Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Are avortul vreo legatura cu cancerul? Avand in vedere ca aproape 3 din 10 femei au facut un avort voluntar pana la varsta de 45 de ani, este o intrebare pe care, dupa cum este de asteptat, multe femei se tem sa o puna. Cu toate acestea, merita sa af

Are avortul vreo legatura cu cancerul?

Avand in vedere ca aproape 3 din 10 femei au facut un avort voluntar pana la varsta de 45 de ani, este o intrebare pe care, dupa cum este de asteptat, multe se tem sa o puna. Cu toate acestea, merita sa afle raspunsul. In definitiv, statisticile arata ca, in occident, 1 din 8 femei vor fi diagnosticate cu cancer la san si proportia continua sa creasca in intreaga lume. Tot mai multe femei trebuie sa stie ce pot face ca sa previna cancerul la san.

Pentru o femeie, sunt putine evenimente cu un impact atat de mare asupra intregii vieti din punct de vedere fizic, emotional si spiritual, ca sarcina si nasterea unui copil. Multi cercetatori au cautat raspunsuri pentru cancerul la san examinand modificarile delicate care au loc in corpul femeii in perioada sarcinii.

Desi multe studii au explorat factorii de risc de cancer in relatie cu sarcina, inclusiv cu avortul, distributia publica a rezultatelor a fost facuta stangaci sau in mod confuz, in cel mai bun caz. Insa azi dovezile stiintifice sunt mai clare ca niciodata si nu mai pot fi ignorate: avortul este un factor real si puternic de declansare a cancerului la san.

Se numeste legatura dintre cancer la san si avort, sau legatura AVC. 

Cum functioneaza legatura dintre avort si cancerul la san?

In timpul sarcinii, sunt multe schimbari care au loc in corpul femeii, inclusiv in sanii acesteia. Un avort nu intrerupe doar sarcina, ci si modificarile respective. Una dintre consecintele acestei intreruperi este ca lasa corpul cu un tesut mamar pe jumatate modificat, care este instabil si vulnerabil in fata cancerului.

Iata cum se intampla.

Estrogenul, un hormon feminin, este un cunoscut carcinogen. Acest lucru se datoreaza faptului ca estrogenul stimuleaza diviziunea celulara. Dar cand aceasta diviziune celulara capata dimensiuni anormale, apare cancerul. 

Intr-o sarcina sanatoasa, estrogenul si alti hormoni pregatesc corpul femeii pentru alaptat prin dezvoltarea unor tesuturi grupate sub forma de ciorchine, cunoscute sub numele de “lobuli”. Acesti hormoni maresc numarul de lobuli din sani, apoi ii ajuta sa evolueze din stadiul de baza, mai putin stabil (cunoscut sub numele de “tipul 1” sau “tipul 2") pana la stadiul matur (tipul 3 sau 4).

Tesutul mamar matur (tipul 3 si tipul 4) este mult mai putin vulnerabil la efectele potential daunatoare si cauzatoare de cancer ale estrogenului.

Dar cand modificarile care au loc in sanii unei femei in timpul sarcinii sunt intrerupte indiferent de motiv – avort spontan, o nastere premature sau un avort voluntar – sanii se dezvolta numai partial, lasand mult mai mult tesut mamar instabil (de tip 1 sau 2) decat inainte.

Problema este ca acest tesut mamar vulnerabil va fi expus ulterior la estrogen, fie in mod natural in perioada ciclului lunar, fie in mod artificial, prin administrarea de anticonceptionale.

In concluzie, femeile care raman cu tesuturi mamare in stadiul 1 sau 2 in urma unui avort voluntar sunt expuse unui risc marit de cancer la san.

Studii

In medicina, orice relatie cauzala trebuie dovedita stiintific.

Exista multe date stiintifice care arata ca intreruperea unei sarcini nu este numai o cauza reala a cancerului, ci si una incredibil de puternica. 

De altfel, pana in 2014, cel putin 28 de studii epidemiologice din intreaga lume au aratat ca exista o legatura AVC, cu 21 dintre acestea indicand un risc semnificativ de mare din punct de vedere statistic.

Doua din trei meta-analize majore efectuate pe aceasta tema sprijina existenta legaturii AVC. Cea mai recenta dintre acestea, din 2013, a demonstrat "efectul de doza," un important indicator ale relatiei cauzale.

Un studiu multinational din 2007 a concluzionat ca avortul este cel mai bun predictor al cancerului la san dintre cei sapte factori studiati in opt tari (Anglia si Tara Galilor, Scotia, Irlanda de Nord, Republica Irlandeza, Suedia, Republica Ceha, Finlanda si Danemarca).

