Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. 14 semne după care recunoşti o persoană cu mentalitate de victimă

14 semne după care recunoşti o persoană cu mentalitate de victimă

Ce au toti oamenii in comun? Cu totii am jucat rolul de victima la un moment dat. Cati dintre noi nu am dat vina pe sora sau fratele mai mic cand am spart un bibelou? Si cati dintre noi nu am aruncat raspunderea asupra unui coleg de munca atunci cand

Ce au toti oamenii in comun?

Cu totii am jucat rolul de victima la un moment dat. Cati dintre noi nu am dat vina pe sora sau fratele mai mic cand am spart un bibelou? Si cati dintre noi nu am aruncat raspunderea asupra unui coleg de munca atunci cand lucrurile nu au mers cum trebuie la servici? Dar victimizarea este ca mancarea nesanatoasa – pe termen lung nu iti face decat rau.

Realitatea este urmatoarea: oamenii cu mentalitate de victima isi vor indeparta prietenii, rudele si colegii de munca.

Iata 14 semne care te ajuta sa identifici o persoana cu mentalitate de victima si sfaturi despre cum se poate indrepta sau ce poti face pentru a o ajuta:

1. Nu isi asuma responsabilitatea

Acesta este un indiciu clasic al victimizarii. O persoana care se victimizeaza nu are capacitatea de a recunoaste ca a contribuit intr-o masura mai mica sau mai mare la crearea unei probleme sau a unei situatii in care se afla. In schimb, va arunca vina pe altcineva sau pur si simplu va refuza sa recunoasca rolul pe care il joaca in perpetuarea problemei. Nu va spune in mod direct “Sunt victima”, insa, in mod indirect, va lasa sa se inteleaga ca este martira.

mentalitate de victima

Care ar fi solutia? Fiecare situatie si eveniment din viata ne ofera oportunitatea de a creste. Poate ca persoana care se victimizeaza nu este pe deplin responsabila de ceea ce i s-a intamplat, insa trebuie sa o intrebi daca nu a contribuit si ea la crearea situatiei intr-o oarecare masura. Aceasta intrebare o va determina sa fie mai responsabila, mai matura si mai cooperanta. In plus, o va ajuta sa evite situatii similare in viitor.

2. Se simt blocati si nu fac progrese

Victimele simt ca sunt la mila oricarei persoane si situatii. De obicei, persoanele cu mentalitate de victima nu fac progrese in viata, pentru ca se simt neputincioase. De aceea viata lor stagneaza. Daca i-ai intreba de ce, ti-ar da o lista lunga de motive. Partea esentiala aici este ca victima nu va spune nimic despre vreun plan de progres in propria sa viata.

Care ar fi solutia? Victima trebuie sa inteleaga ca anumite modificari de comportament si atitudine vor avea efecte semnificative. Incearca sa o ajuti sa-si faca o lista cu teluri mici, usor de atins, care sa o ajute sa se apropie mai mult de scopul sau in viata. Verifica daca a facut pasii pe care si i-a propus si indeamn-o sa faca si singura acest lucru.

3. Sunt ranchiunosi

Victima este o persoana ranchiunoasa. Va tine minte supararile din trecut si le va folosi ca arme ori de cate ori se simte trasa la raspundere. O victima va scoate la iveala amintiri si evenimente din trecut in care probabil ca a fost ranita, dar o va face doar pentru a justifica de ce nu se schimba, de ce nu isi schimba atitudinea, viata sau situatia in care se afla. Aceste rani si suparari din trecut nu fac decat sa-i perpetueze mentalitatea de victima.

Care ar fi solutia? Este una simpla. Trebuie sa treaca peste suparari! Victima are nevoie sa inteleaga ca ranchiuna nu face decat sa ii impiedice propria dezvoltare si ca aceasta nu ajuta nimanui in niciun fel – desi ea nu va vedea lucrurile astfel. Victima trebuie sa inteleaga ca atunci cand va renunta sa mai dea vina pe altii isi va recapata controlul asupra propriei vieti si stapanirea de sine, ceea ce va avea un singur rezultat – exact, va inceta sa mai fie o victima!

