In prezent cultura noastra este obsedata de microbi, curatenie si igiena. Parintii isi spala in mod constant copiii pe maini folosind sapun antibacterian sau servetele umede si le schimba hainele de fiecare daca cand se murdaresc. Ii infofolesc in tot felul de haine si nu-i lasa sa se atinga de nimic.
Este un lucru natural pentru copii sa fie cat mai aproape de natura posibil si anumite studii facute in acest sens sustin teoria unei stranse legaturi intre a te murdari si un sistem imunitar puternic. S-a descoperit astfel ca toata aceasta obsesie cu curatenia poate duce de fapt la mai multe inflamatii, alergii si alte probleme ale unui sistem imunitar slabit.
Murdaria si copii. De ce sunt atrasi copiii de murdarie?
Conform doctorului Mary Ruebush PhD, autor al cartii De ce este buna murdaria sau Faceti-va microbii prieteni , atractia se bazeaza pe milioane de ani de evolutie. Asa cum orice alt muschi din corp trebuie exersat pentru a creste si a fi puternic asa si sistemul imunitar trebuie exersat pentru a fi puternic si pentru a rezista la boli.
Sa ai contact cu murdaria, ca si copil, pare a fi cel mai bun antrenament pentru sistemul tau imunitar."Ceea ce face un copil cand baga lucruri in gura este sa permita sistemului sau imunitar sa exploreze mediul inconjurator" Mary Ruebush scrie de asemenea „Nu numai ca acest lucru ii permite sa isi puna la treaba sistemul imunitar, lucru necesar pentru protectie, dar este un lucru critic in a-l invata si ce sa ignore." Copiii care cresc la ferme si sunt expusi la tot felul de gandaci, viermi si alte elemente naturale sunt in mod demonstrabil mult mai rezistenti la inflamatii, alergii sau boli autoimune decat cei care traiesc intre patru pereti. Joaca afara in picioarele goale din cand in cand si sapatul in pamânt fac mai multe minuni pentru sanatate decat alte metode moderne.
Instinctul nostru natural este sa iubim murdaria
Noi cercetari spun ca este posibil ca, copiii sa fie „prea” curati si ca ar fi mai bine sa se tina mai mult cont de instinctele lor naturale. In 2012 s-a facut un studiu unde cercetatorii au testat ce s-ar intampla cu soarecii daca ar fi crescuti fara a avea bacterii in stomac si cum le-ar afecta sistemul imunitar.
S-a descoperit ca expunerea acestora devreme in viata lor la microbi a facut sa antreneze anumite celule imunitare sa reziste la boli mai tarziu in viata . Expunerea la aceiasi microbi ca si adulti , nu a avut insa acelasi efect. Celulele imunitare afectate au fost in general cele din plamani si colon, datorita hiperactivitatii in celulele T, care sunt similare cu cele gasita la oamenii bolnavi de astm.
Cel mai important punct din aceasta cercetare este insa ideea ca in timpul primilor ani de viata, exista cateva desfasurari biologice cruciale care nu pot fi recreate mai tarziu in viata iar constructia unui sistem imunitar puternic este unul dintre ele.
Jucatul in murdarie construieste un sistem imunitar puternic
In nici un caz asta nu insemna ca ar trebui sa-i dati copilului murdarie pe farfurie , insa ar trebui sa va eliberati de anxietate. Oamenii sunt atat de ingrijorati ca nu cumva copiii lor sa raceasca asa incat in mod obsesiv ii protejeaza de orice si le curata intr-una mainile cu solutii antibacteriene. Insa aceast lucru pare a fi impotriva ritmului natural al vietii. Stiinta a demonstrat ca murdaria este benefica sanatatii unui copil . Copiii iubesc murdaria pentru ca ei stiu instinctual ca este un lucru bun pentru ei pentru a creste sanatosi si a avea un sistem imunitar puternic.
Putem acum sa ne relaxam si sa gandim ca, cu cat vor fi lua contact cu mediul extern cu atat vor fi mai sanatosi. Trageti aer adanc in piept si bucurati-va de fericirea cu care copilul vostru se joaca in pamânt, stiind ca in mod intuitiv acesta se dezvolta si in acelasi timp isi construieste un sistem imunitar puternic.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://journals.lww.com
http://www.sciencemag.org/content/336/6080/489.abstract
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120322142157.htm
http://www.naturalnews.com/036460_dirt_children_allergies.html#ixzz20U2hPoSV