Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Levantica - eficienta contra stafilococilor rezistenti la medicamente

Levantica - eficienta contra stafilococilor rezistenti la medicamente

nbsp; Levantica este o planta folosita in special in uleiurile esentiale si in saculetii parfumati, pentru aroma sa extrem de placuta. Desi sunt calitati utile si placute, aceasta planta deloc pretentioasa ascunde si alte proprietati nebanuite, ce n

Levantica este o planta folosita in special in uleiurile esentiale si in saculetii parfumati, pentru aroma sa extrem de placuta. Desi sunt calitati apreciate, aceasta planta deloc pretentioasa ascunde si alte proprietati nebanuite, ce nu pot fi egalate de remediile medicinii moderne. Printre altele, levantica poate combate infectiile cu stafilococi rezistenti la medicamente (MRSA) si infectiile micotice.

Dar proprietatile terapeutice ale lavandei nu se opresc aici. Aceasta minune a naturii poate ajuta in multe alte afectiuni:

Uleiul de lavanda

 

Cea mai comuna utilizare a lavandei este sub forma de ulei esential extras din specia Lavandula angustifolia, cunoscuta ca lavanda comuna sau englezeasca. Exista 39 de specii de lavanda si majoritatea au aplicatii similare. Fiind, insa, cea mai studiata, acest articol face referire in special la L. angustifolia, daca nu se specifica altfel.

Uleiul se foloseste pentru miros si aplicare cutanata. Au existat si situatii in care uleiul a declansat alergii cand a fost aplicat pe piele. Insa, in aceste cazuri motivul pare sa fi fost o singura substanta izolata din lavanda, nu uleiul in sine. Substantele izolate din plante pot fi periculoase, insa efectele simbiotice in cazul utilizarii intregii plante, sunt sigure.

Linalool-ul si acetatul linalyl au fost izolate si sunt ingredientele active. Efectele mentionate aici, insa, sunt asociate cu uleiul de levantica, nu cu substantele componente care au fost izolate.

Infectii rezistente la medicamente

MRSA, staphylococcus aureus rezistent la meticilina, devine tot mai cunoscut. A aparut in spitale ca o consecinta a abuzului de antibiotice si a utilizarii acestora in mod necorespunzator si a devenit un simbol pentru medicamentele clasice scapate de sub control. Imbolnavirile cauzate de antibioticele folosite in tratarea infectiilor cu stafilococi sunt de multe ori mai grave decat afectiunile initiale.

Un mare numar de studii a demonstrat abilitatea uleiului de lavanda de a trata atat infectiile cu stafilococi, cat si cu MRSA. De obicei s-a folosit L. angustifolia. Dar cel putin un studiu arata ca si alte trei specii, L. latifolia, L. stoechas si L. luisieri sunt eficiente, insa trebuie subliniat ca amestecul mai multor specii pare sa aiba o capacitate de vindecare mai mare.

Cel mai interesant este ca uleiul de lavanda s-a dovedit 100% eficient in teste de laborator in tratarea unor infectii, printre care si MRSA. Acest lucru inseamna ca poate trata infectii cu stafilococi de care medicamentele nu se pot apropia. Se pune, desigur, intrebarea: de ce oamenii sufera si mor, in loc sa se foloseasca produse naturale care s-au dovedit eficiente, asa cum sunt uleiul de lavanda si uleiul de manuka?

Desi nu se stie exact cate bacterii cedeaza in fata uleiului de lavanda, cu siguranta sunt multe. Inainte de a incerca uleiul de lavanda, e recomandat sa faci un test de alergie pe o portiune a pielii. Daca nu prezinti nicio reactie alergica - desi se intampla rar - aplica uleiul direct pe zona afectata.

Infectii micotice

Infectiile micotice sunt printre cele mai dificil de tratat si pot fi fatale, mai ales in cazul persoanelor cu sisteme imunitare compromise. Ciuperca Candida albicans traieste in intestinele umane, intr-o relatie simbiotica cu organsimul nostru. Aceasta nu cauzeaza probleme decat atunci cand flora intestinala sufera un dezechilibru — si acest lucru se intampla de regula in cazul administrarii de antibiotice. Din cauza ei apar infectiile vaginale la femei si aftele, cauzate de prezenta C. albicans la nivelul gurii.

Infectiile vaginale pot fi tratate cu spalaturi facute cu ceai din flori de lavanda. Din cauza concentratiilor reduse, insa, aplicatiile trebuie repetate. Sau,preventiv, consuma ceai de lavanda ori de cate ori stii ca se creaza conditii propice pentru dezvoltarea unei infectii, cum ar fi administrarea de antibiotice.

Infectiile micotice si piciorul atletului pot fi tratate prin aplicarea uleiului de lavanda.

Benefica pentru inima

Uleiul de lavanda folosit in aromaterapie a fost studiat pentru efectele sale pozitive asupra sanatatii inimii. Acesta reduce inflamatia asociata cu bolile cardiace prin inhibarea cortizolului. Circulatia sanguina, masurata ca rezerva vitezei fluxului coronarian (RVFC), este marita, furnizand astfel o mai buna oxigenare, nutritie si eliminare a reziduurilor celulare.

Aceste beneficii au fost obtinute cu 4 picaturi de ulei de lavanda in 20 ml apa fierbinte, inhalate timp de 30 de minute.

Lavanda imbunatateste digestia, flatulenta, greata

L. angustifolia se foloseste de multa vreme ca remediu digestiv. Aceasta imbunatateste motilitatea tractului intestinal, usurand tranzitul alimentelor. De asemenea mareste productia de sucuri gastrice, inclusiv de bila, ceea ce ajuta la digestia si absorbtia nutrientilor. Colicile, episoadele de voma si flatulenta pot fi ameliorate si ele cu ajutorul lavandei.

Un beneficiu interesant este ca lavanda inhiba subtil dezvoltarea patogenilor insa, conform unui studiu, nu afecteaza bacteriile benefice. Cum poate face distinctia intre cele doua ramane un mister!

Pentru ameliorarea problemelor digestive, uleiul de lavanda poate fi folosit sub forma de ceai.

Lavanda imbunatateste calitatea somnului

Lavanda se foloseste de multa vreme pentru relaxare si tratarea unor insomnii moderate. In acest scop se foloseste in special in aromaterapie. Inhalarea uleiului de lavanda a fost folosita succesiv la pacientii geriatrici pentru a inlocui somniferele. Pacientii au dormit la fel de mult si s-au bucurat de un somn de mai buna calitate. Energia pe timpul zilei a fost mult mai buna si nu s-a raportat niciun efect secundar.

Un test clinic de mici dimensiuni care a observat pacientii varstnici pe parcursul a 245 de nopti a descoperit ca cei care au inhalat ulei de lavanda au dormit mai bine. Dintre cei care au beneficiat de uleiul de lavanda, 72% au dormit bine, iar din grupul de control doar 11% au avut un somn bun.

Este greu de inteles de ce persoanele care folosesc somnifere nu incearca inainte de toate levantica!

Respiratia

Pe cat de utila este in imbunatatirea somnului, pe atat de calmanta poate fi levantica si pentru caile respiratorii. In combinatie cu alte doua uleiuri esentiale, poate ameliora atacurile de astm. Iata reteta:

Amesteca aceste uleiuri esentiale si utilizeaza-le in aromaterapie.

Datorita abilitatii sale de a relaxa nervii, lavanda este folosita pentru calmarea tusei si o respiratie usurata in raceli si gripe. Se foloseste in inhalatoare si vaporizatoare sau se aplica direct pe gat si piept.

Starile de nervozitate si anxietatea

Dupa cum s-a vazut, lavanda are efecte naturale de relaxare a nervilor, aceasta fiind si calitatea sa cea mai apreciata. Tot mai multe studii au analizat beneficiile sale intr-o gama larga de aplicatii.

Este foarte utila inainte si in timpul examenelor pentru ameliorarea anxietatii. Imbunatateste si functia cognitiva, avand ca rezultat note mai bune!

Lavanda a fost folosita pentru calmarea pacientilor geriatrici, care sufereau de dementa. Un studiu pe 15 pacienti cu dementa grava a comparat uleiul de lavanda folosit in aromaterapie cu un placebo. Majoritatea pacientilor (60%) au prezentat o usoara ameliorarea a starii lor de agitatie, 33% nu au manifestat nicio schimbare si starea unui singur pacient (7%) s-a inrautatit in urma utilizarii lavandei.