4. Nu au incredere in propriile lor forte

Victima nu crede ca detine controlul asupra propriei vieti, de aceea nu stie sa spuna de ce are nevoie, ce doreste sau ce merita. Viata victimei este un sir de tipare de supunere si pasivitate. Acest tipar de comportament dauneaza stimei de sine si dezvoltarii personale. Victima nu reuseste sa iasa din acest tipar si poate suferi de anxietate sau tulburari depresive.

Care ar fi solutia? O prima recomandare ar fi sa ceara ajutorul unui psiholog, terapeut sau antrenor de viata. Ar fi o sansa pentru ca victima sa-si schimbe viata. O alta solutie ar fi sa studieze o carte despre increderea de sine, pe care o poate gasi cu usurinta in librarii sau biblioteci. Si, in cele din urma, trebuie sa inteleaga ca nu va invata peste noapte sa fie increzatoare in propriile forte. Va avea nevoie de timp si de practica, si va trebui sa treaca printr-un intreg proces in care va experimenta, va gresi, va incerca si o va lua iar de la capat. In cele din urma, insa, victima nu va mai avea acel sentiment de neputinta si nu-si va mai plange de mila.

5. Se simt neputinciosi

Acesta poate fi un comportament inconstient, adica victima nu arata in mod direct ca se simte neputincioasa. In schimb, va avea un comportament manipulator, coercitiv si va incerca sa obtina pe cai necinstite ceea ce are nevoie. De regula, o astfel de persoana este suspicioasa fata de altii, se simte nesigura si este in permanenta dornica de a afla ultima barfa.

Care ar fi solutia? In primul rand, nu trebuie sa intri in jocul unei astfel de persoane. Stai departe de barfe, evita sa-i asculti povestile de manipulare sau cele prin care isi manifesta nesiguranta. Explica-i ca vrei sa o sprijini, dar nu sa contribui la sentimentul sau de neputinta.

6. Nu au incredere in oameni

Problema nu este doar cu increderea in altii. Problema este ca victima nu crede despre ea insasi ca este de incredere. Si, prin urmare, presupune ca si ceilalti oameni sunt exact ca ea – adica nu sunt de incredere.

Care ar fi solutia? Analizeaza faptele concrete. Sunt sau nu oamenii de incredere? Multi dintre ei sunt. Sunt multi oameni de incredere in lume. Sunt multi oameni care vor binele altora si care vor sa ajute. Victima trebuie sa inceapa sa-si schimbe parerile preconcepute despre oameni.

7. Nu stiu sa impuna limite

Intr-o relatie, victimele nu stiu sa puna limite. Nu stiu sa spuna nu.

Care ar fi solutia? Victima are nevoie sa invete sa-si stabileasca propriile limite. Care este limita peste care nu poate trece intr-o relatie sau intr-o situatie? Este raspunderea victimei sa decida singura care sunt aceste limite.

8. Iau lucrurile foarte personal

Victima se supara foarte usor. Pentru ea, orice disputa este un adevarat razboi. De aceea se simt in permanenta atacate.

Care ar fi solutia? Victima trebuie sa inteleaga ca o parere diferita de a ei si o critica primita nu sunt atacuri personale. Victima trebuie sa inteleaga ca poate alege daca sa se lase sau nu implicata in certuri neinsemnate.

9. Isi plang de mila

Victima are obiceiul de a-si plange de mila. Ea se vede pe sine ca un copil lipsit de aparare care nu se poate apara singur. Si pentru ca ceilalti oameni nu ii arata simpatia sau empatia de care are nevoie, si-o ofera singura, ceea ce nu o face decat sa para imatura in fata celorlalti. Iar acest lucru ii perpetueaza rolul de victima.

