Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. 9 modalitati de a stabili si a mentine limite sanatoase

9 modalitati de a stabili si a mentine limite sanatoase

Sunt persoane care nu inteleg cat de importante sunt limitele in mentinerea unor cariere si relatii sanatoase. Si sunt multi, din pacate, care nu reusesc sa-si stabileasca limite sanatoase in viata emotionala si profesionala, de teama ca vor fi intel

Sunt persoane care nu inteleg cat de importante sunt limitele in mentinerea unor cariere si relatii sanatoase.

Si sunt multi, din pacate, care nu reusesc sa-si stabileasca limite sanatoase in viata emotionala si profesionala, de teama ca vor fi intelesi gresit sau vor fi considerati egoisti. Insa, in tot acest timp in care incearca sa stabileasca niste limite si isi fac promisiuni, parerile lor nu vor fi luate in considerare, se va profita de ei sau vor fi tratati necorespunzator. Se vor simti vinovati sau slabi.

Indiferent care este motivul pentru care nu reusesti sa iti stabilesti limitele personale, trebuie sa iti amintesti ca lipsa lor iti va ingreuna intotdeauna abilitatea de a comunica cu altii.

Atunci cum facem sa reusim? Iata cativa pasi simpli in acest sens.

1. Stabileste-ti propriile limite

Cand ne confruntam cu o situatie dificila sau cu oameni dificili, este important sa stim care este pozitia noastra. Este important sa stim ce dorim si la ce ne putem astepta de la noi insine si de la altii, pentru ca astfel stim care ne este scopul si ne identificam mai usor limitele.

2. Asculta-ti intuitia

Cand ne ascultam intuitia, putem citi printre randuri, putem vedea lucrurile mai repede decat altii dintr-o alta perspectiva. Intuitia ne da semnale de alarma cand ceva nu se intampla asa cum ar trebui sau cand cineva are o energie negativa. Cand simti ca ceva sau cineva nu este in regula, e bine sa-ti asculti intuitia. Cand o simti, ascult-o cu atentie si identifica sursa problemei. Acest lucru te va ajuta si sa descoperi noi oportunitati, pentru ca lumea nu se imparte in alb si negru. Cand simti ca ceva este corect, renunta la teama si la griji si fii mai pozitiv si plin de curaj cand faci pasul urmator.

3. Mediteaza

Traim prea mult in trecut sau in viitor. Ne lasam grijile, resentimentele si temerile sa ne copleseasca, uitam ce avem in prezent si cum sa ne bucuram de fiecare moment. Uneori ne lasam coplesiti de vina si de manie. Lasam negativitatea sa ne orbeasca si sa ne sperie. Sa ne gandim cate oportunitati pierdem. Poate pierdem o potentiala relatie, din cauza ca am ramas blocati in trecut, incercand sa depasim dificultatile unei relatii anterioare.

Alteori pierdem o sansa la munca din cauza ca nu suntem pregatiti sa facem pasii necesari. Sau nu suntem suficient de concentrati. O modalitate prin care putem depasi aceasta problema este meditatia mindfulness (de constientizare a prezentului). Ne ajuta sa tinem contactul cu realitatea si ne invata sa traim in prezent. Ne mareste concentrarea si ne ajuta sa ne organizam gandurile.

4. Spune ce simti

Nimeni nu va sti care iti sunt limitele, daca nu vorbesti despre ele. Comunicarea este secretul. Cand stii exact ce si cum vrei, nu ezita sa le spui altora despre limitele tale. Cand oamenii inteleg ce iti doresti, vor putea sa-ti comunice si ei limitele lor. Comunicarea te ajuta sa gasesti o cale de mijloc.

5. Tine un jurnal

Cand simti ca nu iti poti respecta limitele, scrie acest lucru intr-un jurnal, Analizeaza motivul pentru care iti vine greu. Ce nu ai reusit sa faci atunci cand te-ai confruntat cu o anumita persoana sau cu o anumita situatie? A fost vorba de slabiciune? Sau ingrijorare? Te-ai temut sa nu fii inteles gresit sau ca vei fi considerat egoist? Scrie totul pe hartie si gandeste-te si analizeaza ce ai fi putut face. Poti face ceva pentru a repara situatia? Sau poti actiona diferit urmatoarea data cand te vei afla intr-o situatie similara? Punerea acestor lucruri pe hartie te va ajuta sa te concentrezi mai bine cu prima ocazie cand vei intalni circumstante similare.

6. Schimba-ti parerea

Stabilirea unor limite nu te face egoist sau o persoana rea. Reaminteste-ti ca este perfect normal si sanatos sa-si stabilesti limite si sa le respecti. Nu esti singurul care are limite. Gandeste-te la altii si la taria lor de caracter cand vine vorba sa-si respecte propriile limite. Crezi ca sunt egoisti sau rigizi? Sigur ca exista si oameni rigizi si care au pretentii exagerate, dar nu te numeri printre ei. Faptul ca iti impui propriile limite ar trebui sa te faca sa te simti bine cu tine insuti.

7. Respecta limitele impuse de altii

Daca te gandesti ca propriile tale limite sunt rezonabile si necesare, dar ale altora nu sunt la fel de importante, inseamna ca nu esti realist. Este corect sa arati acelasi respect la care te astepti si tu din partea altora, pentru ca sunt la fel de importanti ca si tine. Respectul trebuie sa fie reciproc. Daca tu nu arati respect altora, nu te poti astepta ca ei sa te respecte pe tine. In acelasi timp insa, e bine sa faci diferenta dintre limitele sanatoase si cele rigide. Limitele rigide sunt egoiste si vin de la oamenii care doresc sa-i controleze pe altii. Cand le identifici pe acestea, ii vei impiedica sa te controleze si pe tine.

8. Fii rabdator cu tine insuti

Schimbarea are nevoie de timp. Nu se intampla peste noapte. Asa cum avem nevoie sa facem sport pentru a ne dezvolta muschii, avem nevoie sa practicam stabilirea limitelor. Este un lucru nou pe care trebuie sa-l invatam. Schimbarea nu este usoara. Incercam sa ne dezvatam de ani intregi de obiceiuri nesanatoase si acest lucru necesita rabdare cu noi insine si dorinta de a ne intelege. Avem, de asemenea, nevoie sa aratam acelasi grad de intelegere si fata de altii, pentru ca este posibil ca si ei sa incerce sa-si pastreze propriile limite si au si ei nevoie de timp pentru a-si cladi rezistenta.

9. Rasplateste-te pe tine si pe altii

Cand facem un pas inainte, cel mai bun mod de a sarbatori este prin a ne rasplati. Poate fi un mic dar, un desert sau bautura preferata. De ce nu? Am incercat si am reusit. Este un sentiment placut. Poti, in acelasi timp, sa-i rasplatesti si pe altii cand vezi ca merg pe calea cea dreapta. Incurajarea este intotdeauna de ajutor si cand o imparti cu altii capata mai multa valoare si are un efect mai mare.

Sursa utilizata: http://www.enlightened-consciousness.com/9-ways-to-setting-healthy-boundaries-and-maintaining-them/

#comunicare #intuitia #limitele #Meditatia #respect #respect de sine
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101