Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum ameliorezi simptomele herpesului tinand cont de cateva sfaturi simple

Cum ameliorezi simptomele herpesului tinand cont de cateva sfaturi simple

Ce este herpesul?

Herpesul este cauzat de o familie de peste 70 de virusuri inrudite. Aceste infectii virale cauzeaza aparitia unor basici mici, umplute cu lichid, pe piele si pe membranele mucoase. Sunt opt tipuri diferite de virusuri herpes simplex care pot infecta copii si adulti, dar doua dintre acestea sunt cele mai frecvente: HSV-1 si HSV-2.

Cel mai comun motiv pentru care oamenii dezvolta leziuni la nivelul gurii este infectia cu HSV-1. HSV-1 se manifesta prin aparitia unor leziuni sau vezicule in jurul buzelor sau al gurii sau asa-zisele “basici de febra”. Infectia cu virusul HSV-1 poate sa aiba loc in copilarie, iar virusul poate sta latent in corp pana cand sistemul imunitar este slabit si apar simptomele.

HSV-2 este numit herpes genital pentru ca, de obicei, cauzeaza leziuni care apar in zona genitala. De fapt, herpesul genital este cauza principala a ulcerelor genitale pretutindeni, conform CDC, si afecteaza unul din trei adulti (desi multi dintre cei infectati nici nu sunt constienti de acest lucru). Ambele tipuri de virus sunt contagioase si declanseaza leziuni intr-o zona sau cealalta a corpului (si uneori in ambele). 

Simptomele herpesului

Cele mai comune simptome ale herpesului sunt urmatoarele:

Cauze si factori de risc

Printre cauzele herpesului se numara contactul sexual, combinat cu un sistem imunitar suprimat si, uneori, cu deficiente nutritionale.

Infectiile cu HSV-1 si HSV-2 sunt ambele dobandite prin contact direct cu o persoana purtatoare. Secretiile infectioase care transmit HSV-1 sau HSV-2 traiesc pe suprafetele mucoase anale, genitale sau bucale. Acestea se transmit prin contact direct al pielii, orice forma de contact direct cu leziunile de la nivelul gurii, al feselor sau al organelor genitale.

HSV-1 se transmite in principal prin contactul direct cu gura. Pe de alta parte, HSV-2 (sau herpesul genital) este considerat o boala cu transmitere sexuala si este transmisa de obicei prin sex vaginal sau oral.

Un studiu a descoperit un lucru surprinzator si anume ca tot mai multe cazuri de herpes genital sunt cauzate in prezent de HSV-1 (despre care majoritatea stiu ca se manifesta doar la nivelul gurii), iar 85% dintre oamenii infectati cu herpes genital nici nu stiu ca il au. Studiile arata ca peste 50% dintre infectiile cu herpes genital din randul tinerilor se datoreaza HSV-1 si aproape 40% la adultii mai varstnici. Faptul ca cei mai multi nici nu stiu ca sunt infectati este motivul pentru care ratele de transmitere cresc progresiv.

Virusul de herpes poate trai in stare latenta o viata intreaga in corpul unei persoane, cauzand din cand in cand vezicule care se sparg si devin rani deschise sau ulceratii inainte de a trece. Lasate netratate, eruptiile de herpes tin intre 10 si 14 zile si sunt extrem de incomode din mai multe motive – sunt rosii, dureroase, insotite de senzatie de arsura si inestetice.

Multe persoane sunt in cautarea unui remediu natural si chiar a unei metode prin care sa poata scapa definitiv de herpes. Fiind un virus (fie ca este vorba de herpesul oral sau genital), acesta nu se vindeca, insa exista multe remedii naturale care pot face herpesul sa ramana inactiv. De fapt, multi dintre oamenii cu herpes nu manifesta simptome, mai ales pe termen lung, de indata ce invata cum sa trateze factorii declansatori ai eruptiilor. Desi nu exista nicio metoda naturala prin care sa poti scapa definitiv de herpes, exista cai prin care se pot elimina simptomele si prin care se pot preveni aparitia eruptiilor herpetice.

Intarirea sistemului imunitar cu o dieta sanatoasa, modificari aduse stilului de viata si luarea unor masuri de precautie in perioadele cu eruptii sunt metode prin care poti tine orice virus in stare latenta, inclusiv herpesul. Aceste masuri te ajuta sa previi repetarea simptomelor si sa reduci riscul de a transmite virusul mai departe.

Cum poti trata herpesul in mod natural

Nu toti cei care au herpes vor manifesta simptome pe parcursul vietii sau chiar la momentul la care au fost infectati. Eruptiile, severitatea acestora, gradul de contagiere si perioada de vindecare depind de imunitatea fiecarei persoane.

Alimente care pot ajuta in tratarea herpesului

Primul pas este intarirea imunitatii printr-un aport corespunzator de nutrienti:

Alimente bogate in L-lizina

Amino acidul L-lizina poate preveni multiplicarea virusului. Alimentele bogate in acest aminoacid sunt leguminoasele, pestele si legumele.

Portocalele si legumele rosii

Aceste legume includ antioxidanti, cum sunt carotenoide, bioflavonoide si vitamina C care contribuie la vindecarea pielii sau a ranilor si la stimularea imunitatii.

Pestele salbatic

Pestele furnizeaza acizi grasi cu omega 3, care ajuta la reducerea inflamatiei si la refacerea tesutului.

Proteinele din surse curate

Corpul nu se poate repara fara un aport suficient de proteine. Alege proteinele vegetele: fasolea verde, lintea, cerealele, semințele.

Zinc

Zincul este necesar in multe reactii chimice care ajuta la refacerea pielii si la protectia corpului de virusuri si infectii. Unele solutii cutanate cu zinc s-au dovedit eficiente nu doar pentru tratarea leziunilor cauzate de herpes, ci si pentru prelungirea latentei virusului. Zincul este prezent in semintele de dovleac, diverse nuci si unele legume ca spanacul.

Alimente care agraveaza herpesul

Unele alimente pot mari starea de inflamatie, diminuand apararea imunitara si agravand iritatia pielii. Urmatoarele alimente ar trebui evitate pe cat posibil, pentru a limita durata si severitatea eruptiilor.

Zaharul in exces

Zaharul suprima functia imunitara si agraveaza inflamatia. Zaharul este prezent in cantitati mari in bauturi racoritoare, dulciuri si produse indulcite ca cereale, iaurt, batoane de cereale si alte produse de panificatie din cereale rafinate.

Alcoolul

Alcoolul (mai ales daca se consuma in combinatie cu tigarile si alte substante ce dau dependenta) suprima functia imunitara si acutizeaza simptome ca oboseala, dureri si inflamarea pielii.

Alimentele procesate

Majoritatea alimentelor procesate contin ingrediente modificate genetic, uleiuri hidrogenate si cereale care slabesc functia imunitara. Aceste alimente accentueaza sensibilitatile si alergiile, inflamatia si, in general,  nu ofera nimic mai mult decat simple calorii.

Alimente acide

Acest tip de alimente irita leziunile cauzate de herpes si accentueaza durerea sau senzatia de arsura. Trebuie evitate contactul direct al acidului din rosii, portocale, otet sau citrice, in general, cu ranile deschise, insa, in afara de acest aspect, sunt alimente sanatoase care trebuie consumate cat mai des.

Alimentele bogate in L-arginina

Acest amino acid poate incuraja multiplicarea virusului. Alimentele care trebuie evitate in perioada eruptiilor sunt cele care contin grau si ciocolata.

Alte optiuni naturale pentru tratarea simptomelor herpesului

  1. Suplimente

  1. Uleiuri esentiale  

Uleiurile esentiale cu care se pot trata herpesul includ uleiul de cuisoare, uleiul din arbore de ceai si uleiul de mir. Uleiul din arbore de ceai este unul dintre cele mai comune uleiuri folosite pentru piele, datorita proprietatilor sale antivirale si antibacteriene. Se aplica aceste uleiuri de trei ori pe zi in zonele afectate, dar in cantitati foarte mici (cel mult 1-3 picaturi). Pentru pielea sensibila, se amesteca uleiurile esentiale cu un ulei purtator, ca uleiul de jojoba sau de cocos.

  1. Ameliorarea durerii in zona leziunilor herpetice

Cand apar leziunile herpetice la nivelul gurii sau ale zonei genitale, exista multe metode prin care se poate reduce durerea si accelera vindecarea.

 

Date si statistice despre herpes

Masuri de precautie in tratarea herpesului

Leziunile care apar in urma eruptiei herpetice se vor vindeca in decurs de 10-14 zile. In aceasta perioada, virusul se considera activ si trebuie evitate situatiile in care o persoana poate intra in contact cu leziunea. Daca, in ciuda remediilor naturale descrise mai sus, herpesul continua sa apara foarte des, trebuie consultat un medic. Uneori imunitatea este slabita din cauza unei alte infectii sau a unui alt virus sau poate fi un efect secundar al unor medicamente, de aceea trebuie inlaturate toate aceste cauze posibile.

Daca o leziune se inflameaza si este plina de puroi, este semn de infectie. Consulta medicul daca situatia se agraveaza si apar dureri, mai ales daca este prima eruptie.

 

Sursa utilizata: https://draxe.com/how-to-get-rid-of-herpes/

#imunitate #remedii naturale #herpes

Ce au mai parcurs alti cititori...

Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei
Metode naturale de a reduce febra
Imunitate puternica in sezonul rece cu produse apicole
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101