Denumire populara: pomusor.
Prezentare. Dintre fructele de padure, coacazele negre sunt printre cele mai apreciate. Arbustul de coacaz negru, apartinând familiei saxifragaceelor, are o înaltime de pâna la doi metri. Tulpina este dreapta si puternic ramificata. Inflorescenta grupeaza între cinci si 10 flori verzi-galbui la exterior si rosiatice în profunzime.
Coacazul negru înfloreste în aprilie-mai, iar fructele – niste boabe negre cu puncte galbene – se culeg în a doua parte a verii. Acest arbust, nu prea pretentios din punct de vedere al climei, solului si precipitatiilor, creste atât la munte, cât si în zonele mai joase. Pentru alimentatia curenta sau pentru bucatarie se recolteaza fructele, care sunt dispuse în ciorchini. Pentru uz medicinal se culeg nu numai fructele, ci si frunzele, din care se prepara infuzie, dar si decoct, tinctura, extract fluid.
Substante active importante: vitamina C – în cantitate foarte mare, chiar si în frunze, apoi potasiu, magneziu, calciu, pectina, emulsina.
Întrebuintari. Coacazul negru este folosit în tratarea unor boli cronice, cum ar fi reumatismul, artrita, guta, afectiunile ficatului, dar si în tratamente menite sa revigoreze întregul organism în caz de oboseala mare, de epuizare nervoasa.
Coacazul auriu. Fructele acestui arbust sunt galbui si au, la rându-le, o mare valoare alimentara si terapeutica. Printre altele, sunt indicate în inflamatii digestive si urinare, în constipatie, în caz de lipsa de minerale sau lipsa de pofta de mâncare.
Coacazul rosu. Fructul de coacaz rosu are aproape aceleasi proprietati ca si coacazele aurii sau negre, fiind mai apropiat ca valoare terapeutica de coacazele aurii.
Citeste si articolul: Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi