Daca esti mama, probabil iti mai aduci aminte de senzatia ascutita care iti strabate tot corpul si te trezeste brusc, anticipand tipatul bebelusului care doarme langa tine. Te uiti la ceas - 3:30. Ai o agenda incarcata pentru ziua in curs si viata ta profesionala isi cere drepturile, tot mai satula sa-ti treaca cu vederea oboseala si lipsa de concentrare, aparute si ele odata cu aceasta noua fiinta din viata ta.
Multe mame moderne muncesc in perioada sarcinii, unele chiar pana in ultima zi. Se intorc la munca dupa doar cateva luni sau chiar saptamani. Isi antreneaza la maximum calitatile masculine, de luptatoare, de persoane care pot face orice, care obtin tot ce-si propun in aceasta noua intreprindere din viata lor, calitatea de mama.
Pentru orice mama care are si o cariera profesionala, somnul devine un subiect de maxima importanta.
Sursele de informare
Si pentru ca mamele moderne trebuie sa apeleze la carti pentru a invata cum sa se descurce cu nou venitii din viata lor, devoreaza tot ce le pica in mana legat de cresterea copiilor, de primele luni de viata si de metode care sa le ajute sa determine copilul sa doarma fara sa se trezeasca toata noaptea. Totul se transforma intr-o strategie de a-ti pacali copilul ca sa doarma.
Eforturile de a-ti convinge copiii sa doarma singuri pot fi remarcabile. Si sunt si multe mame care reusesc.
Dar cu ce pret?
Pretul platit de un parinte care isi urmareste cariera profesionala
Jean Liedloff a incercat, acum 40 de ani, sa aduca lumii la cunostinta riscurile pe care le implica modul modern de crestere a copiilor, in cartea sa Conceptul Continuum. Pe coperta apare o mentiune care spune,
"Daca lumea ar putea fi salvata de o carte, atunci aceasta ar putea fi cartea care sa o salveze."
O afirmatie destul de indrazneata, nu? Ei bine, multi sunt de parere ca este cat se poate de corecta.
In perioada petrecuta alaturi de tribul Yequana din America de Sud, Liedloff a inteles cât de mult s-au indepartat cei mai multi dintre occidentali de calea traditionala. Dependentele, obsesiile, tristetea, stresul, suferinta, o viata intreaga traita cu speranta pentru "vremuri mai bune". Ea a gasit si cauza acestor trairi si i-a dat un nume: Continuum. Si este legat de existenta noastra de milioane de ani ca fiinte pe aceasta planeta.
Principiile Continuumului
Liedloff afirma ca in interiorul nostru exista o forta, poate cea mai puternica, ce ne impinge sa facem exact ceea ce corpul, mintea si spiritul nostru se asteapta sa facem, ca urmare a experientei coevolutive de milioane de ani cu mediul in care am trait.
Este, in adevaratul sens al cuvantului, o alta definitie pentru instinct si cunoasterea intuitiva care deriva din acesta.
Scrisa in 1975, ea deplânge realitatea vremurilor in care traim. Faptul ca, pentru prima data in istoria omului rational, am permis intelectului sa se departeze de instincte.
Ratiunea contra matriarhatului
Am adoptat un comportament care nu ne permite sa traim conform inclinatiilor noastre native, ci conform unui control rational indus de frica. Traim in virtutea unei ratiuni care ne indeparteaza de comuniunea cu natura si de semenii nostri.
Suntem dominati de dorinta de a stapâni natura si orice percepem ca potential pericol, in interiorul sau exteriorul corpului nostru. Trebuie sa fim constransi de reguli si legi, pe care le respectam din obligatie, pentru ca nerespectarea Continuumului ne-a rupt de propria noastra buna credinta si intentie.
Adevarul este, insa, ca acest Continuum ne cheama. Bebelusii cer, asteapta si au nevoie de atingerea umana. Din vremuri stravechi si in continuare in triburile indigene, nou nascutii sunt purtati in brate de cand se nasc si pana cand incep sa mearga (6-8 luni) si nu raman lipsiti de atingerea umana niciun singur minut. La propriu.