Deși sunt una din persoanele dependentele de tehnologie și consider că lumea digitală și inovațiile tehnice ne pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții, sunt totuși aspecte ale vieții pe care le prefer cu pixul pe foaie și să mă implic personal. Este și cazul cumpărăturilor de alimente și produse de igienă. Deși nu îmi place să merg la cumpărături, am eu fixurile mele incompatibile cu InstaCart, Glovo sau alte aplicații de livrări. Nu pot – nu este o glumă – nici măcar să-mi comand alimentele online și doar să le ridic. Nu, domnule. Cumpărături de modă veche pentru mine.
În urmă cu câțiva ani, pentru că aveam impresia că voi cheltui o avere la magazin făcând cumpărăturile în avans, amânam până când abia mai aveam cele necesare. Astfel, eram forțați să mâncăm în oraș, să comandăm fastfood sau ajungeam să merg chiar și de câteva ori pe zi la magazinul de la colț, care, de obicei, are prețuri mult mai mari decât un supermarket. Acum, îmi planific mesele pe o săptămână în avans și creez o listă concretă de cumpărături înainte de a da o raită prin magazine și merg la cumpărături cam la aceeași oră în aceleași zile în fiecare săptămână.
Meniul săptămânal
Vinerea mă așez în fața calculatorului și încep să concep meniul pentru săptămâna ce urmează.
De ce în fața calculatorului? Pentru că răsfoiesc broșurile cu promoțiile de la supermarketurile la care merg de obicei și mă ghidez după produsele aflate la reducere și sugestiile lor de rețete. Dacă ceva îmi face cu ochiul în broșură, trec pe lista de cumpărături și în paralel trec pe meniul săptămânii denumirea mâncării pe care urmează să o gătesc, plus ziua săptămânii când urmează să intre la promoție.
De ce concep meniul vinerea? Pentru că în paralel cu meniul fac și lista de cumpărături în baza deciziilor de meniu, iar sâmbăta este zi de mers la supermarket și piață. În general, supermarketul de unde îmi fac eu cumpărăturile are promoții mai mari în weekend, iar sâmbăta are loc piața volantă unde producători locali își vând produsele.
De ce săptămânal? Pentru că mă scutește de bătaia de cap Noi ce mâncăm azi?, mâncăm variat și sănătos și nu mai facem risipă, căci cumpărăm strict ce avem nevoie și nu mai aruncăm alimente stricate sau expirate. Singurele cumpărături pe care le mai facem ocazional pe parcursul săptămânii sunt cele de apă, pâine și fructe și legume proaspete.
Lista de cumpărături
Despre Cum să faci o listă de cumpărături inteligentă și completă am mai discutat pe blog, în acest articol.
Consultând lista cu produse de bază pe care le folosim în casă și aruncând un ochi asupra dulapurilor și stocurilor existente înainte de a merge la cumpărături, am constatat că bucătăria și cămara mea erau întotdeauna bine aprovizionate, frigiderul meu arareori ajungea să se golească și am cheltuit mai puțini bani atât în magazin, cât și cu fiecare masă.
Cum gătesc?
Odată având acest meniu săptămânal, este foarte ușor să mă organizez de pe o zi pe alta. De exemplu, știu dacă trebuie să scot de la congelator ceva pentru dezghețat sau dacă trebuie să marinez legumele pentru grătar.
În plus, meniul este adaptat și nevoilor și programului nostru. De exemplu, în weekend iau în considerare și micul dejun și prânzul, pe când în timpul săptămânii plănuiesc doar cina, întrucât micul dejun și prânzul le mâncăm la cantină / grădiniță / școală (și nu fac pachete pentru prânz). Planificând, mâncăm relativ sănătos, evit produsele preprocesate sau cu aditivi (citesc toate etichetele), evit prăjelile (prefer cuptor sau grătar sau, mai nou, minunatul slow cooker și air fryer), evit mâncarea grasă. Pun mult accent pe produsele de sezon și le integrez în alimentația noastră: vara – toamna bazez meniul pe legumele pe care le creștem noi în curte – ardei, vinete, roșii și ceapa verde, iarna – primăvara fac un echilibru proteine – salate. În plus, de obicei toamna pun tot felul de conserve de casă, pe care le includ în mâncarea de zi cu zi.
