Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Pesticidele - inamicul ascuns

Pesticidele - inamicul ascuns

Conform unui raport al comitetului european delegat cu privire la reziduurile din pesticide, merele,piersicile si strugurii sunt de multe ori stropiti cu o substanta de inlaturare a daunatorilor,intr-o concentratie mai mare decat prevad normele UE. R

Conform unui raport al comitetului european delegat cu privire la reziduurile din pesticide, merele,piersicile si strugurii sunt de multe ori stropiti cu o substanta de inlaturare a daunatorilor,intr-o concentratie mai mare decat prevad normele UE. Rezultatele vin in urma analizelor efectuate pe mai mult de 4000 de mostre de alimente si bauturi.

Nivelurile pesticidelor variaza considerabil,iar nivelurile cele mai ridicate se inregistreaza la legume si fructe.

Un mar din 70 a inregistrat valori crescute ale pesticidelor in urma testelor efectuate. Totodata, fructele si legumele livrate catre scoli contineau toate diverse pesticide,dar la un nivel sub limita maxima acceptata.

"Indiferent unde locuiesti, lucrul cel mai important de retinut cu privire la contaminarea cu pesticide e ca limitele permise de catre autoritati reprezinta totusi un factor de risc, mai ales pentru copii."

Pesticidele si sanatatea

Conform EPA(Agentia de Protectie a mediului inconjurator), 90% dintre fungicide, 60%dintre ierbicide si 30%dintre insecticide sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.

Studiile de laborator indica de asemenea ca pesticidele pot cauza alte probleme majore de sanatate,cum ar fi:

Lasand la o parte cat de sigure sunt standardele guvernamentale cu privire la pesticide, agentia EPA mentioneaza urmatorul aspect:”Oamenii au dreptul sa stie in cadru legal ca in anumite cazuri, ca de exemplu pierderile economice ale agricultorilor si fermierilor, pot fi autorizate pentru folosire anumite pesticide ce nu intrunesc standardele de siguranta ”.

Asta inseamna ca ne putem astepta oricand sa fim expusi la nivele periculoase de pesticide prin alimentele pe care le consumam,chiar si dupa standardele EPA.

Fructele si legumele nu sunt singurele alimente ce pot fi contaminate cu pesticide. Animalele din ferme consuma hrana plina de pesticide,iar toxinele sunt acumulate in tesuturile acestora indelungul vietii lor. Cand se consuma carne provenita de la animalele crescute in ferme se ingereaza nu numai pesticidele acumulate,dar si diversi hormoni si antibiotice

Ce categorii de legume si fructe sunt cel mai probabil a fi contaminate?

In ultimul ghid al cumparatorilor in materie de pesticide, grupul pentru sprijinirea mediului inconjurator (EWG – environmental working group) a enumerat principalele 12 categorii de fructe si legume ce sunt cel mai contaminate,conform ultimelor studii in domeniu, si anume:

-mere

-piersici

-cirese

- salata Kale

-salata verde

-telina

-ardei gras

-struguri(import)

-nectarine

-morcovi

-capsuni

-pere

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul www.foodnews.org .

Cultivarea traditionala versus cea Organica

In timp ce in agricultura traditionala se aplica fertilizatori chimici pentru imbunatatirea culturilor,in cea organica se foloseste fertilizator natural (compost) pentru a hrani solul. Agricultorii traditionali folosesc insecticide pentru a scapa de daunatori,in timp ce agricultura organica presupune folosirea metodelor naturale,cum ar fi de exemplu pradatori naturali si bariere naturale. In agricultura traditionala ierburile spontane sunt tinute sub control prin aplicarea ierbicidelor,dar agricultura organica foloseste ceea ce se numeste rotatia culturilor,plugul precum si smulgerea manuala a ierburilor.

Rezultatul consta in faptul ca in agricultura organica alimentele cultivate nu contin reziduuri chimice , ce pot fi periculoase pentru oameni. In plus, s-a descoperit ca in alimentele crescute organic, procentul unor minerale si vitamine era mult superior celor provenite din agricultura traditionala.

De ce sa alegem organic?

Consumul alimentelor organice reprezinta un pas important in mentinerea sau imbunatatirea sanatatii. Prin definitie, alimentele certificate ca fiind organice trebuie sa indeplineasca urmatoarele:

-          Sa nu contina organisme modificate genetic

-          Sa fie produse fara interventia pesticidelor sau fertilizatorilor

-          In cazul celor provenite de la animale, sa nu contina antibiotice, hormoni de crestere sau  alte medicamente

Unul dintre motivele pentru care oamenii ezita sa aleaga alimentele organice este costul destul de ridicat al acestora. Daca ezitati in a alege anumite alimente organice, trebuie sa stiti faptul ca e mai bine sa consumati alimente de origine animala organice, decat legume sau fructe organice si asta pentru ca produsele de origine animala tind sa contina mult mai multe pesticide decat produsele vegetale provenite din agricultura traditionala.

O alta optiune ar fi alegerea produselor locale,provenite din agricultura traditionala locala. De cele mai multe ori, produsele provenite din agricultura traditionala locala pot fi crescute sub aceleasi standarde ca si cele certificate organic.

#agricultura organica #fertilizatori #hormoni #pesticide

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 toxine
Populatia lumii a ajuns la 7 miliarde.
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101