Cuprul este un element mineral esențial în fiziologia organismelor vii, existând într-o cantitate mare și în corpul omenesc. În momentul în care este absorbit în intestinul subțire, el este transportat spre ficat, fiind legat de albumină. Cuprul joacă un rol esenţial şi în procesul de sinteză a colagenului, deficitul de cupru ducând la apariţia prematură a ridurilor şi a problemelor de inimă. De asemenea, acest mineral reglează funcțiile hipofizei, tiroidei, gonadelor, suprarenalelor şi pancreasului, fiind important în metabolismul fierului şi catalizator în procesul de formare a globulelor roşii. Haide să aflăm în continuare ce este cuprul coloidal şi cum poate contribui acesta la sănătatea şi frumuseţea corpului nostru.
Cuprins
- Ce este cuprul coloidal?
- Principalele beneficii ale cuprului coloidal
- Cum se administrează cuprul coloidal?
- Contraindicaţii şi posibile efecte adverse
- Cum se depozitează cuprul coloidal?
Ce este cuprul coloidal?
Cuprul coloidal este un supliment mineral 100% natural, conținând particule ultrafine de cupru cu puritate 99,995%, în apă distilată ultrapură.
La fel ca și aurul coloidal, cuprul coloidal are o culoare specifică, galben roșiatică, care devine brun roșcată la concentrații ridicate. Culoarea este o dovadă a concentrației reale de 25ppm, spre deosebire de produsele falsificate (existente pe piața din România), practic incolore, care au în fapt concentrații mult mai scăzute.
Principalele beneficii ale cuprului coloidal
Cuprul joacă un rol deosebit de important pentru sănătatea noastră. De la elasticitatea şi fermitatea pielii, la susţinerea sistemului imunitar şi a celui nervos, cuprul contribuie la buna funcţionare a întregului organism. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale suplimentelor ce conţin cupru coloidal:
1.Tratează deficitului de cupru
Institutul Național de Sănătate recomandă suplimente de cupru, cum ar fi cuprul coloidal, ca tratament pentru deficitul de cupru. Deşi este destul de rar, deficitul de cupru poate să apară în anumite situaţii: anemie, temperatură corporală scăzută, fracturi și osteoporoză, vene proeminente și dilatate, număr scăzut de celule albe, aritmii cardiace, nivele crescute de colesterol, pierderea pigmentației, dezordini tiroidiene. Copiii care au afecțiunea Menke (de natură genetică) nu pot asimila corect cuprul și, prin urmare, ajung să dezvolte un deficit foarte mare dacă nu sunt tratați la timp.
2. Îmbunătăţeşte imunitatea şi nivelul de energie
Prin stimularea producerii globulelor roșii din sânge, cuprul previne apariţia anemiei, care este unul dintre motivele majore ale drenajului energetic. Împreună cu fierul, creşte energia prin extragerea carbohidraților din celule și folosirea lor la întregul potențial. Cuprul este, de asemenea, o parte vitală a procesului de vindecare al organismului. Acesta fortifică sistemul imunitar, previne și vindecă anemia, permițând organismului să se apere și să se vindece mai repede.
3. Stimulează activitatea creierului
Cuprul este cunoscut ca un stimulent al creierului, motiv pentru care alimentele bogate în cupru sunt numite adesea "alimente pentru creier". Studiile au arătat că gândirea liberă și creativitatea sunt legate în mod direct de conținutul de cupru al creierului. Acesta contribuie la îmbunătăţirea capacităţii cognitive şi de procesare rapidă a informaţiilor.
4. Vindecă rănile şi arsurile cutanate
Conform studiilor realizate de Centrul Medical al Universității din Maryland, cuprul coloidal facilitează vindecarea arsurilor cutanate și a tăieturilor. Cuprul, aplicat direct pe rană, ajută la o vindecare mai rapidă și la regenerarea pielii.
5. Are efect antioxidant
Radicalii liberi care se găsesc în fluxul sanguin, atacă celulele sănătoase și produc mutaţii ale ADN-ul. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Rice, radicalii liberi pot reprezenta o "cale spre cancer, îmbătrânire și o varietate de boli". Antioxidanții, precum cei din cuprul coloidal, elimină radicalii liberi din organism. O lucrare din 2005 publicată în Annals of Nutrition & Metabolism a concluzionat că utilizarea cuprului coloidal poate îmbunătăţi capacitatea antioxidantă a organismului. De asemenea, efectul antioxidant al cuprului coloidal este extrem de important atunci când vorbim despre prevenirea îmbătrânirii celulelor corpului, inclusiv a pielii.
6. Stimulează producția de colagen
Cuprul coloidal este utilizat în principal pentru îngrijirea pielii, ajutând la reducerea ridurilor și redând elasticitatea pielii prin stimularea producerii de colagen în organism. Acest efect duce la menţinerea sănătăţii şi a aspectului tânăr şi frumos al pielii.
7. Ajută în tratarea diabetului
Conform rapoartelor oamenilor de știință, diabetul de tip 2 este adesea cauzat de oxidarea celulelor care nu au metale esențiale, care să ajute la izolarea celulelor și la protejarea acestora de radicalii liberi. Radicalii liberi atacă celulele sănătoase și provoacă mutații ale ADN-ul. Un studiu arată că deficitul de cupru sau absorbția anormală a cuprului dăunează apărării celulare și țesuturilor organismului, ducând la apariția diabetului. Cuprul acționează ca un excelent antioxidant care ajută la prevenirea și tratarea bolilor precum diabetul.
8. Contribuie la pigmentarea pielii, părului şi ochilor
Una dintre componentele esenţiale ale pigmentului nostru natural, melanina, care dă culoare pielii, părului și ochilor, este cuprul. Melanina este produsă de melanocite, dar numai cu ajutorul cuproenzimei numită tirosinază, derivată din cupru. Cuprul este cunoscut şi pentru contribuţia sa în prevenirea încărunţirii părului. De asemenea, acesta, împreună cu zincul, ajută la menținerea culorii ochilor pe măsură ce îmbătrânim. De fapt, cuprul este un element anti-îmbătrânire.
Cum se administrează cuprul coloidal?
Cuprul coloidal se administrează intern, respectând dozele recomandate de producători.
1 lingură de cupru coloidal 20ppm conține aproximativ 200 micrograme de cupru.
Dozele uzuale sunt:
- Copii 0-6 luni: 200 mcg;
- Copii 7-12 luni: 220 mcg;
- Copii 1-3 ani: 340 mcg;
- Copii 1-8 ani: 440 mcg;
- Copii 9-13 ani: 700 mcg;
- Copii 14-18 ani: 890 mcg;
- Peste 19 ani: 900 mcg;
- Femei însărcinate: 1000 mcg;
- Femei care alăptează: 1,300 mcg.
1mcg=1 microgram
De asemenea, există pe piaţă diverse produse cosmetice care au în componenţă cupru coloidal şi alte minerale coloidale, care ajută la menţinerea sănătăţii şi elasticităţii pielii.
Descoperă gama de produse cosmetice cu minerale coloidale din shopul VVV!
Contraindicaţii şi posibile efecte adverse
Dacă produsul conține doar cupru în stare metalică și apă distilată, el este nontoxic, la concentrațiile specificate.
Deși alergia la cupru este aproape imposibilă (cuprul fiind un micronutrient esențial), există posibilitatea unor asemenea probleme în cazul cuprului metalic. În această situaţie, cuprul coloidal nu ar trebui consumat.
O problemă similară o au persoanele cu hemocromatoză, deoarece cuprul crește capacitatea organismului de a absorbi fierul.
Totodată, cuprul nu este recomandat persoanelor afectate de maladia Wilson, care nu pot elimina cu ușurință cuprul ingerat.
În ceea ce privește asimilarea cuprului, se pare că există o competiție directă între acesta și zinc la nivelul absorbției în intestinul gros, cel puțin în cazul elementelor în stare ionică. Ca atare, trebuie realizată o balanță corectă în administrarea celor două minerale.
Cum se depozitează cuprul coloidal?
Ca toate mineralele în stare lichidă, este bine ca produsul să fie păstrat departe de lumina directă a soarelui. Cuprul coloidal nu este sensibil la radiațiile electromagnetice normale (GSM, TV, sisteme audio sau calculatoare de birou).
Nu este necesară refrigerarea produsului după deschidere.
Mineralele coloidale obținute din metale nenobile au în mod normal o durată de viață mai scăzută. Totuși, cuprul coloidal de calitate își poate păstra intactă structura chiar și un an de la deschidere. Semnul după care se poate recunoaște că o suspensie coloidală precum cuprul coloidal a expirat, este depunerea totală a coloidului la fundul flaconului, astfel încât suspensia sa devină incoloră.
Articol scris de Alina Mihalache - echipa Viaţa Verde Viu
*Acest material are scop informativ şi nu înlocuieşte sfatul medicului.