Matreata este foarte frecventa si majoritatea dintre noi au avut aceasta problema la un moment dat in viata. Matreata este produsul unui exces de piele moarta, dar poate avea multe alte cauze — aerul rece din timpul iernii care usuca pielea, o carenta de vitamine sau actiunea substantelor chimice din componenta unor sampoane, prezente chiar si in produsele pentru matreata!
Din fericire, exista si metode naturale pentru a inlatura matreata, iar daca folosesti aceste remedii plus solutia pe care o poti face acasa, matreata va ramane doar o amintire.
Ce este matreata?
Matreata afecteaza 50% din populatia lumii si este asociata cu inmultirea unui tip de drojdie (ciuperca) lipofilica din familia Malassezia. Colegiul American de Dermatologie si Osteopatie defineste matreata ca fiind produsul unui exces de piele moarta la nivelul scalpului. Declanseaza mancarimi, dar de regula acestea nu sunt insotite de roseata sau iritatii.
Matreata se agraveaza pe timpul iernii din cauza aerului mai uscat si se amelioreaza pe timpul verii. Apare ca urmare a acumularii de piele uscata si, in cazurile mai grave, este agravata de prezenta unui tip de ciuperca. Desi aceste microorganisme traiesc in mod normal pe pielea capului, daca se inmultesc excesiv pot produce iritatii.
Intr-un studiu publicat in Revista Indiana de Dermatologie se spune ca :
"exista o nesfarsita controversa daca matreata trebuie tratata sau nu ca boala sau ca afectiune; este clar, insa, ca matreata nu este de natura inflamatorie. Adevarata cauza a formarii matretii ca urmare a procesului fiziologic normal al descuamarii nu este inca pe deplin inteles, insa este o tulburare frecventa a pielii capului , ce afecteaza jumatate din populatie inainte de varsta pubertatii, indiferent de sex sau origine etnica, ceea ce arata ca majoritatea populatiei va suferi de matreata la un moment dat in timpul vietii."
Studiul indica si cateva remedii naturale (cum ar fi utilizarea uleiului de cocos pentru par) considerate a avea proprietati antimatreata. In cele mai multe cazuri, aceste substante naturale sunt prezente in amestec cu unele sintetice. Studiile din India au aratat ca retetele pe baza de plante pot fi la fel de eficiente ca substantele sintetice in gestionarea matretii.
Contrar convingerii populare, matreata este ameliorata prin spalari mai dese ale parului. Matreata este agravata de stres si anxietate si, fiind un proces natural, nu poate fi eliminata, insa poate fi in multe cazuri, controlata.
Cand descuamarea este insotita de roseata sau cand roseata si descuamarea se raspandesc si la nivelul fetei, sprancenelor sau pe partile laterale ale nasului, poate fi diagnosticata ca dermatita seboreica si asociata cu un nivel grav de matreata.
De "crusta de lapte" ati auzit vreodata? Este un alt nume pentru matreata care apare de obicei la bebelusi. Dar nu sunt motive de ingrijorare. Este complet inofensiva si, de obicei, se vindeca singura pana la varsta de 3 ani.
Cauze si simptome ale matretii
Sunt multe cauze care declanseaza matreata:
Pielea uscata. Cea mai frecventa cauza a matretii este pielea uscata. De obicei, simptomele si semnele pielii uscate se manifesta si pe alte parti ale corpului, cum ar fi picioarele si bratele.
Pielea grasa (dermatita seboreica). Pare greu de crezut, dar pielea grasa este una dintre cele mai frecvente cauze ale matretii. Dermatita seboreica este caracterizata de pielea rosie, grasa si acoperita cu coji albe sau galbene. Poate afecta pielea capului si alte zone in care sunt localizate glande seboreice, cum ar fi sprancenele, partile laterale ale nasului si dosul urechilor.
In plus, pot fi afectate si capul pieptului, zona inghinala si axilele. Samponarea insuficienta poate ingrasa pielea. Desi este important sa nu speli capul prea des cu sampon pentru a mentine scalpul mai sanatos si a proteja productia de uleiuri naturale, samponarea insuficienta poate face ca uleiurile si celulele moarte sa se acumuleze in exces, cauzand matreata. Se recomanda de regula spalarea parului la fiecare 2–3 zile.
Afectiuni ale pielii. Persoanele care sufera de eczeme si psoriazis au de cele mai multe ori si matreata, pentru ca ambele afectiuni sunt specifice pielii uscate, de multe ori grave si foarte iritante.
Prezenta unor ciuperci (malassezia). Desi malassezia traieste pe scalpul celor mai multi adulti, uneori ea il poate irita . Aceasta iritatie poate cauza aparitia mai multor celule ale pielii si cand se intampla acest lucru, celulele in exces mor si cad, producand aspectul de „zapada„ pe par si haine.
Produse de ingrijirea parului. Produsele de ingrijire a parului contin ingrediente chimice, care pot cauza inrosirea scalpului, mancarimi si descuamare. Samponarea prea frecventa sau utilizarea prea multor produse de ingrijire poate, de asemenea, irita scalpul si cauza aparitia matretii.
9 remedii naturale pentru a inlatura matreata
Bea mai multa apa
Deseori lipsa unei cantitati suficiente de apa in corp determina pielea sa se usuce si de aceea este atat de important sa bem suficienta apa! Este bine pentru sanatate, dar si pentru prevenirea uscarii pielii si a scalpului.
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos contine acizi grasi de lant mediu, printre care acidul lauric si acidul capric, care au proprietati puternice antivirale, antimicrobiene si antifungice. Acestea ataca si omoara ciupercile si orice alt virus si bacterie prezente. La multe persoane, efectul este vizibil in doar o saptamana. Il poti gasi si in magazinul nostru verde viu la raftul cu produse din nuca de cocos.
