Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 5 lucruri pe care părinţii nu ar trebui să le spună niciodată copiilor, conform specialiştilor

5 lucruri pe care părinţii nu ar trebui să le spună niciodată copiilor, conform specialiştilor

Cand suntem mici ne petrecem tot timpul incercand sa intelegem lumea din jur. Totul este nou si interesant, dar si inspaimantator uneori. Cand suntem copii invatam cum sa reactionam la mediul din jur de la adulti, iar parintii sunt cel mai bun exempl

Cand suntem mici ne petrecem tot timpul incercand sa intelegem lumea din jur. Totul este nou si interesant, dar si inspaimantator uneori. Cand suntem copii invatam de la adulti cum sa reactionam la mediul din jur, iar parintii sunt cel mai bun exemplu pe care il avem, chiar daca ne dam sau nu seama de acest lucru. 

In perioada copilariei, neuroplasticitatea creierului este flexibila. Creierul unui copil invata repede si se adapteaza foarte rapid. De aceea copiii par sa invete limbi straine multe mai usor decat adultii. Odata cu varsta, neuroplasticitatea mintii, ca si tiparele de gandire, devin tot mai rigide. De aceea lectiile pe care copiii le primesc in copilarie sunt atat de importante, pentru ca ii ajuta sa se formeze ca viitori adulti.

Cuvintele pe care parintii le spun copiilor au un impact foarte mare asupra modului in care percepem lumea sau pe noi insine. Indiferent ca esti sau nu parinte, iata cateva cuvinte pe care este bine sa le eviti sau sa incerci sa le reformulezi cand vorbesti cu un copil, pentru ca il pot afecta negativ.

“Nu mai plange”

Uneori copiii par sa nu se mai opreasca din plans, plang cand sunt suparati, cand sunt tristi, cand sunt speriati si chiar si atunci cand sunt fericiti. Un copil poata sa planga aparent fara niciun motiv, ceea ce poate fi destul de frustrant si ii poate face pe parinti sa le ceara acestora sa inceteze cu plansul. Insa, oricat de ciudat ar parea, plansul este felul in care copilul isi exprima emotiile si sa spui unui copil sa nu mai planga e ca si cum i-ai spune sa-si reprime emotiile, ca sa nu fie certat sau pedepsit.

Multi copii, mai ales cei cu varste cuprinse intre 1-3 ani, care nu au inca un vocabular destul de dezvoltat, plang pentru simplul fapt ca nu pot exprima verbal ceea ce simt. Sa spui un copil sa nu mai planga e ca si cum i-ai spune ca emotiile lui nu conteaza.

Sa spui "Nu mai fi asa" unui copil nu il va face sa se simta mai bine, si ii poate transmite ca emotiile sale nu au importanta – ca nu este normal sa fie trist sau speriat,” spune Debbie Glasser, director al Serviciului de Suport Familial de la Institutul de Studii Educationale Timpurii Mailman Segal a Universitatii Nova Southeastern din Fort Lauderdale.

In schimb, adultul trebuie sa ii accepte emotia copilului si sa-l ajute sa depaseasca situatia. De exemplu: “Da, valurile pot fi infricosatoare cand nu esti obisnuit cu ele, dar stam doar la mal si le lasam sa ne ude pe picioare. Uite, o sa te tin tot timpul de manuta.”

“Bravo!”

Pare surprinzator ca “bravo” este pe lista cuvintelor cu efect negativ. Desi este, in esenta, un cuvant de incurajare si, deci, pozitiv, utilizarea sa exagerata, obicei des intalnit la multi parinti, il poate transforma in ceva negativ. Folosind acest tip de cuvinte ca metode de incurajare, parintii il vor invata pe copil sa aprecieze mai mult lauda in sine si mai putin satisfactia realizarii, iar utilizarea acestui cuvant in mod exagerat nu va mai avea efectul scontat asupra copilului.

Astfel de reactii din partea parintilor ii fac pe copii sa se concentreze pe scop”, spune psihologul social si apreciata scriitoare Dr. Susan Newman. “Bravo, esti destept, esti minunatsi alte cuvinte asemanatoare vor deveni in cele din urma niste cuvinte goale pentru copii.”