Cheia: India

Cu toate acestea, dovezile cele mai convingatoare cu privire la legatura dintre cancer si avort vin din India.

De ce India? Pe aceste subcontinent, riscul de cancer la san este mai redus decat in tarile din Occident. Expertii spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca femeile se casatoresc de tinere, au multi copii pe care ii alapteaza – toate acestea fiind cunoscute ca reducand riscul de cancer la san.

Asa ca, in India, legatura dintre avort si un posibil diagnostic al cancerului la san este mult mai usor de observat. Si, in mod evident, legatura este sigura si clara. De fapt, este chiar mai mult decat clara…este coplesitoare.

In continuare este o lista cu 14 studii recente care au analizat legatura dintre avort si cancerul la san in India. Procentul (%) reprezinta riscul marit de cancer la san cu un avort gasit in fiecare studiu.

- 580% U. Raza (2011) (Pakistan)

- 179% N. Kaur (2011)

- 91% R. Lodha (2011)

- 966% A.B. Roy (2014)

- 108% S.M. Balasubramanaim (2013)

- 180% U. Talkalar (2014)

- 242% M. De Silva (2010) (Sri Lanka)

- 1,962% S. Jabeen (Bangladesh) (2013)

- 626% A. S. Bhadoria (2013) 

- 121% M. Rai (2008)

- 22% K.S. Santhy (2012)

- 155% B. Langer (2012)

- 475% R. Kamath (2013)

In medie, aceste studii au descoperit un risc marit cu 439% de cancer la san.

Acest lucru inseamna ca o femeie are, in mare, de patru ori mai multe sanse sa dezvolte cancer la san daca sufera un avort.

Putem avea incredere in studii?

Studiile desfasurate cu privire la AVC nu au gasit doar o legatura stransa intre avort si cancerul la san. Ele au gasit si o relatie cauzala, ceea ce inseamna ca avortul influenteaza in mod direct riscul de cancer la san, in special in cazurile cu risc marit, cum ar fi femeile care au suferit un avort in adolescenta.

Cu toate acestea, activistii si expertii sunt de parere ca studiile sunt influentate: fie de ceea ce se numeste “eroare sistematica a evocarii” fie de influenta conceptului anti-avort.

Eroarea sistematica (bias) a evocarii

Unii critici ai legaturii AVC contrazic studiile sprijina aceasta legatura folosind argumentul "eroarea sistematica a evocarii" (numit si "eroarea sistematica a raspunsului" sau "eroarea sistematica a raportarii"). Acest argument sugereaza ca unele femei ar putea sa nu declare tot adevarul cu privire la faptul ca au avut sau nu un avort, afectand astfel rezultatele si corectitudinea studiilor.

Endocrinologul Joel Brind, expert de renume in legatura AVC, recunoaste ca exista dovezi care arata ca sunt femei care nu declara tot adevarul cu privire la avorturi fata de cercetatori. Insa, observa el, argumentul influentarii datelor functioneaza doar daca femeile sanatoase (grupul “de control”) ar induce in eroare cu privire la avorturi, mai mult decat femeile bolnave de cancer – si, spune el, sunt multe date care arata ca acestea nu o fac.

"Propaganda anti-avort"?

Nu exista nicio indoiala ca avortul este o chestiune cu profunde implicatii politice. Activistii pro-alegeri sunt direct interesati sa arate ca avortul este inofensiv, este o simpla procedura medicala, in timp ce activistii anti-avort cauta, in mod evident, dovezi care arata ca avortul este daunator femeilor.

Unii critici au sugerat chiar ca studiile despre legatura AVC sunt influentate de propriile pareri ale cercetatorilor cu privire la avort. Cu toate acestea, studiile care sprijina legatura sunt acceptate pe larg de comunitatea stiintifica.

Punctul pe i a fost pus de dr. Janet Daling de la "Institutul national de cancer" din SUA, care se identifica drept pro-alegere si care a publicat un studiu pivot in 1994 care a sprijinit legatura AVC:

"Daca politica se implica in stiinta, va anula toate progresele pe care le facem. Am trei surori cu cancer la sa si urasc sa vad cum oamenii manipuleaza datele stiintifice doar pentru a-si urmari propriul interes, indiferent ca sunt pro-alegere sau pro-viata. Mi-ar fi placut sa nu gasesc nicio asociere intre cancerul la san si avort, insa studiile sunt evidente si datele clare. Nu se pune problema daca sa credem sau nu, se pune problema ca asa stau lucrurile."

