Dacă ar fi să ne luăm după tabelul de valori nutriționale de pe eticheta curmalelor din comerț, am considera aceste fructe uscate mai degrabă o bombă calorică decât o gustare sănătoasă.
Dar sunt oare curmalele atât de sărace din punct de vedere nutritiv, pe cât o arată etichetele? Nici pe departe.
Când combinăm cercetările din știința modernă cu înțelepciunea din antichitate, curmalele încep să capete conturul unor alimente sacre și extrem de valoroase nutritiv.
Iată un exemplu foarte clar.
De la Coran la teste clinice: curmalele ajută la naștere
În Coran, cartea cea mai sfânta a Islamului, Allah o învață pe Fecioara Maria să consume curmale când Îl va naște pe Iisus. Și nu în mod surprinzător, există multe referiri în tradiția islamică conform cărora curmalele ajută femeile însărcinate. Am putea considera acest lucru o simplă fabulație fără dovezi științifice, dacă nu ar exista și un studiu clinic fascinant care să confirme valoarea acestora în sarcina.
Publicat în Revista de Obstetrică și Ginecologie în 2011 și intitulat "Efectul consumului de curmale în faza târzie a sarcinii asupra travaliului și a nașterii ", acest studiu şi-a dorit să investigheze efectul consumului de curmale asupra parametrilor travaliului și ai nașterii. Pe parcursul a 11 luni, la Universitatea de Științe și Tehnologie din Iordania, două grupuri de femei s-au înscris într-un studiu prospectiv în cadrul căruia 69 au consumat șase curmale pe zi timp de 4 săptămâni înainte de data estimată a nașterii, iar alte 45 nu. Femeile au fost selectate astfel încât să nu existe diferențe mari de vârstă gestațională, vârstă biologică și număr de sarcini duse la termen între grupuri.
Rezultatele au arătat următoarele:
- O mai bună dilatație cervicală: "Femeile care au consumat curmale au prezentat o dilatație semnificativ mai mare la internare în comparație cu femeile care nu au consumat curmale .
- Mai puține rupturi ale membranelor
- O naștere mai naturală (spontană): "Nașterea spontană a avut loc la 96% dintre cele care au consumat curmale, în comparație cu 79% dintre cele care nu au consumat."
- Mai puține medicamente: "Utilizarea de prostina/oxitocina a fost mult mai mică la femeile care au consumat curmale (28%), în comparație cu cele care nu au consumat curmale (47%) "
- Travaliu mai scurt: "Faza latentă din primul stadiu al travaliului a fost mai scurtă la femeile care au consumat curmale, în comparație cu cele care nu au consumat fructele."
Concluzia cercetătorilor a fost următoarea:
"Concluzia este că un consum de curmale în ultimele 4 săptămâni înainte de travaliu reduce în mod semnificativ inducerea și provocarea nașterii și contribuie în mod mai favorabil, deși nesemnificativ, la o bună naștere. Rezultatele au fost obținute în urmă unui test controlat randomizat. "
Grație unor studii ca acesta putem vedea cum mitul și știință converg și se confirmă reciproc. Tot mai multe astfel de mituri străvechi par să se întâlnească cu știință într-o relație complementară pe măsură ce înaintăm într-o era în care înțelegem că profanul și sacrul își au ambele locul în experiență noastră umană. Iar domeniul nutriției nu face nicio excepție.
Curmalele conțin “informații” care ne hrănesc
Curmalele provin de la un arbore din familia palmierilor care, împreună cu palmierul de cocos și palmierul roșu, sunt printre cele mai vechi plante cultivate conform dovezilor istorice; de fapt, sunt atât de vechi încât nici nu se știe când au apărut. Curmalele reprezintă o sursă de hrană și nutriție în zone vitrege și sunt tot mai studiaţe ca potențial aliment medicinal pentru reducerea subnutritiei și a bolilor la populațiile predispuse, în special în țările subdezvoltate.
