Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Relații și familie
  4. Diferenta dintre generatii: un refren vechi de cand lumea

Diferenta dintre generatii: un refren vechi de cand lumea

Se spune foarte des ca tinerii de azi sunt altfel decat ne-am fi asteptat sau ne-am fi dorit. Afla care este adevarul din spatele acestor afirmatii.

„Oamenii mai in varsta fac mereu aceeasi greseala cand vine vorba de cei tineri: ii trateaza ca pe un produs finit, cand, de fapt, sunt un produs in curs de fabricare.” ― Andre Agassi, Open

Sigur ti s-a intamplat pana acum sa fii catalogat intr-un fel sau altul doar fiindca apartii unei anumite generatii. Fiindca te-ai nascut intr-un anumit deceniu. De cate ori ti-a fost dat sa auzi cat de lipsita de calitati e generatia ta? Ai auzit, desigur, si despre „tinerii din zilele noastre”. Care, fireste, „nu mai sunt cum erau tinerii de odinioara”.  Cat de des ti s-a intamplat sa incuviintezi asemenea afirmatii si cat de des ti-au parut niste clisee lipsite de substanta?

Cuprins

Care sunt generatiile prezentului?

Sa vedem care sunt generatiile care alcatuiesc tabloul social al prezentului:

Baby Boomers: sunt cei nascuti intre 1944 si 1964, avand, in prezent, intre 55 si 75 de ani. Numele acestei generatii se explica prin faptul ca in anii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Statele Unite au cunoscut vremuri prospere, prin urmare, natalitatea a crescut, inregistrandu-se, astfel, un ”boom” al copiilor adusi pe lume in aceasta perioada.

Generatia X: reprezentantii acestei generatii s-au nascut intre 1965 si 1979, avand azi 40-54 de ani.

Generatia Y: cu anii nasterii intre 1980 si 1994, cei din aceasta generatie sunt o parte dintre „tinerii zilelor noastre”.

Generatia Z: cea mai noua generatie s-a nascut in perioada 1995-2015, fiind azi copii, adolescenti si tineri cu varste intre 4 si 24 de ani.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Pe scurt, despre caracteristicile tinerilor din zilele noastre

Sa definesti generatiile exclusiv dupa criteriul anului in care s-au nascut, poate fi considerat un act superficial, care scapa din vedere o sumedenie de aspecte relevante. Mediul cultural in care s-a dezvoltat o persoana isi pune foarte mult amprenta asupra comportamentului, a aptitudinilor si a valorilor acesteia. In acelasi timp, contextul politico-istoric isi spune, evident, cuvantul.  Si totusi, studiile si articolele au definit un set de trasaturi caracteristice fiecareia dintre generatii. Sa vedem ce spun, pe scurt, aceste analize despre tinerii de azi, adica despre reprezentantii generatiilor Y si Z (nota: conform Legii Tinerilor 350/2006 din Romania, esti considerat tanar daca ai varsta cuprinsa intre 14 si 35 de ani).

Milenialii (generatia Y), primii care au atins varsta adulta in mileniul III, sunt cei care au crescut cu computere, social media, telefoane smart si alte tehnologii avansate, de care parintii lor nu avusesera parte. Milenialii sunt, de asemnea, cei care au redefinit ideea de „loc de munca”, sunt increzatori in fortele proprii, sunt individualisti, dar au si tendinte depresive. E o generatie care a crescut, mai degraba, dupa propriile reguli, decat dupa ceea ce li s-a spus de catre parinti. Un studiu din 2012, publicat in USA Today, ii descrie pe mileniali ca fiind mai putin angajati civic si politic decat generatia precedenta, mai concentrati pe valori materiale si mai putin preocupati de ideea de a ajuta comunitatea.

In ceea ce ii priveste pe „cei mai tineri dintre tineri”, reprezentantii generatiei Z sunt, dintre toti, cei mai conectati” la gadget-uri, cei care nu se mai pot desprinde de telefoanele mobile, care au o capacitate mai redusa de concentrare, dar totusi, sunt mai abili in situatii multitasking. Nu manifesta acelasi interes fata de educatia superioara si au un spirit antreprenorial mai dezvoltat. Generatia Z e, de asemenea, mai putin studiata decat Milenialii, vlastarele acestei generatii fiind, inca, un element de surpriza, neputandu-se preconiza foarte precis felul in care cei mici vor evolua pe masura ce vor creste si se vor preschimba in adulti.

Citeste si: 8 moduri in care poti creste copii calmi, fericiti, sociabili

Diferenta dintre generatii: un refren de cand lumea

Momentul in care Milenialii au ajuns la varsta adulta, incepand sa isi faca simtita prezenta pe piata muncii, a starnit un un tsunami de reactii in mediul de afaceri, in mass-media si in studiile psihologilor, cu precadere in Statele Unite. Nu de putine ori, aceste reactii nu au fost din cele mai elogioase.

