Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Ce este consultatia si cum functioneaza?

Ce este consultatia si cum functioneaza?

Consultatia are loc atunci cand cream o atmosfera iubitoare de deschidere si respect pentru ca fiecare parte sa-si exprime opiniile fara judecata, sarcasm si critica care opreste comunicarea - a fi intotdeauna pregatit sa auzi parerile celuilalt. Tre

Consultatia are loc atunci cand cream o atmosfera iubitoare de deschidere si respect pentru ca fiecare parte sa-si exprime opiniile fara judecata, sarcasm si critica care opreste comunicarea - a fi intotdeauna pregatit sa auzi parerile celuilalt. Trebuie sa exersam sa fim buni ascultatori ! Din pacate, multi renunta ” de dragul linistii .” Acestia evita conflictul de opinii ( observati ca nu am spus conflictul dintre oameni ), temandu-se sa-si sustina punctul de vedere in a fi auzit sau inteles. Psihologii au demonstrat ca aceasta este o tendinta neurotica invatata in copilarie, care duce deseori la depresie. Motivul este ca nici o persoana cu o vointa puternica nu  va accepta sa renunte la parerile personale pentru mult timp fara a suferi o lovitura puternica asupra demnitatii si respectului de sine. Bineinteles ca sentimente de revolta isi vor face loc. Aceasta nu inseamna , desigur, ca trebuie sa insistam asupra parerii noastre.

Cheia este crearea atmosferei potrivite care este atat iubitoare CAT SI  deschisa unui schimb sincer. Puteti sa incepeti consultatiile cu o rugaciune pentru a crea tonul potrivit. Cand mediul potrivit este creat, ne simtim natural deschisi sa ascultam si sa luam in considerare parerile celuilalt si poate sa ne dam seama ca ideea celuilalt e de fapt cea mai buna cale de actiune. Trebuie sa ne detasam de eul nostru si sa exersam atat umilinta cat si curtoazia. Din pacate,  multe familii sunt foarte pricepute in a arata curtoazie fata de straini, dar sunt nespus de lipsiti de respect fata de cei mai apropiati de ei.

Sotul meu si cu mine am stabilit cateva perioade pe saptamana pentru consultatii regulate. Serile de joi sunt rezervate pentru a vorbi despre cresterea copiilor. Angajam pe cineva sa stea cu copiii, mergem la o cafenea si, intr-o atmosfera relaxata, ne impartasim grijile, poate studiem o pagina sau doua dintr-o carte despre educatia copiilor, evaluam cum merg lucrurile in familie si discutam diferite modalitati viitoare de actiune. Discutam despre atitudinile copiilor din saptamana  trecuta, relatia noastra cu ei, posibile domenii care au nevoie de imbunatatiri si facem primii pasi pentru aceasta. Astfel de seri ne ajuta sa tinem pasul unul cu celalat deoarece unul dintre noi a descoperit cateodata  o noua necesitate la unul dintre copii, a descoperit o metoda folositoare, a citit ceva interesant despre subiect, astfel incat avem mereu posibilitatea sa ajungem la o abordare unificata in felul in care  tratam copiii. Mai apoi mergem la un film si ne distram ! Noi consideram aceste seri ca indispensabile sanatatii si fericirii intregii familii.

Consultatii in familie - Sa ne invatam copii sa rezolve probleme.

Multi psihoterapeuti au ajuns la concluzia ca daca familiile care le cer ajutorul  ar fi invatat arta consultatiei cu mai mult timp inainte, majoritatea crizelor ar fi putut fi consultatiaevitate, iar cele care nu ar fi putut fi evitate, ar fi putut sa fie infruntate si depasite cu mult mai multa usurinta. Pentru adulti nu este usor sa invete sa se consulte dar, cu autodisciplina, reflectie si vointa putem sa facem progrese. Pentru copii este foarte usor si urmeaza natural o data ce  sunt invatati. Consultatia este un instrument indispensabil pentru bunastarea viitoare a copiilor nostri. Noi putem oferi acest instrument copiilor nostri prin a stabili consultatii de familie regulate.

Este important de mentionat ca consultatia nu este ceva ce functioneaza ca o metoda de a rezolva probleme daca o rezervam doar pentru a o folosi atunci cand sunt probleme majore. De aceea este important sa punem la o parte un anumit timp pe saptamana pentru ca familia sa se intalneasca si sa discute lucruri vitale pentru fiecare membru. Daca aceasta devine un obicei, conflictele din perioada adolescentei nu mai au prea multe sanse sa apara, iar in ceea ce priveste motivele mentionate mai sus, atunci cand un adolescent se simte respectat pentru parerile sale, iubirea se transmite si se poate cauta o abordare comuna a problemelor zilnice importante. De asemenea, aceasta deschidere inseamna ca vom avea o legatura stransa cu copiii nostri care va garanta ca in anii turbulenti ai adolescentei ei se vor simti siguri si chiar vor dori sa impartaseasca subiecte provocatoare cu noi si ne vor cere indrumarea.

