Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Efectul YO-YO - De-a șoarecele și pisica pe sănătatea noastră

Efectul YO-YO - De-a șoarecele și pisica pe sănătatea noastră

Efectul Yo-Yo este o situație frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu probleme de greutate și descrie un parcurs sinuos de tip sus-jos în procesul de scădere a greutății corporale, fapt ce poate genera atât probleme fizice, cât și emoționale. Dacă și tu te confrunți cu această problemă, află cum poți evita efectul Yo-Yo pentru a te menține la greutatea optimă.

Este evident că oamenii care au nenumărate  experiențe de tip yo-yo au nevoie de mult mai multă susținere pentru a fi motivați să mai facă o  schimbare în viața lor. Sunt multe întrebări pe care și le pun și față de care se simt neputincioși. Sursele online nu le răspund la ele, ba mai mult, îi lasă ușor dezamăgiți pentru că nu le oferă decât sfaturi generale pe care nu știu de care colț să le apuce și cum să le adaptaze situației lor de viață.

Au nevoie să fie împinși de la spate și de cele mai multe ori fac alegeri ce nu lucrează deloc în favoarea lor. Acest lucru îi va indeparta și mai mult de momentul adoptării unui stil de viață sănătos, echilibrat, sau, altfel spus, o ”dietă” fără efect Yo-Yo.

 

Ce semnificație are cuvântul dietă?

Prin definiție, dieta reprezintă un regim alimentar care elimină sau limitează consumul unor alimente sau băuturi în scop profilactic sau terapeutic. Este  recomandată în caz de boală, pentru păstrarea sănătății sau pentru scăderea greutății corporale. În majoritatea cazurilor se recomandă pe perioadă limitată de timp, fiind urmată de revenirea la obiceiurile și practicile alimentare de dinainte de aplicare. 

Indiferent care este motivul pentru care a fost recomandată, abandonul nu face decât să aducă indicatorii vizați (colesterol, acid uric, glicemie, greutate) la valorile inițiale. 

Hot Summer Sale -blog-Protecție și îngrijire tenului afectat de stresul vieții moderne! De la 25% REDUCERE! Profită acum! -blog-
 

Efectul Yo-Yo - Cauze și efect

Efectul Yo-Yo pândește. Nu are cauze complicate și greu accesibile. Dimpotrivă! Ne sunt la îndemână și le accesăm inconștient. Iată câteva dintre acestea:

Dietele după ureche 

Aceste diete au un aport alimentar dezechilibrat, de obicei mult sub nevoile corpului, provocând organismului pierderi de micro și macroelemente ce vor putea fi înlocuite destul de greu. Iar acest lucru nu rămâne fără urmări.

Exerciții fizice neadaptate corpului tău

Exercițiile fizice neadaptate vârstei, stării generale de sănătate și dietei adoptate duc la blocarea metabolismului și au consecințe nedorite asupra sănătății sistemului muscular și osos.

Utilizarea pastilelor și ceaiurilor de slăbit

Mecanismul de acțiune al acestora este unul agresiv și foarte periculos, care duce la deshidratare, distrugerea florei intestinale, dezechilibrarea sistemului imunitar și dezechilibrarea emoțională în urma eliminării forțate din organism a substanțelor nutrititive, înainte ca acestea să poată fi absorbite.

Cauzele apariției efectului yo-yo sunt variate, dar cel mai adesea includ angajarea într-o dietă hipocalorică dusă la extrem. La început poți experimenta o bucurie fără margini la gândul că vei scăpa de excesul de kilograme și mândrie pentru că respingi cu vehemență alimentele interzise. Cu timpul, însă, limitele impuse de o astfel de dietă au ca efect apariția oboselii, anxietății și chiar depresiei, fapt ce face imposibilă susținerea dietei. În cele din urmă, revii la vechile obiceiuri alimentare la care acum se adaugă efectele emoționale ale eșecului. 

Semnele lăsate în organism de o dietă restrictivă – dezechilibre de tot felul – determină un consum de alimente chiar mai mare decât înainte de începerea dietei. 

Efectul Yo-Yo nu poate fi observat întodeauna în timpul sau după încheierea primei diete. Cu toate acestea, practica se repetă, efectul yo-yo nu va întârzia să apară.

