AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

Experiment: mancarea nu are gust fara saliva!

Aici este un experiment stiintific rapid si usor pe care sa il incerci astazi. Poti sa gusti mancarea fara saliva?

Materiale

Mancare uscata, cum ar fi prajiturele, crakersi sau pretzeli, biscuiti, etc.
Servetele de hartie
Apa

Incearca experimentul

Usuca-ti limba! Servetelele de hartie sunt o buna alegere pentru asta, dar daca vrei sa it folosesti maneca ori bratul, sau orice altceva, nu o sa te impiedicam.
Pune o mostra de mancare uscata pe limba ta. Vei obtine cele mai bune rezultate daca ai mai multe feluri de mancare disponibile si iti inchizi ochii cand un prieten iti da mancarea. Asta deoarece o parte a senzatiei din ceea ce gusti este psihologica. Este ca si cand ai apuca o cana, asteptandu-te sa bei cola si este ceai... gustul s-a anulat, deoarece aveai asteptari deja. Incearca sa eviti partinirea in rezultatele tale prin inlaturarea sugestiilor vizuale.

Ce ai gustat? Ai simtit ceva? Ia o gura de apa si incearca din nou, lasand bunatatea salivei sa isi exercite magia.saliva experiment
Mai tarziu clateste-ti gura si repeta cu alte tipuri de mancare.

Cum functioneaza

Chimoreceptorii din papilele gustative necesita un mediu lichid pentru ca aromele sa se lege de moleculele receptoare. Daca nu ai lichid, nu vei vedea rezultate. Acum, tehnic, mai degraba poti folosi apa pentru acest scop, decat saliva. Totusi saliva contine amilaza, o enzima ce actioneaza asupra zaharurilor si altor carbohidrati, asa ca fara saliva, alimentele dulci si amidonoase ar putea sa aiba gust diferit de ceea ce te-ai astepta.

Ai receptori diferiti pentru gusturi diferite, precum dulce, sarat, acru si amar. Receptorii sunt localizati peste tot pe limba ta, desi ai putea constata sensibilitate sporita in anumite zone. Receptorii ce detecteaza dulcele sunt grupati aproape de varful limbii, iar papilele pentru amar aproape de capatul celalalt al limbii. Daca iti place, experimenteaza cu arome in functie de locul unde asezi hrana pe limba. Simtul mirosului si el este strans legat de simtul gustului. Vei avea nevoie de umezeala pentru moleculele mirosului. De aceea pentru acest experiment au fost alese alimente uscate. Poti mirosi gustul capsunei, de exemplu, chiar si inainte ca aceasta sa iti atinga limba!

Surse utilizate

http://chemistry.about.com/b/2013/12/08/no-taste-without-saliva.htm - saliva

Like Share Share Tweet736 vizualizari

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: alimente, gust, maitake, razi,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE