Chiar si pentru cei care iubesc zapada trezitul de dimineata in zilele de iarna este mai putin placut decat in zilele cu temperaturi mai blande.
Temperaturile scazute au efecte profunde asupra corpului in timpul iernii, insa nu toate sunt negative! Iata cateva dintre efectele frigului asupra corpului si cum le poti face fata.
Efectele negative ale frigului asupra corpului
Sistem imunitar slabit
Desi frigul nu te face sa racesti (cum, in mod eronat, sustin multe bunici), poate avea un efect de suprimare a sistemului imunitar. Sezonul rece este si sezonul bolilor respiratorii, cum ar fi gripa. “Acest lucru se datoreaza, in parte, faptului ca unele organisme infectioase, cum sunt virusurile de gripa, iubesc temperaturile mai scazute, insa sunt dovezi care arata ca expunerea la frig poate suprima sistemul imunitar, favorizand cresterea infectiilor”, explica Scoala Medicala Harvard.
Atacuri de astm
Inspirarea rapida a aerului rece pe gura, ca atunci cand cureti zapada sau alergi afara, poate declansa spasme pulmonare. Este indicata utilizarea fularelor sau a mastilor de fata, precum si inspirarea aerului pe nas, pentru a-l mai incalzi inainte de a ajunge in plamani.
Migrene
Odata cu scaderea temperaturilor scade si presiunea barometrica, ceea ce poate duce la probleme cu sinusurile si la migrene.
Libido scazut
Daca frigul te face sa te bagi sub plapuma nu inseamna ca iti creste apetitul pentru sex. Lumina scazuta a soarelui (care reduce productia de serotonina), combinata cu efectul depresiv al frigului asupra neurotransmitatorilor poate face ca libidoul sa intre ...in hibernare.
Acum sa vedem si cateva efecte pozitive pe care le are frigul asupra sanatatii!
Efectele pozitive ale frigului asupra corpului
Arde grasimile mai repede
Chiar daca nu poate sterge in totalitate urmele exceselor din timpul sarbatorilor de iarna, vremea rece ajuta corpul sa arda grasimile mai eficient. Intr-un studiu din 2012, cercetatorii au descoperit ca frigul poate activa ”grasimea maro”, un tip de grasime prezenta in anumite parti ale corpului si care, atunci cand este activata, poate arde ”grasimea alba”. Astfel, simpla senzatie de frig te poate ajuta sa arzi calorii. Pentru a optimiza acest efect al frigului este bine sa faci miscare in aer liber, chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute.
Reduce inflamatia
Intr-un studiu din 2011, alergatorii expusi la temperaturi extreme de scazute s-au recuperat dupa efortul fizic mai rapid decat cei care au urmat alte terapii sau folosit repaosul ca forma de recuperare. Acest lucru a aratat ca exercitiile fizice desfasurate in timpul iernii produc inflamatii mai reduse decat cele desfasurate in timpul verii!
Ajuta la functionarea creierului
Exista dovezi stiintifice ca mintea umana functioneaza mai bine la temperaturi mai scazute. Un studiu bine-cunoscut, din 1972, a aratat ca, intr-o scoala, copiii au dat cele mai bune rezultate la temperaturi de 16 grade, in timp ce alte studii arata ca oamenii studiaza mai bine pe vreme ”rea”.
Tu ce efect crezi ca are frigul asupra sanatatii tale si a starii de spirit?
Sursa utilizata: https://www.care2.com/greenliving/7-surprising-effects-of-cold-weather-on-the-body.html