 

Cum poți evita efectul Yo-Yo?

Este mai uşor să previi obiceiurile nesănătoase decât să lupţi cu ele mai târziu.

În tot ceea ce întreprinzi în viață ai nevoie de un plan, de o hartă mentală după care să te ghidezi.

Haide să creăm împreună un astfel de instrument care să te pună la adăpost de efectul yo-yo!

Nu ține dietă

Cuvântul ”dietă” este asociat în majoritatea cazurilor cu ”restricții”, ”privare”, ”interzis”, ”reguli”;  corpul se va comporta ca un copil mic în momentul în care îi spui ”NU E VOIE”.

Analizează terenul fizic și emoțional

Trebuie să îți stabilești obiective clare și realiste. Sunt în punctul A și îmi doresc să ajung în punctul B. (de exemplu, vreau să ajung de la 80 kg la 65 kg în 6 luni).

Apelează la un program personalizat de scădere în greutate

Urmând un program personalizat de scădere în greutate realizat de un specialist beneficiezi de suport emoțional și consultații săptămânale pentru  verificarea evoluției parametrilor și ajustarea programului acolo unde este cazul. Astfel, dobândești cunoștințe și implementezi obiceiuri sănătoase la momentul potrivit. Sub îndrumarea terapeutului/nutriționistului vei învăța cum să autogestionezi aspectul nutrițional-emoțional în viața ta.

Adoptă un stil de viață sănătos

Acum poți afirma că ai adoptat un stil de viață sănătos – o ”dietă” fară efect Yo-Yo. Orice program de scădere în greutate care nu este sustenabil pe o perioadă de timp nelimitată are ca efect recâștigarea vechilor obiceiuri. 

Pierderea în greutate este un proces extrem de dificil, deoarece pentru unii dintre noi, obișnuințele alimentare (care sunt cauzate de automatisme sau de unele aspecte emoționale ale vieții noastre) sunt foarte greu de eliminat. 

Nu ai nevoie de schimbări uriașe pentru că nu vei avea capacitatea să te adaptezi lor. Consecința? Abandonul. Și apoi efectul YO-YO.

La polul opus se află pașii mici. Strategia pașilor mici îți oferă posibilitatea să te adaptezi noii situații, să o ”rumegi”, să o înțelegi și să o înrădăcinezi. Vei fi răsplătit cu efecte ireversibile bune și în favoarea ta! Altfel spus, imposibilul poate fi oricând împărțit în posibilități, iar drumul îți va fi presărat cu victorii.

”A cere ajutor este un semn de înţelepciune şi de tărie de caracter. Nimeni nu trece prin viaţă sau nu lucrează de unul singur.  – Bruce Hyland”

Sunt nutriționist și terapeut în probleme de nutiție și stil de viață. Încă de la începutul activității mele m-am confruntat cu poziționarea oamenilor vis-a-vis de problema greutății corporale. Caută să fie ceea ce nu sunt. Iau măsuri pe ici pe colo, pe unde îi ”doare” și ignoră cel mai evident lucru: omul este în același timp corp, emoție și suflet. Indiferent de măsurile pe care le luăm nu trebuie să stricăm acest echilibru. Cei mai mulți luptă pentru a învinge pofta de mâncare când ea, de fapt, ne vorbește despre nivelul de combustibil fizic, emoțional și sufletesc pe care îl avem. Este un semnal de tipul ”am nevoie de mai multă liniște interioară”, ”am nevoie de mai multă energie”. Reducând-o la tăcere, e ca și cum am vrea să ascultăm radiolul fără să îl pornim și ne întrebăm de ce nu se aude nimic. Cu acest subiect ne vom întâlni într-un articol viitor!

Cu drag pentru voi, 

Diana Mădălina Georgescu - comunitatea VVV

Terapeut în nutriție și stil de viață, Life & Health Coach, Practician Terapie Florală Bach

O poți găsi pe Diana pe pagina ei de Facebook

 

#slabit #dieta slabit #efect yoyo

Ce au mai parcurs alti cititori...

Slăbitul sănătos și rapid. Este posibil sau este doar un mit?
Dieta de detoxifiere cu lamaie, o reteta care intr-adevar functioneaza
6 mituri demontate despre pierderea in greutate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101