Dacă până nu demult, grija față de efectele ingredientelor folosite în produsele dedicate „subrațului” era o chestiune de nișă, în prezent, ea capătă dimensiuni „mainstream”. Va deveni naturalul noul normal? Rămâne de văzut. Până atunci, hai să aflăm de ce se presupune că sunt dăunătoare antiperspirantele sau deodorantele convenționale și care ar fi alternativele sănătoase?
Antiperspirant versus deodorant
Înainte de a continua, e important să facem o precizare. Poate pentru unii e o chestiune de abecedar, însă cu siguranță mai există persoane care încă nu știu că antiperspirantele și deodorantele nu sunt unul și același lucru și nu funcționează după același principiu. În timp ce antiperspirantele au menirea de a bloca transpirația, deodorantele sunt create pentru a înlătura mirosul neplăcut provocat de transpirație (care intră în contact cu bacteriile de la suprafața pielii), nu însuși procesul de transpirație. Cu alte cuvinte, deodorantele nu-ți dau voie să miroși într-un mod... supărător, pe când antiperspirantele nu-ți dau voie să transpiri.
Însă în timp ce e firesc să nu vrei să miroși în felul amintit mai sus, nu e firesc să nu vrei să transpiri. Asta pentru că transpirația are un rol natural și esențial în buna funcționare a organismului. Împiedicând transpirația, împiedici corpul să elimine toxine și să își regleze temperatura. Dar uite că pentru a elimina mirosul, antiperspirantele blochează și transpirația. Ba mai mult, se folosesc pentru acest scop de un element care în ultimii ani se află pe lista cea mai neagră a ingredientelor care nu ar avea ce căuta în viața ta, pe pielea ta: aluminiul.
De ce nu este aluminiul în lista noastră de prieteni?
Există două mari îngrijorări privind efectele expunerii la aluminiu. Prima dintre ele este legată de o teorie mai veche (a anilor 60), potrivit căreia antiperspirantele pe bază de aluminiu măresc considerabil riscurile de a dezvolta maladia Alzheimer. A doua, generată de studii mai recente, se referă la faptul că aluminiul conținut de antiperspirante pătrunde în piele, în organism și are un efect similar estrogenului, fiind un factor care poate favoriza apariția cancerului la sân.
Ca să fim onești, va trebui să menționăm și a treia teorie: aceea că cele două teorii tocmai prezentate sunt un mit și că nu există concluzii concrete potrivit cărora antiperspirantele cu aluminiu s-a putea face vinovate de Alzheimer sau de cancer. Suspiciunea planează însă și ținând cont că nu prea iese fum fără foc, e greu să crezi în nevinovăția aluminiului. Canceros sau nu, este o substanță chimică iar dacă ai putea reduce riscul de îmbolnăvire folosind un alt deodorant, de ce nu ai face asta? Care alt deodorant? Despre asta, vom vorbi în cele ce urmează.
Planul B: deodorantele naturale
Aluminiul nu este singurul bau-bau din produsele cosmetice. Pe lângă el, mai există alte substanțe despre a căror toxicitate se vorbește de mult timp: parabeni, sulfaţi, ftalaţi, parfumuri artificiale șamd. Ei bine, deodorantele naturale propun eliminarea acestor chimicale din lista de ingrediente. „Venim cu alternative sănătoase” e declarația acestora. „Putem elimina mirosul neplăcut și bacteriile fără elemente suspecte”.
Terralura e unul dintre deodorantele naturale care ne promit că totul va fi bine (Antibacterian, Sigur & Eficient) și căruia tindem să îi dăm crezare dacă analizăm lista ingredientelor de pe etichetă. Sunt o grămadă de lucruri pe care nu le vei găsi în Terralura: alcool, parabeni, aluminiu, polietilenă, parfum. Bine, și atunci ce găsești în acest produs? Uleiuri esențiale de lămâie, mentă sau lavandă, argint și aur coloidal, extract de aloe vera și minerale. Toate combinate într-un deodorant roll on de 50ml, cu menirea declarată de a crea o senzație de proaspăt și curat! Aceasta este formula utilizată de Terralura pentru a ne scăpa de mirosuri indezirabile, permițând în același timp glandelor sudoripare să facă ceea ce știu ele mai bine să facă: adică să transpire, așa cum e firesc și sănătos.
Uleiurile esențiale din rețeta Terralura nu sunt doar niște substanțe frumos mirositoare, ci și niște „terminatori” ai bacteriilor. Toate cele trei uleiuri din cele trei sortimente (lămâie, mentă, lavandă), plus unul bonus (cel de lemongrass, pe care îl găsim în deodorantul de lămâie) au certe proprietăți antibacteriene, anti-inflamatoare, cicatrizante, calmante. Adică exact ceea ce are pielea noastră nevoie!
Argintul și aurul coloidal sunt invitați de soi la acest party anti-bacterian, având, capacitatea de a elimina microbii într-un mod natural, neinvaziv. Dacă mai luăm în calcul și extractul de aloe, cu efecte lui hidratante și calmante asupra pielii, e ca și cum am fi semnat o „asigurare de sănătate a pielii” foarte avantajoasă.
Mai rămâne întrebarea: funcționează? După o testare într-o zi mai sedentară și într-una cu mișcare într-o sală de fitness, am putea spune că Terralura își face treaba cam ca un deodorant/perspirant clasic. Nu mai bine, nu mai rău. Însă dacă te gândești că efectul acesta e obținut fără să îți agresezi pielea în vreun fel și fără să te gândești cu emoție la suspiciunile care planează asupra aluminiului, parabenilor etc, e deja un mare câștig, nu crezi?
Mai este un lucru pe care ar trebui să îl știi: dacă faci trecerea de la un antiperspirant convențional la un deodorant natural, trebuie să te pregătești ca pentru un timp (aproximativ două săptămâni) să transpiri mai mult decât înainte. E unul dintre efectele „deblocării” glandelor sudoripare, un fel de proces de detoxifiere: chimicalele și toxinele acumulate sunt eliminate acum mai intens prin transpirație. Este perioada în care unele persoane tind să renunțe și să se întoarcă la produsele pe care le foloseau înainte. Recomandarea noastră este să reziști. Să consumi în tot acest timp alimente non-toxice, fiindcă o dietă curată e de mare ajutor în reducerea mirosurilor corporale neplăcute. Să ai răbdare, să te gândești că ceea ce se întâmplă e pentru o cauză sănătoasă, cea prin care pielea ta e lăsată să se exprime natural, fără opreliști chimice.
De ce ne plac deodorantele Terralura:
- Ajută la menținerea unui miros proaspăt, discret, dar de durată
- Protejează „cursul firesc al naturii”, lăsând pielea să transpire
- Nu conține clorhidrat de aluminiu, parabeni, parfumuri artificiale și alte chimicale nedorite
- Acționează cu sprijinul unor ingrediente naturale benefice sănătății
- Are efect antibacterian și antiinflamator
Dacă vrei să te convingi de eficiența deodorantelor naturale Terralura pe propria piele, le găsești în raftul frumos mirositor al shopului verde viu. Încearcă-le și dă-ne de veste dacă ți se potrivesc.
Foarte bune!
Bună, Elena, Suntem bucuroși să aud că ai ales deodorantele Terralura și că ești mulțumită de alegerea făcută. Terralura se angajează să ofere produse de înaltă calitate, iar faptul că ai găsit deodorantele eficiente mă bucură foarte mult. Suntem aici pentru a asigura că experiența ta cu produsele Terralura să fie una pozitivă și satisfăcătoare. Mai mult decât atât, îți mulțumesc din nou pentru încrederea acordată și pentru că ai ales să faci parte din comunitatea noastră. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu
Felicitări
Bună, Alina, Îți mulțumim pt felicitările adresate și apreciem cu adevărat feedback-ul tău ! Suntem dedicați să oferim produse de cea mai înaltă calitate care să îndeplinească așteptările clienților nostri. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu