Uneori avem impresia ca lumea a innebunit. Discursurile publice sunt pline de manie si de confuzie; oamenii stau impreuna in spatii inghesuite cu ochii in ecrane, izolati de o tehnologie care ar trebui sa-i uneasca.
Si pretutindeni in lume, parintii cauta raspunsuri: cum imi cresc copiii fericiti si sanatosi in aceasta lume complexa? Cum le modelez comportamentul fara sa-i pedepsesc sau sa-i alint? Este posibil sa cladim relatii puternice intr-o lume instabila?
Raspunsul este ca da - insa avem nevoie de reflectie si determinare. Iar fundamentul este si simplu si complicat in acelasi timp. Cand parintii sunt intrebati care cred ca este cel mai important lucru pentru a creste copii capabili si sanatosi, cei mai multi dau raspunsul cel mai evident: iubirea.
Dar, asa cum se poate vedea de multe ori, unele lucruri pe care parintii le fac in numele iubirii nu sunt nici utile si nici eficiente. Copiii au nevoie de ceva mai mult decat doar de iubire.
Imagineaza-ti un bebelus care sta in patutul lui, multumit. Se joaca cu manutele sau isi priveste fascinat picioarele, cand, deodata, isi da seama ca are nevoie de ceva. Poate ca ii este foame, sau este ud, se simte singur sau e obosit. Indiferent de motiv, plange pentru a semnala celor care ii poarta de grija ca are nevoie sa fie luat in brate si calmat. Mai ales in cazul celor care sunt parinti pentru prima oara, este posibil sa dureze ceva timp pana cand motivul de suparare al bebelusului este descoperit si nevoia acestuia satisfacuta. Insa, in cele din urma, bebelusul va fi calmat si parintii ofteaza usurati - pana la urmatoarea chemare.
De cate ori pe zi crezi ca se repeta acest scenariu? De zece ori sau de o suta de ori - si, de fiecare data, bebelusul invata cate ceva despre incredere si sprijinul familiei din care face si el parte acum. Daca acest ciclu continua de-a lungul intregii sale copilarii, atunci bebelusul dezvolta ceea ce cercetatorii numesc un "atasament de siguranta", ceea ce Alfred Adler si Rudolf Dreikurs au numit un "simt al apartenentei si al valorii" cu peste 100 de ani in urma si ceea ce
Disciplina Pozitiva numeste, simplu, "conexiune". Acest sentiment de a fi dorit si ingrijit in mod neconditionat reprezinta baza a tot ceea ce va invata copilul mai tarziu in viata.
Implinirea cu consecventa si iubire a nevoilor copilului este singurul si cel mai important lucru pe care parintii (si alte persoane implicate in crestere) il pot face pentru un copil. Fiecare lectie de viata pe care copilul o primeste in primii sai ani are loc atunci cand copilul si adultul interactioneaza fata in fata: cum sa-si gestioneze emotiile, cum sa invete sa vorbeasca, cum sa citeasca emotiile transmise de alte persoane. Copiii suficient de norocosi sa aiba un atasament sigur invata mai repede, sunt mai cooperanti si dezvolta abilitati mai bune sociale si emotionale. Copiii care nu au o conexiune puternica este posibil sa nu-si atinga niciodata intregul lor potential.
Cum poti, atunci, sa dezvolti o conexiune puternica si durabila cu copilul tau? Nu este complicat, dar necesita timp, rabdare si determinare. Iata sase lucruri pe care le poti face pentru a crea un sentiment de apartenenta si valoare pentru copilul tau:
1. Petreceti timp impreuna.
Atat de simplu - si atat de important. Viata pentru cei mai multi parinti in ziua de azi este aglomerata si stresanta. Au facturi de platit si multe sarcini pentru care nu gasesc suficient timp. Insa, pentru un copil, timpul petrecut cu adultul care il creste, fata in fata, fara graba, este de neinlocuit. Fa tot posibilul pentru a-ti gasi timp sa radeti impreuna, sa te uiti la fata copilului tau si sa te minunezi de cat a crescut. Respira adanc si opreste-te din goana zilnica. Aceste momente nu se vor mai intoarce si sunt o investitie pretioasa in fericirea copilului tau.
2. Atinge-l cu blandete si des.
Una dintre cele mai simple metode prin care putem hrani aceasta conexiune cu copilul este prin atingeri iubitoare. Ofera-i (si primeste) imbratisari si sarutari. Profita de ora de baie, de schimbatul scutecului si de alte obiceiuri ale zilei pentru a-i oferi un masaj, a-l mangaia si a-i transmite ca il iubesti si ca ai grija de el. Cand copilul e suparat, uneori atingerile spun mai multe decat cuvintele; o imbratisare sau o ciufulire tandra a parului ii pot spune "Sunt langa tine si tin la tine" fara sa fie nevoie de prea multe vorbe. Gesturile tandre pot transmite profunzimea afectiunii si conexiunii tale cu copilul.
3. Asculta-ti copilul cu atentie neabatuta.
Cand copilul tau vrea sa-ti spuna ceva, fii atent si asculta-l. Lasa cutitul cu care tai legumele; inchide-ti telefonul. Coboara la nivelul lui, uita-te in ochii lui si zambeste-i. Vei fi uimit de ce se va intampla. La sfarsitul unei zile, roaga-ti copilul sa impartaseasca cu tine momentul cel mai fericit al zilei, dar si pe cel mai nefericit; apoi poti face si tu la fel.
4. Jucati-va impreuna.
Multi parinti isi duc copiii la locuri de joaca; insa prea putini se joaca cu ei. Copiii invata prin contact fizic. Descopera lumea prin simturi si joaca impreuna cu ei este una dintre cele mai bune experiente de care va puteti bucura impreuna. Lasa-ti copilul sa preia comanda; urmeaza-i sfaturile cand iti arata cum trebuie sa va jucati. Chiar si un joc video poate intari legatura dintre parinti si copii, mai ales daca este un joc in care copilul are conducerea, insa jocurile clasice, jucatul in nisip, pictura si jocurile de construit sunt mult mai bune.
5. Invata sa-ti cunosti copilul.
Cum este sa fii copilul tau? Cand se uita la tine, ce vede? Stii ce-i place sa faca, ce il intereseaza si ce parere are despre propriile sale experiente? Daca nu esti sigur, este bine sa afli.
6. Educa, nu pedepsi.
Nu este bine sa-ti rasfeti copilul. Dar nici sa fii dur cu el si sa aplici pedepse. Radacina latina a cuvantului "disciplina" inseamna "a educa" si copiii evolueaza cel mai bine atunci cand adultii stiu sa-i educe si sa-i ajute sa-si dezvolte calitatile. Cand un comportament trebuie corectat, stabileste limite rezonabile si ai grija sa fie respectate, cu blandete dar si cu fermitate. Tipetele si pedepsele nu vor fi de niciun ajutor.
Cand ai o conexiune puternica cu copilul tau, puteti transforma greselile in oportunitati de invatare. Puteti rade impreuna si va puteti bucura de greutatile sarcinii de parinte - poate nu chiar tot timpul, dar de cele mai multe ori. Pana la urma, atat parintii cat si copiii sunt fiinte umane si viata nu este niciodata perfecta.
Dar este important ca intai sa ne conectam, apoi sa corectam.
Viata de familie poate fi complicata si frustranta, insa importanta conexiunii creaza un fundament pe care tu si copilul tau puteti construi o relatie durabila si de succes in viata.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-28679/this-is-the-single-most-important-factor-in-raising-healthy-happy-children.html