Unul dintre cele mai gresit intelese lucruri in sanatate in ziua de azi este rolul febrei. Din cauza
neintelegerii, multi parinti se tem de febra, cand ar trebui sa o iubeasca si sa o respecte. Febra este unul dintre cele mai extraordinare si mai complexe mecanisme de vindecare ale corpului.
Este ca o simfonie pusa in scena numai cand este nevoie sa stimuleze un raspuns imunitar, sa distruga un organism strain sau sa promoveze si sa restaureze sanatatea. Academia Americana de Pediatrie si-a exprimat ingrijorarea intr-un studiu din 2011, concluzionand ca parintii trebuie sa inteleaga ca febra in sine nu este un pericol pentru un copil normal. Din contra, este de fapt benefica si primul lucru care ar trebui facut nu este sa se gaseasca metode sa se coboare temperatura ci pentru a inbunatati confortul.
In mod traditional , febra era respectata si inteleasa. Oamenii stiau ca febra va creste si apoi se va „sparge” ca un val rostogolindu-se spre mal. Acum insa, multi oameni, fara a-i cunoaste procesul, incearca sa o opreasca imediat folosind antipiretice sau substante care coboara temperatura, precum acetaminofen sau ibuprofen. Antipireticele coboara repede temperatura dar de asemenea "amutesc" corpul, impiedica dezvoltarea sistemului imunitar si permit „invadatorilor” sa supravietuiasca si foarte posibil sa provoace dezvoltarea unor boli cronice.
Antipireticele sunt de multe ori folosite gresit, administrate incorect sau in doze excesive. 50% dintre parinti considera ca o temperatura mai mare de 38 de grade celsius este febra si 25% dintre acestia administreaza un antipiretic inainte ca temperatura sa ajunga la statutul de febra. Mai grav, 85% dintre parinti isi scoala copiii din somn pentru a le administra antipiretice. 80 % dintre pediatrii dezaproba acest lucru. Vindecarea fiziologica care are loc in timpul odihnei, a somnului, depaseste cu mult nevoia simpla de a coborî temperatura.
Medicina moderna ne-a indepartat de corpurile noastre. Prin tratamentele indreptate asupra simptomelor, parintii au invatat sa astepte rezultate imediate. Acest lucru este cu atat mai adevarat cand parintii iubitori sunt ingrijorati de sanatatea copiilor lor. A trata simptomele fara a trata cauza este ca si cum ai scoate bateriile de la alarma de foc in timp ce casa arde de tot. Este esential ca parintii dar si copiii sa intelega ca trebuie sa citeasca aceste semne ale corpului, nu sa se concentreze pe a le indeparta.
Febra este un prieten nu un dusman
Febra este definita ca o temperatura orala care depaseste 38 de grade Celsius. Ea este de obicei scurta ca si durata si se autolimiteaza. Nu exista nici o dovada ca febra sa inrautateasca vreo boala sau sa cauzeze complicatii neurologice pe termen lung. Este important de inteles ca febra in sine nu este o boala ci mai degraba un simptom al unei dizarmonii in corp.
Ca si fiinte umane ne dorim sa ramanem in viata. Acest lucru este adevarat la toate nivelurile. Mental, fizic, psihologic si biologic functionam pentru a promova viata. Odata ce intelegem asta, este usor sa ne dam seama ca febra este de fapt un proces fiziologic pe care corpul il foloseste pentru a lupta cu infectiile, astfel promovand supravietuirea sau viata. Atunci cand un corp strain (virus, bacterie, etc.) intra in corp, semnale sunt trimise catre creier pentru a creste „setarea hipotalamica”.
In mod esential acest fapt ridica temperatura in corp pentru cateva zile pentru a omora „invadatorul”. Cresterea temperaturii mareste de asemenea puterea sistemului imunitar, catalizand enzimele, crescand productia de neutrofile si proliferarea limfocitelor T. Inflamatia este stimulata pentru a proteja zona, pentru a preveni imprastierea infectiei si pentru a initia procesul de vindecare.
Este destul de simplu, odata ce realizezi cum functioneaza aceasta extraordinara masinarie numita corpul uman. Daca este lasat in pace si ascultat el ne indica toate semnalele necesare pentru a actiona. Noi trebuie doar sa stim sa interpretam aceste semnale si de multe ori nu spre a interveni , ci spre a sta la o parte din calea sa. De exemplu febra... corpul cand simte un asa zis "invadator" el isi creste temperatura (ce metoda mai buna de a distruge bacteriile sau virusii? ).
De asemenea el incearca sa blocheze alte actiuni ce i-ar pune in pericol procesul de vindecare. Astfel formeaza o "pojghita" subtire pe limba, pentru a ne opri sa mancam sau sa inghitim ceva. .. deci clasica supa de pui face rau nu face bine..corpul incearca sa-si foloseasca toata energia pe care o are spre a se vindeca, nu spre a digera hrana. Ne simtim slabiti si adormiti ..corpul are nevoie de odihna pentru a se recupera...etc. Normal ca in situatii grave sau de urgenta medicamentele si alte interventii medicale sunt utile..dar ar trebui lasate ca o varianta alternativa.
Daca febra depaseste 39 de grade celsius sau daca tine mai mult de 3 zile consultati un medic specialist.
De asemenea daca febra provoaca disconfort mare, probleme de respiratie, gat intepenit, convulsii sau oricand nu sunteti siguri consultati un specialist. Hidratarea organismului si inlocuirea electrolitilor este de asemenea foarte importanta.
Sursa:
Boyle A, Saine A. Lectures in Naturopathic Hydrotherapy. 1988. Eclectic Medical Publications, Oregon.
Crocetti M, Moghbeli N, Serwint J. Fever Phobia revisited: have parental misconceptions about fever changed in 20 years. Pediatrics. 2001; 107(6)1241-1246
Skowron, J. Pediatrics. University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine. 2012. Bridgeport, CT.
Sullivan J, Farrar H. 2011. Clinical Report- Fever and Anti-pyretic use in children. Pediatrics: From the American Academy of Pediatrics 2001; 127(3), 580-587.
Yale School of Medicine, Yale Medical Group: Fevers.
http://www.naturalnews.com/034686_fever_infection_medical_myths.html#ixzz1k0bNpUBU
Articolul prezintă realitatea cu privire la rolul febrei. Însă greșește atunci când consideră că motivul apariției febrei sunt invadatorii numiți virusuri și microbi. Teoria patogeniei microbiene este o invenție profitabilă. Nu există virusuri și microbi patogeni, adică ce generează boli. Rolul acestor microorganisme este exact opus față de ceea ce afirmă medicina convențională. Toate microorganismele sunt benefice, ajutând organismul în detoxificare și regenerare. Faptul că se găsesc mereu, în număr mare, în timpul bolii, arată că ele își îndeplinesc, cu fidelitate, rolul de ”pompier” al organismului, în lupta cu focul degenerări. Microorganismele sunt acuzate pe nedrept ca fiind cauzatoare de boală, exact cum cineva i-ar acuza pe pompieri că au pus focul, doar pentru faptul că sunt găsiți de fiecare dată acolo unde sunt incendii. Paradoxal, medicina convențională care arată acuzator spre microorganisme ca fiind cauza multor boli, face foarte mici și anemice referiri la adevăratele cauze ale bolilor: chimicalele toxice care se găsesc peste tot și în orice, suferințele sufletești și sărăcia cu tot ce decurge din ea. Acestea sunt adevăratele și singurele cauze ale bolilor. Dacă viața noastră ar fi fericită, dacă n-ar mai exista inechitate socială și ar dispărea sărăcia, dacă am trăi într-un mediu complet natural, dacă pruncii noștri ar fi alăptați la sân și ar fi, mereu în preajma unor părinți iubitori, dacă școala ar fi o plăcere și nu un chin, dacă societatea nu i-ar educa pe copii să pună preț doar pe materialism și plăceri carnale, ș.a.m.d.... atunci boala ar fi doar ceva de domeniul trecutului. Există două elemente care ne ajută să devenim mai înțelepți. Observarea și interpretarea celor observate. De obicei eșuăm la interpretarea celor observate. http://pro-decizii-informate.ro/prof-dr-karl-probst-boli-infectioase-cauzate-de-microbi-un-basm-modern/ http://pro-decizii-informate.ro/dr-ing-joachim-gratz-presupusii-agenti-patogeni-dusmanul-imaginar-al-medicinei-alopate/ https://vindecatorul.wordpress.com/2013/04/08/despre-pleomorfism/
buna seara. cu febra nu e de joaca. am un copil de 8 ani aprope . cum apare febra f mare la spital direct. fata mea a avut 39 grade temperatura si nu e de facut nimic gresit ... se poate pune viata in pericol. mama se ocupa mai mult de ea. sunt bune si leacurile vechi , dar la fel de bune sunt si si leacurile moderne. fitoterapie ,aromoterapie , apifitoterapie . nici o data nu i da asa ceva mama mea , nu pricep de ce. copii fac de multe ori febra. Viata nu e o joaca . si sanatatea niciatat,
FOARTE UTIL/INTERESANT.
Bună dimineața ! Noile mămici ar trebui să aplice tratamente din bătrâni. Comprese cu oțet la mâini şi şosete îmbibate cu acesta, imediat ce se constată febra și apoi schimbate (compresele) de 2 - 3 ori, efect imediat şi garantat, dacă nu este vorba de ceva grav. Sănătate şi numai bine, cu tot dragul tuturor !
Din cauza unor articole ca acesta a ajuns copilul meu la convulsie febrila!!!!! Febra trebuie inlaturata cat mai repede nu lasata in voia sortii. Nu mai publicati prostii!
Corect! Daca de abia la 38 intervii cu antitermic a carui perioada de actionare este de 30min sau mai mult, atunci vei ajunge la 39 sau mai mult si de aici pana la convulsie e o chestiune de cateva minute. Nu dai antitermic la 37 dar daca ajunge la 38 sigur va creste si mai mult.
fatita mea are implant coclear iar cind face febra imediat antibiot!
Ce nu stiu multi dintre pediatrii nostri, sursa este Institutul National American de Neurologie. If a child has a fever most parents will use fever-lowering drugs such as acetominophen or ibuprofen to make the child more comfortable, although there are no studies that prove that this will reduce the risk of a seizure. http://www.ninds.nih.gov/disorders/febrile_seizures/detail_febrile_seizures.htm Asadar, nu exista studii care sa dovedeasca faptul ca luand antipiretice precum Paracetamol sau Nurofen vom scadea riscul de convulsii ferbile. Si atunci care ramane scopul lor? Confortul copilului - deci ar trebui sa ne ghidam dupa starea generala a copilului, nu dupa termometru sau schema la 4/8 ore.
" a imbunatati".
[...] pentru a distruge pericolele care il ameininta. Cititi mai multe despre febra in articolul : “Invatati sa iubiti febra, nu sa va temeti de ea”. Este nevoie de perioade intense de curatare si detoxifiere pentru a reda capacitatea normala [...]