“…Iar daca ti-as cere sa numesti toate lucrurile pe care le iubesti, cat timp ti-ar lua pana te-ai numi pe tine?”
Iubirea de sine si constiinta valorii de sine sunt calitati pentru care uneori e nevoie sa muncesti o viata intreaga. Sunt oameni care isi petrec intreaga viata cautand sa le obtina, iar altii care le obtin usor, dar uita ca sunt lucruri pe care trebuie sa stii sa le pastrezi.
Sa inveti sa te iubesti poate fi dificil si iti poate afecta in mod direct viata de zi cu zi. Cand nu ai iubire de sine, esti mai predispus la depresie, epuizare si simti ca nu ai nicio valoare. Daca nu devii constient de propria ta valoare ajungi sa te desconsideri si dezvolti o parere foarte proasta despre persoana ta.
Respectul de sine se defineste ca incredere in valoarea de sine sau in abilitatile personale. In lipsa lui, o persoana se va indoi frecvent de sine, va simti ca ceea ce are de spus nu este important, ca nu va realiza niciodata nimic, nu va avea grija de sanatatea sa — mentala si fizica — pentru ca, ce sens ar avea? Oricum nu conteaza. Multe persoane se lupta cu aceste sentimente si, desi pare imposibil sa depasesti acest tipar mental, nu este deloc asa. Fiecare om in parte este valoros si conteaza.
Iata 5 pasi care ne pot ajuta sa dezvoltam - sau sa consolidam - increderea in propria noastra valoare.
1. Accepta-ti gandurile si sentimentele
Nu mai judeca ceea ce simti sau ceea ce gandesti. Observa gandurile care iti vin si incearca sa asculti ce au de spus si sa-ti dai seama de unde provin. O metoda foarte utila in acest sens este un jurnal in care sa-ti asterni gandurile si sa-ti explici emotiile pe care le simti zi de zi. Scrie exact ceea ce simti: descarca-te. Te vei simti mai bine sa iti faci confidente, in loc sa faci acest lucru fata de o persoana cu care poate nu te-ai simti in largul tau de teama ca ar putea sa te judece.
2. Nu te baza pe altii pentru a-ti intari sensul valorii de sine
Acesta este un pas dificil si multi dintre noi cad in capcana lui. Cu totii avem nevoie de aprobarea celor din jur, insa unii au nevoie de ea mai mult decat altii. Esti permanent in cautare de apreciere, validare sau laude din partea prietenilor, familiei sau a partenerului? Renunti la tot ce conteaza pentru tine doar pentru a castiga aprobarea celorlalti?
In definitiv, nicio pozitie sociala, eticheta sau relatie nu ne pot mari valoarea ca oameni. Chiar daca temporar ne putem simti plini de sine, acestia sunt factori externi, care pot oricand sa dispara - si atunci cu ce ramanem? Ramanem cu acelasi sentiment de lipsa de valoare. Cand esti intr-o relatie, nu trebuie sa te neglijezi. Incearca sa faci acele lucruri care-ti plac si care te fac fericit.
3. Nu mai trai in trecut si iarta-ti greselile
“Nu te mai judeca in functie de trecut, nu mai traiesti acolo.”
Trebuie sa inveti sa iti ierti orice greseala din trecut, sa depasesti orice sentiment de vina, rusine, regret, sabotaj etc. Trecutul e trecut si nu poate fi schimbat, insa poti schimba felul in care-l privesti.
Trecutul este cel care te-a facut asa cum esti acum: pregatit sa faci o schimbare in bine in viata ta si sa-ti dezvolti la maximum potentialul, in loc sa-ti imaginezi cum ar fi putut fi altfel sau ce ai fi putut face diferit. Accepta lucrurile asa cum sunt si fii recunoscator pentru oportunitatile uimitoare pe care le-ai primit.
4. Renunta la autosugestia negativa si schimba-ti perspectiva
“Daca ti-ai da seama cat de puternice sunt gandurile, nu ti-ai mai permite niciodata vreun gand negativ.”
Cei mai multi fac acest lucru, insa in proportii diferite. Petreci mai mult timp criticandu-te sau complimentandu-te? Cu cat spunem mai multe lucruri negative despre noi insine, cu atat vom incepe sa le credem mai mult si chiar sa le manifestam.
Daca tot timpul iti spui ca esti prost, inutil, urat sau slab, vei incepe sa te si simti asa. E posibil sa faci acest lucru atat de des si in mod mecanic incat nici sa nu-ti mai dai seama ca o faci. “De ce sa mai incerci, ca oricum nu vei reusi,” “de ce oi fi spus asta, arat ca un idiot,” “oamenii acestia probabil ma cred un ciudat”— toate aceste ganduri iti pot trece prin minte atat de des, incat e posibil nici sa nu-ti dai seama de acest lucru.
Data viitoare cand te surprinzi mormaind ceva negativ despre tine insuti, opreste-te si incearca sa privesti lucrurile dintr-un alt unghi. Fii mai constient de ceea ce gandesti si observa gandurile care ti se plimba prin minte dintr-o perspectiva neutra. Incearca sa le intelegi sursa si da-le o tenta mai constructiva.
4. Gaseste-ti chemarea si urmeaz-o
Care este lucrul la care te pricepi cel mai bine sau pe care il faci cu cea mai mare placere? Ceva care te face sa te simti viu si iti da bucurie si scop in viata? Fa-l mai des. Este modul sigur in care iti accepti si cladesti propria valoare si un mod excelent de a face ceva ce iubesti.
Nu uita, nu te lasa definit de problemele tale, de trecut, sau orice alt lucru cu care ai ales sa te identifici. Nu esti defect. Esti persoana care se afla dincolo de toate acestea. Esti un om frumos, divin, valoros si care merita tot ce are viata sa-i ofere.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/06/09/5-simple-steps-to-help-you-recognize-your-self-worth/