Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Modul in care febra poate fi benefica pentru sanatatea ta

Modul in care febra poate fi benefica pentru sanatatea ta

Cea mai mare parte a societatii noastre traieste cu ideea ca sanatatea este starea de a te „simti bine” si de a „nu fi bolnav/imbolnavit/bolnavicios”. Ne temem de contactul cu bacteriile, virusii si alte microorganisme. Utilizam sapun antibacterian

Cea mai mare parte a societatii noastre traieste cu ideea ca sanatatea este starea de a te „simti bine” si de a „nu fi bolnav/imbolnavit/bolnavicios”. Ne temem de contactul cu bacteriile, virusii si alte microorganisme. Utilizam sapun antibacterian, sprayuri, pilule, potiuni si lotiuni. Ne „ambalam” constant pentru urmatoarea pandemie de gripa, etc.

In culturile traditionale, febra era respectata si inteleasa. Majoritatea oamenilor stiau ca febra se va intensifica si apoi se va intrerupe, foarte asemanator modului in care un val se rostogoleste si izbeste tarmul. Acum societatea noastra incearca sa suprime imediat febra, utilizand antipiretice, sau substante care coboara temperatura.

Aceste antipiretice includ acetaminofenul si ibuprofenul. Acestea coboara rapid temperatura corpului, dar ele mai si reduc la tacere corpul si impiedica dezvoltarea sistemului imunitar. Aceasta permite organismelor invadatoare sa supravietuiasca si sa contribuie la formarea boliilor cronice.

Sistemul tau imunitar este precum un muschi

Sistemul imunitar functioneaza asemenea unui muschi, prin faptul ca trebuie provocat pentru a creste mai puternic. Fara rezistenta, sistemul imunitar nu poate deveni mai puternic. O rezistenta adecvata ar putea uneori sa dea cuiva o raceala sau o febra. Acesta este raspunsul adaptiv natural pe care corpul il da, cu scopul de a permite sistemului imunitar sa functioneze la un nivel mai inalt.

A capata o raceala sau o gripa si a avea simptome febrile s-ar putea sa fie cea mai buna expresie a sanatatii pentru un om. Capacitatea metabolica a sistemului lui imunitar s-ar putea sa fie asa de slaba, incat el sa nu poata sa faca fata stresorilor naturali din mediu. Deci corpul a devenit vulnerabil si a dezvoltat o infectie virala sau bacteriana.

Febra stimuleaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar raspunde pentru a respinge infectia si a intari corpul. Microorganismele pot supravietui doar in cadrul unor domenii unice de temperaturi. Inteligenta innascuta in corpul nostru intelege asta si s-a adaptat inca de la inceputurile timpului pentru a crea un mediu care este incompatibil pentru aceste organisme infectioase.

Pe masura ce temperatura interioara a corpului se ridica, ea reduce incarcatura de microorganisme din corp. Corpul nu va dori sa ridice temperatura pana la punctul uciderii tuturor microbilor buni, dar o va face, daca este necesar. Cand corpul se afla amenintat de o infectie grava, temperatura interioara a corpului trebuie sa regularizeze ecosistemul intern prin sporirea temperaturii si omorarea tuturor microbilor.

Se spune ca temperatura corporala normale este de 37 grade Celsius. O febra este definita printr-o temperatura a cavitatii bucale ce depaseste 38 de grade. La 38,5 grade, majoritatea bacteriilor nu sunt capabile sa supravietuiasca, iar la 39 de grade, virusurile sunt incapabile sa se multiplice si sa se raspandeasca in corp. Febrele de obicei se autolimiteaza si sunt scurte ca durata. Nu sunt periculoase decat daca depasesc 40 de grade Celsius.

Sporirea temperaturii activeaza sistemul imunitar febra

Pe masura ce se ridica temperatura interioara a corpului, ea activeaza celula T citotoxica CD8+. Aceasta este o limfocita speciala care este capabila sa distruga celulele canceroase si pe cele infectate cu virusi. Cercetatorii au descoperit ca temperaturile corporale mai ridicate au marit numarul de celule T citotoxice CD8+. Aceasta a creat un raspuns semnificativ mai intens impotriva infectiei.

Sporirea temperaturii interioare a corpului mai ridica si nivelul neutrofilelor, care sunt celule imunitare unice, care tintesc selectiv celulele bacteriene infectioase. Sporirea temperaturii mai imbunatateste si activitatea enzimatica pentru a crea un mediu care nu este bland fata de microbii infectiosi.