Uleiuri esentiale
Exista uleiuri esentiale care pot avea efecte foarte puternice. Aceste uleiuri au proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice, in mare masura ca uleiul de cocos, si pot reduce inflamatia si trata infectiile. Uleiurile trebuie sa fie 100% pure si cele mai eficiente sunt cele de lavanda, perisor, cimbru, lamaita, pin, oregano, chiparos si arbore de ceai, toate avand proprietatea de a combate ciupercile.
Un studiu efectuat pe subiecti cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, toti cu matreata, a raportat ca uleiul esential de lamaita a redus semnificativ matreata din a saptea zi!
Sunt si uleiuri de uz intern, cum ar fi uleiul de oregano, cu conditia ca acesta sa fie 100% pur. Combina 1–2 picaturi de ulei de oregano, lamaita si lavanda cu 120 - 180ml de apa si obtii un tonic ce poate fi baut.
Gel de aloe vera
Aloe vera are calitatea de a calma si vindeca pielea iritata. Medicul dermatolog Michele Green din New York mentioneaza ca, in urma unui studiu de mica anvergura, aloe a ameliorat mancarimea si descuamarea scalpului la persoanele cu dermatita seboreica. Aici gasesti gel de aloe vera.
Ulei de masline
Uleiul de masline (sau uleiul de cocos) pe care-l folosesti in bucatarie poate fi util pentru ca inlatura temporar pielea uscata. Se aplica putin ulei organic nerafinat de masline sau de cocos pe cojile de piele uscata de pe scalp. Se lasa sa actioneze cam o ora, apoi se perie parul bine cu un pieptan sau o perie.
Daca aplici prea mult, e posibil sa ingrasi prea tare parul si va trebui sa te speli cu sampon. Poti sa adaugi si cativa stropi din uleiurile esentiale mentionate anterior si, de asemenea, poti consuma si ulei de cocos pentru mai bune rezultate. Conditia este ca uleiul sa fie nerafinat si organic.
Relaxeaza-te
Iritatiile pielii apar deseori ca urmare a depresiei, anxietatii si stresului. Incearca sa acorzi atentie schimbarilor suferite de pielea ta in aceste momente si, mai ales, incearca sa eviti aceste situatii aplicand metode de reducere a stresului. Incearca yoga, plimbarile scurte sau mersul la sala, masajul si aromoterapia cu levantica, de exemplu.
Otet din cidru de mere
Nu este de mirare ca otetul din cidru de mere este inclus in aceasta lista pentru ca poate ucide ciupercile care cauzeaza matreata. Se stie ca poate calma rapid mancarimile si poate inlatura matreata dupa doar cateva utilizari.
Combina in cantitati egale otetul de mere cu apa. Lasa-l sa actioneze cateva minute, apoi spala-te. Repeta acest lucru timp de 5–7 zile pentru a vedea daca apare vreo diferenta. Daca apar iritatii, intrerupe tratamentul sau incearca la fiecare a doua zi, timp de 7–10 zile pentru a vedea daca apare vreo imbunatatire.
Descopera cum poti trata acneea cu ajutorul otelului de mere.
Probiotice
Este foarte posibil ca si alimentatia sa fie in parte de vina pentru matreata. Incearca probiotice de calitate, precum cele de la Bio-Kult. Nu numai ca reduce matreata, dar poate mari starea generala de sanatate furnizand bacterii benefice pentru intestine.
Acizii grasi omega 3
Adauga alimente bogate in omega-3 in alimentatie sub forma unor alimente ca semintele de in sau semintele de chia. Acizii grasi omega 3 sunt foarte utili pentru ca ajuta la hidratarea pielii din interior; astfel, ajuta si la reducerea matretii. Poti apela, de asemenea, la suplimente naturale cu Omega 3.
Citeste cum ajuta acizii grasi omega 3 la mentinerea sanatatii creierului.
In plus, carentele de vitamine, minerale si alti nutrienti prezenti in omega 3 pot mari riscul de aparitie a matretii.
Reteta: Masca din rozmarin si arbore de ceai
Uleiurile esentiale sunt extrem de utile pentru matreata, deoarece au numeroase proprietati antibacteriene. Incearca aceasta reteta pentru a scapa de matreata!
Cantitatile sunt suficiente pentru doua sau trei aplicatii. Poti dubla cantitatile si poti pastra solutia in frigider intr-un recipient etans chiar si 10 zile.
Ingrediente:
- 8 picaturi de ulei de lemn de cedru
- 8 picaturi de ulei de rozmarin
- 6 picaturi de ulei de arbore de ceai
- 1 lingurita de miere
- 120 ml ulei de masline, migdale sau cocos
Mod de pregatire:
- Se amesteca bine ingredientele intr-un recipient.
- Se maseaza scalpul.
- Se lasa cel putin 20 de minute.
- Pentru cazuri mai severe, se poate lasa si peste noapte.
- Se spala cu sampon foarte bine.
Pentru a evita matreata, fii atent la aceste substante
Multe sampoane din comert contin substante chimice daunatoare, iar cele pentru matreata sunt chiar mai rele. Cand achizitionati sampoane si produse pentru par, evitati-le pe cele care contin parabeni, lauret sau sulfat lauril de sodiu.
Iar in ceea ce priveste alimentatia, limiteaza consumul de zahar si alimentele procesate, precum si uleiurile procesate ca cel de porumb, soia, palmier, rapita si floarea soarelui.
Citeste si 6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică