Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Retete

Ce este Kombucha

Băutura Kombucha include colonii de bacterii bune, care pot funcționa ca un probiotic. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B și C și antioxidanți, polifenoli.

Iată ce vei afla din acest articol:


Ce este Kombucha

Kombucha își are originea în Manciuria, China de Nord-Est și a fost a fost apreciata inițial pentru proprietățile sale vindecătoare. Se pare că numele său este derivat de la Dr. Kombu, un medic coreean care a adus ceaiul fermentat în Japonia că remediu pentru împăratul Inkyo.
Așa povesti legate de originea Kombucha sunt multe, cert este că vine din Orient, ca multe alte lucruri bune pe care Occidentul le descoperă și le utilizează. Partea care mie, personal, îmi displace este că totul devine prea comercial în loc să rămână la stadiul “artizanal”. Ce vreau să spun este că industrializam prea mult ceea ce e de preferat să rămână natural și deci benefic pentru organismul nostru.
Îmi aduc aminte că bunicul meu avea la un moment dat o ciuperca din care făcea o băutură acidulată; eu, să fi avut vreo 5 - 6 ani! Era bună băutura la gust, ușor acidulată și aromată! Am comparat-o apoi cu sucul de soc sau alte băuturi naturale, fermentate, făcute artizanal acasă! Îmi aduc aminte că i se spunea “cvas”!
Căutând mai multe detalii despre Kombucha am aflat că se consideră că “ceaiul” obţinut prin fermentarea acestei ciuperci a fost folosit la început pentru efectele ei curative în estul îndepărtat - în principal în Japonia, China şi Coreea. Din extremul Orient, ciuperca a fost adusă apoi de negustori în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, fiind cunoscută sub numele de "ceaiul kwas". Nu se ştie exact când a ajuns acest elixir în Europa, însă cert este că în mănăstirile benedictine el era folosit intensiv de călugări, încă din secolul al XVIII-lea.

Consumul ceaiului fermentat a devenit destul de răspândit de-a lungul întregii Europe, până când au intervenit probleme în ceea ce priveşte ceaiul şi zahărul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a împiedicat multe gospodării să continue fermentarea ceaiului datorită raţiilor impuse acestor produse. Este cunoscut de asemenea, că spre jumătatea secolului, Kombucha a ajuns în Germania, prin intermediul rutelor comerciale din Rusia. Încă din 1915, au început studii sistematice, făcute mai ales în Rusia, în Germania şi în Țările Baltice, despre acest remediu pe cât de straniu, pe atât de eficient într-o sumedenie de boli, considerat a fi un fel de panaceu.
Pe scurt, Kombucha este o băutură carbogazoasă, fermentată, naturală și dulce făcută din drojdie, zahăr și ceai verde sau negru fermentat. Procesul de fermentare a ceaiului pentru kombucha folosește o colonie simbiotică de bacterii și drojdie, cunoscută sub numele de SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). În timpul procesului de fermentație, drojdia SCOBY descompune zaharurile și eliberează bacterii probiotice benefice. După fermentare, kombucha devine carbogazoasă natural, rezultând o băutură ușor gazoasă. Bacteriile Kombucha includ colonii de bacterii bune, care pot funcționa că un probiotic. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B și C și antioxidanți, polifenoli
Alimentele care trec printr-un proces natural de fermentație capătă proprietăți probiotice, iar consumul acestor alimente poate aduce beneficii precum o digestie îmbunătățită și un microbiom intestinal mai echilibrat. Mulți nutriționiști cred că kombucha poate fi benefică pentru sănătatea intestinului tocmai datorită acestor probiotice.
Băutura poate fi consumată simplă sau amestecată cu fructe sau sucuri de fructe și fermentată încă câteva zile pentru o efervescență suplimentară. De asemenea, poate fi aromatizat cu condimente și ierburi, în funcție de preferințe. Eu folosesc o infuzie de busuioc care are cunoscute proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.
În epoca modernă studiem științific cam tot ceea ce ne pica în mână și concluziile sunt în funcție de interesele comerciale ale celor care comanda studiul respectiv! Nah, c-am zis-o și pe asta! Cu toate astea, Kombucha are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.

Pe scurt, Kombucha este o băutură carbogazoasă, fermentată, naturală și dulce făcută din drojdie, zahăr și ceai verde sau negru fermentat. Procesul de fermentare a ceaiului pentru kombucha folosește o colonie simbiotică de bacterii și drojdie, cunoscută sub numele de SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). În timpul procesului de fermentație, drojdia SCOBY descompune zaharurile și eliberează bacterii probiotice benefice. După fermentare, kombucha devine carbogazoasă natural, rezultând o băutură ușor gazoasă. Bacteriile Kombucha includ colonii de bacterii bune, care pot funcționa că un probiotic. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B și C și antioxidanți, polifenoli.

 


Alimentele care trec printr-un proces natural de fermentație capătă proprietăți probiotice, iar consumul acestor alimente poate aduce beneficii precum o digestie îmbunătățită și un microbiom intestinal mai echilibrat. Mulți nutriționiști cred că kombucha poate fi benefică pentru sănătatea intestinului tocmai datorită acestor probiotice.

 

Băutura poate fi consumată simplă sau amestecată cu fructe sau sucuri de fructe și fermentată încă câteva zile pentru o efervescență suplimentară. De asemenea, poate fi aromatizat cu condimente și ierburi, în funcție de preferințe. Eu folosesc o infuzie de busuioc care are cunoscute proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.


În epoca modernă studiem științific cam tot ceea ce ne pica în mână și concluziile sunt în funcție de interesele comerciale ale celor care comanda studiul respectiv! Nah, c-am zis-o și pe asta! Cu toate astea, Kombucha are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.

 

8 beneficii ale consumului de Kombucha


Kombucha este o sursă potențială de probiotice.
Kombucha poate ajuta la stimularea metabolismului - dacă vrei să eliberezi câteva kilograme în plus, e bine să ai în vedere alimente care stimulează metabolismul.
Kombucha poate ajuta la îmbunătățirea tranzitului intestinal și tratarea constipației fiind o sursă potențială de probiotice; un beneficiu de luat în seamă pentru sănătate este capacitatea Kombucha de a echilibra bacteriile bune din intestin și de a ameliora unele probleme gastro-intestinale, de a stimula imunitatea și unele procese
Kombucha poate reduce inflamația cronică care este implicată în aproape orice stare de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, artrită, alergii și boli respiratorii. Conține polifenoli, care sunt antioxidanți care pot reduce inflamația în organism (Journal of Chemistry review).
Inflamația se află la baza unor afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, iar cercetările sugerează că inflamația de grad scăzut ar putea contribui la sindromul intestinului iritabil (Sindromul IBS / Boala Crohn). Această inflamație poate fi rezultatul unui dezechilibru dintre bacteriile bune și rele din intestin, cunoscută sub numele de disbioză intestinală. Ideea este că atunci când bacteriile rele le depășesc pe cele bune, acest lucru declanșează un răspuns al sistemului imunitar, iar acest răspuns este cel care duce la inflamație (Microbial Ecology în Health and Disease)


Kombucha poate ajuta persoanele care au episoade de depresie, insomnie, deficit de concentrare sau chiar nivele scăzute de energie și alte tulburări care pot fi legate de modificări ale microbiomului (mediul bacteriilor din intestin), așa că există tot mai multe dovezi că probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate.
Kombucha poate acționa la detoxifierea rinichilor și a ficatului
Kombucha poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2.
Kombucha poate ajuta la protejarea împotriva cancerului.
Kombucha POATE!

 

Cum preparăm Kombucha, acasă?


Este ușor să o obții, fără să faci investiții mari și fără să ai prea multă experiență. Tot ce îți trebuie este răbdare!

  • într-un vas cu un litru de apă clocotită se pun 3-4 pliculețe de ceai negru, se acoperă şi se lasă să infuzeze vreme de 30 de minute, după care se strecoară şi se amestecă bine cu 100 g zahăr.
  • ceaiul astfel obţinut se lasă să se răcească complet, pană ajunge la temperatura camerei, după care se pune într-un borcan cu gura largă.
  • se adaugă în borcan un strat gelatinos de Kombucha şi câteva drojdii (adică depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultură mai veche sau se adaugă o linguriță de drojdie de bere, după care se acoperă gura borcanului cu un tifon.
  • ceaiul cu zahăr vă fermenta imediat, dar se lasă să stea 7-12 zile, după care se filtrează. Acest timp este necesar pentru că microorganismele prietenoase din aceasta colonie să aibă timp să consume zahărul şi să-l transforme în substanțe cu efecte vindecătoare.

 

După trecerea celor 12 zile, se face filtrarea prin tifon, iar lichidul obţinut se pune în sticle, care se țin la rece (termenul de valabilitate este de 15 zile), în timp ce masa gelatinoasă rămasă se folosește pentru noi culturi.

Atunci când preparăm Kombucha, trebuie să avem în vedere cateva lucruri esenţiale: în primul rand, toate vasele în care se face prepararea trebuie sa fie foarte curate, fără urme de detergent sau alte resturi.
În cazul în care nu ai timp să pregătești acasă poți să alegi Kombucha de pe Viața Verde Viu.


 


Indicații terapeutice de folosire


Am găsit într-o revistă mai veche - cateodata e bine să păstrezi și lucruri mai vechi - câteva indicații de folosire a acestei băuturi “miraculoase” care odată era considerată “elixirul nemuririi”, de catre Chinezi.


Aplicatii interne:

 

 


Aplicatii externe:

 

Precautii si contraindicatii:

Întrucât este un stimulent destul de puternic al digestiei, Kombucha va fi administrată cu prudenţă în cazul gastritei hiperacide. De asemenea, va fi luată în doze mici la început de persoanele care suferă de colită de fermentație, oprind administrarea imediat ce apar simptome neplăcute.
Deși are un procent scăzut de alcool (0,5%), acest remediu nu va fi consumat în cantităţi foarte mari de către cei care trebuie să conducă maşina, care au activităţi ce necesită un înalt grad de precizie şi control.

 

Articol scris de Monica Ionescu - Terapeut Echilibru Personal și Medicina Complementara

În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă, pentru prevenirea afectiunilor si inflamatiei. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principiul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.


Sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb, rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut și Operator Biorezonanta, Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc) și țin cursuri online despre cum sa avem o minte sănătoasă într-un corp sănătos. (sunt anunțate pe social media)

O puteți găsi pe Monica aici: Facebook

#bautura probiotica #Kombucha #prebiotice

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce kombucha este numita un „nemuritor elixir al sanatatii”

De ce kombucha este numita un „nemuritor elixir al sanatatii”

Scapa de stres, depresie si anxietate cu ajutorul probioticelor

Scapa de stres, depresie si anxietate cu ajutorul  probioticelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2022 Viata Verde Viu | Produse naturiste, sfaturi sănătoase și rețete gustoase. Toate drepturile rezervate.
Black Goat Media SRL, Nr. Reg. Com.: J24/139/2013, CIF: RO31225151