Cu totii ne dorim un creier sanatos. Insa adevarul este ca odata cu varsta si functionarea creierului incepe sa se deterioreze.
Desi imbatranirea este un proces inevitabil, vitaminele si mineralele pot preveni declinul cognitiv. Conform unui studiu, aportul adecvat de vitamine B poate preveni pierderea memoriei si reduce riscul de Alzheimer.
O dieta bogata in produse de origine vegetala poate furniza nutrientii esentiali pentru un creier sanatos. Iar daca dieta nu acopera necesarul de vitamine si minerale, atunci acestea pot fi luate din suplimente alimentare de calitate.
Iata 6 vitamine si minerale care stimuleaza functia creierului.
1. VITAMINA C
Vitamina C nu doar intareste sistemul imunitar, poate chiar preveni declinul cognitiv.
Cercetatorii de la Universitatea de Sanatate si Stiinte din Oregon au descoperit ca unii receptori din creier isi pot inceta activitatea daca vitamina C este inlaturata.
Henrique von Gersdorff, co-autorul studiului a spus ca “datorita faptului ca vitamina C este un antioxidant natural important, este posibil sa “impiedice” degradarea prematura a receptorilor si celulelor.”
Un consum regulat de fructe si legume asigura necesarul de vitamina C. Suplimentele pot, de asemenea, ajuta la acoperirea necesarului zilnic de 90 de miligrame.
2. VITAMINA B1 (TIAMINA)
Deficitul de tiamina, comun printre alcoolici, poate afecta creierul. De fapt, studiile arata ca aportul de tiamina poate imbunatati functionarea creierului pacientilor cu Alzheimer.
Printre alimentele bogate in tiamina se numara algele de mare, fasolea, nucile si semintele. Este important de mentionat ca alcoolul impiedica absorbtia acestui nutrient.
3. ACIZII GRASI OMEGA 3
Acizii grasi omega 3 sunt necesari pentru sanatatea creierului. Acesti acizi grasi protejeaza nervii si ajuta la construirea conexiunilor neuronale adecvate.
Mai multe studii au asociat aportul redus de omega 3 cu riscul marit de declin cognitiv asociat cu varsta. Pestele gras este sursa cea mai importanta de omega 3. Insa acesti acizi grasi pot fi luati si din surse vegetale precum semintele de in, de chia, algele marine si uleiul de mustar.
4. CALCIU
Cu totii stim ca avem nevoie de calciu pentru oase. Dar stiati ca avem nevoie de calciu si pentru un creier sanatos?
Calciul ajuta la transferul de semnale care ajung la creier prin celule. Astfel, nivelul scazut de calciu duce si la o functionare mai proasta a creierului.
Trebuie mentionat in acest context faptul ca un consum ridicat de proteine si de sodiu favorizeaza eliminarea calciului din corp.
5. ZINC
Conform studiilor, cresterea consumului de zinc imbunatateste memoria si ajuta la tinerea sub control a crizelor de epilepsie.
Surse vegetale alimentare de zinc sunt semintele si nucile. Doza zilnica recomandata este de 15 miligrame.
6. MAGNEZIU
Un studiu pe animale a descoperit ca suplimentele cu magneziu duc la reversibilitatea imbatranirii creierului si imbunatatesc memoria pe termen lung.
Magneziul s-a dovedit ca reduce si starile de depresie si anxietate. Migdalele, spanacul, semintele de dovleac, caju si nucile braziliene sunt cele mai bune surse de magneziu.