Iată ce vei afla din acest articol:
- Ce este Kombucha
- 8 beneficii ale consumului de Kombucha
- Cum preparăm Kombucha, acasă?
- Indicații terapeutice de folosire
Ce este Kombucha
Kombucha își are originea în Manciuria, China de Nord-Est și a fost a fost apreciata inițial pentru proprietățile sale vindecătoare. Se pare că numele său este derivat de la Dr. Kombu, un medic coreean care a adus ceaiul fermentat în Japonia că remediu pentru împăratul Inkyo.
Așa povesti legate de originea Kombucha sunt multe, cert este că vine din Orient, ca multe alte lucruri bune pe care Occidentul le descoperă și le utilizează. Partea care mie, personal, îmi displace este că totul devine prea comercial în loc să rămână la stadiul “artizanal”. Ce vreau să spun este că industrializam prea mult ceea ce e de preferat să rămână natural și deci benefic pentru organismul nostru.
Îmi aduc aminte că bunicul meu avea la un moment dat o ciuperca din care făcea o băutură acidulată; eu, să fi avut vreo 5 - 6 ani! Era bună băutura la gust, ușor acidulată și aromată! Am comparat-o apoi cu sucul de soc sau alte băuturi naturale, fermentate, făcute artizanal acasă! Îmi aduc aminte că i se spunea “cvas”!
Căutând mai multe detalii despre Kombucha am aflat că se consideră că “ceaiul” obţinut prin fermentarea acestei ciuperci a fost folosit la început pentru efectele ei curative în estul îndepărtat - în principal în Japonia, China şi Coreea. Din extremul Orient, ciuperca a fost adusă apoi de negustori în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, fiind cunoscută sub numele de "ceaiul kwas". Nu se ştie exact când a ajuns acest elixir în Europa, însă cert este că în mănăstirile benedictine el era folosit intensiv de călugări, încă din secolul al XVIII-lea.
Consumul ceaiului fermentat a devenit destul de răspândit de-a lungul întregii Europe, până când au intervenit probleme în ceea ce priveşte ceaiul şi zahărul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a împiedicat multe gospodării să continue fermentarea ceaiului datorită raţiilor impuse acestor produse. Este cunoscut de asemenea, că spre jumătatea secolului, Kombucha a ajuns în Germania, prin intermediul rutelor comerciale din Rusia. Încă din 1915, au început studii sistematice, făcute mai ales în Rusia, în Germania şi în Țările Baltice, despre acest remediu pe cât de straniu, pe atât de eficient într-o sumedenie de boli, considerat a fi un fel de panaceu.
Pe scurt, Kombucha este o băutură carbogazoasă, fermentată, naturală și dulce făcută din drojdie, zahăr și ceai verde sau negru fermentat. Procesul de fermentare a ceaiului pentru kombucha folosește o colonie simbiotică de bacterii și drojdie, cunoscută sub numele de SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). În timpul procesului de fermentație, drojdia SCOBY descompune zaharurile și eliberează bacterii probiotice benefice. După fermentare, kombucha devine carbogazoasă natural, rezultând o băutură ușor gazoasă. Bacteriile Kombucha includ colonii de bacterii bune, care pot funcționa că un probiotic. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B și C și antioxidanți, polifenoli
Alimentele care trec printr-un proces natural de fermentație capătă proprietăți probiotice, iar consumul acestor alimente poate aduce beneficii precum o digestie îmbunătățită și un microbiom intestinal mai echilibrat. Mulți nutriționiști cred că kombucha poate fi benefică pentru sănătatea intestinului tocmai datorită acestor probiotice.
Băutura poate fi consumată simplă sau amestecată cu fructe sau sucuri de fructe și fermentată încă câteva zile pentru o efervescență suplimentară. De asemenea, poate fi aromatizat cu condimente și ierburi, în funcție de preferințe. Eu folosesc o infuzie de busuioc care are cunoscute proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.
În epoca modernă studiem științific cam tot ceea ce ne pica în mână și concluziile sunt în funcție de interesele comerciale ale celor care comanda studiul respectiv! Nah, c-am zis-o și pe asta! Cu toate astea, Kombucha are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.
Pe scurt, Kombucha este o băutură carbogazoasă, fermentată, naturală și dulce făcută din drojdie, zahăr și ceai verde sau negru fermentat. Procesul de fermentare a ceaiului pentru kombucha folosește o colonie simbiotică de bacterii și drojdie, cunoscută sub numele de SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). În timpul procesului de fermentație, drojdia SCOBY descompune zaharurile și eliberează bacterii probiotice benefice. După fermentare, kombucha devine carbogazoasă natural, rezultând o băutură ușor gazoasă. Bacteriile Kombucha includ colonii de bacterii bune, care pot funcționa că un probiotic. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B și C și antioxidanți, polifenoli.
Alimentele care trec printr-un proces natural de fermentație capătă proprietăți probiotice, iar consumul acestor alimente poate aduce beneficii precum o digestie îmbunătățită și un microbiom intestinal mai echilibrat. Mulți nutriționiști cred că kombucha poate fi benefică pentru sănătatea intestinului tocmai datorită acestor probiotice.
