Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Natura
  4. 30 de flori care trebuie cultivate in asociere

30 de flori care trebuie cultivate in asociere

Cei care practica gradinaritul organic stiu cat de important este sa potrivesti plantele care sa creasca una langa alta: multe plante se ajuta reciproc sa creasca si alaturarea corecta a acestora in gradina este o tehnica numita plantarea in asociere

Oricine practica gradinaritul organic stie cat de important este sa alegi plantele care sa creasca una langa alta: multe plante se ajuta reciproc sa creasca si alaturarea corecta a acestora in gradina este o tehnica numita plantarea in asociere. Principiul este valabil atat pentru plante cu frunze cat si pentru flori.

„In primul rand trebuie sa decizi ce iti doresti, ce ai vrea de la plante intr-o anumita locatie” ne sfatuieste Mary Bachert, specialista in horticultura si design ambiental, la Saylor’s Lawn & Landscape, Macungie, Pennsylvania. “Cat de inalte sa fie plantele (scurte pentru covor de plante sau inalte pentru a crea un spatiu personal), ce culori preferi sa aiba florile, cand vrei sa infloreasca, cat de important este mirosul?"

“Apoi incearca sa grupezi plantele pe straturi, astfel incat sa obtii efectul peisagistic dorit. De exemplu, florile mai mici, cu inflorire de durata sau plantele perene pot fi plantate in fata unui tufis verde peren pentru cat mai multa culoare si verdeata in sezonul de crestere”, adauga Bachert.

Sfaturi pentru combinatii reusite de flori

  1. Combina plante care au aceleasi cerinte de pamant sau de soare.
  2. Opteaza pentru plante care infloresc de mai multe ori sau care se curata singure (petalele cad singure si nu trebuie taiate frecvent pentru a mentine aspectul plantelor) pentru un impact maxim si un efort de intretinere minim.
  3. Daca vrei sa creezi o pata de culoare, grupeaza plantele cu forme si culori similare.
  4. Daca preferi flori individuale sau plante care sa iasa in evidenta, selecteaza plante cu culori, forme si texturi variate.
  5. Plantele cu flori sau frunze in culori similare sau cu nuante din aceeasi familie de culori (argintiu, visiniu si maron; sau crem, galben si alb, de exemplu) creaza o atmosfera de calm si armonie; in timp ce florile si/sau frunzele de culori aprinse, contrastante sunt mai vii si atrag atentia.

Si nu te ingrijora: daca ceva nu a iesit asa cum ti-ai dorit, nu este nicio problema – fa poze, ia notite si modifica anul urmator. Cu plantele anuale o poti oricand lua de la capat primavara, cand isi incep ciclul de viata, iar in ceea ce priveste plantele perene, cele mai multe pot fi oricand mutate in locuri mai bune. Nu uita ca plantele perene au nevoie de cativa ani pana vor ajunge la maturitate si pana vor capata forma pe care probabil o doresti, asa ca nu-ti pierde speranta.

La inceputul primaverii, inainte sa apara frunzele copacilor, bulbii de primavara colorati, plantele anuale robuste si florile perene de primavara ofera o paleta vibranta de culori vii cu care iti poti picta gradina, chiar cand ai nevoie de ceva care sa te mai inveseleasca. Si majoritatea stau foarte bine in ghivece (muta bulbii in gradina dupa ce florile incep sa paleasca).

Iata cateva combinatii care merita incercate:

Combinatii de primavara

Narcise pitice si chionodoxa

Narcisele pitice se pot combina foarte bine cu Chionodoxa albastra (Chionodoxa luciliae, de exemplu).

Zambile si panselute

Zambilele se combina foarte bine cu panselutele. Incearca sa plantezi zambile roz cu panselute violet inchis sau zambile albastru intens cu panselute galben-lamaie.

Lalele si anemone

Se pot planta in asociere lalele rosii cu anemone albe.

Combinatii de vara

Cand incepe sa se incalzeasca, florile anuale colorate si plantele perene isi intra in drepturi. Iata cateva asocieri recomandate:

Coreopses, Gaillardia, coada soricelului si lavanda

Aceasta asociere imbina Coreopsis lanceolata cu un pat de flori Gaillardia, coada-soricelului (de culoare rosie, de exemplu), toate plante rezistente si cu un sezon lung de inflorire. Se adauga si lavanda, un soi mai rezistent, pentru foliajul argintiu si florile liliachii.

Cosmos si nemtisor

Cosmosul roz cu nemtisorul mov sau de diverse culori este o combinatie rapida si foarte reusita.

Iarba-faptului si ochiul-boului-pitic

Iarba-faptului (Hylotelephium spectabile) cu florile sale umbroase, de roz-murdar, in combinatie cu ochiul-boului-pitic, fie o specie selectionata, de culoare mov (Aster novi-belgii) fie una de rosu intens ofera o asociere vibranta, care va atrage zeci de fluturi in gradina.

Barba-caprei si musetel

Barba-caprei, cu aspectul sau impunator si flori penate, de culoare crem (Aruncus dioicus) se combina foarte bine cu florile vesele ale musetelului, care seamana cu o margareta in miniatura. Sunt flori care infloresc la sfarsitul primaverii si inceputul verii. 

Clematita si ruji

Clematita agatatoare se va catara bucuroasa printre tulpinile rujilor.

Zorele si liliac 

Zorelele fac echipa buna cu liliacul. Se planteaza cateva seminte de zorele in jurul unei tufe de liliac (putine, pentru a nu acoperi frunzele liliacului). Zorelele se vor catara pe tufisul de liliac si vor sta inflorite toata vara, pana la primul inghet. La venirea iernii tulpinile zorelelor vor deveni casante si se vor curata usor de pe tufa de liliac.

5 asocieri florale pentru locurile mai umbroase

Gradinaritul in zone umbroase partial nu trebuie sa fie o ocupatie plictisitoare. Sunt multe plante anuale si perene care ofera flori colorate si frunze cu texturi interesante. Iata cateva combinatii care pot fi incercate cu succes:

Colocazia si sporul de gradina

Florile colorate ale colocaziei se potrivesc de minune cu sporul de gradina. Incearca spor de gradina alb cu colocazie verde si crem pentru a lumina un colt intunecos sau alege o combinatie de alb, roz si/sau rosu pentru ambele plante pentru o combinatie mai vibranta.

Coleusul si lobelia albastra

Coleusul (Plectranthus scutellarioides) este o alta planta anuala cu foliaj impresionant, care se dezvolta bine in locuri umbroase. Incearca sa asociezi varietatile cu frunze rosu-aprins sau roz cu lobelia albastra (Lobelia erinus).

Scara-lui-iacov si panselute

Foliajul simpatic al scarii-lui-Iacov (Polemonium reptans) ofera fundalul perfect pentru panselutele mov sau albe, chiar si dupa ce aceasta isi pierde delicatele flori albastre, formand un covor de petale pe pamant.

Astilbe si crinul de toamna

Astilbele sunt puse in evidenta de crinul de toamna cu frunzele sale verzui sau verzi-albastrii.

Ferigile si floarea-de-spuma

Ferigile sunt nelipsite dintr-o gradina umbroasa si vin in tot felul de forme, culori si marimi. Incearca sa combini ferigi inalte cu un pat de flori-de-spuma micute si delicate.

Sursa utilizata: https://www.rodalesorganiclife.com/garden/companion-planting-flowers/slide/3

#flori #gradinarit #plante #cultivare in asociere

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce ai nevoie de plante in viata ta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101