Consultatii de familie saptamanale.

  1. Incepeti si incheiati prin introducerea unui ritual simplu pentru a inalta atmosfera. Ceva simbolic si sacru precum aprinderea unei lumanari, un aranjament de flori sau spunerea unei rugaciuni
  2.  Sa aveti o persoana care coordoneaza consultatie pentru a va asigura ca exista ordine in curgerea ei si ca fiecare are sansa sa vorbeasca. Cand copiii incep sa creasca, dati-le si lor sansa sa coordoneze.
  3. Cel care coordoneaza ar trebui sa urmeze o agenda simpla pentru ca aceasta consultatie sa-si implineasca telul si sa nu se indeparteze de la subiect. De exemplu: 1.un ritual de inceput; 2. Cercul in care fiecare membru impartaseste ceva ce s-a intamplat in saptamana care a trecut si pentru care sunt recunoscatori; 3. Subiect(e) de consultatie deschise de exemplu: a)reguli de baza pentru copii pentru perioada urmatoare ( 5-6 din cele mai importante pentru perioada lor  respectiva de dezvoltare; reguli precum “spalati dintii inainte de culcare” vor fi urmate natural si nu va mai fi nevoie sa fie mentionate dupa un anumit timp ),b) planuri de vacanta, c)activitati pentru sfarsitul de saptamana, d)daca mergeti pe ideea de a introduce o noua “ virtute a saptamanii ” aceasta poate fi discutata si insemnatatea ei poate fi descoperita impreuna; 4. ritualul de incheiere.
  4. Pastrati o atmosfera pozitiva. Pentru ca acest timp sa fie plin de succes in cresterea sanatatii spirituale si mentale  a familiei dumneavoastra, stabiliti reguli de curtoazie, respect si incredere. Reamintiti copiilor cu dragoste de limitele curtoaziei si oferiti-va ca model.
  5. Includeti creativitate si bucurie ! Poate ca puteti cauta solutii pentru diferite situatii   folosind metode creative precum jocul pe roluri. Cand noi introducem noua virtute a saptamanii in familia noastra, cum ar fi curtoazia, ii rugam pe copii ( de 5 si 3 ani ) sa joace pe roluri cum ar arata curtoazia daca avem un oaspete.
  6. Daca copiii sunt mai mari e o idee buna ca hotararile luate  in consultatia de familie sa fie scrise si puse la vedere pentru ca toti sa si le aminteasca.

Pacea si armonia in familie apar cand fiecare membru al familiei este incurajat sa-si exprime in intregime opinia, atunci cand lucrurile sunt discutate in intregime si decizia este luata in unitate. Pacea este rezultatul unitatii, iar unitatea este rezultatul consultatiei. Pentru a pazi integritatea familiei si in acelasi timp a asigura drepturile fiecarui membru individual este nevoie de o constiinciozitate inaltata ce se dobandeste cel mai usor in copilarie. Desigur ca nu e usor de pus in practica  atunci cand suntem adulti, mai ales cand nu am invatat acest lucru in copilarie, dar daca ne straduim si perseveram, consecintele pentru copiii nostri vor fi intr-adevar demne de efortul nostru - un instrument de o viata pentru rezolvarea problemelor cu eficacitate si  un tipar pentru  viitoare relatii sanatoase de familie.

Sursa :

Bita Zerbes, B.Sc
Managing Partner

Verdant Isle Dental Clinic
http://www.verdantisle.com/

Literatura citata:

  1. Furutan, A. 1980 Mothers, Fathers and Children: Practical Advice to Parents
  2. Ghaznavi, A. 1989 The Family Repairs and Maintenance Manual
  3. Kavelin Popov, L. et al. 1997 The Family Virtues Guide.
  4. Ruhe,M. 1986 Guidelines for Parents
  5. 1982 Family Life, A Compilation of Quotes from the Baha’I Sacred Writings. - consultatia
#consultatie #educatie #harta emotionala #intelegere #parinti #probleme

Ce au mai parcurs alti cititori...

Finlanda este PRIMA tara din lume care va RENUNTA la materiile scolare
Mie imi este frica, copilului meu ii este frica
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101