Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 24 de motive mai putin cunoscute pentru care este bine sa-ti alaptezi puiul

24 de motive mai putin cunoscute pentru care este bine sa-ti alaptezi puiul

Decizia de a alapta (sau nu) copilul este o decizie foarte personala. Iar daca esti suficient de norocoasa incat sa fii in situatia de a face aceasta alegere, este important sa fii cat mai informata. Iata 24 de motive pentru care merita sa alaptezi:

1. O sensibilitate materna mai dezvoltata.

Studiile au aratat ca mamele care alapteaza prezinta o activitate mai intensa in girusul frontal, insula, precuneus, striatum si amigdala la auzul plansetului copilului decat mamele care nu alapteaza. Aceste zone ale creierului sunt legate de sensibilitatea materna.

2. O distanta mai mare intre copii. 

Lactatia prelungita ajuta la marirea distantei dintre copii. Iar distanta dintre sarcini este avantajoasa pentru toti cei implicati: mama, tatal, fratele/sora mai mare si bebelusul. 

3. Liniste sufleteasca.

In 2008, 53 000 de copii hraniti cu lapte praf din China au ajuns la spital din cauza unei formule de lapte praf contaminate cu o substanta toxica numita "melamina." Laptele de mama este doar lapte de mama; stii de unde vine si ce contine.

4. O absorbtie mai sigura a fierului.

Bacteriile daunatoare din intestinele bebelusului pot absorbi fierul din laptele praf sau picaturi, insa fierul din laptele de mama contine "proteina lactoferina," care face ca fierul sa fie consumat doar de bebelus. 

5. Economie de bani (si timp) pe termen lung.

Alaptatul exclusiv la san timp de minim sase luni reprezinta o economie substantiala pentru o familie. Un studiu de cercetare american a comparat 1000 de bebelusi care nu au fost niciodata alaptati cu 1000 de bebelusi alaptati exclusiv la san si au descoperit ca cei care nu au fost alaptati au avut cu 2.033 mai multe vizite la cabinetul medical, 212 zile in plus de spitalizare si 609 prescriptii medicale. Alaptatul te poate scuti de timpul si banii consumati cu ingrijirile medicale pe termen lung.

6. Mai multa liniste sufleteasca.

Un studiu a analizat relatiile dintre metodele de hranire si moartea infantila subita. Rezultatele au aratat ca alaptatul a redus cu 50% moartea infantila subita.

7. O crestere in greutate mai sanatoasa si mai putine infectii.

Nou nascutii cu greutate mica la nastere trebuie alaptati, iar laptele matern (fie extras cu pompa de lapte, fie de la un donator de lapte) reduce semnificativ numarul infectiilor comparativ cu bebelusii nascuti cu greutate mica si hraniti cu lapte praf.

8. O sanatate mentala mai buna pentru mama.

Hormonul prolactina – cunoscut si ca hormonul lactatiei – este un factor cheie pentru sanatatea mentala si reglarea dispozitiei. S-a dovedit ca are un efect de relaxare si este asociat cu stari de manie si anxietate mai reduse si cu mai multe experiente pozitive in viata.

9. O mai buna protectie impotriva toxinelor din mediu. 

Alaptarea va proteja bebelusul de bifenil policlorinat, care slabeste puterea de concentrare si memoria verbala. In cadrul unui studiu s-a dovedit ca aceste simptome apar mai des la bebelusii care nu fost alaptati decat la cei hraniti cu lapte matern. 

10. Mai putine boli tiroidiene autoimune.

Conform unui studiu care a comparat bebelusii hraniti cu lapte praf de soia cu bebelusii alaptati, prevalenta bolilor autoimune tiroidiene a fost de 31% la bebelusii hraniti cu soia comparativ cu 12% la cei alaptati.

11. Protectie contra infectiilor de urechi si ale pieptului.

Protectia optima contra pneumoniei (o infectie grava la plamani) si a otitei recurente (o infectie a urechii) s-a manifestat la bebelusii alaptati pana la sase luni, nu pana la patru luni. Cele doua luni suplimentare de alaptare au parut sa aiba un impact semnificativ asupra acestor probleme de sanatate.

