Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Relații și familie
  4. Cum sa faci fata membrilor toxici ai familiei?

Cum sa faci fata membrilor toxici ai familiei?

Ce faci atunci cand anumiti membri ai familiei tale sunt toxici? Cum te protejezi de influenta lor negativa? Afla cateva posibile raspunsuri in acest articol.

Se spune ca familia iti ramane mereu alaturi. Ca sangele apa nu se face. La familie te intorci pe oriunde ai fi ratacit, cu familia iti petreci sarbatorile si ei ii impartasesti caderile si victoriile. E una dintre marile promisiuni ale vietii. Insa, oricat de trist ar fi sa acceptam acest lucru, unii membri ai familiei nu au asupra noastra influenta pe care ar trebui sa o aiba. Sunt egoisti, manipulatori, sunt toxici. Si astfel, acea promisiune a vietii poate deveni uneori o amenintare. Ce poti face ca sa eviti toxicitatea atunci cand ea vine din partea oamenilor apropiati? Si cum ai putea sa te protejezi de influenta ei?

Toxic inseamna tot toxic

Daca te gandesti ca „toxic” e un cuvant mult prea dur pentru a descrie anumiti membri ai familiei, vei vedea ca, totusi, termenul capata sens atunci cand vei intelege cum influenta lor negativa iti poate afecta sanatatea. Aceste rude pot cauza un infinit stres fara sens prin manipularile lor, drama, gelozia si simtul critic pe care le manifesta. Te epuizeaza emotional si te fac sa ai o parere proasta despre tine. De multe ori, refuzam sa vedem acest lucru si le gasim scuze, sperand ca intr-o buna zi se vor schimba.

Fii sigur de felul in care stau lucrurile

Pentru inceput, cel mai important lucru pe care il avem de facut e acela de a ne asigura ca ne confruntam, intr-adevar, cu o situatie toxica. Ar trebui sa ne autoanalizam atent, pentru a ne da seama daca nu cumva suntem orbiti de efectul unor evenimente din trecut. Poate ignoram (constient sau inconstient) eforturile acestor rude de a se apropia de noi, fiindca avem resentimente nevindecate. Poate ne gandim ca cineva care a fost toxic, ramane toxic pentru totdeauna. Cel mai adesea, acest lucru este adevarat. Dar, totusi, uneori nu e. Prin urmare, ar trebui sa vedem lucrurile asa cum sunt ele acum, in prezent. Am putea intocmi o lista cu partile bune si cu partile rele ale acestor persoane, cu timpuri bune si timpuri nefaste petrecute impreuna.

Iata patru semne reale de toxicitate. Daca recunosti trei dintre ele in situatia ta, inseamna ca respectivul membru al familiei e toxic pentru tine:

1. Te simti deprimat in preajma lui

Orice ai face sau ai spune, te face sa te simti rau cu privire la tine insuti. Comentariile lui nu te vor ataca direct, dar au intentia de a te face sa te simti vinovat, ranit, rusinat si te imping spre depresie.

2. Te simti furios in preajma lui

Te scoate din sarite felul in care se poarta, vorbeste, reactioneaza. Chiar daca se comporta in stilul lui natural, aura de victima sau de insensibil te agaseaza. Orice interactiune cu aceasta persoana te streseaza si degenereaza in conflict.

3. Te oboseste

Oamenii pe care ii iubesti ar trebui sa iti dea incredere in tine si sa iti ofere energie. Daca te simti extenuat in prezenta lor si chiar si dupa ce intalnirea cu ei s-a incheiat, inseamna ca sunt toxici pentru sanatatea ta.

4. Nu poti fi cu adevarat TU cu el in apropiere

Atunci cand interactionati, se intampla ceva care nu te lasa sa fii tu insuti. Te simti ciudat si total diferit decat esti de obicei. S-ar putea sa nu fii in stare sa vorbesti, desi, in mod normal, nu ai probleme de exprimare. Si acesta este un semn de toxicitate.

Citeste si: 13 semne ale unui parinte toxic

Cum sa faci fata membrilor toxici ai familiei?

Dr. Sherrie Campbell, experta in psihologie clinica din Statele Unite, autoarea cartii Dar e familia ta… Cum sa rupi legatura cu membrii toxici ai familiei (But It’s Your Family… Cutting Ties with Toxic Family Members), ofera cateva sfaturi despre cum am putea limita contactul cu membrii familiei care nu ne fac bine, amintindu-ne sa luam in considerare faptul ca situatiile pot fi diferite si ca aceste sfaturi nu ni se potrivesc in totalitate fiecaruia dintre noi.

Iata care sunt optiunile pe care ni le ofera autoarea in noua ei carte:

Contactul cordial

Primul pas catre limitarea impactului relatiilor toxice din cadrul familiei ar fi contactul cordial. Ce presupune aceasta atitudine? Prin contactul cordial, suntem constienti ca nu trebuie sa spunem prea multe lucruri despre noi, asigurandu-ne sa pastram conversatia la un nivel superficial, pozitiv si placut (atat cat situatia ne permite asta). Putem sa ne folosim de aceasta strategie, stiind ca ceea ce facem este intentionat, cu scopul de a ne feri de drame exagerate si nedorite. Faptul ca suntem constienti ca aceasta atitudine este urmarea unei decizii care ne apartine ne va ajuta sa nu suferim atunci cand ne permitem sa renuntam la propriile nevoi de dragul nevoilor familiei. Contactul cordial poate functiona, cel putin pentru o vreme. Problema e ca de cele mai multe ori, acestor rude manipulatoare nu le convine cand lucrurile sunt pasnice si prietenoase, prin urmare, s-ar putea sa se straduiasca sa ne faca sa pierdem controlul si chiar sa reuseasca sa ne readuca in hatisul lor distructiv.

