0770 363 621 | GRATUIT PESTE 200 LEI
Invatam impreuna

Experiment: mancarea nu are gust fara saliva!

Aici este un experiment stiintific rapid si usor pe care sa il incerci astazi. Poti sa gusti mancarea fara saliva? Materiale Mancare uscata, cum ar fi prajiturele, crakersi sau pretzeli, biscuiti, etc. Servetele de hartie Apa Incearca experimentul

Aici este un experiment stiintific rapid si usor pe care sa il incerci astazi. Poti sa gusti mancarea fara saliva?

Materiale

Mancare uscata, cum ar fi prajiturele, crakersi sau pretzeli, biscuiti, etc.
Servetele de hartie
Apa

Incearca experimentul

Usuca-ti limba! Servetelele de hartie sunt o buna alegere pentru asta, dar daca vrei sa it folosesti maneca ori bratul, sau orice altceva, nu o sa te impiedicam.
Pune o mostra de mancare uscata pe limba ta. Vei obtine cele mai bune rezultate daca ai mai multe feluri de mancare disponibile si iti inchizi ochii cand un prieten iti da mancarea. Asta deoarece o parte a senzatiei din ceea ce gusti este psihologica. Este ca si cand ai apuca o cana, asteptandu-te sa bei cola si este ceai... gustul s-a anulat, deoarece aveai asteptari deja. Incearca sa eviti partinirea in rezultatele tale prin inlaturarea sugestiilor vizuale.

Ce ai gustat? Ai simtit ceva? Ia o gura de apa si incearca din nou, lasand bunatatea salivei sa isi exercite magia.saliva experiment
Mai tarziu clateste-ti gura si repeta cu alte tipuri de mancare.

Cum functioneaza

Chimoreceptorii din papilele gustative necesita un mediu lichid pentru ca aromele sa se lege de moleculele receptoare. Daca nu ai lichid, nu vei vedea rezultate. Acum, tehnic, mai degraba poti folosi apa pentru acest scop, decat saliva. Totusi saliva contine amilaza, o enzima ce actioneaza asupra zaharurilor si altor carbohidrati, asa ca fara saliva, alimentele dulci si amidonoase ar putea sa aiba gust diferit de ceea ce te-ai astepta.

Ai receptori diferiti pentru gusturi diferite, precum dulce, sarat, acru si amar. Receptorii sunt localizati peste tot pe limba ta, desi ai putea constata sensibilitate sporita in anumite zone. Receptorii ce detecteaza dulcele sunt grupati aproape de varful limbii, iar papilele pentru amar aproape de capatul celalalt al limbii. Daca iti place, experimenteaza cu arome in functie de locul unde asezi hrana pe limba. Simtul mirosului si el este strans legat de simtul gustului. Vei avea nevoie de umezeala pentru moleculele mirosului. De aceea pentru acest experiment au fost alese alimente uscate. Poti mirosi gustul capsunei, de exemplu, chiar si inainte ca aceasta sa iti atinga limba!

Surse utilizate

http://chemistry.about.com/b/2013/12/08/no-taste-without-saliva.htm - saliva

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#alimente #gust #maitake #razi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum sa scapi definitiv de poftele alimentare nesanatoase sa slabesti si sa fii cu adevarat fericit

Cum sa scapi definitiv de poftele alimentare nesanatoase sa slabesti si sa fii cu adevarat fericit

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica

De ce este bine sa-ti mesteci bine mancarea (si sa nu mai folosesti apa de gura)

De ce este bine sa-ti mesteci bine mancarea (si sa nu mai folosesti apa de gura)
Adaugă comentariul tău
Primesti saptamanal
inspiratie verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.