Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Reîncarcă-ți mintea și corpul - Inspirație pentru un stil de viață sănătos cu cătină românească ecologică. Interviu cu fondatorii Energovita

Reîncarcă-ți mintea și corpul - Inspirație pentru un stil de viață sănătos cu cătină românească ecologică. Interviu cu fondatorii Energovita

În interviul de astăzi am stat de vorbă cu Radu și Michaela Caruțașu, fondatorii Energovita. Ei cultivă și produc cătină în România, în sistem ecologic.

Ne-a făcut mare plăcere să discutăm cu ei și am aflat multe lucruri interesante despre activitatea lor.  De unde a pornit ideea de a planta cătină, ce înseamnă agricultura ecologică, ce produse au dezvoltat cu materia primă din producția proprie și care sunt planurile lor de viitor. 

Așadar, te invităm să descoperi povestea unui brand românesc care ne inspiră să îmbrățișăm un stil de viață sănătos. 

VVV: Salut. Cine sunteți și cum v-a venit ideea să aduceți pe piața din România produse pe bază de cătină? Povestește-ne puțin despre începuturi.

 

Michaela: Suntem Radu și Michaela Căruțașu, fondatorii GREEN FIRST FARM SRL, o fermă agricolă care, din respect pentru natură și pentru oameni, cultivă produse în sistem ecologic. 

 

Totul a început de la dorința de a le oferi copiilor noștri produse naturale pentru întărirea imunității. În fiecare an, începerea școlii și a grădiniței se dovedeau a fi o adevărată provocare pentru noi ca și părinți în ceea ce privește gestionarea perioadelor de viroze.

 

După o perioadă în care am folosit diverse produse, am decis să încercăm și fructele de cătină iar, efectele asupra sănătății întregii familii, ne-au convins de beneficiile acestui fruct minunat.  

 

Atunci am început să ne gândim la posibilitatea de a ne produce singuri fructele. Inițial, am avut intenția să plantăm o suprafață mică de teren doar pentru consum propriu dar, în prezent, am ajuns la o suprafață de 14 ha.

VVV: Știu că în spatele produselor Energovita se află o întreagă poveste legată de culturile de cătină. Ne poți spune câte ceva despre începuturile companiei și provocările prin care ați trecut încercând să obțineți certificările pentru culturile eco?

M: Începuturile companiei noastre sunt strâns legate de momentul în care am decis să schimbăm ipostaza de consumatori convinși în cea de producători de fructe de cătină. 

Încă de la început ne-am dorit să cultivăm și să producem în acord cu natura iar acum, uitandu-ne un pic în urmă, cred ca laitmotivul activității noastre a fost bazat pe principiul „Reîncarcă-ți mintea și corpul”.

Terenul pe care am înființat plantația a fost un teren care nu mai fusese lucrat de mai bine de 20 de ani, fapt ce ne-a permis să ne punem în aplicare dorința de a cultiva în regim ecologic. 

 

Procesul de certificare ecologică a început în anul 2013 când am plantat primul butaș de cătină. Au urmat trei ani de conversie ce se pot traduce prin griji, muncă asiduă, constantă și o perioadă plină de provocări.

 

Am învățat din greșeli, ne-am bucurat de fiecare reușită oricât de mică, am prețuit orice sfat primit și fiecare mână de ajutor întinsă. În anul 2016 am putut recolta primele fructe de cătină certificate ecologic. 

 

A cultiva și a produce în România în sistem ecologic este o adevărată provocare.

Agricultura ecologică înseamnă să cultivi și să crești în mod natural planta fără a folosi substanțe chimice nepermise pentru fertilizare și combaterea dăunătorilor. Pentru un producător înregistrat și certificat ecologic, munca nu se termină niciodată. Procesul de certificare este continuu iar acreditarea se reînnoiește anual. 

Provocările încep din câmp și continuă și în afara plantației. Înveți din mers cum să te descurci cu buruienile, dăunătorii care îți strică fructele, vremea capricioasă, seceta, grindina, hățișul de documente și avize pe care trebuie să le obții și greutățile pe care trebuie să le depășești în momentul valorificării producției. 

Au fost momente dificile pe care am reușit să le depășim prin multă muncă, determinare, perseverență și cu dorința de a oferi clienților noștri alternative naturale și certificate ecologic pentru sănătatea corpului și a minții. 

 

VVV: În prezent, care sunt produsele pe care le produceți și le comercializați? Există o anumită categorie de consumatori căreia vă adresați cu precădere?

M: Primele recolte le-am vândut către producătorii din țară și în afara ei ca și materie primă pentru industria alimentară și cosmetică. Din dorința de a ajunge direct la consumatori, am creat gama de produse certificate ecologic ENERGOVITA. 

Portofoliul de produse certificate ecologic ENERGOVITA cuprinde fructe uscate de cătină, pudră și pulbere de cătină, făină proteică de cătină, ulei de cătină presat la rece, ceaiuri din cătină, miere cu produse din cătină în diverse combinații, sucuri din fructe de cătină. Anul acesta am adăugat și un produs cosmetic, serul de fata anti-aging și iluminare cu ulei de cătină. 

În gama de produse ENERGOVITA veți găsi produse unice, respectiv fructele uscate cu nectar de cocos, mierea ecologică cu ulei de cătină, mierea ecologică cu ulei și pudra de cătină. Încă de la început, ne-am adresat unui consumator preocupat de un stil de viață sănătos pentru el și întreaga familie, bazat pe consumul de produse de calitate ridicată, deschis către produse noi, dornic să experimenteze continuu.    

