Mirosul de oua stricate, sulfura de hidrogen, este unul dintre compusii cel mai urat mirositori din gazele emanate de corpul uman - cu alte cuvinte, unul dintre principalele motive pentru care flatulenta este atat de urat mirositoare, insa si un motiv de ingrijorare, pentru ca poate fi un semn de remisie a uneia dintre bolile inflamatorii intestinale, cum este colita ulcerativa sau ulceroasa.
Unii experti sunt de parere ca proteinele de origine animala sunt responsabile in mare masura de aparitia acestor boli. Ce modificari in dieta poti face cand suferi de colita ulceroasa? Ajuta sa reduci consumul de amino acizi care contin sulf?
Pana acum, singura recomandare alimentara care a dat rezultate a fost renuntarea la lactate.
Relatari personale facute cu cateva zeci de ani in urma au aratat ca episoadele de colita ulcerativa pareau a fi declansate de laptele de vaca. Eliminarea tuturor produselor lactate din alimentatie a avut ca rezultat "o dramatica imbunatatire a simptomelor". Cand, ulterior, laptele a fost introdus in alimentatie, acesta a declansat alte episoade. Rolul laptelui nu a fost, insa, analizat in cadrul unor studii oficiale, pana in 1965. Era vorba doar de un grup restrans de pacienti care prezentau alergie? Ori o alimentatie fara lapte i-ar fi putut ajuta pe toti cei care sufereau de aceasta boala?
Cercetatorii au impartit bolnavii care prezentau atacuri de colita ulceroasa intr-un grup care a urmat o dieta fara lapte si un alt grup, de control, care a primit o dieta placebo "falsa", in cadrul careia li s-a spus participantilor sa nu consume anumite produse, pentru a avea impresia ca urmeaza un tratament.
Grupul care a avut dieta fara lapte a avut rezultate mai bune. De doua ori mai multi bolnavi au scapat de simptome si in mai putine cazuri s-au manifestat reveniri ale bolii. Deci, se pare ca un anumit procent de bolnavi cu colita ulcerativa ar putea beneficia de pe urma eliminarii laptelui din alimentatie. Cercetatorii au estimat ca laptele este un factor declansator in aproape unul din cinci cazuri, astfel incat, bolnavii de colita ulcerativa ar putea incerca sa renunte la lactate pentru a vedea in ce fel acest lucru le influenteaza boala.
Cum ramane cu diminuarea aminoacizilor bogati in sulf in general? Un studiu la care au participat patru persoane care sufereau de colita ulcerativa a descoperit ca episoadele de diaree cu sange s-au diminuat semnificativ cand au aplicat aceasta masura. Consumul redus de alimente bogate in amino acizi si sulf a produs imbunatatiri la colitele ulcerative moderat severe. Care a fost rezultatul dupa reintroducerea acestor alimente in alimentatie? Efectul a fost atat de dramatic incat reintroducerea unor alimente precum carne, oua, lactate si vin cu sulfiti a fost considerata de cercetatori lipsita de etica.
Acesta a fost, insa, doar un studiu pilot. Cercetatorii au elaborat un studiu in care au tinut sub observatie timp de un an 191 de pacienti care sufereau de colita ulcerativa in remisie, pentru a stabili care dintre alimente favorizeaza revenirea bolii. Alimentele identificate au fost carnea si alcoolul, ceea ce pare sa fie logic, avand in vedere ca ambele sunt surse bogate de sulf si pot mari concentratia de sulfura de hidrogen, care este toxica, pentru ca impiedica organismul sa foloseasca fibrele pe care bacteriile bune le transforma intr-un compus benefic, numit butirat.
Cum putem mari nivelul de butirat din colon pentru a contracara sulfura de hidrogen?
Clismele cu butirat s-au dovedit utile, insa daca butiratul provine din fibre, nu am putea oare sa-l obtinem pe cale naturala - adica prin consumul de fibre? Ba da. Intr-un test, pacientii cu colita ulcerativa au primit timp de trei luni tarate de ovaz, benefice pentru bacteriile bune. Niciunul dintre acestia nu a intrat in remisie, iar simptomele au parut sa fie tinute mai bine sub control.
Una dintre intrebarile pe care le primesc frecvent medicii care trateaza pacientii cu boala intestinelor inflamatorii este daca modificarea alimentatiei poate influenta in vreun fel cursul bolii. Pana in prezent raspunsul era - cel putin pentru colita ulcerativa - "Nu se stie; nu exista nicio recomandare speciala in acest sens.”
Acest lucru s-ar putea schimba, insa, odata cu aparitia unui studiu care arata ca, prin consumul de carne, se poate agrava o boala inflamatorie a intestinelor.
Asadar, solutia ar fi reducerea consumului de carne la doar o portie pe saptamana si eliminarea lactatelor. Desi nu exista inca studii experimentale care sa ofere mai multe detalii, este cea mai buna solutie dovedita pana in prezent.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/how-to-treat-ulcerative-colitis-with-diet.html