Fericirea vine usor la unii, dar pentru multi este o lupta zilnica. Unii cara greutatea lumii pe umerii lor, in timp ce altii vad frumusete in toate lucrurile. Oamenii nefericiti au de-a face cu zbateri launtrice, temeri, traume de la inceputurile vietii, predispozitii genetice, vatamari majore, pierderi, etc.
Punctele noastre de referinta pentru fericire difera, asa dupa cum difera si circumstantele noastre. Totusi ceea ce facem noi in legatura cu circumstantele in care ne gasim face toata diferenta. Tot o astfel de diferenta face si ceea ce mancam, deoarece nutritia este baza bunastarii fizice si psihice.
Vitamina D
Fericirea incepe prin a capata ceva insorire. Vitamina D este produsa in piele de catre lumina soarelui, si disponibila ca supliment alimentar. Vitamina D3 este importanta pentru oase si tarie musculara, prevenirea cancerului, functia cardiovasculara, prevenirea bolilor autoimune, si rezistenta la infectii. Mai si amplifica sentimentul de bunastare, imbunatateste somnul, reduce inflamatiile si alina depresia, ceea ce contribuie la fericire.
Grasimile Omega-3
La fel de importanti pentru fericire sunt acizii grasi omega-3, care ofera suport inimii, creierului, starii psihice, articulatiilor, pielii, imunitatii, rezistentei la alergii, sanatatii digestive, metabolice si vederii. Ochii si creierul nostru contin nivele inalte de DHA, forma matura a omega-3, ceea ce imbunatateste comunicarea si cresterea celulara a nervilor.
Omega-3urile mai reduc inflamatia, un proces ce alimenteaza depresia, anxietatea, bipolaritatea, ADHD-ul si problemele de comportament. Uleiul de peste impiedica detinutii sa se revolte, si face fericite mamele si bebelusii. Deficienta de omega-3 este un factor de risc in tulburarile de personalitate si in cele psihiatrice majore, disperare, crime si sinucideri. Omega-3urile mai protejeaza si impotriva "prostirii" cauzate de zahar. Alinarea artritei merita si ea cateva zambete. Sursele vegetariene includ alge, seminte macinate si ulei de in, nuci, seminte de chia si canepa. Alte grasimi sanatoase sunt gasite in uleiul de masline, avocado, nuci, seminte, si legume cu frunze verzi, respectivele grasimi mai si micsoreaza riscul de depresie.
Antioxidanti
Multe grasimi sunt predispuse vatamarilor oxidative (rancezire) ceea ce contribuie la imbatranire si la boli cronice. Omega-3urile sunt protejate de catre cativa antioxidanti, inclusiv carotenoizii, vitamina E, curcumina, coenzima Q10, uleiul de masline si extractele acestuia, fructe, vegetale si ceai verde.
Carotenoizii galbeni (luteina, zeaxantina) protejeaza omega-3urile din creier si ochi, prevenind dementa si orbirea, afectiuni ce duc la dependenta, depresie si nefericire. Tesutul neural este dificil de regenerat si are nevoie de protectie antioxidanta.
Adultii cu nivel inalt de antioxidanti sunt mai optimisti. Carotenoizii din fructe, vegetale sau suplimente naturala sunt deosebit de eficienti. Un aport mare de carotenoizi este pus in legatura cu numeroase beneficii de sanatate si cu longevitatea, baza fiind o trecere in revista a 62 de studii. Din nefericire, majoritatea oamenilor cad in categoria riscului moderat spre inalt de boala, estimare bazata pe consumul lor scazut de carotenoizi.
Serotonina
Marirea nivelului de serotonina imbunatateste starea psihica. Serotonina este constituita din triptofan.
5HTP (5-hidroxi-triptofanul) a fost aratat ca ridicand nivelul serotoninei. Vitaminele B6 si B12 ajuta la mentinerea nivelului de serotonina si ajuta la reducerea iritabilitatii, slabiciunii, insomniei si calmeaza nervii. Vitamina B6 sporeste nivelul de omega-3uri din membranele celulei. SAMe (S-adenozil-metionina) mai promoveaza neurotransmitatorii care ridica starea de spirit.
Alte pilule de fericire
Teanina din ceaiul verde este calmanta si favorizeaza somnul, Feniletilamina este un antidepresiv gasit in ciocolata si in algele albastre-verzi. Magneziul calmeaza muschii si nervii, imbunatateste starea de spirit si stimuleaza somnul. Fibrele fac fericite bacteriile intestinale, care intorc favoarea prin inlaturarea toxinele din corpurile noastre.
Dulciurile si carbohidratii sanatosi din fructe sunt printre cele mai reconfortante si alinatoare alimente, in ciuda catorva serioase neajunsuri. Cu toate acestea, un pic de miere zilnic este sanatoasa si va spori triptofanul din creier pentru a mari nivelul de serotonina. Si lista continua. Experimenteaza un pic cu aceste alimente si suplimente ce iti sporesc buna dispozitie. Vei fi fericit ca ai facut-o.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.opednews.com
http://www.mdpi.com/2072-6643/3/12/1003 (Donaldson's Carotenoid Health Index)
http://thescienceofnutritiondotnet.wordpress.com
http://www.naturalnews.com/041240_nutrition_happiness_brain_food.html
Buuun articol! Multumesc!