Hrana vie

Iata cum iti poate influenta in bine sanatatea consumul câtorva curmale pe zi

Inca din vremuri biblice, curmalele erau considerate fructe cu proprietati de vindecare deosebite, insa acum stiinta vine sa confirme ceea ce stramosii nostri indepartati stiau deja. 

Daca ar fi sa ne luam dupa tabelul de valori nutritionale de pe eticheta curmalelor din comert, am considera aceste fructe uscate mai degraba o bomba calorica decat o gustare sanatoasa.

Dar sunt oare atat de sarace din punct de vedere nutritiv pe cat o arata etichetele?

Nici pe departe.

Cand combinam cercetarile din stiinta moderna cu intelepciunea din antichitate, curmalele incep sa capete conturul unor alimente sacre si extrem de valoroase nutritiv.

Iata un exemplu foarte clar.

De la Coran la teste clinice: curmalele ajuta la nastere

In Coran, cartea cea mai sfanta a Islamului, Allah o invata pe Fecioara Maria sa consume curmale cand Il naste pe Iisus. Si nu in mod surprinzator, exista multe referiri in traditia islamica conform carora curmalele ajuta femeile insarcinate. Am putea considera acest lucru o simpla fabulatie fara dovezi stiintifice, daca nu ar exista si un studiu clinic fascinant care sa confirme valoarea acestora in sarcina...

Publicat in Revista de Obstetrica si Ginecologie in 2011 si intitulat, "Efectul consumului de curmale in faza tarzie a sarcinii asupra travaliului si a nasterii ", in cadrul sau cercetatorii au dorit sa investigheze efectul consumului de curmale asupra parametrilor travaliului si nasterii. Pe parcursul a 11 luni, la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Iordania, doua grupuri de femei s-au inscris intr-un studiu prospectiv in cadrul caruia 69 au consumat sase curmale pe zi timp de 4 saptamani inainte de data estimata a nasterii, iar alte 45 nu. Femeile au fost selectate astfel incat sa nu existe diferente mari de varsta gestationala, varsta si numar de sarcini duse la termen intre grupuri.

Rezultatele au aratat urmatoarele:

Concluzia cercetatorilor a fost urmatoarea:

"Concluzia este ca un consum de curmale in ultimele 4 saptamani inainte de travaliu reduce in mod semnificativ inducerea si provocarea nasterii si contribuie in mod mai favorabil, desi nesemnificativ, la o buna nastere. Rezultatele au fost obtinute in urma unui test controlat randomizat. "

Gratie unor studii ca acesta putem vedea cum mitul si stiinta converg si se confirma reciproc. Tot mai multe astfel de mituri stravechi par sa se intalneasca cu stiinta intr-o relatie complementara pe masura ce inaintam intr-o era in care intelegem ca profanul si sacrul isi au ambele locul in experienta noastra umana. Iar domeniul nutritiei nu face nicio exceptie.

curmalele

Curmalele contin informatii care ne hranesc

Curmalele provin de la un arbore din familia palmierilor care, impreuna cu palmierul de cocos si palmierul rosu, sunt printre cele mai vechi plante cultivate conform dovezilor istorice; de fapt, sunt atat de vechi incat nici nu se stie cand au aparut. Sunt o sursa de hrana si nutritie in zone vitrege si sunt tot mai studiate ca potential aliment medicinal pentru reducerea subnutritiei si a bolilor la populatiile predispuse, in special in tarile subdezvoltate.

Chiar daca cercetarile stiintifice confirma continutul bogat al curmalelor, o gama larga de minerale, vitamine, amino acizi si acizi grasi, trebuie subliniat faptul ca acestea nu sunt doar o sursa de energie si hrana pentru corp. Curmalele sunt si o sursa de informatie biologica valoroasa (si probabil indispensabila). Nu putem reduce un aliment doar la suma componentelor sale minerale, vitaminice si macronutrienti (adica lipide, grasimi si proteine), care ii confera proprietatile hranitoare si benefice, fara sa pierdem anumite aspecte pe parcursul acestui proces. Alimentele contin sute, daca nu chiar mii de biomolecule importante din punct de vedere fiziologic, care, impreuna, moduleaza exprimarea a mii de gene din corpul nostru, afectand in acelasi timp si microbiomul. De fapt, microbiomul interactioneaza cu alimentele pe care le consumam si, impreuna, produc un strat intermediar de biomolecule denumit metabolom (totalitatea metabolitilor dintr-o celula biologica), dintre care multe sunt indispensabile pentru sanatatea noastra.

