Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Coca-Cola si Pepsi au acceptat sa elimine aceasta substanta chimica ignifuga din bauturi

Coca-Cola si Pepsi au acceptat sa elimine aceasta substanta chimica ignifuga din bauturi

Cedand la presiunea publica exercitata asupra lor, atat Coca-Cola cat si Pepsi au acceptat sa elimine uleiul vegetal bromat (UVB) din toate bauturile produse. UVB a fost initial brevetat ca ignifug, dar este adaugat si in bauturile carbogazoase prod

Cedand la presiunea publica exercitata asupra lor, atat Coca-Cola cat si Pepsi au acceptat sa elimine uleiul vegetal bromat (UVB) din toate bauturile produse.

UVB a fost initial brevetat ca ignifug, dar este adaugat si in bauturile carbogazoase produse in occident de zeci de ani.

Problema este, conform unor cercetari recente, ca bromul se acumuleaza in corp si in laptele matern.

UVB a determinat multi consumatori sa apeleze la servicii medicale pentru leziuni ale pielii, pierdere de memorie si probleme cu nervii ca urmare a expunerii exagerate la brom.

Presiunea publica pentru eliminarea UVB a fost alimentata de o petitie din 2012, semnata de peste 20,000 de sustinatori, initiata de o tanara de 15 ani (la acel moment), Sarah Kavanagh, care dorea eliminarea substantelor chimice din bauturi destinate sportivilor, precum Gatorade.

Acest lucru demonstreaza si cat de influenta poate fi presiunea consumatorilor. Daca o adolescenta de 15 ani poate obtine asa o schimbare printr-o petitie, imagineaza-ti ce impact poti avea TU ori de cate ori alegi sa cumperi un produs!

Scapam de UBVdar primim rasini sintetice

Coca-Cola a anuntat ca va inlatura UVB din bauturi pana la finalul anului 2014, insa in prezent se pare ca mai exista inca in unele bauturi marca Coca-Cola, respectiv Fanta Orange, Fanta Orange Zero si Fresca Original Citrus.

Pepsi a eliminat UVB din Gatorade in 2013 si, dupa anuntul facut de Coco-Cola pe 5 Mai 2014, a declarat ca va elimina substanta si din restul produselor, fara indice  insa, un termen limita.

Coca-Cola declara ca UVB contribuie la stabilitatea bauturilor racoritoare, in special la cele cu arome de citrice.

Atat Coca-Cola cat si Pepsi au negat ca deciziile lor de a inlatura UVB ar avea vreo legatura cu sanatatea. Coca-Cola spune ca intentioneaza sa inlocuiasca UVB cu sucroza acetat izobutirat (SAIB) si glicerol ester de rasina (GEGR si GEWR).

Gradul de siguranta al acestor aditivi este controversat, avand in vedere ca exista prea putine studii in acest sens. Rasinile sunt catalogate nesigure pentru sanatate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Germania si alte tari au gasit inlocuitori mai naturali si mai siguri pentru UVB.

De exemplu, chimistul alimentar Walter Vetter de la Universitatea Hohhenheim din Germania sugereaza producatorilor americani sa inlocuiasca UVB cu agenti hidrocoloidali, folositi in multe bauturi carbogazoase din Europa. Hidrocoloidalele sunt agenti naturali cu efecte similare, insa fara riscuri pentru sanatate.

Nu este foarte clar de ce producatorii americani sunt atat de reticenti sa inlocuiasca UVB cu alta substanta cum ar fi una hidrocoloidala, dar cel mai probabil are legatura cu costurile.

cola brom

Sursa foto : https://goo.gl/OtkyOH

Coca-Cola si PepsiCo nu sunt singurele firme producatoare de bauturi care folosesc UVB

Uleiul vegetal bromat (UVB) este un ulei vegetal, derivat din porumb sau soia si legat cu brom. Se adauga in bauturi ca agent de emulsifiere, pentru a preveni disiparea aromelor si plutirea lor la suprafata.

Conform revistei Stiinta americana, atomii numerosi din UVB trag in jos aroma de citrice, astfel incat aceasta se amesteca cu apa indulcita, sau in cazul substantelor ignifuge, incetineste reactiile chimice care pot produce foc (desi eficienta acesteia in acest sens este controversata).

Substantele ignifuge bromate au fost supuse unor analize atente in ultima perioada, deoarece studiile arata ca se acumuleaza in corp, inclusiv in laptele matern, pretutindeni in lume.

Alte surse de brom, in afara de bauturile carbogazoase

UVB nu este singura sursa de expunere la brom. Ne putem expune la alte forme prezente intr-o varietate de produse, de la faina cu bromat pana la medicamentele pentru astm:

Pesticide (in special metil bromida, folosita mai ales pentru capsuni) Produse de panificatie: potasiul bromat este adaugat ca "agent de afanare" Medicamente precum inhalator, spray nazal, si agenti folositi in anestezii
Mase plastice, folosite in fabricarea computerelor si unele sticle cu polietilena Ignifugi folositi in materiale textile, covoare, tapiterie, saltele si produse pentru copii Piscine si bai fierbinti: multi folosesc tratamente pe baza de brom

Bromul iti poate afecta glanda tiroida

Bromul este un perturbator endocrin si face parte din familia halidelor, un grup de elemente din care mai fac parte si fluorul, clorul si iodul. Studiile arata ca UVB se acumuleaza in tesuturile umane, iar studiile pe animale au asociat consumul masiv cu tulburari reproductive si de comportament. O caracteristica a bromului care il face periculos pentru sanatate este ca poate contracara activitatea acelor receptori pe care corpul ii foloseste pentru captarea iodului. Expunerea prelungita la brom determina corpul sa nu poata mentine iodul, necesar tesuturilor, inclusiv glandei tiroide.