Contactul redus

O alta optiune e aceea de incerca sa reducem cat mai mult interactiunea cu respectivele rude, evitandu-le, pe cat posibil prezenta. Si aceasta optiune s-ar putea sa functioneze doar pentru o vreme, pentru ca cei pe care dorim sa ii tinem la distanta vor face presiuni pentru a ne readuce in viata lor. Adevarul e ca aceste persoane nu pretuiesc nevoia noastra de spatiu si nu agreeaza deloc ideea „caii de mijloc”. Vor ca lucrurile sa fie ori in alb, ori in negru. Prin urmare, atunci cand vor simti ca s-a intrat intr-o zona gri a relatiei, de regula, vor incerca sa rupa complet legatura cu noi.

Absenta contactului

Momentul in care ajungem la decizia ca singura optiune sanatoasa pentru noi e aceea de a rupe orice legatura cu membrii toxici ai familiei e, de regula, unul atat eliberator cat si extrem de dureros. Dar, odata ajunsi in aceasta situatie, trebuie sa incercam sa nu ne simtim vinovati: avem dreptul de a ne proteja, mai ales atunci cand am ajuns la concluzia ca suntem abuzati in vreun fel sau altul. La un moment dat, am dorit ca acesti membri ai familiei sa faca parte din viata noastra. Dar, daca de prea multe ori am fost nevoiti sa ne sacrificam propria fericire din pricina lor, daca am tacut atunci cand ne doream cu disperare sa vorbim si am facut doar ceea ce isi doreau acestia, vom intelege ca, rupand legatura cu ei, nu facem decat sa inchidem o usa prin care ei ne-au poftit sa trecem.

Iata un nou set de intrebari la care e important sa raspundem inainte de incetarea contactului cu un membru al familiei:

Daca toate raspunsurile la intrebarile de mai sus sunt negative, inseamna ca ai fost mai mult fortat sa rupi legatura cu aceasta persoana din familia ta decat ai decis asta in mod voluntar. Va trebui sa intelegi ca, desi are o relatie de sange cu tine, persoana respectiva poate fi la fel de toxica precum oricine altcineva, sau chiar mai toxica (prin ascendentul pe care il are, poate, asupra ta, inca din perioada ta de formare).

Citeste si: Parintii sunt propriii lor dusmani

Conform idealului de familie, ar trebui sa petrecem ani de zile sacrificandu-ne sanatatea fizica si emotionala de dragul membrilor ei. Ni se spune mereu ca familia cere sacrificii, prin urmare, incheind relatia cu ea (sau cu o parte a ei), devenim „oameni rai”. Nimeni nu isi doreste sa se creada un om rau. Si totusi, uneori, astfel de hotarari radicale sunt aproape vitale. Un aspect important este ca atunci cand hotaram sa ne desprindem, sa ne asiguram ca avem parte de suport emotional in jur. Nu e usor sa ai o asemenea experienta si e cu atat mai dificil sa fii singur atunci cand treci prin ea. Teama de a renunta, macar pentru o vreme, la relatia cu familia este fireasca. Dar, pana nu vom face asta, ne vom periclita sansele de a avea un viitor care e cu totul al nostru si vom risca sa repetam experientele unui trecut nesanatos.   

 

SURSE

https://medium.com/swlh/dealing-with-toxic-family-members-12e3c4fabd1

https://www.mindbodygreen.com/articles/heres-how-to-deal-with-toxic-family-members

#familie #relatii toxice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum să faci faţă unui manipulator
13 semne ale unui părinte toxic, pe care mulţi oameni nu le cunosc
Părinţii sunt deseori propriii lor duşmani

Ce spun cititorii despre "Cum sa faci fata membrilor toxici ai familiei?"

Anonim17 August 2023 15:53Raspunde

Mă regăsesc,partea nasoala e că membrii familiei sunt copilul și soțul meu pe care ii iubesc din tot sufletul și nu vreau să mă depărtez de ei

Manuela Benea22 August 2023 11:42Raspunde

Buna, Găsirea unui echilibru între a rămâne aproape de familia ta ca nucleu și gestionarea toxicității celorlalți membri poate necesita timp și efort. Uneori, este benefic să pui în practică limite clare și să te angajezi în conversații deschise cu cei implicați pentru a-ți exprima nevoile și pentru a căuta soluții constructive.În cele din urmă, am încredere că vei găsi calea potrivită pentru a-ți proteja propria bunăstare emoțională și pentru a continua să îți oferi iubirea și sprijinul celor dragi. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu

Dana20 June 2021 12:27Raspunde

Sora mea tot timpul are un comportament ostil în familie. Vrea mereu sa demonstreze ca este sora mai mare, dar nu este un exemplu pozitiv. Din 2017 nu am mai vorbit cu ea și îmi este foarte bine asa. Vorbesc doar cu fratele meu. Acum, ea este cea care încearcă sa reluam legătură, dar eu nu vreau. Și repet, îmi este foarte bine asa. Nu mi se pare normal ca propria mea sora sa se bucure atunci când eu am probleme și sa fie "acră" atunci când îmi merge bine...

Anonim14 March 2021 19:13Raspunde

Cel mai trist e că în acest articol mi-am regăsit toată copilăria şi adolescența. Şi în ziua de azi majoritatea membrilor familiei mele sunt supărați că m-am îndepărtat de ei.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101