De când am descoperit slow cooker-ul și air fryer-ul, gătitul mi se pare mult mai ușor. Nu știu cum am trăit fără ele până acum, îmi sunt efectiv indispensabile! Pe lângă faptul că mâncarea este mai sănătoasă, nu mai trebuie să le păzesc, căci ingredientele nu se prind de vase și mâncarea nu se arde. Asta este tehnologia pe care o consider utilă totuși. Am avut curajul să încerc rețete noi, inedite, dar și să reinterpretez mâncăruri clasice. Iar Greuceanu și al meu soț sunt încântați de progresul meu în bucătărie.
Îți recomand să citești și articolul Tehnici sănătoase de gătire a alimentelor
Cutia cu gustări
Cutia cu gustări este metoda prin care putem opri copiii din a ciuguli toată ziua în timp ce încercăm să raționalizăm mâncarea pe motive de supraalimentație sau păstrarea limitelor într-o alimentație sănătoasă.
Alege o cutie de dimensiuni medii, pe care să o ții la îndemâna copilului în bucătărie, în care dimineața să pui ronțăielile și prostioarele pe care are voie să le mănânce pe timpul zilei. În felul acesta poți controla mai bine ce și cât mănâncă, dar și copilul știe ce are voie. Mai mult, astfel învață să își gestioneze singur cantitățile, să își împartă gustările pe parcursul zilei, în așa fel încât să se bucure și mai mult de ele.
Pe timpul școlii, cutia cu gustări poate fi folosită în weekenduri și în vacanțe, deoarece programul zilnic nu îl lasă pe copil să ciugulească. Plus că, făcând planificarea meniului săptămânal, copilul știe foarte clar ce are la gustare:
- gustarea de dimineață este la școală și deci se găsește în caserolă
- gustarea de amiază este stabilită prin meniu
Cutia cu gustări merge excelent la familiile cu mai mulți copii. Astfel, fiecare copil are propria sa cutie, pe care o identifică după culoare. Și nu mai există discuții între frați.
Rețeta preferată
În nebunia zilnică, programul mi-e atât de plin la activități și lucruri de făcut, de multe ori picam lată de oboseală la sfârșitul zilei și în loc să mâncăm sănătos, ciuguleam nimicuri pline de grăsimi și calorii sau comandam fast-food satisfăcător emoțional.
Pentru a fi pregătită în astfel de momente, am o listă cu reţete sănătoase, care ne plac mult, care se fac repede şi uşor, listate și ținute la îndemână. De câte ori simt că nu am timp, că nu am chef, că nu sunt în stare să acord multă atenţie pregătirii mesei din ziua respectivă, apelez la una dintre acele reţete.
Eu, de exemplu, am o mare slăbiciune la care apelez când nu am timp de altceva: paste integrale cu legume!
Mese tematice
Alegerea unor teme pentru cina în familie este una dintre cele mai ușoare strategii de planificare a meselor. Este un punct minunat de pornire pentru a începe planificarea meselor dacă nu ai mai făcut asta înainte sau te simți copleșită de minunata întrebare „Ce avem la cină?”.
Dacă iei cina acasă în fiecare seară, la un moment dat poate începe să devină plictisitor să mănânci mereu aceleași feluri de mâncare. Poți folosi cinele tematice pentru a aduce ceva special din când în când, căci nu trebuie să repeți aceleași teme în fiecare săptămână! Ba pot fi folosite și pentru când ai musafiri sau mici petreceri, zile de naștere, aniversări sau zile importante, pentru a le face un pic mai speciale. Dacă le folosești cu moderație, poți chiar să creezi un pic de atmosferă în jurul cinei tematice, adăugând decorațiuni specifice sau propunând activități care se potrivesc cu tema aleasă.
Idei de mese tematice:
- Mâncare tradițională
- Mâncare specifică unei naționalități
- Mâncare sezonieră
- Mâncare vegană
- Mâncare asiatică
- Mâncare mediteraneană
- Mâncare pe bază de leguminoase
- Mâncare de tip fast food
- Fel principal dulce
- Mâncare pe bază de aluaturi
- Supă
- Tocană
- Mâncare pe bază de paste/orez/cartofi
Reutilizarea resturilor
Una dintre modalitățile mele preferate de a economisi timp în bucătărie este să gătesc cantități mai mari de mâncare (cartofi fierți, orez etc.) – mai mult decât va mânca familia la o singură masa – și să păstrez resturile pentru a doua zi, când le dau o reinterpretare.
Există atât de multe beneficii ale folosirii resturilor. Nu numai că previne irosirea alimentelor, dar astfel mă asigur și că am mese sănătoase gata pregătite pentru serile pline, când numai de stat în bucătărie nu îmi arde. Aceasta este, de asemenea, o modalitate excelentă de a economisi bani. Când folosim resturi, cheltuim mai puțini bani pe alimente.
Când planifici mesele pentru săptămâna ce urmează, include mese la care vei folosi resturi. De exemplu, într-o seară ai putea planifica că vei recompune o mâncare din resturi din congelator. Într-o altă seară, poți planifica o masă la care vei folosi resturile din seara precedentă. Începi prin a încerca să utilizezi resturile o dată pe săptămână și apoi vezi ce ți se potrivește mai bine. Odată ce vezi cât de ușor poate fi, vei adăuga mai multe astfel de seri la planul tău de masă.
De asemenea, atunci când faci planul de masă, gândește-te cum poți transforma un fel de mâncare în altul de pe o zi pe alta. Transformarea resturilor este cheia pentru a crea mese pe care familia ta le va iubi, economisind totodată timp în bucătărie. De exemplu, cartofii natur de ieri astăzi pot deveni cartofi țărănești cu ceapă și boia, chili vegetarian din prima seară poate deveni chili mac, orezul mexican cu fasole poate deveni umplutura din tortillas pentru burritos. Tot ce ai nevoie e să adaugi câteva ingrediente suplimentare și vei obține o masă gustoasă.
Nu există prea mult loc de negociere când vine vorba de plata ratelor la creditul ipotecar sau plata chiriei, dar ceea ce alegi să pui în căruciorul tău la cumpărături depinde în totalitate de tine. Cât scrie pe bonul la casa de marcat pentru cumpărături este una dintre cele mai flexibile cheltuieli din bugetul familiei. Planificarea meselor poate ajuta la economisirea banilor, gătit sănătos și mese grozave acasă.
Pentru a ajuta persoanele care doresc să se organizeze mai bine în bucătărie și în același timp să economisească timp și bani, am creat un kit digital, un ghid de planificare și organizare a bucătăriei și gătitului care îl poate ajuta pe cel dispus să îi acorde încredere să reducă timpul de pregătire și planificare a meselor și de organizare a bucătăriei și cumpărăturilor de bază, astfel încât să poată petrece mai mult timp bucurându-se de mâncare, nu doar pregătind-o, făcând economii semnificative în același timp.
Kitul digital cu fișe pentru imprimat și folosit Planificarea și organizarea bucătăriei și gătitului include:
- Planner activități zilnice
- Planner activități săptămânale
- Planner activități lunar
- Planner de mese săptămânale
- Fișă de urmărire a obiceiurilor
- Planner evenimente
- Model listă de cumpărături
- Listă alimente și produse de bază pentru o cămară bine organizată
- Model fișă descriere rețeta preferată
- Planner de mese tematice săptămânale
- Model fișă recunoștință (adulți – pentru scris, copii – pentru desenat)
Poate fi studiat pe blogul meu https://bit.ly/PatriciaLidia_PlanificareaOrganizareaBucatarieiGatitului
Articol scris de Patricia Lidia - comunitatea VVV
Patricia Lidia este programator, scriitor și coach în idei și creativitate. Ce altă meserie ar fi mai potrivită pentru a înțelege algoritmii acestor platforme de care ne folosim zilnic, decât un programator, și ce altă meserie ar fi potrivită pentru a crea content creativ decât un scriitor și coach?
Patricia a înțeles că pentru ca o afacere să funcționeze corect, pe lângă faptul că trebuie să fii mereu la curent cu noile trenduri în business, trebuie să ai grijă și de tine, astfel că ea te poate ajuta prin tehnici de meditație, Reiki și mindfulness pentru ca tu să fii bine din toate punctele de vedere și să ai succes din toate punctele de vedere.
Pe Patricia o poți găsi aici:
Minunat articol! Multumesc ❤️!