Care ar fi solutia? Trebuie sa inteleaga ca toti oamenii au si zile grele si pot trece prin evenimente nefericite. Chiar si cei mai norocosi oameni pot avea parte de situatii neplacute. Victima trebuie sa invete sa renunte sa se gandeasca ca este singura persoana din lume care se confrunta o situatie trista, dificila sau nedreapta.

10. Se compara cu altii in mod constant

Victima are prostul obicei de a se compara cu altii, in detrimentul sau. Adevarul este ca toti ne-am simti in dezavantaj daca ne-am compara cu altii. Nimeni nu este perfect, nimeni nu le are pe toate.

Care ar fi solutia? Victima trebuie sa-si schimbe punctul de vedere. Trebuie sa accepte ca are si calitati si ca, foarte probabil, a avut parte si de lucruri bune in viata. Da, poate ca nu are tot timpul noroc, insa nu inseamna ca totul este negru!

11. Se concentreaza pe lipsuri

Chiar si cand se intampla lucruri bune, victima va cauta un cusur. Se va plange ca se plange si apoi se va plange ca nu se mai plange. Este un cerc vicios.

Care ar fi solutia? Ar trebui sa se concentreze pe lucrurile bune din viata ei, sa le aprecieze si sa-si dezvolte obiceiul de a fi pozitiva si optimista. Ar trebui sa incerce sa fie recunoscatoare si plina de speranta.

12. Sunt foarte critici

Victima simte nevoie de a-i devaloriza pe altii si de a le gasi defecte. Astfel, obtine un sentiment de superioritate.

Care ar fi solutia? Victima ar trebui sa-si concentreze energia ca sa-i ajuta pe altii sa se dezvolte. Acest lucru se va reflecta in mod pozitiv si asupra ei.

13. Se cred perfecti

In mod ironic, cand exista sansa sa fie prinsi cu greseala, acesti oameni brusc sunt perfecti. Aceasta aroganta si atitudine narcisista ii impiedica sa aiba relatii de incredere si de cooperare cu altii.

Care ar fi solutia? Victima trebuie sa-si scoata cuvantul ‘perfect’ din vocabular si sa accepte ca este un om ca oricare altul si ca nu este perfecta. De fapt, cu cat isi accepta mai usor defectele si greselile, cu atat oamenii vor fi mai atrasi catre ea.

14. Rup cu usurinta relatiile cu oamenii

Gata – nu mai vreau sa mai am de-a face cu acesti oameni cat traiesc!” Daca ai auzit o astfel de declaratie din partea cuiva si nu avea legatura cu vreo situatie periculoasa sau abuziva, atunci era vorba despre o persoana care se victimizeaza. De fapt, astfel de cuvinte au legatura cu un comportament banal sau anumite probleme de cuplu pe care, insa, victima nu are capacitatea de a le rezolva. Iar solutia pe care o foloseste este sa inlature persoanele respective din viata lor. Aceasta atitudine cu puternice implicatii emotionale creaza relatii haotice.

Care ar fi solutia? Respira. Fa-ti ordine printre ganduri. Fa o plimbare.

Victima trebuie sa constientizeze tiparul de comportament care o face sa rupa relatiile cu oamenii. Nu este o solutie si nu duce la rezolvarea problemelor sau a conflictului. Ce ar putea sa faca in schimb ar fi sa adopte o atitudine mai pozitiva si sa spuna oamenilor ceea ce simte.

In cele din urma, persoanele care se victimizeaza se vor confrunta cu consecinte dureroase in viata si in relatii daca nu isi schimba comportamentul.

Intotdeauna exista alternative, trebuie doar sa vrem sa le gasim si sa luam decizia de a ne schimba.

Sursa utilizata: https://www.lifehack.org/287448/14-signs-someone-always-playing-the-victim

#dezvoltare personala #cunoastere de sine #mentalitate de victima #transformare personale

Ce au mai parcurs alti cititori...

28 de mici trucuri pentru o fericire de durata
Cele mai frecvente scuze care iti saboteaza fericirea si cum sa treci peste ele
Top 10 carti de dezvoltare personala care iti vor schimba total perceptia asupra vietii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101