Sa ai o boala autoimuna poate fi o experienta foarte apasatoare. Multe persoane asteapta ani de zile pentru a identifica boala de care sufera, iar odata ce primesc diagnosticul, primesc prea putine optiuni de la medic.
Problema in medicina conventionala este modul depasit in care este abordat corpul, ca si cum ar fi o masinarie pe bucati. Esti diagnosticat cu o boala, pentru care exista un anumit medicament. Daca nu ti se poate identifica boala, deseori esti etichetat ca fiind deprimat si ti se administreaza antidepresive. Esti purtat din specialist in specialist: gastroenterologi, endocrinologi si reumatologi, apoi primesti alte medicamente, respectiv imunosupresoare sau o terapie cu steroizi. In realitate, corpul tau este un sistem cu o biochimie complexa, interconectata si extraordinara. Nu exista pastile care sa faca minuni.
Intr-un articol anterior, ati citit despre cauzele care duc la raspandirea afectiunilor autoimune. Bolile autoimune incep deseori de la o predispozitie genetica, dar exista multi factori externi asociati cu autoimunitatea. Mentalitatea veche de a intelege predispozitia genetica este ca daca mama ta a suferit de o anumita boala, esti predestinat sa suferi si tu de ea.
In prezent stiinta ia in calcul si influenta factorilor epigenetici, sau stilul de viata si factorii de mediu care influenteaza manifestarea genetica. Alimentele pe care le consumi sau pe care nu le consumi, nutrientii pe care-i iei sau pe care nu-i iei, nivelul stresului, somnul si expunerea la toxine sunt definitorii in acest sens. De aceea, in loc sa consideram mostenirea genetica un verdict definitiv, trebuie sa luam in considerare felul in care acesti factori epigenetici declanseaza sau inhiba predispozitia genetica.
In ceea ce priveste bolile autoimune, daca predispozitia genetica s-a declansat este greu de oprit. Chiar si asa, reactia autoimuna poate fi ameliorata si inversata in mare masura, in mod natural. Depinde de noi sa ne refacem sistemul imunitar si sa ne redobandim sanatatea. Iata cateva metode extrem de utile pentru a recastiga controlul asupra sanatatii si vietii tale:
- Trebuie sa cunosti permeabilitatea intestinului tau.
In intestin este localizata cea mai mare parte a sistemului imunitar. Cand captuseala protectoare a intestinelor este compromisa, acest lucru poate da nastere unui raspuns autoimun in intreg corpul. Trebuie facute analize in laborator pentru determinarea permeabilitatii stomacului.
- Vindeca-ti intestinele.
Odata stabilit nivelul de permeabilitate a intestinelor si daca suferi de o alta afectiune, precum suprapopularea intestinului subtire cu bacterii (SIBO - small intestinal bacterial overgrowth) sau o infectie cronica cu ciuperci, paraziti sau bacterii, vei incepe procesul de vindecare. Exista cateva metode naturale de vindecare a intestinelor.
- Trebuie sa cunosti nivelul anticorpilor.
In functie de boala autoimuna de care suferi, la analize va aparea ridicat nivelul de anticorpi, proteine ce fac parte din sistemul de aparare imunitara a corpului. Daca iti cunosti nivelul de anticorpi vei estima corect procesul de vindecare din punct de vedere medical. Daca stii nivelul anticorpilor asociat cu alte boli relevante autoimune, vei stii cum sa abordezi si alte afectiuni secundare care ar putea aparea.
- Evita glutenul.
Daca ai o boala autoimuna, nu ai nevoie sa faci analize ca sa stii ca trebuie sa te feresti de gluten. Aceasta proteina, prezenta in grau, alac, secara si orz, este asociata cu multe afectiuni autoimune. Desi se pot face si analize in cazul unor boli, pentru a cunoaste gradul exact de intoleranta, cel mai util test pentru majoritatea persoanelor ar fi inlaturarea glutenului din alimentatie timp de 60 de zile, apoi reintroducerea lui in alimentatie.
- Identifica alimentele care declanseaza reactii incrucisate si inlatura-le din alimentatie.
Chiar si cerealele fara gluten precum porumbul sau orezul pot da reactii la nivel imunitar la anumite persoane, din cauza mimetismului molecular, iar corpul confunda propriul tesut cu proteine similare prezente in anumite alimente. Este foarte util sa identifici aceste alimente care determina aparitia unor reactii incrucisate, mai ales in cazul persoanelor care si-au "curatat" alimentatia, dar inca prezinta simptome.
- Detoxifica-te regulat.
Persoanele care sufera de boli autoimune cel mai probabil si-au compromis si caile de detoxifiere, de aceea corpul ar trebui ajutat zilnic sa inlature cat mai multe toxine. Poti face acest lucru consumand pentru anumite perioade doar fructe , verdeturi, precum spanac sau kale si evitand zaharul, grasimile si proteinele.
- Include ceaiul verde si turmericul in alimentatie.
Aceste alimente s-au dovedit a atenua reactia autoimuna in corp, in special la nivelul creierului.
- Evita sarea de masa rafinata.
Sarea de masa s-a dovedit ca agraveaza si sporeste anumite boli autoimune.
- Controleaza-ti stresul.
Nu este nicio surpriza ca stresul cronic alimenteaza bolile autoimune. Multi pacienti au observat primele simptome cand au trecut prin perioade stresante din viata lor. Practicarea meditatiei sau a tai chi-ului te poate ajuta sa controlezi stresul si sa-ti echilibrezi sistemul imunitar.
- Mareste nivelul de glutation.
Acest nutrient important lipseste din alimentatia multor persoane cu o stare de sanatate precara. Consumul de legume bogate in sulf, precum ceapa, varza si broccoli ajuta la producerea metilatiei, un proces biochimic ce produce in mod natural glutationul.
Urmeaza toti pasii
Boala autoimuna nu se vindeca usor, dar se poate tine sub control si se pot face multe pentru a echilibra raspunsul autoimun. Aceste metode sunt extrem de utile in inversarea bolii autoimune, pentru a trai o viata vibranta si sanatoasa. Sunt testate si dau rezultate.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-14583/10-tools-to-start-reversing-your-autoimmune-disease.html - boala autoimuna
Metodele sunt destul de ok, merita urmate.
Este metoda testului lactuloza/manitol Dimineata, a jeun, se bea amestecul premasurat de lactuloza+manitol. Dupa 6 ore de la ingestie se masoara cantitativ excretia celor 2 substante in urina si compara cu un esantion martor pre-test din aceeasi dimineata. Interpretarea testului Interpretarea este simpla: scaderea manitolului in urina = diminuarea permeabilitatii intestinale transcelulare (cauze probabile: chimioterapie, gastroenterite; patologii asociate: malabsorbtie, malnutritie) cresterea lactulozei in urina = cresterea permeabilitatii paracelulare (leaky gut) Corelatia intestinului permeabil cu autismul Sindromul intestinului permeabil a fost observat la 40% dintre copiii cu autism. Corelatia se datoreaza faptului ca o permeabilitate intestinala anormala creeaza stresul oxidativ al oxidului de azot (NO). Acesta este o specie reactiva a azotului, care se elibereaza in exces in cazul unei stimulari locale excesive a GALT din cauza ca o crestere a permeabilitatii paracelulare are o actiune proinflamatorie. Autointoxicarea consecutiva determina la nivel cerebral reactii incrucisate self-nonself ca si sensibilizari cerebrale care agraveaza neurotransmiterea deja alterata de NO. Se face la un laborator din Bucuresti. In Bucuresti exista un centru in sectorul 1, Centrul Medical Dr Tiron care face aceasta analiza. Pentru mai multe informatii ar trebui sa va adresati direct centrului.
Buna ziua, Si care ar fi analize in laborator pentru determinarea permeabilitatii stomacului ?
Persoanele cu boli autoimune cunoscute de mine ( doua la numar) au probleme in a se impaca cu ele insele si cu cei din jur. Aceasta problema vine din subconstient. Daca aceste persoane ar schimba modul de a gandi ar trebui sa obtina cel putin o ameliorare a bolii, chiar vindecarea (cred eu).
pt bolile autoimune ajuta turmericul(curcumina), ceaiul verde si astragalus. Asta e un articol bun, care merita preluat: http://www.whitelotusclinic.ca/blog/dr-fiona-nd/t-regulatory-cells-autoimmune-thyroid/