Chiar dacă cercetările științifice confirmă conținutul bogat al curmalelor, o gama largă de minerale, vitamine, amino acizi și acizi grași, trebuie subliniat faptul că acestea nu sunt doar o sursă de energie și hrană pentru corp. Curmalele sunt și o sursă de informație biologică valoroasă (și probabil indispensabilă). Nu putem reduce un aliment doar la suma componentelor sale minerale, vitaminice și a macronutrienţilor (adică lipide, grăsimi și proteine), care îi conferă proprietățile hrănitoare și benefice, fără să pierdem anumite aspecte pe parcursul acestui proces. Alimentele conțin sute, dacă nu chiar mii de biomolecule importante din punct de vedere fiziologic, care, împreună, modulează exprimarea a mii de gene din corpul nostru, afectând în același timp și microbiomul. De fapt, microbiomul interacționează cu alimentele pe care le consumăm și, împreună, produc un strat intermediar de biomolecule denumit metabolom (totalitatea metaboliților dintr-o celulă biologică), dintre care multe sunt indispensabile pentru sănătatea noastră.
De aceea, când se folosește sintagma hrană ca medicament nu este o simplă metaforă. Se știe în prezent că alimentele pot, la nivel molecular, să moduleze pozitiv o gama largă de căi în mod simultan, într-o manieră pe care medicamentele nu o pot reproduce. Astfel, alimentele conțin o cantitate imensă, dacă nu chiar infinită, de informații pe care corpurile noastre le accesează pentru a manifesta expresia optimă a genelor, în special în perioade de stres sau dezechilibru. Dacă privim lucrurile microscopic, alimentele conțin unități sau pachete minuscule de energie și informație cu efect de reglare a genelor.
Se poate exemplifică prin felul în care, de exemplu, curcumina, care este doar una dintre sutele de biomolecule găsite în turmeric, are capacitatea de a modula peste 2.000 de gene în același timp pe o linie celulară canceroasă, cu un rezultat pozitiv la final. Atât specificitatea, cât și varietatea cu care acești compuși alimentari sunt capabili să corecteze dezechilibrele sunt de-a dreptul uluitoare și reflectă o inteligență și un scop medicinal pe care anumite plante folosite ca hrană o au și care nu poate fi explicată în mod satisfăcător în termenii și cu metodologia științelor limitative care încă alcătuiesc coloana vertebrală a înțelegerii noastre asupra nutriției convenționale.
Astfel, dacă această teorie e corectă, iar curmalele, care sunt un aliment (fruct, mai exact), care au co-evoluat împreună cu oamenii o perioada atât de lungă, sunt mai mult decât simpli carbohidrați (jumătate fructoza/jumătate glucoză) și cantități de minerale și vitamine, ci posedă o energie și informație care reglează genele, nu ar fi normal să aibă și o serie de efecte terapeutice? Și iată că acest gen de studii confirmă exact acest lucru.
Studii efectuate asupra curmalelor, existente în baza de date biomedicală a Bibliotecii Naționale de Medicină SUA MEDLINE, accesibile prin motorul de căutare pubmed.gov, indică moduri de utilizare a curmalelor ca întreg (adică fruct, polen și extractul din semințe) în aproape 19 feluri benefice, cu rol preventiv și terapeutic în circa 40 de afecțiuni diferite de sănătate.
Să ne gândim că majoritatea medicamentelor farmaceutice au un singur mod de utilizare și o singură afecțiune pe care o pot trata. În plus, există în medie 75 de efecte secundare la fiecare medicament în parte. Faptul că sunt clasificate și vândute ca alimente și nu ca medicamente nu ar trebui să ne inducă în eroare și să neglijăm proprietățile lor curative. De fapt, ar trebui să fie evident că alimentele sunt mult mai eficiente în tratarea cauzei de bază a afecțiunilor de sănătate prin faptul că ne hrănesc în profunzime, nutritiv și, din nou, informational. (care, adliteram, înseamnă, "a pune formă/substanță în ceva") .
Una dintre proprietățile potențial terapeutice ale curmalelor este cea de combatere a diabetului - ceea ce subliniază, încă o dată, ideea de la început că, dacă iei în considerare doar tabelul de valori nutritive, poți pierde din vedere un mare număr de alimente sănătoase, printre care și fructe precum curmalele.
Află mai multe despre beneficiile curmalelor pentru sănătate
*Acest material are scop informativ şi nu înlocuieşte sfatul medicului.
Haide în magazinul nostru verde viu şi descoperă alimentele şi suplimentele naturale, ecologice, vegane, pe care le-am pregătit!
Și unde găsim curmale proaspete? Că cele din supermarket-uri sunt confiate, deci pline de zahar!
La noi pe site gasesti: https://viataverdeviu.ro/fructe-uscate-curmale-fara-samburi-250g-golden-flavours#250g