Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Echilibrul Corp - Minte - Spirit

Echilibrul Corp - Minte - Spirit

Abordarea stării de sănătate a organismului din punct de vedere holistic cuprinde mai multe aspecte interdependente și care se influențează reciproc. Știu că sunt cuvinte multe adunate care nu spun prea multe, așa luate separat, dar cum îmi place să despic firul în mai mult de patru, am ajuns la concluzia că Echilibrul dintre Corp - Minte - Spirit este cheia unei vieți armonioase.

Ce vreau să zic cu asta? Am învățat să devin Coach, și datorită pregătirii mele anterioare am ales că arie de competenta Wellness. În limba engleză sună bine de tot, dar ce te faci când îl traduci în limba maternă, dulcea Limba Română? Mi-am tot sucit mintea cum să fac să ajung la un numitor comun și am decis să pun semnul egal, între Wellness Coach și Terapeut Echilibru Personal.


Am făcut primul pas, care e cel mai important pentru că începe să te scoată din acel “pătrățel de confort”, și am dezvoltat acest “concept” mai pe românește.
Terapia Echilibrului Personal se ocupă de restabilirea echilibrului corp - minte - spirit, cele trei, despre care voi vorbi mai pe larg în ceea ce urmează. Terapia în sine se concentrează asupra elementelor mentale, fizice și spirituale ale sinelui. Când cineva se află într-o stare de sănătate perfectă, practic nu există nici o separare între corp, minte și spirit. Toate elementele sinelui sunt în echilibru armonios. Totuși, zic eu, acest echilibru absolut este greu de atins în lumea modernă în care trăim. Fiecare dintre noi are ritmul său de viață, dar ceea ce putem face putem găsi acea “intersecție” adică să reușim să aducem corpul, mintea și spiritul în armonie.


Echilibrul dintre Corp - Minte - Spirit se referă la o abordare holistică a medicinei. Se concentrează asupra elementelor fizice, mentale și spirituale ale sinelui.
Vom discuta toate aspectele legate de fiecare dintre părțile implicate:

Corp - Aspectul fizic al sănătății tale optime sau bunăstarea fizică este condiția optimă a fiecăruia dintre sistemele fiziologice ale corpului. Când vine vorba de bunăstarea ta fizică, este esențial să te asiguri că îți hrănești corpul cu cea mai bună nutriție. Acest lucru este necesar nu numai pentru recuperare și un sistem imunitar puternic, ci și pentru sănătatea intestinală, care este legată de sănătatea întregului nostru organism.

Minte - Aspectul mental al sănătății tale optime. Puterea de concentrare, de înțelegere a lumii în care trăim, modul de gândire, gânduri, sentimente, emoții, relația intre inima și creier

Spirit - Aspectul spiritual al sănătății tale optime. Este ceea ce te face să te simți conectat cu ceea ce este în jurul tău, cu ceea ce este Universul.
Lipsa de echilibru intre Corp, Minte și Spirit afectează starea noastră generală de sănătate. Hrănind corpul, mintea și spiritul, putem aduce cu ușurință mai multă aliniere, concentrare și echilibru.
Ușor de spus, însă puțin mai complicat de atins! Evit să folosesc cuvântul “greu” pentru că deja îmi setez “intenția” de a nu reuși în ceea ce mi-am propus să fac!

 

Echilibrul Corpului

Pentru ideea de Echilibru al Corpului pornesc de la afirmația că „sănătatea este starea normală a ființelor vii”. Putem să mergem mai departe și să spunem să sănătatea este absentă bolii. Abordarea holistica a echilibrului corpului uman pornește de la ideea menținerii în stare optimă de funcționare a tuturor sistemelor corpului uman și de a acționa în prevenirea unor dezechilibre care generează inflamația, apoi dezechilibre la nivel de celule și organe, apoi afecțiuni acute care în timp, netratate, devin boli. Este la îndemâna fiecăruia dintre noi să menținem și să prevenim apariția dezechilibrelor dacă ținem cont de două nevoi de bază:
nutriția adecvată a fiecărei celule a corpului nostru
eliminarea eficientă a produșilor de metabolism și a toxinelor
Ce vreau să spun? Simplu de tot: atâta vreme cât respectăm cele câteva principii naturopatice suntem pe calea cea bună!


În engleza este foarte fain explicat (ANSWER) și voi folosi și eu aceasta formulă pentru că este sugestivă și ușor de reținut:
A (air) - aer - să respiram pe cât posibil aer curat, să practicăm cu regularitate exerciții de respirație astfel încât să aducem mai mult oxigen la nivelul celulelor din corp, să mărim capacitatea respiratorie, sa asigurăm o mai buna oxigenare a sangelui; sunt doar cateva dintre beneficii.
N (nutrition) - nutriție și alimentație - să consumăm pe cât posibil alimente curate, fără adaosuri de aditivi, “E”-uri, coloranți, etc; să consumăm alimente sănătoase, organice dacă este posibil; să evităm mâncatul în exces și combinarea nepotrivită a alimentelor (revin cu un articol pe aceasta temă - trofologia, știința care se ocupă de combinarea corectă a alimentelor). Putem vorbi de o abordare a nutriției din punct de vedere holistic, de schimbarea preferințelor alimentare: vegetarian, vegan, raw vegan, “plant-based” etc. Toate au importanța lor, iar alegerea unui stil de viață și a unei nutriții potrivite stilului de viață depinde doar de noi.
S (stress) - reducerea stresului; offf - aici e mult de spus! depinde de fiecare dintre noi să reducă și să elimine pe cât posibil generatorii de stres din viața cotidiană. Stilul modern de viață este el însuși un generator de stres - folosim tot felul de aparate, echipamente, mașini care agreseaza corpul fizic și corpurile subtile, deopotrivă.
W (water) - apa consumată e bine să fie de calitate, cel mai bine apă pură, adică apă lipsită de orice substanță nedorită sau toxică și care are un conținut optim de minerale. Apa de la robinet nu îndeplinește, în totalitate, aceste criterii. Apa îmbuteliată ar fi buna de băut (unele mărci) dacă ar fi îmbuteliată în sticle de sticlă și filtrată la sursă (nu “îmbunătățită” prin osmoza inversă)
E (exercise) - exercițiile fizice și mișcarea sunt adevărate izvoare de sănătate pentru că cresc aportul de oxigen la nivel celular, întăresc fibra musculară, accelerează arderile la nivel celular, stimulează eliberarea depozitelor adipoase în surplus, si multe alte avantaje
R (rest) - odihna și relaxarea sunt necesare pentru refacerea sănătății fizice și psihice, pentru că îmbunătățesc calitatea vieții, ajută la întărirea și la menținerea sistemului imunitar puternic, ajută refacerea organismului și la îmbunătățirea funcțiilor sale. Odihna, somnul sunt necesare pentru refacere; relaxarea este mai degrabă un refugiu pe care ni-l găsim fiecare într-o activitatea preferată - hobby, care să ne distragă de la rutina zilnică.

Menționam mai devreme legătura dintre nutriție, recuperare, sistemul imunitar și sănătate intestinală (microbiota sau microbiomul sau flora intestinală). Există o legătură demonstrată științific (termen căutat în ultima vreme, din ce în ce mai des…) între microbiom și alergiile apărute ca reacție la interacțiunea cu diverși alergeni, între microbiom și unele boli autoimune care se ameliorează că urmare a administrării de probiotice identificate ca fiind necesare în urma analizei microbiomului.

 

Echilibrul Mintii


De cate ori am auzit oare: “Totul se petrece doar în mintea ta”?
Oare? Ce înseamnă acest lucru? Cum ne explicăm aspectul mental al sănătății tale optime?
Puterea de concentrare, de înțelegere a lumii în care trăim, modul de gândire, gânduri insesi, sentimente, emoții, relația dintre inimă și creier, toate fac parte din ființa noastră. Mintea și corpul fac parte din același întreg. Trupul este o formă de energie, iar mintea este aceeași energie, însă într-o altă formă. Subconștientul este în controlul majorității funcțiilor corpului, iar activitatea desfășurată de corp influențează starea mentală. Sunt ambele – soma și psyche – interconectate.
Sunt multe metode de echilibrare a minții, însă cea mai eficientă este determinarea ta de a începe să faci ceva pentru tine!
Pentru mine, prima metodă este să mă identific existențial în momentul prezent: aici și acum! Consider așa pentru că de multe ori gândul zboară departe și ne simțim puțin “rupți de realitate”. Metoda eficientă pentru mine este împământarea, subiect despre care am mai scris în Viața Verde Viu.


