SPANAC (denumirea stiintifica: Spinacia oleracea )
Se crede ca originea spanacului ar fi in Persia antica. A fost raspandit si cultivat in Nepal, iar in secolul al saptelea in China, unde se numea "verdeata persana". Maurii au introdus spanacul in Spania in jurul secolului al 11-lea. Iar in istoria Angliei regasim spanacul sub denumirea de “verdeata spaniola”.
Conform studiilor, consumam aproape 2 ½ kg de spanac pe an, pe cap de locuitor. De patru ori cantitatea mancata acum 40 de ani. Acum, mai ecologic si mai gustoas, spanacul din gradina este adesea folosit, pentru salate si sandwich-uri.
Spanacul si-a castigat faima in 1960, prin personajul de desene animate Popeye. De multe ori, parintii incurajeaza copiii sa manance spanac, pentru a creste mari si puternici. Exista, de fapt, ceva adevar in asta ...!
Beneficii pentru sanatate
Spanacul este bogat in niacina si zinc, precum si proteine, fibre, vitaminele A, C, E si K, tiamina, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si mangan. Cu alte cuvinte, este incarcat cu multi nutrienti, pentru fiecare parte a corpului tau!
Flavonoidele abundente din spanac actioneaza ca antioxidanti pentru a mentine colesterolul si protejeaza organismul de radicalii liberi, in special in colon. Acidul folic din spanac este bun pentru sanatatea sistemului cardiovascular si magneziu ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Studiile au aratat, de asemenea, ca spanacul ajuta la mentinerea functiei creierului de memorie si de claritate mentala.
Pentru a pastra continutul bogat de fier din spanac in timp ce-l gatim - usor - se adauga suc de lamaie sau otet.
Informatii nutritionale
O portie de spanac crud (30 de grame):
Per portie Valoarea zilnica
Calorii……………………………………………………………………...7
Sodiu……………………………………………………………………….24 mg 2%
Carbohidrati……………………………………………………………...1 g
Fibre……………………………………………………………………..…..1 g 8%
Proteine……………………………………………………………..……..1 g
Potasiu..……………………………………………………………..……167 mg
Calciu……………………………………………………………..…..…..29.7 mg
Magneziu……………………………………………………………...…23.7 mg
Acid Folic……………………………………………………………..……..58.2
Betaina……………………………………………………………..……...165 mg
Rezumat
Scazut in calorii, dar plin de substante nutritive, spanacul este raspandit in intreaga lume pentru salate. Este foarte bun si in combinatii de bauturi cu legume, precum si in piureuri sanatoase, garnituri si supe de legume.
Sursa pentru acest articol:
http://foodfacts.mercola.com/spinach.html
Chef Boy Ari, “Mananca Spanac”, iunie 2012 - despre spanac