - fara sa aiba simptome fizice grave.

Oamenii nu sunt facuti sa consume lactate. Nu am fost construiti sa consumam lapte de la alte specii in afara de a noastra. Motivul este ca natura a creat o compozitie diferita a laptelui matern in functie de specie, dupa propriile nevoi nutritive ale acestora.

lapte

Sursa foto : http://goo.gl/2Lrt71

Diabetul este un alt exemplu. Exista studii care dovedesc ca, in Finlanda, tara in care consumul de lapte de vaca in special si de lactate in general are o lunga traditie, diabetul de tip 1 este de 36 de ori mai prezent decat in Japonia, unde lactatele nu au fost niciodata un aliment consumat in mod traditional. Aceasta diferenta evidenta ar trebui sa dea de gandit oricarui consumator de lapte de vaca. 11

Si in culturile unde se consuma lactate se poate sesiza un tipar de sanatate cand se compara consumatorii de lactate si produse de origine animala cu cei care nu sunt consumatori de astfel de produse. In cadrul unui studiu efectuat in 2010 in SUA au fost monitorizate 85,168 de femei (cu varste cuprinse intre 34 si 59 ani) pe o perioada impresionanta de 26 de ani si 44,548 barbati (cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani) pe o perioada de 20 de ani, toti participantii fara boli cardiace, cancer, sau diabet. S-au luat in calcul regimul cu continut redus de carbohidrati, fie pe baza de produse animale (cu accent pe surse animale de grasimi si proteine, inclusiv lactate) fie pe baza de produse vegetale (cu accent pe sursele vegetale de grasimi si proteine), in baza unor chestionare de frecventa alimentara. 12

Studiul a concluzionat: “Dieta cu continut redus de carbohidrati pe baza de produse de origine animala a fost asociata cu o mortalitate mai mare atat la femei cat si la barbati, in timp ce dieta pe baza de produse de origine vegetala cu continut redus de carbohidrati a fost asociata cu o rata a mortalitatii din motive variate si din cauza bolilor cardiovasculare mult mai redusa.”

Un studiu european de mare amploare care a publicat datele in 2013 a avut rezultate similare. Folosind informatiile de la 23.531 participanti la studiu, s-au analizat asocieri intre 45 de alimente diferite si riscul de incidenta a unei mari varietati de boli cronice majore, respectiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si cancer. Cercetatorii au concluzionat: “Un consum mai mare de lactate cu continut scazut de grasimi, dar si de unt, carne rosie si sos a fost asociat cu riscuri mai ridicate de boli cronice.” 13

Dovada unei legaturi intre consumul de lactate si riscul de atac cerebral a fost neconcludent, unele rezultate au indicat un posibil risc, iar altele nu au gasit nicio legatura. Cheia pentru un raspuns corect poate fi gasit in interactiunile sinergice intre anumiti "nutrienti" in lactate si alte alimente combinate cu obiceiuri alimentare care compun problemele de sanatate.

Pentru exemplificare, un studiu din 2009 efectuat in Finlanda a analizat asocierea dintre consumul de lactate si riscul de atac cerebral la 26,556 barbati finlandezi fumatori cu varste cuprinse intre 50–69 ani, fara niciun istoric medical de atac cerebral. Acestia au completat un chestionar de frecventa alimentara. Cercetatorii au ajuns la urmatoarele concluzii:

“Am observat asocieri pozitive intre consumul de lapte integral si riscul de hemoragie intracerebrala, precum si intre consumul de iaurt si hemoragie subarahnoidiana. Conform rezultatelor, consumul anumitor produse lactate poate fi asociat cu riscul de atac cerebral.” 14

Tot mai multe studii medicale arata in mod clar si convingator ca exista o relatie intre consumul de produse lactate si tot mai multe boli cronice care afecteaza omenirea. Toate incep de la cocktailul de substante prezente in mod natural in lapte.

Surse si referinte utilizate: 

1    “Historical Timeline: A brief history of cow’s milk.” ProCon.org. http://milk.procon.org/viiew.resource.php?resourceID=000832.
2    Dan Winters, Gary Tanhauser, Will Hively. “Worrying About Milk.” Discover. August 2000.
3    Ibid.
4    Shelton, Herbert M. The Hygienic System, pg. 172 (Dr. Shelton’s Health School: 1947.)
5    Clavano NR. “Mode of Feeding and its Effect on Infant Mortality and Morbidity.” J Trop Ped. 1982;28(6):287–293.
6    Victora CG. Et al. “Evidence for protection by breast-feeding against infant deaths from infectious diseases in Brazil.” Lancet. 1987 Aug 8;2(8554):319–22.
7    Ford, RPK. Et al. Int J Epidemology. 1993;22(5):885–890.
8    Ibid. Dan Winters.
9    Campbell, T. Colin. The China Study. 2006 (BenBella: Dallas).
10    Ibid. Winters.
11    LaPorte RE. Et al. “Geographic differences in the risk of insulin-dependent diabetes mellitus: the importance of registries.” Diabetes Care. 1985; 8(Suppl. 1)101–107.
12    Fung TT. Et al. “Low-Carbohydrate Diets and All-Cause and Cause-Specific Mortality.” Annals of Internal Medicine. Sep 7, 2010:153(5):289–298.
13    Von Ruesten A. Et al. “Diet and risk of chronic diseases: results from the first 8 years of follow-up in the EPIC-Potsdam study.” Eur J Clin Nutr. 2013 Feb 6 (Epub ahead of print.)
14    Larsson SC. Et al. “Dairy foods and risk of stroke.” Epidemiology. 2009 May;20(3):355–60.

http://discovermagazine.com/2000/aug/featmilk

http://www.healyourselfnow.org.uk/are-cultures-healthier-without-dairy--.html

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:746533/FULLTEXT01.pdf

http://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:180027

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989112/ - lapte

#boli #cancer #cultura #diabet #inima #lapte #laptele #studiu #telefonul

Ce au mai parcurs alti cititori...

Beneficiile tehnologiei merita riscul la care ne expunem sanatatea?
4 motive pentru care ar trebui sa renunti la lactate
3 boli care ucid cele mai multe femei si moduri de a le preveni

Ce spun cititorii despre "Populatiile care nu consuma lactate sunt mai sanatoase"

Perseverentul20 April 2015 21:20Raspunde

FALSA AFIRMATIA , SUNT MAI NESANATOASE PERSOANELE CARE CONSUMA CARNE DE PORC SI ASTA SE STIE CA SUNTEM PE LOCUL I LA MORTALITATE IN EUROPA

14 April 2015 16:42Raspunde

Nu mai spuneti ca e mai bun laptele de soia! care soia? toata soia de pe mapamond a fost modificata genetic de mai bine de 10 ani si nu a scapat nici-o saminta de soia de baietii destepti de la monssano! asa ca mai usor cu afirmatiile despre lapte,ca si cind tot laptele face rau?! cred ca ati auzit despre beneficiile extraordinare ale laptelui de capra neagra in bolile plaminului,sau despre ce contine laptele de capra rosie si valoarea lui in bolile oncologice,iar despre chefir,caruia i se cunoaste valoarea de multe secole,ce sa mai vorbim... deci,va rog revizuiti afirmatiile si adaugati si lucruri bune despre lapte,ca sa nu bagati oamenii in ceata!

Hai sa schimbam cu lapte de Soia GMO14 April 2015 03:53Raspunde

1. Marea majoritatea membrilor rasei albe nu au probleme in a asimila lactoza. Si nici arabii, indienii sau africanii (masai de ex). Multi dintre Occidentalii intoleranti la lactoza au devenit astfel in urma dezechilibrelor metabolice provocate de consumul ALTOR alimente necorespunzatoare, intalnite la tot pasul pe piata. 2. Sa faci comparatii intre rase, diete complet diferite, si medii de viata extrem de separate este DEPLASAT. Lumea occidentala este plina de alimente NOCIVE, si nu vorbim de LAPTE CRUD, ci de alimentele procesate, cumparate "de-a gata" care multe nu sunt decat colectii de calorii toxice frumos ambalate (amidon, sirop de glucoza, grasimi trans, soia - care de fapt e comestibila DOAR FERMENTATA). Prin urmare gradul de imbolnavire cu boli metabolice precum Diabet, Cancer, etc este MULT mai ridicat fata de zone in care se consuma alimente mult mai putin procesate industrial, NATURALE. Daca tot s-a dat exemplu Finlanda, e una dintre tarile Europene FOARTE indoctrinate in "cultura" Fast Food. Garantat consumul de porcarii de la McDonalds cantareste mult mai greu in aparitia diabetului, decat consumul de lapte/produse lactate NEPASTEURIZATE. 3. Trebuie cautata intotdeauna SURSA AFIRMATIILOR, si Sursa FINANTARII "cercetarilor". Veti avea multe surprize ce va vor face sa fiti mai sceptici in fata acestor "dezvaluiri medicale"

Cosmin12 April 2015 23:43Raspunde

Oleg Juncu. Argumentele prezentate sunt prea putine sa te convinga, dar ai acolo studiile si referintele. Recomand sa citesti cartea de la pozitia 9 Campbell, T. Colin. The China Study. 2006, si pe urma n-o sa mai ai nevoie de alte argumente, eu unul cel putin nu am mai avut.

Oleg Juncu10 April 2015 14:46Raspunde

V? cer scuze, dar argumentele prezentate nu sunt de natur? s? m? conving? s? nu mai iau în gur? lactate! Singura aser?iune incontestabil? este dup? p?rerea mea cea referitoare la al?ptarea bebelu?ilor. În rest, argumentele sunt nesustenabile sau cel pu?in discutabile. Un exemplu: v-a?i referit la diferen?ele dintre obiceiurile alimentare ale finlandezilor în opozi?ie cu a japonezilor ?i a?i adus ca argument consumul extrem de redus de lactate ca explica?ie pentru riscul de atac cerebral mult mai sc?zut la japonezi. Dar nu ave?i nici un argument pentru a dovedi c? tocmai aceast? diferen?? de alimenta?ie este are acest efect! Dar celelalte foarte numeroase deosebiri între diete le-a?i l?sat de o parte. Aproape c? nu este nimic comun între cele dou? diete. De ce tocmai laptele s? fie cauza? Deasemenea a?i numit drept accident genetic o muta?ie genetic? care nu este nimic altceva decât o adaptare a grupului uman la o anumit? surs? de hran?. Numai datorit? capacit??ii uimitoare de adaptare a speciei umane aceasta a reu?it performan?a s? invadeze tot globul cu condi?ii de hran? extreme de la fructele tropicale la gr?simea de foc? din zona arctic?. Nici un aliment nu con?ine to?i nutrien?ii necesari vie?ii ?i nici nu este lipsit total de substan?e balast sau d?un?toare. Organismul uman a fost proiectat s? le sorteze ?i s? elimine ce nu-i este necesar sau d?un?tor. Dar s? iau ?i eu un exemplu hazardat: de ce în Fran?a în paralel cu cre?terea consumului de lactate a crescut în acela?i timp ?i speran?a de via??? S? sus?in c? este o cauz? ?i un efect? Nu-mi permit o astfel de libertate!

12 April 2015 11:30Raspunde

Oleg Juncu a punctat din punctul meu de vedere foarte corect , nu cred c? a?i mai avea ceva de ad?ugat.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101