Iodul este crucial pentru buna functionare a tiroidei. Fara iod, glanda tiroida nu ar putea produce hormonii tiroidieni. Treisprezece milioane de occidentali se estimeaza ca sufera de hipotiroidism, dar cifra exacta este probabil mult mai mare. Unii experti considera ca intre 10 si 40 % dintre occidentali au glande tiroide care nu functioneaza la un potential optim.

Daca te numeri printre ei, este posibil sa nu fie o problema cu glanda in sine. Este posibil sa ai un deficit de iod cauzat de un consum insuficient de alimente bogate in iod sau de o expunere masiva la alimente si/sau bauturi cu brom, care iti blocheaza aportul de iod. Acest deficit apare in analizele de sange obisnuite ca o problema a glandei, insa, problema este una de nutritie si/sau toxine.

Riscurile bromului depasesc problemele cu glanda tiroida

Acumularea de brom in corp poate duce la un deficit de iod si la toxicitate cauzata de brom care poate cauza o serie de probleme grave de sanatate in timp, printre care:

Stiinta americana citeaza doua studii de caz care ilustreaza felul in care toxicitatea cauzata de brom iti poate ameninta sanatatea. In 1997, doctorii de la sala de urgenta a Universitatii din California, Davis, au raportat cazul unui pacient cu intoxicatie grava cu brom ca urmare a consumului de doi pana la patru litri de bautura carbogazoasa de portocale in fiecare zi. Acesta a manifestat dureri de cap, oboseala, ataxie (pierderea coordonarii musculare), precum si pierderea memoriei.

Apoi in 2003, un barbat din Ohio de 63 de ani a dezvoltat ulcere pe mainile umflate dupa ce a baut opt litri de Red Ruby Squirt in fiecare zi timp de cateva luni. Barbatul a fost diagnosticat cu bromodermie, o hipersensibilitate rara a pielii cauzata de expunerea la brom. Pacientul a renuntat la bautura cu brom si cateva luni mai tarziu si-a revenit.

Autoritatile si industria de profil pretind ca UVB este 'suficient de sigur'

Autoritatile de reglementare legislativa a alimentelor si medicamentelor din SUA (FDA) au permis utilizarea de UVB pe principiul interimar—adica aproba utilizarea acestuia pana sunt efectuate si alte studii—inca din 1970. Ceea ce inseamna ca nu au considerat ca exista suficiente dovezi pentru a considera substanta Suficient de sigura fara cercetari mai amanuntite. Insa patru decenii nu inseamna temporar! Intr-adevar, 44 de ani mai tarziu, nu s-au efectuat studii si UVB este INCA pe lista de "interimare". De ce? Este doar un alt exemplu de favorizare a politicilor care protejeaza marii producatori in detrimentul sanatatii publice.

Conform FDA, modificarea statutului de UVB ar fi costisitoare si nu reprezinta "o prioritate pentru sanatatea publica" la acest moment. Mai exista si alte substante care sunt pe aceeasi lista de asteptare precum zaharina, manitol si acrilonitril. Cu totii traim printre substante chimice netestate—de fapt, SUNT testate, pe fiecare dintre noi si pe copiii nostri...

In 1977, FDA a stabilit limita sigura a UVB in bauturi -15 parti la un milion. Insa unii oameni de stiinta spun ca limita este stabilita in baza unor informatii sumare si vechi de zeci de ani, care ar trebui revizuite. Testarea toxicitatii a evoluat semnificativ in ultimii zeci de ani. In prezent se pot depista modificari de dezvoltare neuronala, hormonala si reproductive pe parcursul mai multor generatii de animale de laborator, lucru care nu era posibil acum cateva decenii.

Surse utilizate:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/22/soda-flame-retardant-bvo.aspx - brom ulei cola

#avidya #brom #coca cola #crampe #devotiunea #osho #renuntarea #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 5 alimente de evitat pentru a avea un corp sanatos

Ce spun cititorii despre "Coca-Cola si Pepsi au acceptat sa elimine aceasta substanta chimica ignifuga din bauturi"

dorelus10 October 2015 08:26Raspunde

Acest articol pune gresit problema bromului, prezentandu-l ca pe un inamic consacrat al sanatatii oamenilor. Bromul este un oligoelement de o importanta exceptionala in special in controlul glicemiei (da, da, impiedica instalarea diabetului, printre altele). Dar trebuie facuta diferenta intre Bromul sub forma sa ORGANICA. Bromul din alimentatia noastra si din bauturile mentionate de articolul nostru este un element DE SINTEZA, PRODUS PE BAZA CHIMICA! si de aceea este toxic. La fel sta treaba cu toate oligoelementele : fier, magneziu, potasiu, calciu, clor etc. etc. etc. Oare de ce nu spune autorul articolului nimic despre aceasta?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101