Potrivit d-rului. John Wherry, PhD, editor adjunct al Jurnalului de Biologie Leucocitara, „a avea febra ar putea fi inconfortabil... dar [rapoartele cercetarilor arata ca] a avea febra este parte a unui raspuns imunitar eficient”.

Suprasterilizarea mediului nostru inconjurator si utilizarea chimicalelor sintetice, precum medicamentele, vitaminele artificiale si reducatorii de febra fac doar sa slabeasca trupul. Aceste produse sunt precum o carja care nu permite corpului sa se adapteze si sa devina mai puternic. Deci ajungem slabi si vulnerabili, incapabili de a ne adapta eficient la un mediu plin de provocari.

Rolul formarii de mucus

Suprafetele secretoare de mucus sunt principalele puncte de intrare in corp pentru microorganismele patogene. Pana recent, majoritatea oamenilor de stiinta vedea mucusul in mod simplu, ca o bariera fizica ce ajuta la prevenirea invaziei organismelor infectioase. Se mai credea ca acesta joaca si un rol de lubrifiere intre tesuturi. Totusi ultimele cercetari arata ca mucusul pare sa fie caminul principal al organismelor unice numite bacteriofage.

Bacteriofagele, numite si „fage”, sunt virusi care infecteaza si se inmultesc inlauntrul bacteriilor. Ei tintesc selectiv microbii inamici si astfel sporesc sanatatea gazdei.

Cercetatorii au gasit dovezi ca fagele devin partenere cu gazdele animale si umane pentru a ucide coloniile bacteriene nedorite si a controla componenta microorganismelor prietenoase din corp. Aceasta reduce organismele infectioase si imbunatateste sistemul imunitar.

In perioada de febra, corpul sporeste secretia de mucus pentru a prinde in capcana bacteriile si a amplifica activitatea fagelor, cu scopul de a reduce numarul organismelor infectioase. Acesta este un raspuns inteligent dat de corp pentru a preveni infectia cronica si dezvoltarea bolii. Ai incredere in corp si ai incredere in simptomele tale!

Cand o febra este periculoasa?

Ar trebui intotdeauna sa consulti medicul  atunci cand febra trece de 39,5 grade Celsius sau dureaza mai mult de patru zile. Daca febra provoaca disconfort puternic, tulburari de respiratie sau convulsii, oricand, aceasta ar fi o indicatie ca trebuie sa te indrepti spre camera de urgenta a spitalului.

In caz de febra, ar trebui sa se bea multa apa curata si sa se foloseasca electroliti precum lamaia proaspat stoarsa/apa din nuca de cocos. Acest lucru va veni in sprijinul corpului, intrucat acesta utilizeaza rapid fluidele si electrolitii intr-un efort de a scapa de organismele infectioase. Daca temperatura trece de 40 de grade, o baie cu gheata sau apa rece o poate aduce mai jos un pic, pentru a nu provoca vatamari vreunui organ vital.

Sursele pentru acest articol sunt: 

http://www.huffingtonpost.com/2011/11/03/fever-immune-system-cells_n_1074445.html
http://www.jleukbio.org/content/90/5/951.abstract
http://drjockers.com/2013/09/bacteriophage-is-critical-to-human-health/ - febra

#corp #febra #mucus #sanatate #sistemul imunitar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Curata-ti toxinele din corp pentru mai multa energie si o mai buna stare generala de sanatate
Beneficiile de sanatate ale scortisoarei si ghimbirului
Ai destule fibre in alimentatia ta?

Ce spun cititorii despre "Modul in care febra poate fi benefica pentru sanatatea ta"

Corina27 February 2017 23:12Raspunde

Creșterea temperaturii corpului nu duce la uciderea microbilor și virusurilor. Din contră, favorizează activitatea detoxifiantă și reparatorie a acestora, fiindcă toate microorganismele sunt benefice și sunt vitale în procesul vindecării. Când organismul se regenerează, microorganismele și virusurile, care s-au înmulțit foarte mult pentru a-l vindeca, sunt dezansamblate chiar de organism și limitate la un număr mic, necesar reparațiilor uzuale. Pentru a înțelege, studiați despre pleomorfism: https://vindecatorul.wordpress.com/2013/04/08/despre-pleomorfism/ http://pro-decizii-informate.ro/prof-dr-karl-probst-boli-infectioase-cauzate-de-microbi-un-basm-modern/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101