Băutura poate fi consumată simplă sau amestecată cu fructe sau sucuri de fructe și fermentată încă câteva zile pentru o efervescență suplimentară. De asemenea, poate fi aromatizat cu condimente și ierburi, în funcție de preferințe. Eu folosesc o infuzie de busuioc care are cunoscute proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.
În epoca modernă studiem științific cam tot ceea ce ne pica în mână și concluziile sunt în funcție de interesele comerciale ale celor care comanda studiul respectiv! Nah, c-am zis-o și pe asta! Cu toate astea, Kombucha are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.
8 beneficii ale consumului de Kombucha
Kombucha este o sursă potențială de probiotice.
Kombucha poate ajuta la stimularea metabolismului - dacă vrei să eliberezi câteva kilograme în plus, e bine să ai în vedere alimente care stimulează metabolismul.
Kombucha poate ajuta la îmbunătățirea tranzitului intestinal și tratarea constipației fiind o sursă potențială de probiotice; un beneficiu de luat în seamă pentru sănătate este capacitatea Kombucha de a echilibra bacteriile bune din intestin și de a ameliora unele probleme gastro-intestinale, de a stimula imunitatea și unele procese
Kombucha poate reduce inflamația cronică care este implicată în aproape orice stare de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, artrită, alergii și boli respiratorii. Conține polifenoli, care sunt antioxidanți care pot reduce inflamația în organism (Journal of Chemistry review).
Inflamația se află la baza unor afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, iar cercetările sugerează că inflamația de grad scăzut ar putea contribui la sindromul intestinului iritabil (Sindromul IBS / Boala Crohn). Această inflamație poate fi rezultatul unui dezechilibru dintre bacteriile bune și rele din intestin, cunoscută sub numele de disbioză intestinală. Ideea este că atunci când bacteriile rele le depășesc pe cele bune, acest lucru declanșează un răspuns al sistemului imunitar, iar acest răspuns este cel care duce la inflamație (Microbial Ecology în Health and Disease)
Kombucha poate ajuta persoanele care au episoade de depresie, insomnie, deficit de concentrare sau chiar nivele scăzute de energie și alte tulburări care pot fi legate de modificări ale microbiomului (mediul bacteriilor din intestin), așa că există tot mai multe dovezi că probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate.
Kombucha poate acționa la detoxifierea rinichilor și a ficatului
Kombucha poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2.
Kombucha poate ajuta la protejarea împotriva cancerului.
Kombucha POATE!
Cum preparăm Kombucha, acasă?
Este ușor să o obții, fără să faci investiții mari și fără să ai prea multă experiență. Tot ce îți trebuie este răbdare!
- într-un vas cu un litru de apă clocotită se pun 3-4 pliculețe de ceai negru, se acoperă şi se lasă să infuzeze vreme de 30 de minute, după care se strecoară şi se amestecă bine cu 100 g zahăr.
- ceaiul astfel obţinut se lasă să se răcească complet, pană ajunge la temperatura camerei, după care se pune într-un borcan cu gura largă.
- se adaugă în borcan un strat gelatinos de Kombucha şi câteva drojdii (adică depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultură mai veche sau se adaugă o linguriță de drojdie de bere, după care se acoperă gura borcanului cu un tifon.
- ceaiul cu zahăr vă fermenta imediat, dar se lasă să stea 7-12 zile, după care se filtrează. Acest timp este necesar pentru că microorganismele prietenoase din aceasta colonie să aibă timp să consume zahărul şi să-l transforme în substanțe cu efecte vindecătoare.
După trecerea celor 12 zile, se face filtrarea prin tifon, iar lichidul obţinut se pune în sticle, care se țin la rece (termenul de valabilitate este de 15 zile), în timp ce masa gelatinoasă rămasă se folosește pentru noi culturi.
Atunci când preparăm Kombucha, trebuie să avem în vedere cateva lucruri esenţiale: în primul rand, toate vasele în care se face prepararea trebuie sa fie foarte curate, fără urme de detergent sau alte resturi.
În cazul în care nu ai timp să pregătești acasă poți să alegi Kombucha de pe Viața Verde Viu.
Indicații terapeutice de folosire
Am găsit într-o revistă mai veche - cateodata e bine să păstrezi și lucruri mai vechi - câteva indicații de folosire a acestei băuturi “miraculoase” care odată era considerată “elixirul nemuririi”, de catre Chinezi.
Aplicatii interne:
- Constipaţie, colită de putrefacţie - se ţin cure de lungă durată (minimum o lună) cu Kombucha, care reechilibrează flora intestinală şi astfel îmbunătățește tranzitul intestinal şi elimină microbii dăunători. Se beau minimum doua pahare pe zi, de regula pe stomacul gol. Este un remediu valabil şi contra candidozelor digestive, pentru atenuarea efectelor nocive ale administrării antibioticelor, pentru stimularea digestiei.
- Hemoroizi - în fiecare dimineață se beau două căni (aprox. 600 ml) de Kombucha. Pe lângă eliminarea constipatiei, acest remediu are efecte antiinflamatoare şi tonice venoase, care vor fi de un real folos în aceasta afecţiune.
