Daca vrei sa faci o singura schimbare in alimentatie anul acesta, iata care poate fi aceasta: nu mai manca zahar! Poate fi schimbarea care va face o diferenta inimaginabila. Nu numai ca-ti va face bine danturii si taliei; efectul nociv al zaharului este mult mai profund.
Pericolele zaharului
Consumul de cantitati mari si constante de zahar poate duce la acumulari de fructoza la nivelul ficatului. Fructoza in exces se transforma in grasime. O parte din grasime ajunge la ficat, dar o parte ramane. In cele din urma aceasta poate duce la boli ale ficatului asociate cu grasimea.
Alte probleme de sanatate care pot aparea din cauza zaharului sunt rezistenta la leptina, riscul marit de afectiuni ale bilei, diabet si imbatranire prematura. I s-au asociat si niveluri ridicate de acid uric, care mareste nivelul de inflamatii in corp.
Mare parte din zaharul consumat este ascuns
O regula de aur in zilele noastre este ca, atunci cand o mancare este semi-preparata, cel mai probabil este imbibata cu zahar. Intr-un articol intitulat, Barbatul care a tinut regim cu zahar timp de 60 de zile, s-a aratat ca multe alimente considerate sanatoase sunt, de fapt, pline de zahar.
Cerealele, batoanele cu musli si iaurturile, considerate de majoritatea drept gustari sanatoase, au un continut bogat in zahar. Zaharul este si un adaos des intalnit in alimente in care nu te-ai astepta sa-l gasesti, precum sosul de barbecue, sosuri de paste, fructe la conserva, cereale instant si ceaiuri.
Alternative mai sigure pentru potolirea poftei de dulce
Vestea buna este ca exista alternative pe care le poti folosi pentru a-ti astampara pofta de dulce. Stevia cruda este o sursa excelenta de dulce. Frunzele de stevia pot fi uscate si zdrobite, iar rezultatul este un indulcitor natural.
Stevia poate fi folosita si in retete de prajituri, adaugata la bauturi si multe alte variante. Asigura-te insa ca achizitionezi frunze de stevia cruda, neprocesata si adevarata - exista multi impostori si multe produse cu stevia comercializate care au zahar printre ingrediente!
Un alt substitut bun pentru zahar este mierea cruda. Daca zaharul este o substanta chimica izolata fara nicio valoare nutritiva, mierea este un aliment complet, cu multe substante benefice. Studii pe animale arata ca miere este eficienta si in pierderea in greutate.
Intr-un studiu publicat in Revista Alimentelor Medicale in 2004, s-a aratat ca mierea naturala poate reduce glucoza din plasma la subiectii sanatosi, diabetici. Mierea este bine sa fie consumata cruda, pentru ca prin gatire se distrug enzimele si probioticele care o fac un aliment atat de sanatos.
Deci, daca pe lista ta de schimbari majore de anul acest este o singura liniuta, scrie in dreptul ei ca vrei sa renunti la zahar.
Surse utilizate:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/20/sugar-dangers.aspx
http://www.webmd.com/food-recipes/features/sugar-shockers-foods-surprisingly-high-in-sugar
http://www.thealternativedaily.com/happened-man-ate-sugar-diet-60-days
http://www.greenmedinfo.com/blog/why-you-should-ditch-sugar-favor-honey