“Lasa-ma in pace” sau “Acum am treaba”

Copiii pot fi extrem de obositori si orice parinte are nevoie uneori de timp si spatiu personal. Dar daca parintele ii spune in mod frecvent copilului ca nu are timp, acesta se va obisnui cu acest raspuns si nu va mai comunica cu parintele sau in viitor. Oricat de binevenita ar parea linistea castigata la momentul respectiv, problema este ca acest lucru se va perpetua si in viitor, cand copiii vor creste.

Suzette Haden Elgin, fondatoarea Centrului Ozark pentru Studiul Limbilor in Huntsville, Arkansas spune ca “Vor incepe sa gandeasca ca nu are niciun rost sa mai apeleze la parinti, pentru ca oricum vor fi respinsi.”

In loc sa le spuna copiilor sa plece, parintii pot incerca sa le explice: “Mami are ceva de terminat, asa ca te rog sa astepti linistit cateva minute. Dupa ce termin ce am de facut, putem merge sa ne jucam impreuna afara.”

“Esti atat de…”

Se stie ca etichetarile distrug stima de sine si pot influenta negativ trasaturile de caracter ale copiilor. Apelative precum “Esti asa de rau cu Katie”, “Esti asa de impiedicat” sau “Esti asa de lenes” ii vor face pe copii sa creada ca ei chiar asa sunt si vor incepe sa se comporte ca atare, fara sa-si dea seama. Chiar si o apreciere aparent inofensiva, ca “esti prea timid” poate influenta intreaga conduita de viata a unui copil.

Problema este ca parintele ii spune copilului ca este “rau” cand, de fapt, comportamentul sau este cel care, probabil, merita aceasta caracterizare,” explica specialista Kelly Saunders. In loc sa foloseasca un apelativ negativ, parintii trebuie sa se adreseze direct problemei.

Cea mai buna solutie este sa nu se foloseasca niciun fel de adjective si sa fie corectata situatia ivita. “Katie s-a simtit foarte ranita cand ai vorbit urat cu ea, ce putem face ca sa remediem situatia?”

“Lasa ca vine mama/tata acasa!”

Cand o persoana este la capatul rabdarii, deseori apeleaza la forta pentru a se face ascultata. Una dintre metodele folosite frecvent de parinti este amenintarea ca “lasa ca vine mama/tata acasa!” Dar cu aceasta abordare se fac doua mari greseli.

Ceea ce, de fapt, transmit copilului este ca “Nu am niciun fel de autoritate asupra ta, insa persoana care va veni acasa in curand are”, explica specialistul James Lehman.

Renunti la orice influenta asupra copilului in favoarea parintelui care nu este prezent. Mai mult decat atat, il pui pe celalalt parinte in postura de “personaj negativ”, ceea ce nu este corect. Nu este sarcina celuilalt parinte sa rezolve o situatie la care tu nu ai gasit solutii cand el/ea nu era prezenta.

Felul in care vorbim cu copiii le afecteaza intreaga viziune asupra lumii. Parintii, in marea majoritate a cazurilor, nu au intentii rele cand spun aceste lucruri negative copiilor si cu siguranta nu intentioneaza sa le submineze acestora sansele de reusita in viata. Toti mai gresim din cand in cand, iar acest lucru nu inseamna ca ne distrugem copiii.

Dar intotdeauna trebuie sa facem tot posibilul sa ne alegem cuvintele potrivite cand vorbim cu copiii nostri, pentru a le asigura acestora toate sansele de reusita in viata.

Sursa utilizata: http://www.healthy-holistic-living.com/never-say-to-kids.html

#copii #cuvinte #educatie #parinti #educatie pozitiva #cuvinte pozitive #cuvinte negative

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cele 4 stiluri de parenting si sfaturi pentru parinti
5 metode pentru a-ti incuraja copiii sa manance sanatos
Cum contribuie joaca libera si timpul petrecut in natura la dezvoltarea copilului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101