Cand folositi lavanda pentru efectul sau de calmare este recomandabil sa-l testati intai pentru a nu avea efectul opus asupra persoanei afectate. Sunt studii si relatari personale care arata, in mod surprinzator, ca poate avea si un efect opus asupra starii de nervozitate, anxietate si relaxare.

Folosita in cabinetul unui stomatolog, lavanda a redus anxietatea si a imbunatatit starea de spirit a pacientilor. S-a dovedit utila si in imbunatatirea abilitatii cognitive si a dispozitiei si efectele sunt vizibile pe scanarile EEG. Indicatorii endocrini de stres din saliva sunt diminuati prin utilizarea lavandei in aromaterapie. Depresia si insomnia au fost reduse la tinerele studente.

In loc sa iei antidepresivele administrate de medic, de ce nu incerci mai intai aromaterapia cu lavanda?

Ameliorarea durerii

Studiile despre abilitatea lavandei de a ameliora durerea sunt restranse, insa cele care exista arata ca lavanda este benefica pentru pacientii cu dureri cronice. Au fost vizibile si beneficii in cazul durerilor postoperatorii. Un studiu, in care uleiul de lavanda a fost utilizata in combinatie cu acupunctura, a demonstrat ca a redus durerile de spate.

Pare destul de evident, desigur, ca o substanta care induce relaxarea si amelioreaza anxietatea poate scadea si durerea. Este evident ca atunci cand o persoana cu dureri se poate relaxa si isi poate diminua stresul, aceasta tinde sa scada.

Pierderea parului

Unul dintre cele mai uimitoare efecte ale uleiului de lavanda este abilitatea de a inversa evolutia pierderii parului in alopecia areata, o afectiune autoimuna in care foliculii de par sunt atacati ca si cum ar fi un element nociv din exterior.

Este o afectiune ce produce mult stres emotional celor care sufera de aceasta afectiune si tratamentele alopatice pot avea efecte adverse. Steroizii pot avea consecinte grave si permanente, printre care diabet, afectarea glandei tiroide, precum si multe alte boli ale sistemelor autoimune si endocrine.

Tratarea alopeciei areata cu ulei de lavanda este simpla. Trebuie doar frecate zonele ramase fara par. Trebuie sa aveti rabdare, rezultatele vor fi vizibile abia dupa cateva saptamani. De asemenea, trebuie sa se faca un test alergenic. Trebuie tinut cont si de faptul ca tratamentul nu da rezultate pentru toata lumea, insa nu par sa fie efecte secundare, in afara unor cazuri rare de reactii alergice.

Afectiuni ale pielii

Multe afectiuni ale pielii au avut de castigat de pe urma tratamentului cu ulei de lavanda. Tratarea eczemei da de obicei rezultate. In general, daca vrei sa incerci, principiul de baza este exercitarea precautiei. Fiecare dintre noi raspunde diferit si sunt persoane care pot avea reactii alergice, desi putine. De aceea, atentie maxima. Daca iti face bine, foloseste lavanda in cantitatea cea mai mica in care poate fi eficienta. In caz contrar, vei dezvolta o sensibilitate.

Sistemul imunitar

Toate beneficiile lavandei converg catre o calitate importanta si bine documentata: intarirea sistemului imunitar. Folosita sub forma de ceai sau diluata intr-o lotiune sau ulei si folosita pentru aplicare cutanata poate imbunatati sanatatea generala si starea de bine, prevenind astfel imbolnavirea.

Limitarea accesului la uleiul de lavanda

Lavanda este o planta cu actiune foarte blanda si benefica. Cu toate acestea, disponibilitatea sa ca produs terapeutic, este tot mai limitata. In UE lavanda este considerata medicament si in curand va fi accesibila doar pe baza de reteta in majoritatea, sau chiar in toate tarile europene. Devine tot mai evidenta limitarea accesului public la produsele naturale pentru sanatate. Iar lavanda este doar un exemplu.

Sursa:

http://www.greenmedinfo.com/blog/lavender-effective-against-drug-resistant-staph-infection

#antibiotice #lavanda #Lavandula angustifolia #ulei esential de lavanda

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ştiai că mierea de Manuka combate infecţiile rezistente la antibiotice?
Cele mai eficiente antibiotice naturale
Utilizari practice pentru uleiul esential de lavanda
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101