Daca nu te-au cucerit inca numeroasele beneficii oferite de polenul de albine, este timpul sa acorzi mai multa atentie acestui superaliment.
Polenul este produs de albine, care colecteaza samanta masculina a bobocului inflorit si o combina cu propriile enzime digestive. Produsul astfel obtinut este folosit pentru a hrani larvele, ca sa poata creste puternice si sanatoase. Pentru cei care nu o stiu inca, polenul este considerat de multi nutritionisti un aliment complet si nutritiv. Contine cam 40 % proteine, amino acizi ce pot fi usor folositi de corp si o mare varietate de vitamine (printre care multe B-uri si vitamina D), minerale si antioxidanti.
Polenul era atat de apreciat de grecii antici si romani incat era denumit “ambrozie,” care in latina inseamna "mancarea zeilor".
Iata cateva motive pentru care acest "aliment al zeilor" nu ar trebui sa lipseasca nici din smoothie-ul sau gustarea ta:
Combate inflamatia in intreg corpul
Unul dintre beneficiile principale ale polenului este data de natura sa antiinflamatoare. Inflamatia este reactia naturala a corpului la un intrus din exterior si se manifesta prin inflamarea tesuturilor si uneori prin durere. Desi reactia este benefica pe termen scurt, pentru ca tine departe elementele patogene, daca devine cronica, poate cauza probleme.
Inflamatia cronica este asociata cu multe afectiuni cronice, printre care cancer, boli de inima si afectiuni autoimune.
Pe langa vitamine si minerale, polenul contine flavonoide, o grupa de antioxidanti, precum si antioxidantul licopena (asociat mai ales cu rosiile), care lucreaza impreuna pentru a combate inflamatia la nivelul intregului corp. Nu numai ca previne aparitia bolilor, dar poate chiar incetini procesul de imbatranire.
In plus, polenul calmeaza inflamatii ale pielii, precum eczemele si psoriazisul, precum si inflamatiile respiratorii, care pot duce la astm daca raman netratate.
Mentine sistemul imunitar in cea mai buna forma
Pe langa B-urile continute si vitamina D, polenul contine si cantitati mari de vitamina A si C, ambele cunoscute pentru contributia lor la mentinerea sanatatii sistemului imunitar. Vitamina C este, de altfel, utilizata frecvent pentru stimularea sistemului imunitar, pe perioada racelilor sezoniere—si pentru motive intemeiate.
Antioxidantii si nutrientii prezenti in polen contribuie si la mentinerea sanatatii intestinale—iar un sistem intestinal sanatos inseamna automat un sistem imunitar sanatos. Consumul regulat de polen previne aparitia racelilor si a gripei si poate scurta perioada de recuperare a acestora daca, totusi apar.
Si… nu doar atat!
Pe langa faptul ca reduce inflamatia si iti pune sistemul imunitar pe picioare, iata si alte contributii pe care polenul le aduce corpului:
- Amelioreaza alergiile sezoniere reducand sensibilitatea la sursele locale de polen
- Sprijina sanatatea cardiovasculara
- Furnizeaza energie optima pe tot parcursul zilei
- Stimuleaza metabolismul
- Inlatura simptomele depresiei
- Reduce poftele de alimente nesanatoase si reduce chiar pofta de alcool si alte substante care creaza dependenta
- Furnizeaza enzime digestive importante care regleaza sistemul digestiv
- Echilibreaza sistemul endocrin
- Sporeste fertilitatea
- Contribuie la detoxifierea intregului organism
- Creaza conditii pentru transportul oxigenului la nivel celular
- Reduce riscul de cancer si al multor alte boli cronice
Dar cum poti consuma polenul? Sunt multe variante, insa printre cele mai bune sunt in combinatie cu ceai, smoothie, suc sau fructe proaspete - fibrele din fructe se pare ca potenteaza efectele polenului. Poate fi adaugat si in salatele de fructe.
Tu cum preferi sa consumi polenul? Scrie-ne mai jos pararea ta! Aici invatam impreuna!
Eu amestec 2-3 lingurite polen cu zeama de la o jumatate de lamaie si i-l las approx 15 minute pana se dizolva bobitele de polen apoi adaug apa si i-l beau
Poate fi luat și de diabetici?
da
Am luat polen aproape doi ani,și m-am simțit foarte bine! Acuma îmi lipsește mult! Luam doua linguri pe zi,așa crud de la congelator, îl mestecam până de topea ! Era plăcut la gust! Sper sa pot face din nou comanda cât mai curând!
Polenul - atat de multa truda pentru albinute sa il culeaga. O adevarata sursa naturala de sanatate si ajutor de nadejde in imunitate. Noi folosim polenul Prisaca Transilvania, produs natural romanesc http://www.biorganicbubu.ro/index.php… Pentru fetita mea cea mare (3 ani) - care il consuma de la 1 an si 1 luna putin cate putin pana la 3 lingurite in prezent - grauncioarele de polen au fost mult timp "bobo po'en"
Sunt vreo trei luni,de cand iau polen,o lingurita cu varf, o pun de seara in 100-150 ml apa,iar dimineata storc zeama de la o jumatate de lamaie,o amestec bine si beau...tot!!!:)).Fata mea a baut din septembrie pana in aprilie-mai anul trecut si nu a racit niciodata, toata iarna!Mai are si alte beneficii: un par sanatos,unghii,care nu se mai rup deloc...,o stare de bine si optimism,care se datoreza continutului de vitamine ,minerale si aminoacizi pe care il are. Polenul nu ar trebui sa lipsesca din alimentatia niciunuia dintre noi!
In fiecare dimineata iau o lingurita cu polen;si asta de cativa ani.Efectele se simt !
Su il iau am.cu mie re.pe stomacul gol dimineata
Pe mibne ma doare stomacul de la polen chiar si daca l-am luat dupa mancare. Vreo solutie?
Buna, si eu sufar de gastrita si solutia pe care am gasit-o sa pot consuma polenul crud este urmatoarea - o lingura mare de polen cat incape, o jumatate de lamaie, miere dupa gust si apa de izvor. o beau dupa micul dejun in fiecare zi de mai mult de un an. M-a ajutat foarte mult in regenerarea organismului afectata serios din cauza transpiratiilor abundente provocate de menopauza.Eu cred ca este cel mai bun supliment naturist de vitamine, minerale si oligoelemente. Recomand cu multa caldura.
ptr ionela il pui la predigerat la rece in lapte acru ....... sau matinal manaci salata de varza si apoi polenul
Eu rasnesc polenul si amestec pudra cu miere, iau in fiecare dimineata pe stomacul gol o lingurita de peste un an si am inceput sa observ schimbari mari: nu am racit deloc timp de un an (in conditiile in care lucrez in spital), nu mai am deloc simptome de gastrita in perioadele stresante cand beau multa cafea, iar poftele de dulciuri nesanatoase s-a diminuat f tare.
Da, intra-adevar este foarte bun polenul crud. Dar recunosc: l-am cautat destul de mult prin magazine si n-am gasit decat uscat, cel crud l-am gasit intr-un magazin onnline apiland. L-am luat pe cel de iarba neagra. Mi-a fost de mare ajutor in detoxifiere si aveam si niste probleme cu rinichii. Acum e totul ok. Da, la inceput il luam si eu cu miere, acum m-am obisnuit sa il iau asa. Nu e rau la gust.
Buna ziua .Am experimentat consumul de polen,cu adevarat si cu mare sinceritate va spun ca datorita Lui Dumnezeu si apoi a polenului am scapat de niste medicamente pentru inima.Eu il i-au asa cum e ,l-a inceput in cantitati mai mici ,il mestec si apoi il inghit ,este foarte bun si sanatos.
Am luat si eu polen crud, exact ca in poza, este extraordinar de bun. Il iau cu miere de albine, dar am o energie maxima
Polenul e foarte bun, mai ales polenul crud. Eu am luat polen crud de iarba neagra pentru detoxifiere. L-am incercat pe cel de la apiland. E foarte bun. Dupa o cura de 7 saptamani, chiar te simti mult mai bine.
Eu iau cate o lingurita in fiecare dimineata si mananc polenul ca atare.
Polenul de albine da energie , combate anemia feripriva si intr-adevar taie pofta de dulce .
Eu il consum ca atare . Adica , cate 0 lingurita pe zi sau chiar o lingura pe zi ,
Polenul crud, pastrat la congelator consumat simplu sau in combinatie cu miere de albine si propolis (reteta: 1kg miere naturala de albine, 150 ml propolis filtrat, 200-250 g polen crud-a se pastra in borcan de sticla)este un superaliment, bun pentru intarirea imunitatii!
Eu consum polenul crud sau de la congelator , o lingurita pe stomacul gol sau cateodata combinat cu miere . Acuma este perioada cea ai buna sa consumi polen crud pentru ca apicultori pun colectoarele de polen in stupi si o parte din hrana puietului se strange in ele. Are un miros incredibil si un gust dulce-acrisor.