VVV: Prin ce se diferențiază produsele Energovita față de alte produse similare de pe piață?

M: Produsele ENERGOVITA se diferențiază față de alte produse similare de pe piață în primul rand prin calitate. Ca și producători și procesatori, avem controlul deplin asupra calității pe întreg parcursul procesului de producție, de la recoltare până la produsul final. În produsele noastre folosim exclusiv fructele de cătină certificate ecologic din plantație. Restul ingredientelor provin de la producători verificați și certificați ecologic. 

 

Din portofoliul de produse certificate ecologic ENERGOVITA se remarcă gama de amestecuri de miere cu ulei și pudră de cătină. Aceste produse sunt preparate după rețete proprii și au fost concepute ca și suplimente alimentare pentru întărirea imunității și rezistenței organismului.  

 

Uleiul de cătină presat la rece este cea mai concentrată formă de vitamine și minerale în mod natural. Concentrația ridicată de ulei și pudră de cătină face ca aceste produse să fie unice pe piața. 

 

Rețeta unică și caracteristicile produsului, ne-au permis să înregistrăm produsul în categoria Innovation Zone & Awards cu ocazia participarii la Nordic Organic Food Fair Malmö 2019.  

VVV: Ne poți spune mai multe despre produsele cu cătină? De ce ar trebui să folosim aceste produse? 

M: Fructele de cătină sunt recunoscute de peste o mie de ani pentru beneficiile uimitoare asupra sănătății interioare și exterioare a corpului nostru. 

Cătina conține acizi grași esențiali de tipul Omega 3,6,9 și rarul Omega 7, aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie ( ex:Vitamina C, E, A, complexul B), beta-caroten, antioxidanți, circa 190 de fitonutrienți. 

Utilizarea zilnică a produselor din cătină contribuie la o dieta echilibrată și sănătoasă și cu efecte terapeutice antivirale asupra unui spectru larg de viruși și îmbunătățirea rezistenței organismului în bolile cardiovasculare, gastrice, în lupta cu cancerul, afecțiuni ale pielii.      

 

VVV: Care este produsul-vedetă, preferat de majoritatea clientilor?

M: Copiii preferă mierea ecologică cu ulei de cătină în timp ce părinții preferă mierea ecologică cu ulei și pudră de cătină împreună cu ceaiul de cătină cu lavandă. 

 

VVV: Care este viziunea voastră asupra unui stil de viață sănătos și cum contribuie produsele Energovita la menținerea sănătății?

M: În accepțiunea noastră, deviza unui stil de viața sănătos este „nu contează ce faci azi, important este ce faci în fiecare zi”. Astfel, este important să asigurăm organismului nostru în mod constant necesarul de vitamine și minerale în combinație cu un stil de viață echilibrat. 

Considerăm că ar trebui să includem în alimentație consumul produselor din cătină nu doar în anotimpul rece sau în perioadele critice. Organismul uman este minunat și are capacitatea de a reține elementele de care are nevoie cu condiția de a i le oferi în mod constant.    

Consumul de produse din gama certificată ecologic ENERGOVITA reprezintă o alternativă naturală pentru menținerea sănătății avand în vedere faptul că au la bază ingrediente 100% naturale și certificate ecologic, provin dintr-o sursă sustenabilă, livrează organismului aproape întregul necesar de vitamine și minerale din sursă naturală cu o asimilare optimă.  

 

VVV: Ce planuri de viitor aveți în ceea ce privește dezvoltarea activității companiei? Urmează să lansați și alte produse?

M: Planurile de dezvoltare a activității companiei noastre includ diversificarea gamei de produse certificate ecologic prin adăugarea de noi produse realizate din cătină în combinații cu alte fructe. 

Totodată, colaborăm și cu alți producători locali cărora le-am pus la dispoziție materia primă pentru crearea unor produse unice pe bază de cătină. Astfel a luat naștere colaborarea frumoasă cu echipa KOFITI ce a creat o combinație unică de suc de cătină cu salvie, lavandă, rozmarin, ghimbir și miere sub denumirea de IMUNITATE.

Vara aceasta se anunță una frumoasă, cu lansări de noi produse ce au la bază rețete unice. 

Participarea la Coffee Festival ne-a deschis drumul spre zona Horeca și intenționăm să ne extindem prezența cu sucul tonic de cătină în cafenele de specialitate.   

 

VVV: Unde putem afla mai multe despre produsele Energovita și activitatea voastră?

M: Pe site-ul nostru veți găsi toata gama de produse ENERGOVITA. De asemenea suntem bucuroși să facem parte și din comunitatea Viață Verde Viu. 

Ne găsiți pe Instagram și pe Facebook unde vă ținem la curent cu ultimele noutăți din activitatea noastră. 

Știm cat este de importantă comunicarea cu voi, însă sunt momente în care activitatea de producție nu ne permite să postăm așa de des cum ne-am fi dorit. 

Ce au mai parcurs alti cititori...

Imunitate scăzută la schimbarea de sezon? Află tot ce trebuie să știi pentru întărirea imunității
Catina - remediu stravechi si superaliment modern
Ce beneficii uimitoare are mierea și care sunt cele mai căutate sortimente?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101