Alte metode care dau rezultate atunci când sunt folosite zilnic, pentru a crea o obișnuință, transformată apoi în stil de viață:

 

Mintea este un prieten pe care ți-l faci și ți-l apropii în fiecare zi!

Dacă aș putea să întorc timpul înapoi și să fiu mai tânără cu mintea de acum!

De cate ori nu am rostit cuvintele astea?! Este recunoașterea creșterii personale.
Ce pot să fac de-aici încolo? Multe și mărunte, dar pași mici unul după altul ne construiesc în fiecare zi.

 

Uite ce mai poți să faci:

- Calmează mintea și activează starea de relaxare pentru a putea începe să reduci stresul, să te simți reîncărcat energetic la nivel mental (când ai senzația că poți face orice), pentru a te putea odihni mai bine, pentru a putea fi prezent în viața ta,
- Oferă minții tale o pauză de la supraîncărcarea de informații - ia o pauza de la stimulii externi care solicita corpul fizic și “intoxica” mintea. Pur și simplu ieși din “tabloul” în care ești în fiecare zi! Rupe monotonia!
- Trezește la viața părți ale creierului cu rol demonstrat în îmbunătățirea memoriei și funcției cognitive, începe să meditezi. Găsește un loc liniștit undeva și învăța tehnici simple de meditație atentă pentru a curăța mintea de tot stresul zilei. Învață să-ți asculți corpul inspirând profund pe nas și expirând pe gură, notând bătăile inimii și senzațiile corpului tău.
- Permite gândurilor pozitive să le înlocuiască pe cele negative. Concentrează-te pe lucrurile bune din viața ta și lasă acele lucruri care nu contează cu adevărat în marea schemă a lucrurilor să se disipeze. Acordând atenție aspectelor pozitive, cele negativele nu vor părea la fel de puternice în viața.

 

Echilibrul Spiritual

De cate ori nu ne-am gândit, la modul conștient la diferența dintre suflet și spirit? Ei bine, suntem și una și cealaltă. Suntem energie în diferite forme, cu diferite vibrații. Sufletul este viața corpului nostru, este partea spirituală a ființei noastre, este locul emoțiilor noastre.
Spiritul este legătura noastră cu Universul, cu Forța Universală, cu Creatorul care este deasupra tuturor lucrurilor.
În secolul XXI știința a demonstrat, dacă mai era nevoie, existența particulei Higgs, în tot ceea ce există. A fost supranumită particula lui Dumnezeu. Adică avem cu toții în noi acesta particulă, fapt care ne face să fim interconectați la nivel subtil.
Echilibrul spiritual este după părerea mea, o chestiune de evoluție spirituală personală a fiecăruia dintre noi. Vom vedea lumea din împrejurul nostru atât cât suntem pregătiți să o vedem, reacționăm în funcție de ceea ce am parcurs energetic în viața noastră.
Uneori, prin simpla practică a intenției ajungem să experimentăm o stare de bine la nivel fizic și mental. Când stabilim o intenție, o facem din dorința conștientă de a produce o schimbare în viața noastră și apoi, cu exercițiu și la nivel subtil.
Când am pășit pe drumul dezvoltării personale, intenția mea a fost să fiu fericită și să trăiesc fiecare zi din viața mea, cu bucurie, armonie, ușurință și fără efort. Acest obiectiv spiritual mi-a dat energia și motivația pentru a învăța, aplica și experimenta lucruri care mai târziu au dus la schimbări majore în mintea, conștiința, comportamentul și acțiunile mele.
Cea mai bună cale de a practica intenția este să identifici ce sentiment pozitiv vrei să te cuprindă. Eu aduc mereu multă lumină, iubire, compasiune în intențiile mele pentru că sunt emoții de vibrație înaltă care mă ajuta să mă centrez în interiorul meu. De multe ori lucruri care trec neobservate se fac simțite ca urmare a practicării intenției. Că orice lucru pe care îl facem, este nevoie de lucru cu tine, de perseverenta, schimbarea modului de gândire, care în timp deschide noi cai neuronale (demonstrat științific că este nevoie de cca 21 - 40 de zile de exercițiu și repetare pentru crearea unei noi deprinderi sau obicei). Crează-ți un obicei în care să ai doar așteptări pozitive de la tine, ceilalți și de la tot ce urmează să ți se întâmple. O metodă care dă rezultate este aceea a afirmațiilor pozitive (într-un alt articol) care stimulează mintea să creeze un eveniment imaginar pe care subconștientul îl va percepe că real.
Crează-ți singur lumea în care trăiești folosindu-ți subconștientul pentru crearea realității. Spune-ți în fiecare dimineață : „Astăzi mi se vor întâmpla doar lucruri minunate” sau “Azi voi întâlni doar oameni frumoși (în interior)”. Fă un compliment cuiva și observa cum te simți tu!

