Te simti mereu obosit si fara chef? Ai scazut in greutate sau dimpotriva, ai acumulat un numar semnificativ de kilograme intr-un timp scurt? Ai putea fi unul dintre cei ce sufera de o afectiune tiroidiana nedepistata inca.
Stiati ca glanda tiroida are cea mai mare concentratie de seleniu comparativ cu oricare alt organ din corp? Seleniul este un mineral esential pentru buna functionare a glandei tiroide, descoperit in anul 1817 de catre chimistul suedez Berzelius.
Acest mineral actioneaza ca antioxidant, are proprietati antiinflamatoare si este implicat in producerea si activarea hormonilor tiroidieni, alaturi de iod.
Seleniul activeaza enzima care ajuta conversia tiroxinei (T4) in triiodotironina (T3)—doi hormoni tiroidieni. Desi T4 este de regula folosit in analizele pentru tiroida, este o versiune mai putin activa din punct de vedere biologic decat T3, un hormon tiroidian mai activ. Un nivel prea scazut de T3 are legatura cu multe afectiuni tiroidiene.
De asemenea, desi iodul este important pentru functionarea tiroidei, cei mai multi oameni isi iau o proportie dezechilibrata de iod si seleniu ca urmare a consumului de sare iodata. Combinatia dintre nivelul ridicat de iod si nivelul scazut de seleniu afecteaza glanda tiroida. Un studiu care dateaza inca din 1997 arata ca o alimentatie bogata in iod si saraca in seleniu influenteaza negativ glanda tiroida, cu toate acestea este o problema intalnita frecvent in alimentatia multor oameni.
Deficienta de seleniu se datoreaza in mare parte agriculturii intensive. Practicile agricole la scara industriala nu permit refacerea nivelului de minerale precum seleniul in sol, ducand in timp la obtinerea unor recolte sarace in minerale esentiale naturale - fiind nevoie sa fie imbogatite ulterior.
Un studiu publicat recent a demonstrat ca deficienta de seleniu este asociata cu un risc marit de boli ale glandei tiroide, printre care: tiroidita autoimuna, hipotiroidismul, hipotiroidismul subclinic si tiroida marita. Autorii studiului au evaluat 6.152 de persoane care au fost supuse unor teste fizice si cu ultrasunete pentru a verifica starea tiroidei si au completat chestionare demografice si despre alimentatie. Au fost facute si analize de sange pentru a masura indicatorii de boli tiroidiene.
Cercetatorii au descoperit o legatura intre cei care prezentau o deficienta de seleniu si sufereau de oricare dintre cele patru boli ale glandei tiroide, in timp ce persoanele cu un nivel de seleniu normal prezentau un risc scazut de boala a glandei tiroide. Autorii studiului au concluzionat ca suplimentarea cu seleniu la cei care au o carenta poate reduce riscul de dezvoltare a unor boli ale glandei tiroide.
Un alt studiu arata ca suplimentarea cu seleniu reduce reactia autoimuna frecventa la afectiunile tiroidiene cum este tiroidita autoimuna.
Care sunt sursele naturale vegetale de seleniu ?
Seleniu este in principal prezent in nuci braziliene (doar o nuca braziliana pe zi ofera 75 micrograme de seleniu - doza zilnica recomandata pentru adultii ce nu prezinta carente), ciupercile medicinale (in special Shiitake) , fasolea rosie, semintele de chia, orezul brun, semintele dar si broccoli, varza sau spanacul.
Cantitatile prea mari de seleniu din suplimente pot fi periculoase, de aceea este important sa ceri sfatul unui nutritionist inainte sa suplimentezi cantitatea consumata.
Surse:
http://drhedberg.com/selenium-and-the-thyroid/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305620
Spunemi si mie ce cantitate de zinc si seleniu tia prescris medicul si pe ce perioada
Seleniu si zinc ii foarte important pt sistemul imunitar.Parerea mea daca nu ti o dat medicul înseamnă ca nu stie. Si ar trebui să te schimbi de medic. Si eu am cu tiroida si mio dat seleniu si zinc. Si is tot in Germania
Sunt în germania doctorul meu endocrinolog mi a spus ca nu ajuta la nimic sa iau seleniu pentru tiroida.asa ca ce sa mai înțeleg!