Cu totii am auzit de adrenalina, hormonul care te face sa lupti sau sa fugi si care devine activ ori de cate ori infrunti o amenintare. Dar stiai ca adrenalina este doar unul dintre numerosii hormoni produsi de glandele suprarenale?
Despre glandele suprarenale
Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor. Aceste glande sub forma de piramida au doua parti: cortexul suprarenal exterior si medulla interioara.
Cortexul suprarenal produce 3 tipuri de hormoni:
- Mineralocorticoizi: hormonii activati de rinichi. Acesti hormoni regleaza echilibrul sare/apa din organism si mentin presiunea arteriala sub control.
- Glucocorticoizi: hormonii activati de hipotalamus si glanda pituitara. Acesti hormoni maresc nivelul de glucoza in sange, regleaza metabolizarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor in energie, ajuta la reglarea presiunii arteriale si regleaza raspunsul imunitar si reactiile inflamatorii.
- Sexosteroizi: hormonii sexuali. Cantitati mici de hormoni sexuali sunt eliberati de cortexul suprarenal. Dupa varsta mijlocie, suprarenalele devin sursa principala a hormonilor sexuali.
Am muri foarte repede fara hormonii produsi de cortexul suprarenal.
Medulla suprarenala produce doi hormoni:
- Epinefrina: Epinefrina este hormonul care te determina sa lupti sau sa fugi. Iti mareste ritmul cardiac, mareste nivelul de zahar din sange si trimite mai mult flux sanguin catre muschi si creier.
- Norepinefrina: Norepinefrina lucreaza impreuna cu epinefrina.
In total suprarenalele produc in jur de 50 de hormoni.
Boli majore asociate cu glandele suprarenale:
- Hiperplazia congenitala suprarenala: o afectiune genetica manifestata prin dezechilibru la nivelul hormonilor din suprarenale.
- Boala lui Addison: o afectiune rara care se manifesta prin producerea dezechilibrata de cortizol si aldosteron.
- Sindromul Cushing: o boala care apare destul de rar, manifestata prin producerea excesiva de cortizol.
- Cancer suprarenal: o forma de cancer foarte agresiva care se manifesta prin producerea de hormoni in exces.
Oboseala suprarenala
Oboseala suprarenala este determinata de lipsa somnului de calitate; stres prelungit; expunere la undele electromagnetice; toxicitate de la metale grele; afectiuni ale tiroidei; cofeina, nicotina, sau utilizarea unui alt stimulent; sau o infectie cronica sau acuta, in special cele de tip respiratoriu (raceala, bronsita, sau pneumonie). Cele mai multe probleme suprarenale provin din motivele enumerate anterior.
Oboseala suprarenala se manifesta in doua feluri: fie persoana care sufera de aceasta afectiune se lupta cu oboseala pe parcursul zilei, folosind stimulente precum cafeina pentru a reusi sa incheie ziua devreme, sau totul se intampla exact la fel cu mentiunea ca in jurul orelor 9-10 seara, persoana manifesta o crestere brusca a energiei si poate functiona pana spre 2-3 dimineata cand, intr-un final, se poate culca.
Oboseala suprarenala poate fi atat de grava, incat o persoana poate fi nevoita sa doarma la fiecare cateva ore pentru a putea functiona. Pe langa pierderea energiei, oboseala suprarenala este asociata cu urmatoarele:
- Hipotiroidism
- Libidou scazut
- Scaderea imunitatii
- Presiune arteriala scazuta
Urmatoarele ierburi sunt utilizate in oboseala suprarenala:
- Lemn dulce:Folosit ca atare sau in combinatie cu Panax ginseng si Bupleurum falcatum—in special pentru persoanele cu suprarenale afectate ca urmare a unui consum prelungit de steroizi. Avertizare: lemnul dulce poate creste presiunea arteriala.
- Rhodiola (Radacina Aurie):Adaptogen - ajuta corpul sa se adapteze la stres.
- Schisandra (fructul cu cinci arome):Tot un adaptogen - ajuta corpul sa se adapteze la stres.
- Holy Basil (Busuiocul Sfant):Tot un adaptogen - ajuta corpul sa se adapteze la stres.
- Radacina de Ashwagandha (ginsengul indian):Mareste T3 si T4, ajuta tiroida si suprarenalele, echilibreaza hormonii.
- Astragalus:Imbunatateste sistemul imunitar, functia suprarenala si reduce stresul.
- Radacina de ginseng: Revitalizeaza suprarenalele si echilibreaza hormonii.
Urmatoarele vitamine si suplimente sunt utile in tratarea oboselii suprarenale:
- Complexul de B-uri – in special B5:Desi cei ce sufera de oboseala suprarenala au nevoie de B5 mai mult decat alte vitamine B, cel mai indicat este sa se ia intregul complex, deoarece B-urile lucreaza impreuna.
- Vitamina C:Vitamina C este o parte importanta a unui sistem imunitar sanatos, dar rolul sau critic in functionarea suprarenala nu este mai putin important, doar mai putin cunoscut. Recomandabil ar fi ca vitamina C sa se ia in mod natural si chiar impreuna cu alti nutrienti.
Tratament natural pentru oboseala suprarenala
Candida este cauza numarul unu al afectiunilor de sanatate la multe populatii din tarile dezvoltate si persistenta ciupercii va duce in final la oboseala suprarenala (impreuna cu multe alte probleme). Daca suferi de oboseala suprarenala, renunta complet la orice fel de stimulent. Fara cafea. Curata intestinele. Fa tot posibilul pentru a scapa de stres. Mergi in natura si practica impamantarea. Invata sa respiri! Mergi la un curs de yoga sau fa meditatii.
Sursa:
http://www.naturalnews.com/047452_adrenal_fatigue_thyroid_natural_remedies.html - suprarenale
da sunt o adepta amedici ei naturiste si ma gasesc ff bine cu aceasta PTR. CA FOLOSESC TERAPII NATURISTE IMI PARE BINE CA AM DAT DE ARTICOLELE VOASTRE!CU DIFERITE RETETE PTR.DIVERSE BOLI! AS VREA SA CUNOSC SA AFLU MULT MAI MULT DECIT STIU DESPRE ACEASTA DISCIPLINA A NATURI!VA MULTUMESC CA EXZISTATI!! CU RESPECT ZINA