Simpozionul "Institutului national de cancer" din SUA din 2003

Multe autoritati medicale care nu sunt de acord cu legatura AVC, printre "Societatea americana a cancerului", "Congresul american al obstetricienilor si ginecologilor" (ACOG) si "Colegiul Regal al Marii Britanii de obstetricieni si ginecologi" (RCOG), citeaza "Institutul national de cancer" (INC), o agentie federala aflata sub egida "Departamentului de sanatate si servicii umane" SUA, care a tinut un atelier pe aceasta tema  in 2003.

Simpozionul de doua zile al INC si-a cuprins concluzia intr-o declaratie pe care publicat-o si care mentioneaza ca avortul "nu este asociat cu o crestere a riscului de cancer la san." Pagina publica a agentiei mentioneaza un participant, fara nume, care nu s-a numarat printre vorbitori, care s-a declarat impotriva acestei afirmatii si pe care, conform INC, nimeni nu l-a contrazis.

Participantul, dr. Joel Brind, a publicat argumente detaliate care au aratat lipsurile atelierului din 2003, inclusiv faptul ca nu au fost invitati vorbitori care sa sprijine existenta legaturii.

De fapt, cea mai puternica dovada ca declaratia simpozionului nu a fost corecta, in cel mai bun caz, vine chiar din cercetarile publicate de INC, care au sprijinit legatura AVC: un studiu din 1994 care a descoperit un risc de cancer la san mai mare cu 50%, un risc dublu daca procedurile au loc inainte de 18 ani sau dupa 30 de ani si un risc “infinit” din punct de vedere statistic daca in familie exista un istoric de cancer la san.

In 2009, dr. Louise Brinton, de la INC, unul dintre liderii simpozionului din 2003, s-a alaturat cercetatorilor care credeau in legatura dintre cancer la san si avort.  

Vestile se raspandesc

Sunt multe indicii care arata ca publicul devine tot mai constient de legatura AVC.

Medicii sunt tot mai ingrijorati mai ales cu privire la adolescente, pentru care studiile arata ca riscul de cancer la san este mai mare dupa un avort.

De exemplu, in 2015, "Colegiul american al pediatrilor" a indemnat femeile sa fie constiente de “legatura AVC” si sa se informeze cu privire la aceasta. “Cand se ia in considerare anatomia normal si fiziologia sanului, devine evident ca aceasta legatura este cauzala, nu doar corelationala," a spus presedintele CAP Den Trumbull. 

"Asociatia medicilor si chirurgilor americani" a spus ca femeile care vor sa faca avort trebuie sa stie despre multitudinea de studii care sprijina existent legaturii AVC.


Mai multe date despre legatura AVC

Un avort spontan sau o pierdere a sarcinii nu este acelasi lucru cu un avort Indus cand vine vorba despre riscul de cancer la san.

Pentru ca estrogenul poate fi mai redus decat in mod normal intr-o sarcina care nu va merge pana la capat, expertii spun ca deseori tesutul sanului nu este afectat. 

Pilula contraceptiva

Rolul estrogenului in legatura AVC are o alta mare implicatie pentru sanatatea femeilor: legatura dintre cancerul la san si contraceptivele cu hormoni.

Mai multe studii sprijina concluzia conform careia estrogenul consumat din contraceptive induce acelasi efect cauzator de cancer asupra tesutului sanului ca si in cazul avortului.

Sarcina le protejeaza pe femei 

Mai exista inca un pas pentru a intelege cu adevarat amploarea legaturii AVC.

Pentru a corespunde standardelor statistice, datele stiintifice despre legatura AVC arata ca: “o femeie care nu a ramas niciodata insarcinata  este mai protejata de cancerul la san decat daca decide sa intrerupa sarcina." Dar care este diferenta dintre a alege intreruperea sarcinii si a alege nasterea?

In acest context, legatura AVC este mult mai dramatica. Nu numai ca nasterea unui copil inseamna absenta unui avort, dar da femeii acces la toate beneficiile cunoscute pentru sanatatea sanilor. Cu alte cuvinte, o sarcina dusa pana la capat echipeaza femeia cu un tesut mamar stabil si rezistent la cancer. Daca femeia isi alapteaza copilul, se protejeaza si mai bine. 

Conform unui studiu din 2012, sarcina poate ajuta femeia diagnosticata cu cancer la san sa supravietuiasca mai mult decat cea care evita sa ramana insarcinata.

Chiar si dupa un avort, studiile arata ca, de indata ce o femeie duce la capat o sarcina si alapteaza, sansele de a dezvolta cancer la san scad dramatic.

Sursa utilizata: https://www.lifesitenews.com/resources/abortion/the-abortion-breast-cancer-link

#cancer la san #estrogen #intreruperea sarcinii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Aceasta vitamina  impiedica dezvoltarea cancerului
Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
8 lucruri pe care orice femeie e bine sa le stie despre anticonceptionale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101