12. O dezvoltare mai rapida a creierului.

In cazul bebelusilor nascuti cu greutate mica la nastere, nu te lasa pacalita de reclamele facute la laptele praf. Alaptatul este benefic, mai ales pentru dezvoltarea neuronala a copiilor nascuti inainte de 36 de saptamani.

13. O mai buna protectie contra fumatului pasiv.

Studiile arata ca o infectie in piept a bebelusului este agravata de expunerea la fumul de tigara (nimic surprinzator pana aici). Dar tot studiul respectiv mai arata si ca alaptatul pe o durata mai mare de patru luni protejeaza bebelusii de expunerea si efectele negative ale tigarilor.

 

14. Alaptatul ajuta mamele sa renunte la fumat.

Daca esti fumatoare, ar trebui sa stii ca alaptatul are un rol indirect asupra renuntarii la fumat, reducand sansele de a te reapuca de acest obicei.

15. Un somn mai bun.

Melatonina este un hormon care regleaza ciclul de somn, iar laptele matern contine un amino acid numit triptofan (care nu este prezent in laptele praf) si care este esential in producerea melatoninei.

16. Mai putine bacterii nocive.

Bacteriile nocive nu supravietuiesc in intestinele unui bebelus. De ce? Laptele matern are proprietati unice anti-adeziune, o trasatura uimitoare care impiedica bacteriile patogene sa se ataseze de membrana intestinala.

17. Un risc scazut de boala celiaca.

Daca mentii alaptarea dincolo de sase luni, copilul tau va avea mai putine sanse sa dezvolte sensibilitate celiaca la inceputul copilariei.

18. Mai multe calorii arse de mama.

Mamele care iau insulina ar trebui sfatuite sa alapteze, din simplul motiv ca ard calorii (energie) cand produc lapte. Glucoza din sange este combustibilul care furnizeaza aceasta energie, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de mai putina insulina.

19. Dinti mai sanatosi.

Sanul este foarte diferit de o sticla si va ajuta la formarea unei structuri dentare mai normale a bebelusului.

20. Depozitare mai usoara. 

Laptele matern poate fi stocat fara conservanti sau aditivi la frigider la -20°C chiar si un an de zile. Acest lucru inseamna ca mamele care muncesc sau calatoresc pot extrage laptele matern cu ajutorul unei pompe si il pot stoca fara griji.

21. O mai buna hidratare si nutritie.

Cand alaptezi, primul lapte matern (sau colastru) este primul lapte pe care il primeste bebelusul; este subtire si bogat in zahar pentru a-i satisface setea. Urmatorul lapte este mai gros si are un continut de grasimi mai mare pentru a furniza bebelusului energia optima. Toate formulele de lapte praf sunt statice si au aceeasi compozitie de la prima pana la ultima picatura.

22. Mai mult confort pentru copil.

Uneori bebelusii au nevoie sa stea la san, dar nu pentru ca sunt flamanzi. Alaptatul le ofera bucurie si un sentiment de confort, calmandu-i intr-un mod natural si curat.

23. O relatie mai stransa mama-copil.

Alaptatul este un proces natural care incurajeaza contactul dintre mama si copil si previne abandonul infantil.

24. Un risc redus de cancer.

Rata ridicata de alaptat din India poate explica procentul scazut de cancer la copii in aceasta tara (doar sase cazuri la 100.000 copii).

Îți place verdele? Atunci, susține Viața Verde Viu! Ți-am pregătit o colecție de sacoșe cu poftă de sănătate. Poți să le comanzi chiar aici https://viataverdeviu.ro/sacose-din-bumbac

Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/why-breastfeeding-is-good-for-you-and-your-baby

#alaptatul #copii sanatosi #lapte matern

Ce au mai parcurs alti cititori...

Alaptatul este absolut vital pentru dezvoltarea plamanilor in formare la copii
Pericolele din produsele de ingrijire pentru copii
Ce trebuie sa stii despre nasterea acasa
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101