Alta metodă prin care dobândim echilibrul spiritual este meditația.

Alta metodă prin care dobândim echilibrul spiritual este meditația. Sunt multe genuri de meditație, însă eu acum o prefer pe cea “mindfulness” care este este o practică de antrenament mental care te învață să îți încetineșți gândurile, să renunți la negativitate și să-ți calmezi atât mintea, cât și corpul, cu beneficii observabile la nivelul corpului fizic și a sănătății fizice (reducerea nivelului de stres, scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea ritmului de somn, stimularea imunității, etc). Ieși din cotidian pentru câteva minute și regăsește-te așa cum ești de fapt! Poziționează-te în aici și acum, lasă gândurile să zboare și imaginează-ți cum le cuprinzi pe fiecare într-un balon și le lași să plece, respiră și foloseşte-ţi respiraţia că o ancoră pentru atenţia ta. Când mintea conștientă încearca să reia controlul, întoarce-te la observarea respiraţiei pentru a reveni în aici și acum, reîntoarce-ți atenţia către corp.
Spiritualitatea este Libertate – de alegere, de exprimare, de trăire și depinde doar de noi să ne găsim propriul echilibru corp - minte - spirit!
În concepția modernă spiritualitatea a devenit o nevoie a omului modern, care este de fapt o orientare către interior, punând accentul pe aspectul existențial și reducerea atenției de la dimensiunea materială a vieții. Cu alte cuvinte, orientarea către “a fi” și mai puțin spre “a avea”.

 

Prin echilibrul spiritual se dobândește o libertate personală de exprimare în afara unor constrângeri, este deschiderea către o nouă dimensiune a cunoașterii personale, către adevărul personal, către propria semnificație și sens al vieții, către pozitivitate și lucrurile în care crezi cu adevărat.

Echilibrul dintre corp - minte - spirit este cheia unei vieți armonioase și definiția unei vieți ordonate și împlinite
Este ritmul tău de viața
Este hrana ta fizica, mentala și spirituala
Este ceea ce te face diferită că persoana, te învață să te cunoști mai bine de la interior către exterior.
Un corp sănătos te menține activ și cu pofta de viață
O minte sănătoasă te menține concentrat și angajat în ceea ce ți-ai propus să faci
Un suflet sănătos te menține împlinit și mulțumit

“Oricum te-ai simţi, scoală-te în fiecare dimineaţă şi pregăteşte-te să-ţi răspândeşți lumina. Cei care nu sunt orbi îi vor vedea strălucirea şi vor fi fermecaţi de ea.” Paulo Coelho în Manuscrisul găsit la Accra

Pacea Eului!

 

- - - -

Articol scris de Monica Ionescu - Terapeut Echilibru Personal și Medicina Complementara

În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă, pentru prevenirea afectiunilor si inflamatiei. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principiul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.


Sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb, rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut și Operator Biorezonanta, Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc) și țin cursuri online despre cum sa avem o minte sănătoasă într-un corp sănătos. (sunt anunțate pe social media)

O puteți găsi pe Monica aici: Facebook

#meditatie #reducerea stresului #traire in prezent #zen #minte deschisa #auto-calmare

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 obiceiuri esentiale pentru a fi mai putin stresat
Cea mai buna metoda de reducere a stresului!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101