- Reumatism, gută- o cură de două luni, în care se consumă zilnic jumătate de litru - un litru din acest preparat, are efecte de dezintoxicare remarcabile. Un anumit compus produs de aceasta ciupercă (acidul glucuronic) ajută la inactivarea şi eliminarea din organism a substanţelor toxice, fiind un ajutor nepreţuit în tratarea acestei categorii de afecţiuni.
- Prevenirea și combaterea aterosclerozei si hipertensiunii - pacienţii care sufereau de aceste boli şi care au fost trataţi într-un spital din Riga (Lituania) cu acest remediu au prezentat o ameliorare certă a stării lor de sănătate. Se administrează 3 pahare de preparat pe zi, în cure cu o durată de minimum trei luni.
- Durerile de cap de origine nervoasă- consumarea a 2-3 pahare de Kombucha poate opri din faşă migrenele care apar pe fondul stresului şi al suprasolicitării nervoase.
- Gripa, guturai, boli epidemice în general - studii recente de laborator au pus în evidenţă faptul că anumite substanţe secretate de Kombucha au efecte de neutralizare a virușilor şi a majorității bacteriilor. Mai mult, acest remediu este un stimulent puternic al imunității pe termen lung. De regulă, se fac cure de două săptămâni pentru întărirea rezistenţei naturale a organismului, timp în care se consumă jumătate de litru pe zi de preparat.
- Stările de anxietate, iritabilitate - se diminuează în timp, atunci cand se consumă regulat acest remediu. Încă nu se cunosc foarte clar substanţele care generează acest efect, dar este cert că băutura din Kombucha într-adevăr linişteşte nervii, alungă tristeţea şi redă pofta de viaţă. Se consumă zilnic înainte de fiecare masă câte o jumătate de pahar de preparat.
- Adjuvant în tratarea calculozei renale și biliare - se bea în fiecare zi câte un litru de Kombucha, de preferinţă dimineaţa. O cură durează 7 zile si se poate repeta lunar.
- Adjuvant în tratamentul cancerului - în fosta U.R.S.S. s-au făcut cele mai multe studii referitoare la efectele acestei ciuperci în tratarea si mai ales în prevenirea cancerului. Inca din 1951, cand au început şi primele experimente nucleare, care au declanşat în unele zone o adevărată epidemie de cancer, Unitatea Centrala de Cercetări Oncologice si Academia din Moscova au început să cerceteze cum acţionează "ceaiul kwas" (cum este numit în aceasta tară) în boala canceroasă. S-a ajuns la concluzia că prin efectele sale intens depurative, de stimulare imunitară (intre altele, administrarea sa stimulează producţia de Interferon) și vitaminizante este un remediu excelent de protecţie împotriva cancerului. De asemenea, poate fi folosit cu succes în tratarea cancerului de colon în faze incipiente și a leucemiei. De regulă, se bea un litru din acest remediu pe zi, în locul apei de băut, în cure de lungă durată (minimum 45 de zile).
- Atenuarea efectelor intoxicațiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deșeuri radioactive - tot savanţilor ruși le aparţin şi studiile făcute în regiunile Solikamsk si Beresniki din vestul Muntilor Urali, unde se înregistrau foarte puține cazuri de cancer şi alte boli cronice, în ciuda poluarii intense din aceasta zonă cu deşeuri industriale cu mercur, plumb, materiale radioactive. Concluzia a fost că băutura de Kombucha utilizată în mod tradiţional de populația din aceasta zona pur si simplu ajută la eliminarea acestor materii toxice din organism şi previne îmbolnăvirile. Se consumă un litru de preparat pe zi, în cure de 30 de zile, cu 7 zile de pauză între ele.
Aplicatii externe:
- Amigdalită, dureri de gat - se face gargară cu un pahar de băutură concentrată de Kombucha. în plus, se bea zilnic câte o jumătate de litru de remediu până la însănătoşire.
- Ten cu aspect încărcat - se curăţă în fiecare seară tenul cu un tampon de vată înmuiat în acest preparat. De asemenea, se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, 1-2 pahare de Kombucha.
Precautii si contraindicatii:
Întrucât este un stimulent destul de puternic al digestiei, Kombucha va fi administrată cu prudenţă în cazul gastritei hiperacide. De asemenea, va fi luată în doze mici la început de persoanele care suferă de colită de fermentație, oprind administrarea imediat ce apar simptome neplăcute.
Deși are un procent scăzut de alcool (0,5%), acest remediu nu va fi consumat în cantităţi foarte mari de către cei care trebuie să conducă maşina, care au activităţi ce necesită un înalt grad de precizie şi control.
Articol scris de Monica Ionescu - Terapeut Echilibru Personal și Medicina Complementara
În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă, pentru prevenirea afectiunilor si inflamatiei. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principiul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.
Sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb, rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut și Operator Biorezonanta, Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc) și țin cursuri online despre cum sa avem o minte sănătoasă într-un corp sănătos. (sunt anunțate pe social media)
O puteți găsi pe Monica aici: Facebook