De aceea cand se foloseste sintagma hrana ca medicament nu este o simpla metafora. Se stie in prezent ca alimentele pot, la nivel molecular, sa moduleze pozitiv o gama larga de cai in mod simultan, intr-o maniera pe care medicamentele nu o pot reproduce. Astfel, alimentele contin o cantitate imensa, daca nu chiar infinita, de informatii pe care corpurile noastre o acceseaza pentru a manifesta expresia optima a genelor, in special in perioade de stres sau dezechilibru. Daca privim lucrurile microscopic, alimentele contin unitati sau pachete minuscule de energie si informatie cu efect de reglare a genelor.

Se poate exemplifica prin felul in care, de exemplu, curcumina, care este doar una dintre sutele de biomolecule gasite in turmeric, are capacitatea de a modula peste 2.000 de gene in acelasi timp pe o linie celulara canceroasa, cu un rezultat pozitiv la final. Atat specificitatea cat si varietatea cu care acesti compusi alimentari sunt capabili sa corecteze dezechilibrele sunt de-a dreptul uluitoare si reflecta o inteligenta si un scop medicinal pe care anumite plante folosite ca hrana o au si care nu poate fi explicata in mod satisfacator in termenii si cu metodologia stiintelor limitative care inca alcatuiesc coloana vertebrala a intelegerii noastre asupra nutritiei conventionale.

Astfel, daca aceasta teorie e corecta, iar curmalele, care sunt un aliment (fruct, mai exact) care a co-evoluat impreuna cu oamenii o perioada atat de lunga, sunt mai mult decat simpli carbohidrati (jumatate fructoza/jumatate glucoza) si cantitati de minerale si vitamine, ci poseda o energie si informatie care regleaza genele, nu ar fi normal sa aiba si o serie de efecte terapeutice? Si iata ca acest gen de studii confirma exact acest lucru.

Studii efectuate asupra curmalelor, existente in baza de date biomedicala a Bibliotecii Nationale de Medicina SUA MEDLINE, accesibile prin motorul de cautare pubmed.gov, indica moduri de utilizare a curmalelor ca intreg (adica fruct, polen si extractul din seminte) in aproape 19 feluri benefice, cu rol preventiv si terapeutic in circa 40 de afectiuni diferite de sanatate.

Sa ne gandim ca majoritatea medicamentelor farmaceutice au un singur mod de utilizare si o singura afectiune pe care o pot trata. In plus, exista in medie 75 de efecte secundare la fiecare medicament in parte. Faptul ca sunt clasificate si vandute ca alimente si nu ca medicamente nu ar trebui sa ne induca in eroare si sa neglijam proprietatile lor ca medicament. De fapt, ar trebui sa fie evident ca alimentele sunt mult mai eficiente in tratarea cauzei de baza a afectiunilor de sanatate prin faptul ca ne hranesc in profunzime, nutritiv si, din nou, informational. (care, ad literam, inseamna, "a pune forma/substanta in ceva") .

Una dintre proprietatile potential terapeutice ale curmalelor este cea pentru diabet - ceea ce subliniaza inca o data ideea de la inceput, ca, daca iei in considerare doar tabelul de valori nutritive, poti pierde din vedere un mare numar de alimente sanatoase, printre care si fructe precum curmalele.

Sursa utilizata:

http://www.greenmedinfo.com/blog/eating-dates-produces-powerful-health-benefits-religion-and-science-agree-1 - curmalele

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#curmale
Adaugă comentariul tău
Primesti saptamanal
inspiratie verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.