Uneori cele mai bune solutii sunt cele mai simple. Asta pare sa fie cazul cu mersul pe jos, cu siguranta printre cele mai simple forme de exercitiu fizic. Mersul este lejer pentru corp si nu necesita nici un fel de echipament special pentru a-l executa, facandu-l un mod foarte accesibil de exercitiu. Au fost facute destule cercetari asupra eficacitatii mersului pe jos si rezultatele sunt izbitoare.
Mersul pe jos micsoreaza durerea si dizabilitatea
Mersul pe jos, pe langa faptul ca este terapeutic, pare sa faca trupul mai puternic si mai rezistent. Cand oamenii suferind de artrita la genunchi au mers pentru doar trei ore pe saptamana, durerea si dizabilitatea au coborat cu 50%. Mersul pentru doar patru ore pe saptamana a micsorat riscul de fractura de sold la femeile dupa menopauza cu peste 40%.
Mersul pe jos si sanatatea mentala
Desi activitatea fizica si sanatatea mentala nu sunt intotdeauna in concordanta una cu alta, mersul pe jos pare sa mai aiba un impact semnificativ asupra nivelului nostru de fericire. Intr-un studiu, aproape o treime dintre pacientii deprimati au raportat ca s-au simtit mai bine dupa doar o mica doza de mers pe jos. Atunci cand doza mica a fost marita, numarul pacientilor cu depresie care s-au simtit mai bine a sarit de jumatate. In mod similar, mersul pe jos a fost demonstrat ca reducand anxietatea la jumatate dintre toti pacientii care l-au introdus in rutina zilnica.
Mersul pe jos si diminuarea afectiunilor si bolilor
Riscul bolilor si afectiunilor pare de asemenea sa fie micsorat semnificativ atunci cand mersul pe jos este luat in considerare. Unele cercetari au gasit ca mersul poate micsora riscul bolilor de inima cu pana la 50%. Pacientii mai in varsta care si-au facut un obicei din mersul pe jos au fost capabili sa reduca progresia dementei si Alzheimer-ului tot cu jumatate. Intr-un studiu al pacientilor cu risc mare de diabet, mersul a fost combinat cu alte interventii in stilul de viata si aproape 60% dintre pacienti au redus progresia la starea prediabetica.
Mersul pe jos si micsorarea ratei mortalitatii
Toate aceste beneficii indica spre o micsorare a ratei mortalitatii. Un studiu asupra absolventilor de la Harvard a fost facut timp de 12 ani si a aratat ca oamenii care mergeau pe jos aveau o rata a mortalitatii mai mica cu 23% decat cei care nu mergeau pe jos. Buna stare cardiorespiratorie, ce poate fi influentata de mersul pe jos, a fost aratata ca cel mai bun factor de predictie a mortalitatii.
Desi mersul pe jos nu poate niciodata sa devina o moda de fitness, beneficiile sale sunt imposibil de negat. De fapt, daca o pilula ar putea produce efecte similare statisticilor citate mai sus, ar fi cel mai bine vandut medicament din lume. Pana atunci, noi vom merge in mod natural, pas cu pas. Iar daca acest mers pe jos este cateodata upgradat la mersul pe jos cu picioarele goale pe pamant, iarba sau nisip, atunci chiar ca am gasit cea mai simpla cale de a ne vindeca si mentine sanatosi. (cititi mai multe in articolul :Impamantarea: poate cea mai mare descoperire medicala!)
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.myfavouritemedicine.com/23-and-a-half-hours/
http://www.c3health.org
http://www.dailyrecord.co.uk
http://www.post-gazette.com
http://www.10000stepsusa.com/Why-get-involved/Walking-Research - Mersul pe jos
Da, dar nu mersul pe jos oricum, ci numai DESCULŢ. Pentru că în pantofi este doar o oboseală inutilă ! Eu merg desculţ cam 90% din an (pentru că nu pot şi nu-mi place să merg încălţat).
Mersul pe jos te mentine sanatos ;)!
Nimic nu se compara cu mersul pe jos.
... cu mersul pe jos desculţ*, nu încălţat !
Fiind adepta miscarii ain aer liber nu pot decat sa confirrm beneficiile acestei activitati, mai ales cand e facuta in mod constant(la un moment dat devine un mod de viata)