In 2008, cand avea 58 de ani, Ira Wolfe, un consultant de business american, a scris o carte intitulata „Geeks, Geezers and Googalization”, cu intentia de a oferi un ghid al companiilor cu angajati apartinand mai multor generatii. Capitolul dedicat generatiei Y nu este un exercitiu de subtilitate, ci, mai degraba, un atac asupra celor mai tineri angajati ai vremii respective: „Este o generatie care a crescut citind bloguri in loc de carti. Citesc noutati despre prieteni pe Facebook, in loc sa citeasca despre evenimentele actuale in ziare. Stiu mai multe despre Razboiul Stramosilor din Warcraft decat despre cel de-al Doilea Razboi Mondial.”

In 2013, revista Time a publicat un articol intitulat Millennials: The Me Me Me Generation (Milenialii: Generatia Eu Eu Eu). „Sunt narcisici, sunt obsedati de celebritate si de propria grandoare si sunt lenesi”, ar fi un rezumat al acestui material.

Cativa ani mai tarziu, in 2017, un prezentator TV american scria pe tweeter: „tinerii din anii ‘40 eliberau Europa de nazism si Pacificul de Imperiul Japonez. Azi, cei mai multi dintre ei stau acasa si se joaca pe calculator.”

Toate aceste texte oferite spre exemplu (si multe altele) trateaza noua generatie ca pe un ecou firav al generatiilor anterioare. Insa trebuie sa recunoastem ca, din acest punct de vedere, toate sunt lipsite de originalitate, caci scrieri denigratoare la adresa tinerilor exista din cele mai vechi timpuri. Intre anii 600 si 300 i.e.n., filosofii antici greci se plangeau de proastele moravuri ale copiilor, mici „tirani”, care isi contrazic parintii. In primul secol al erei noastre, Seneca cel Batran scria: „Tinerii nostri au devenit lenesi. Nu isi folosesc talentele si nu exista nicio ocupatie onorabila pentru care ar trudi zi si noapte.”

Savanti europeni, africani, chinezi si japonezi din diferite timpuri si-au manifestat dezaprobarea fata de generatiile tinere. Scriitorii renascentisti se plangeau de faptul ca tinerii canta melodii indecente in locuri nepotrivite. In Africa pre-coloniala, un tanar nu era considerat demn de respect pana nu devenea parinte. Si exemplele pot continua.  

De ce ne plangem de tineri?

O posibila explicatie pentru aceasta atitudine eterna si omniprezenta ar putea fi aceea ca ne temem. De ce ne temem? De faptul ca cei mici, care vin in urma noastra, nu ne seamana. Ne-am fi asteptat sa ne continue traditiile, sa ne duca numele mai departe, sa ne adopte convingerile politice, crezurile, valorile, sensul. Intr-un fel, prin copii, ne cautam imortalitatea. Dar atunci cand acestia cresc, constatam ca ei nu sunt ca noi. Ca sunt ca ei. Ca isi gasesc propriile convingeri politice, propriile crezuri, valori si propriul sens. Sunt mai interesati de viitor decat de trecut. Isi vor aminti, desigur, numele parintilor lor, si pe cel al bunicilor, dar probabil nu si pe al strabunicilor si mai mult ca sigur, nu si numele stra-strabunicilor. Ceea ce inseamna ca intr-o zi copiii copiilor nostri vor avea si ei copii, iar numele noastre vor fi, si ele, uitate. Nimeni nu isi va mai aminti de noi, nu vom fi nemuritori. Prin urmare, ne temem de faptul ca viata poate continua fara noi. Ce ziceti de argumentul acesta? Pare plauzibil?

In concluzie, care este cea mai buna generatie?

Toate. Fiecare generatie si-a adus contributia ei la a duce lumea mai departe. Tot ce stim, tot ceea ce am apreciat sau ne-a impresionat vreodata a fost creat de o generatie care fusese pusa la indoiala sau chiar anulata de catre generatia precedenta. Daca ne-am fi diminuat calitatile de la o generatie la alta, ce am fi avut acum? Nimic nou. Ne-am fi lovit, deznadajduiti, cu capul de ruinele piramidelor. In schimb, realitatea ne arata ca traim intr-o lume moderna, creata de o generatie noua si de alta generatie noua, si mai noua. Da, tinerii sunt diferiti de cei mai putini tineri. Milenialii nu sunt ca cei din generatia X si cu atat mai putin ca Baby Boomers, asa cum nu sunt nici ca cei din generatia Z. Sunt diferiti. Nu mai rai sau mai buni, doar diferiti. Unii au, cu siguranta, aptitudini mai dezvoltate decat predecesorii lor, dar au pierdut alte abilitati. Se numeste adaptare. Se numeste firesc, in mersul lucrurilor. Nu va faceti griji, viata isi urmeaza cursul natural. Cu bune si rele.

Citeste si: Sindromul Peter Pan: ce este, cauze si manifestari

 

Surse:

https://medium.com/s/youthnow/why-older-people-have-always-trashed-young-people-8f918529009a

https://www.huffpost.com/entry/8-key-differences-between_b_12814200

https://communityrising.kasasa.com/gen-x-gen-y-gen-z/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-truisms-wellness/201602/baby-boomers-generation-z

 

#conflictul dintre generatii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101