Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Iata ce se intampla cand ii citesti unui copil

Iata ce se intampla cand ii citesti unui copil

Peste 60 % dintre familiile cu venituri peste medie obisnuiesc sa citeasca copiilor lor de cand se nasc si pana la varsta de 5 ani, comparativ cu doar 33 % dintre familiile care traiesc sub nivelul unui venit minim. In consecinta, la varsta de 3 ani

Peste 60 % dintre familiile cu venituri peste medie obisnuiesc sa citeasca copiilor lor de cand se nasc si pana la varsta de 5 ani, comparativ cu doar 33 % dintre familiile care traiesc sub nivelul unui venit minim.

In consecinta, la varsta de 3 ani, copiii persoanelor mai educate si cu venituri mai mari stiu deja cu cateva mii de cuvinte mai mult decat copiii celor mai putin educati si cu venituri mai mici, situandu-i pe o pozitie mai avantajoasa din start cand incep scoala.

Cercetarile arata ca astfel de lipsuri de vocabular se formeaza deja la varsta de 18 luni si nu fac decat sa se adanceasca odata cu varsta.

Pe langa comunicarea frecventa cu copilul (prin repetarea numelor legumelor, sau descrierea vremii, de exemplu), una dintre cele mai importante metode de a imbogati vocabularul si sanatatea mintala a unui copil este de a-i citi cu voce tare.

In 2014, Academia Americana a Pediatrilor (AAP) a inceput sa recomande parintilor sa citeasca cu voce tare copiilor inca de la nastere.

Aspecte cruciale pentru dezvoltarea creierului au loc in primii trei ani de viata, iar cititul cu voce tare in tot acest timp (dar si dupa aceasta varsta) il ajuta sa-si formeze vocabularul si abilitatile de comunicare, printre altele.

Cand citesti unui copil il ajuti sa inteleaga sensul limbajului

Un studiu recent prezentat la o intalnire a Societatilor Academice de Pediatrie a aratat ce se intampla cand citesti unui copil.

Cu ajutorul unor scanere pentru creier, cercetatorii au descoperit ca cititul de la o varsta frageda a copiilor activeaza zone ale creierului ce cuprind lobii occipitali, asociati cu vizualizarea si lobii parietali, asociati cu intelegerea sensului limbajului. Dr. John S. Hutton de la Centrul Medical de Copii din Cincinnati, Ohio, a declarat pentru Reuters:

“Unul dintre cele mai interesante aspecte a fost ca partea cea mai activa a fost cea vizuala, lobul occipital … A avut probabil legatura cu faptul ca, in mintea lor, isi imaginau ce se intampla in poveste.

Acesti copii au mai multa experienta in a-si imagina ceea ce aud … ‘Parintii ar trebui cu siguranta sa le citeasca des si mult,’ sa comenteze despre cele citite, discutand aspecte ce depasesc continutul cartii.”

 

Chiar daca beneficiile cititului copiilor de varsta frageda sunt eviente, acesta este primul studiu care a folosit scanarea creierului pentru a arata si de ce.

Avand in vedere ca cititul este usor, placut si gratis daca apelezi la biblioteca publica, aceasta strategie poate fi folosita de oricine pentru a le oferi copiilor sai un avantaj intelectual inca de la bun inceput si o fundatie cognitiva solida pe care sa o creasca si sa se dezvolte. Asa cum declara organizatia Reach Out & Read (Intinde mana si citeste):

“ Cand copiii incep scoala, dificultatea de a citi poate duce la probleme de invatatura, care mareste riscul absenteismului, renuntarea la scoala, delincventa juvenila, abuzul de substante nocive si sarcina la varsta adolescentei - toate acestea perpetuand ciclurile de saracie si dependenta.”

Alte beneficii ale cititului cu voce tare includ:

Descopera cele mai populare carti pentru copii!

Tot mai putini copii citesc de placere

La inceputul anului, editura de publicatii pentru copii Scholastic a publicat rezultatele unui sondaj de opinie care arata ca doar 31 % dintre copiii intre 6 si 17 ani chestionati citesc de placere zilnic. Procentul a scazut de la 37 % in 2010. Daca vrei sa-ti incurajezi copilul sa citeasca cand va fi mai mare, adolescent, sau adult, studiul arata ca trebuie sa continui sa-i citesti cu voce tare, chiar si dupa ce copilul invata sa citeasca singur.

Copiii carora li s-a citit cu voce tare si des sunt predispusi sa citeasca intre 6-11 ani. Conteaza aici si timpul redus petrecut la calculator. Printre copiii mai mari, cu varste cuprinse intre 12-17 ani, cei ce citesc mai frecvent au urmatoarele tendinte:

Daca parintii (sau unul dintre parinti) obisnuiesc sa citeasca sunt sanse mari ca si copilul sa citeasca cu placere. O metoda buna de a impartasi lectura cu copilul tau este sa alegi o carte si sa o cititi impreuna. Peste 80 % dintre copiii care au participat la chestionar au spus ca au fost incantati sau "le-a placut mult" faptul ca parintii le-au citit o carte cu voce tare, in special pentru ca era un timp special petrecut cu parintii. Asa cum a publicat New York Times:

Multi parinti sunt de parere ca de indata ce copiii invata sa citeasca singuri, trebuie lasati sa citeasca singuri,’ spune Maggie McGuire, vice presedintele unui website pentru parinti gestionat de Scholastic.

Insa cititul cu voce tare in clasele primare pare sa fie asociat cu cititul in general. Conform raportului, 41 % dintre copiii cu varste intre 6 si 10 ani, care citesc des au parinti care le citeau acasa, in timp ce numai 13 % dintre cei ce citesc mai rar au avut parte de aceasta experienta.”

cititul cu voce tare

Alimentele procesate scad potentialul copilului

In afara de cititul cu voce tare, ce altceva iti poate ajuta copilul sa-si atinga potentialul maxim? O alimentatie sanatoasa care se bazeaza pe alimente intregi si proaspete....nu mancare procesata si de tip fast food. Un studiu britanic arata ca IQ-ul copiilor care la varsta de 3 ani au o alimentatie predominant procesata va fi mai scazut la varsta de 8.5 ani.

La fiecare adaos de alimente procesate participantii au inregistrat o scadere cu cate 1.67 puncte in nivelul IQ-ului. Studii publicate in revista Pediatrie clinica avertizeaza asupra faptului ca un consum frecvent de fast food poate incetini performantele scolare ale copilului.

Un numar de 12 000 de studenti au facut parte din studiu. Peste jumatate au declarat ca mananca fast food de 1-3 ori pe saptamana; 10 % au spus ca mananca de patru - sase ori pe saptamana, iar alti 10 % au declarat ca mananca fast food zilnic. Concluziile:

“Copiii care consuma fast food de patru ori pe saptamana sau chiar mai des in clasa a cincea, vor obtine rezultate mai scazute cu pana la 20 % in clasa a opta la trei dintre materiile principale. Copiii care consuma fast food de 1-3 ori pe saptamana raman in urma colegilor lor care nu consuma fast-food deloc la o materie importanta - matematica.”

Deficientele nutritive la o varsta frageda produc tulburari in functionarea creierului care prezinta riscuri de comportament pentru copil - de la hiperactivitate pana la agresivitate - care pot dura pana in adolescenta si chiar mai tarziu. Dupa cum declara autorul:

“Sunt multe dovezi ca alimentele de tip fast food sunt asociate cu obezitatea in randul copiilor; dar problemele nu se opresc aici. Consumul regulat de fast food afecteaza rezultatele scolare ale copiilor … Nu spunem ca parintii nu ar trebui sa le dea niciodata copiilor fast food, dar rezultatele arata ca e mai bine sa fie limitate la un consum minim.”

Copiii activi au rezultate mai bune la scoala

Studiile arata ca miscarea fizica regulata poate imbunatati rezultatele scolare, nivelul de IQ si eficienta in indeplinirea sarcinilor atat la copii cat si la adulti. Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Texasul de Nord, sanatatea inimii si a plamanilor constituie un factor semnificativ in obtinerea de catre elevi a rezultatelor optime la matematica si lectura.

Forma fizica cardio respiratorie a fost singurul factor cu impact substantial asupra rezultatelor la matematica si lectura, lucru care i-a facut pe cercetatori sa o considere un semnal de alarma pentru scolile cu putine ore de educatie fizica. Desigur, nu trebuie sa te bazezi numai pe orele de educatie fizica pentru a-ti mentine copilul activ, miscarea fizica trebuie sa faca parte din rutina intregii familii si in afara orelor de la scoala. O recenzie a 14 studii despre copii din grupa de varsta 6-18 ani a descoperit ca rezultatele la scoala sunt cu atat mai bune cu cat copiii sunt mai activi. Autorii explica:

"Sunt mai multe mecanisme considerate responsabile pentru beneficiile pe care miscarea fizica le are asupra functiei cognitive:

Pentru a testa aceasta teorie, un Liceu din Illinois a implementat un program special in care elevii puteau participa la un curs de gimnastica la inceputul zilei si aveau acces la biciclete si mingi pe tot parcursul zilei. Rezultatele au fost uimitoare. Cei care au luat parte si-au dublat rezultatele la limba si literatura materna si la matematica de 20 de ori. Cu siguranta, importanta incurajarii copiilor de a face miscare si dupa terminarea orelor de scoala si la sfarsitul saptamanii pentru a obtine rezultate performante, nu poate fi suficient subliniata. Sau, si mai bine, serviti-le drept exemplu si fiti activi cu totii ca familie.

Perioada petrecuta pe internet trebuie redusa la minim

Reducerea timpului petrecut la calculator a fost un factor care a favorizat lectura, dupa cum arata studiul efectuat de Scholastic. Sunt multe alte motive pentru care perioada de timp petrecuta in fata calculatorului trebuie redusa drastic. Timpul petrecut in fata ecranului pune in pericol sanatatea mintala a copilului. Intr-un studiu britanic timpul excesiv petrecut in fata ecranului produce efecte negative asupra respectului de sine, a constiintei valorii de sine si a fericirii copilului.

Copiii care au petrecut cel putin patru ore in fata calculatorului jucand jocuri au raportat niveluri mai reduse a starii generale de bine decat copiii care acorda mai putin timp acestei activitati. Copiii care stau mai mult in fata calculatoarelor sunt mai predispusi la stres emotional, anxietate, depresie si tulburari de comportament. Utilizarea celularelor trebuie si ea redusa la minim, sau evitata complet, in cazul copiilor.

Cercetatorii de la Colegiul pentru Educatie, Sanatate si Servicii Umane la Universitatea de Stat Kent din Ohio au declarat ca utilizarea telefoanelor celulare pare sa fie asociata cu rezultate proaste la scoala, anxietate si nefericire in randul elevilor de liceu.

Pe langa acestea, radiatia de la telefoane si wi-fi s-a dovedit ca reduce timpul de reactie si functionarea creierului, provoaca probleme sociale si emotionale, precum si incapacitatea de a se concentra pe sarcini complexe si pe termen lung. Ecranele calculatoarelor si majoritatea becurilor emit lumina albastra, la care ochii sunt foarte sensibili, pentru simplul fapt ca este lumina prezenta afara pe perioada zilei. Drept urmare, aceasta poate interfera cu productia de melatonina si te tine treaz. Studiile arata ca:

Solutia cea mai buna? Inchide televizorul, calculatorul si tableta… si pune mana pe o carte. Cand copiii sunt mici, alege doua sau trei carti pe noapte care sa le stimuleze imaginatia. Pe masura ce cresc, lasa-i sa aleaga ce carte vor sa citeasca si cititi pe rand capitolele cu voce tare in fiecare seara inainte de culcare.

 

Sursa utilizata:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/14/reading-to-children.aspx - cititul cu voce tare

#a tine regim #autotrofi #copii #copiii #creier #heterotrofi #produse de roigine animala #vegan

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 sfaturi pentru a creste un copil cu respect de sine si curaj
Activitati practice pentru dezvoltarea emotionala, sociala, cognitiva sau motorie a copiilor
Cum poti creste copii recunoscatori intr-o lume care crede ca totul

Ce spun cititorii despre "Iata ce se intampla cand ii citesti unui copil"

Ciprian Zaharia21 May 2015 01:29Raspunde

Ce frumos suna...asta daca ambii parinti ar fi pe aceeasi carare in aceasta privinta.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101